22 Bezienswaardigheden Om Te Zien In Zagreb

Kroatië, Stadsgidsen

Kroatië is inmiddels een razend populair vakantieland geworden onder Nederlanders, maar de meeste vakantiegangers trekken voornamelijk naar de kustgebieden en de meer oostelijk gelegen hoofdstad wordt vaak overgeslagen. Toch doet Zagreb niet onder voor menig andere Europese hoofdstad en dat maakt de grootste stad van dit Balkanland toch een beetje ondergewaardeerd.

Met de auto is het naar Zagreb zo’n 1.300 kilometer rijden waardoor je een stedentrip het beste kunt combineren met een rondreis door Kroatië. Maar gelukkig kun je ook rechtstreeks naar Zagreb vliegen vanaf Amsterdam (KLM en Croatian Airlines) en Eindhoven (Ryanair), dus je kunt er ook prima voor een weekend naar toe.

Zagreb is een prachtige stad met veel historische gebouwen, levendige pleinen, gezellige terrasjes, vele musea en meerdere parken. Kortom, er is enorm veel te zien en te doen dus we hebben de belangrijkste highlights voor je op een rijtje gezet.

Ban Josip Jelačić Plein in Zagreb

1. Ban Josip Jelačić Plein

Het Ban Josip Jelačić Plein in het grootste plein in het hart van Zagreb. Het plein is vernoemd naar Josip Jelačić die een belangrijke rol speelde in de revolutie van 1848 en daarna tot 1859 het land regeerde als Ban van Kroatië, destijds de gangbare titel van de heerser van het land. Midden op het plein staat al sinds 1866 een standbeeld van Jelačić op een paard. Het plein werd al in 1641 aangelegd, alhoewel de meeste omringde gebouwen dateren uit de 19e eeuw. Het plein ligt aan de rand van het autovrije gebied van de binnenstad en vormt een belangrijke ontmoetingsplaats van de lokale bevolking die vaak referen naar de klok op het plein om af te spreken.

2. Dolac Markt

Net achter het Ban Josip Jelačić Plein is de Dolac Markt, de belangrijkste markt van de stad die al sinds 1930 gehouden wordt. Hier kun je talloze soorten groenten en fruit kopen van lokale boeren, maar ook bloemen, vlees, vis en zuivelproducten. De Dolac Markt is misschien wel de beste plek om de lokale sfeer van de stad te proeven en met je aankopen ondersteun je ook meteen de lokale bevolking.

Kathedraal van Zagreb

3. Kathedraal Van Zagreb

Vlakbij de markt staat de Kathedraal van Zagreb, het op-een-na hoogste gebouw van Kroatië. De kathedraal heeft een Gotische stijl en is toegewijd aan de Tenhemelopneming van Maria en aan de koningen Sint Stefan en Sint Ladislaus.  De laatstegenoemde koning is de grondlegger van de kerk, die gebouwd is tussen de 11e en de 13e eeuw. De kerk werd later gefortificeerd en een deel van deze verdedigingswerken staat nog altijd rondom de kerk. Tegenover de kerk staat het Monument van de Heilige Maagd Maria.

Ilica - de langste straat van Zagreb

4. Wandel Door Ilica – De Langste Straat Van Zagreb

Langs het Ban Josip Jelačić Plein loopt de Ilica, een drukke straat met vele winkels, culturele instellingen en vooral ook prachtige gevels. Het is dan ook één van de belangrijkste straten van de stad is, maar met een lengte van maar liefst 5,6 kilometer is het ook de langste straat.

Kabelbaan in Zagreb

5. Neem De Kortste Kabelbaan Ter Wereld

Zagreb is opgedeeld in een Bovenstad (Gornji Grad) en Onderstad (Donji Grad) die beiden interessant zijn om te bezoeken omdat de bezienswaardigheden ongeveer evenredig verdeeld zijn over de twee delen. Als je de Bovenstad wilt bezoeken kun je natuurlijk naar boven wandelen, maar je kunt ook een ritje maken met de kabelbaan. Een enkele reis duurt overigens niet veel langer dan een minuut, want met een lengte van slechts 66 meter is het de kortste kabelbaan ter wereld. Heel veel tijd win je er misschien niet mee, maar het is wel een historisch ritje want de kabelbaan is al operationeel sinds 1890.

Sint Markkerk in Zagreb

6. Sint Markkerk

In de Bovenstad van Zagreb staat de bekendste blikvanger van de stad: de Sint Markkerk met het kleurrijke mozaïeken dak. De Romaanse stijl van het raam aan de zuidelijke kant verklapt dat de kerk dateert uit de 13e eeuw, alhoewel een reconstructie in de 14e eeuw voor het Gothische uiterlijk heeft gezorgd. De twee afbeeldingen op het dak van de kerk zijn het wapen van Zagreb (rechts) en het wapen van het Koninkrijk van Kroatië, Slavonië en Dalmatië (links).

Sint Catharinakerk in Zagreb

7. Sint Catharinakerk

In de Bovenstad staat nog een andere noemenswaardige kerk, namelijk de barokke Sint Catharinakerk. De kerk is tussen 1620 en 1632 door jezuïten gebouwd op de plek van een 14e eeuwse Dominicaanse kerk. Het naastgelegen klooster hoorde ook bij de kerk, maar dit is tegenwoordig een gallerij voor moderne kunst, de Klovićevi Dvori Gallery.

8. Museum Of Broken Relationships

Naast de Sint Catherinakerk staat het Museum of Broken Relationships (Museum van Verbroken Relaties), het bekendste en tegelijk wellicht ook wel meest eigenzinnige museum van Zagreb. Dit museum met wereldwijde faam richt zich op verbroken relaties, zoals mislukte liefdesrelaties, verbroken familiebanden en andere relationele tragedies. Persoonlijke verhalen worden verteld aan de hand van sentimentele aandenkens die van over de hele wereld aan het mszeum zijn gedoneerd. Het museum is ooit begonnen als rondreizende tentoonstelling maar vanwege de enorme populariteit heeft het een permanente plaats gekregen in het historische Kulmer Paleis.

9. Archeologisch Museum Van Zagreb

Voor wie interesse heeft in de geschiedenis van Zagreb en Kroatië is het Archeologisch Museum van Zagreb ook een aanrader. Het is het grootste archeologische museum van het land en heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 450.000 vondsten uit met name de omgeving van Zagreb, maar ook uit andere delen van Kroatië. Het museum bevindt zich in een prachtig historisch pand tegenover het Zrinjevac Park en bestaat uit vijf secties: Prehistorie, Egypte, Oudheid, Middeleeuwen en Munten en Medailles.

10. Kroatisch Nationaal Theater

Midden op het Plein van de Republiek Kroatië (Trg Republike Hrvatske) staat het imposante Kroatisch Nationaal Theater. Het theater is opgericht in 1834 en was aanvankelijk gehuisvest in het oude stadhuis in de Bovenstad. In 1895 opende het theater zijn deuren in het nieuwe, huidige onderkomen. In het park voor het theater staat de fontein genaamd “Bron van het Leven” (Zdenac života), dat in 1905 is ontworpen door de Kroatische beeldhouwer Ivan Meštrović.

Rondom het Kroatisch Nationaal Theater staan meer imposante gebouwen zoals dat van het Museum of Arts and Crafts en de Academy of Dramatic Art. Het Plein van de Republiek Kroatië is ook het begin van een groene strook met meerdere historische gebouwen aan weerszijden, die eindigt bij de Botanische Tuin.

11. Botanische Tuin

Wil je even weg uit de drukte van de stad, dan is de Botanische Tuin de ideale plek om je even in te natuur te wanen want je kunt hier prima te voet naartoe. De Botanische Tuin van Zagreb bestaat al sinds 1889 en wordt gezien als één van de mooiste van Europa. Je vindt er meer dan 10.000 verschillende planten, waarvan 2.000 exotische en er is ook prachtige vijver met kikkers en schildpadden en er zijn een aantal serres met tropische planten.

Art Pavilion in Zagreb

12. Art Pavilion in Zagreb

Een andere groene strook loopt van het treinstation naar de binnenstad. Samen met de Botanische Tuin en de parken langs het Plein van de Republiek vormt dit een U-vormige groene strook die ook wel de Luceni Horseshoe wordt genoemt. Het park tegenover het station heet het Kralja Tomislava Plein en de grootste blikvanger hier is het Pavillion in Zagreb. Dit prachtige gebouw dateert van 1898 en is daarmee de oudste kunstgallerij van de Balkan. Het Art Pavillion in Zagreb heeft geen permanente collectie, maar huisvest vooral tijdelijke exposities.

Monument van Koning Kralj Tomislav in Zagreb

13. Monument Van Koning Tomislav

Op het plein voor de kunstgallerij staat het standbeeld van Kralj Tomislav, de eerste koning van Kroatië die regeerde tussen 925 en 928 na Christus. Tomislav wordt gezien als een nationale held omdat hij de Hongaarse aanvallen wist af te houden en het voor elkaar kreeg om de drie Kroatische provincies voor het eerste te verenigen tot één staat.

14. Grič Tunnel

De Grič Tunnel is een tunnelcomplex onder de Benedenstad (Gornji Grad) van Zagreb dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangelegd als schuilplaats voor bombardementen. Tegenwoordig is het een ondergrondse voetgangerspassage en toeristische attractie waar regelmatig evenementen en exposities plaatsvinden. Toegang is gratis en er zijn zelfs openbare toiletten.

15. Tkalčićeva Ulica

Tkalčićeva Ulica is één van de autovrije straten in de Benedenstad en dé plek waar mensen samenkomen om te borrelen of een hapje te eten. In de levendige straat zie je overal terrrassen, restaurants, gezellige barretjes en op verschillende plekken kun je genieten van live muziek. Na een dag lang door de stad geslenterd te hebben is dit dus dé plek om de gezelligheid op te zoeken.

16. Mirogoj Begraafplaats

De Mirogoj Begraafplaats is de laatste rustplaats van menig beroemde Kroaat en het is dan ook de bekendste begraafplaats van het land. De Mirogoj begraafplaats is in 1876 geopend door het stadsbestuur en omdat het dus geen connectie heeft met de kerk liggen er ook mensen van allerlei religies, waaronder katholieken, protestanten, orthodoxen, moslims, joden en ongelovigen. De ingang van de begraafplaats is het meest indrukwekkend en bestaat uit een aantal koepels en een rij met arcades, ontworpen door de vooraanstaande architect Herman Bollé die er ook begraven ligt.

17. Stenen Poort

De Stenen Poort is de enige van de vier toegangspoorten van de middeleeuwse stad die nog is overgebleven. De poort is gebouwd tussen 1242 en 1266 maar dankt zijn huidige uiterlijk aan een metamorfose in de 18e eeuw. In de 17e eeuw brak er een brand uit, maar een mirakel zou ervoor hebben gezorgd dat een verguld icoon van Maria intact bleef. De Stenen Poort wordt dan ook gezien als een belangrijke religieuze plek waar menig gelovige komt bidden en een kaarsje opsteekt.

18. Lotrščak Toren

Mocht je midden op de dag een kanonschot horen, dan is er geen oorlog uitgebroken, maar hoor je een traditie die zijn oorsprong kent in de 19e eeuw. Sinds 1 januari 1877 wordt er namelijk precies op het middaguur een kanonschot afgevuurd vanaf de Lotrščak Toren, een signaal aan de kerken in de omgeving om hun klokken te luiden. De Lotrščak Toren zelf dateert echter al van de 13e eeuw en diende als wachttoren van de zuidelijke stadsmuur. In 1646 werd een klok geïnstalleerd en in de 19e eeuw kreeg de toren een extra verdieping waarop het kanon werd geplaatst.

19. Park Maksimir

Mocht je je even volledig willen onttrekken aan de drukte van de stad dan kun je terecht in het grootste park van Zagreb, Park Maksimir. Dit park is aangelegd in 1787 en is daarmee het oudste park van de stad. In het bosrijke park vind je enkele meren en talloze wandel- en fietspaden, enkele monumenten, een café en een openbaar toilet. De dierentuin van Zagreb is er ook gevestigd en ten zuiden van het park ligt het voetbalstadion van Dinamo Zagreb.

20. Stadsmuseum Van Zagreb

In het Stadsmuseum van Zagreb kun je je verder verdiepen in de geschiedenis van de stad. Het museum bezit meer dan 75.000 stukken die je aan de hand van chronologische en thematische exposities meenemen vanaf de prehistorie tot aan de moderne tijd van de stad. Het museum is gevestigd in een gerestaureerd historisch gebouw uit de 12e eeuw.

21. Overige Musea

Als je een liefhebber bent van musea, dan is Zagreb de laatste plaats waar je je zult vervelen want de Kroatische hoofdstad heeft naar verluidt het meeste aantal musea per inwoner. We noemden er hierboven al een paar, maar aangezien er teveel zijn om op te noemen hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet:

  • Museum of Art and Crafts: Een collectie van ruim 100.000 kunststukken vanaf de 14e eeuw, waaronder glaswerk, beelden, schilderijen, klokken, meubels, keramiek en fotografie.
  • Technical Museum Nicola Tesla Zagreb: Een museum over de evolutie en toepassing van technologie.
  • Ethnographic Museum Zagreb: Typische historische alledaagse objecten op het gebied van huishouden, cultuur en folklore.
  • Mimara Museum: In dit museum is de collectie van Ante en Wiltrud Topić Mimara tentoongesteld die bestaat uit kunt van de 14e tot en met de 20e eeuw. Onder de stukken zijn werken van bekende artiesten, waaronder de Franse schilders Monet en Rubens en de Nederlandse schilders Van Goyen en Ruisdael.
  • Museum of Illusions: Hier kun je je zintuigen op een interactieve manier op de proef stellen. Aanrader voor families met kinderen!
  • Chocolademuseum: Nog een aanrader voor kinderen die na een rondleiding hun tanden kunnen zetten in verschillende typen chocolade.
  • Jaren ’80 Museum: Typische inrichting van een Joegolasvisch huis in de jaren ’80.
Medvedgrad Kasteel in Zagreb

22. Medvedgrad

Medvedgrad is een middeleeuws kasteel in de bergen net buiten Zagreb. Het fort is in de 13e eeuw gebouwd nadat de stad was vernield tijdens de Mongoolse invasie van 1242. Vanaf Medvedgrad heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Zagreb.