Ontdek Zadar: Een Historische Stad Aan De Prachtige Dalmatische Kust

Kroatië, Stadsgidsen

De prachtige Dalmatische kust is een populaire vakantiebestemming voor zonliefhebbers en Zadar is de perfecte uitvalsbasis om deze regio van Kroatië te ontdekken. Deze historische stad is zelf ook zeer de moeite waard om te bezoeken en het mooie is dat bijna alle bezienswaardigheden in de oude binnenstad op een prachtig gelegen schiereiland liggen. De meeste straten zijn autovrij dus je kunt er heerlijk rondslenteren tussen de bezienswaardigheden en er zijn volop terrassen en andere plekken om je benen te laten rusten. Kortom, een ideale vakantiebestemming!

Zadar kun je dus beter niet overslaan tijdens een bezoek aan Dalmatië of een rondreis door Kroatië. De stad heeft ook een vliegveld en vanaf Rotterdam en Eindhoven kun je hier rechtstreeks naartoe vliegen, waardoor het ook een prima bestemming is voor alleen een stedentrip.

Wat je dan zoal in Zadar en de nabije omgeving kunt zien en doen lees je hieronder.

Romaanse Forum van Zadar

1. Romaanse Forum

Het Romaanse Forum is het grootste en belangrijkste plein van Zadar waar je een aantal toeristische attracties bij elkaar vindt. Het forum is gebouwd tussen de eerst eeuw vóór en de derde eeuw ná Christus en vormde het hart van de Romaanse stad. Het forum was de plek waar volop handel gedreven werd, er was een badhuis en natuurlijk een kerk, dus kortom: het epicentrum van het sociale leven. Het is nu een open plein waar je tussen de overblijfselen en archeologische vondsten kunt wandelen om een idee te krijgen van het vroegere leven.

Zuil der Schaamte in Zadar

Er staat nog één grote pilaar overeeind: de Zuil der Schaamte. Misdadigers werden hieraan vastgemaakt en publiekelijk ten schande gebracht en gestraft onder het gejuich van de menigte die zich op het plein verzamelde.

Archeologisch Muzeum van Zadar

2. Archeologisch Museum Van Zadar

Direct aan het plein staat ook het Archeologisch Museum van Zadar, waarin je meer archeologische vondsten van het Romaanse Forum en van andere delen van de stad en zelfs uit de wijdere regio kunt bekijken. Uiteraard betreft dit niet alleen objecten uit de de Romijnse tijd, maar ook ook uit de prehistorie en uit latere eeuwen. De collectie bestaat onder andere uit aardewerk, beelden, mosaic, kunstobjecten, wapens, religieuze objecten en andere historische vondsten.

Sint Donatuskerk in Zadar

3. Kerk Van Sint Donatus

De grootste blikvanger op hetzelfde plein van het Romaanse Forum is de Kerk van Sint Donatus, die is vernoemd naar de stichter ervan, Sint Donatus van Zadar. De kerk dateert uit de 9e eeuw en het circulaire ontwerp met hoge muren geeft het een bijzonder karakter. De kerk heeft overigens verschillende functies gehad, want naast een gebedshuis is het ook gebruikt als pakhuis, als voormalige locatie van het archeologisch museum en tegenwoordig worden er concerten gehouden tijdens het Middeleeuwse Renaissance Muziekfestival vanwege de goede akkoestiek.

Kathedraal van Sint Anastasia in Zadar

4. Kathedraal Van Sint Anastasia

Direct naast de Kerk van Sint Donatus staat ook de Kathedraal van Sint Anastasia. Deze Rooms-Katholieke kerk wordt ook wel de Kathedraal van Zadar genoemd en is de grootste kerk van heel Dalmatië. De huidige kerk is gebouwd in de 12e en 13e eeuw op de plek van een eerdere kerk uit de 4e en 5e eeuw. De kerk is vernoemd naar de heilige Anastasia van Sirmium, wienst graf je in de kerk kunt vinden. De meest in het oog springende details van de kerk zijn de roosvormige ramen boven de ingang en de enorme klokkentoren.

Panoramisch uitzicht vanaf de toren van de Kathedraal van Anastasia in Zadar

De eerste twee verdiepingen van de toren zijn gebouwd in 1452, maar de rest van de toren was pas in 1893 klaar. Het is zeker de moeite waard om de trappen van de klokkentoren te beklimmen, want je wordt beloond met een verbluffend uitzicht over de stad en de Adriatische Zee.

Kerk van Sint Elias in Zadar

5. Kerk Van Sint Elias

Alsof twee kerken naast elkaar nog niet genoeg zijn, staat om de hoek ook nog de Kerk van Sint Elias, vernoemd naar één van de profeten uit de bijbel. In de 16e eeuw stond op deze plek al een kerk die met name diende voor de Griekse kooplui in de stad. Later namen de Servisch Orthodoxen de kerk over en aan het eind van de 18e eeuw werd deze vervangen door de huidige kerk.

Stadsmuur van Zadar

6. Wandel Over De Stadsmuren

De oude binnenstad van Zadar is omringd door kasteelmuren. De muur aan de oostkant, bij de voetgangersbrug naar het vasteland, is omgetoverd tot een promenade met een parkje en bankjes. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over het water en de boten die af en aan varen.

Landpoort van Zadar

7. Landpoort

De stadsmuur heeft verschillende toegangspoorten maar er kan er natuurlijk maar één de mooiste zijn. De Landpoort aan de zuidkant is in 1543 gebouwd door de Venetiaanse architect Michele Sanmicheli en was lange tijd de belangrijkste ingang van de stad. De Landpoort heeft de vorm van een triomfboog en is rijkelijk versierd met afbeeldingen van Chrysogonus, de beschermheilige van Zadar. De leeuw met vleugels boven poort is een verwijzing naar het langdurige Venetiaanse heerschap over Zadar.

Markt van Zadar

8. Markt Van Zadar

Dagelijks is er binnen de stadsmuren ook een markt vol kleurrijke verse producten uit de regio. Naast verse etenswaren kun je er ook souvenirs vinden om mee naar huis te nemen, zoals honing, wijn, olijfolie, raki en natuurlijk de bekende maraschino likeur.

9. Proef De Lokale Maraschino Likeur

Maraschino is een likeur gemaakt van marasca kersen, een zure kersensoort die in de regio wordt gecultiveerd. De historie van maraschino gaat terug naar de 16e eeuw, toen de stad in handen was van de Venetianen. Maraschino is dan ook hét typische drankje van Zadar dat je geprobeert moet hebben. Het bekendste merk is Marasko en wordt bijna overal in de stad geschonken of verkocht.

Nationaal Muzeum van Zadar

10. Nationaal Museum Van Zadar

Als je van musea houdt dan hoef je je in Zadar absoluut niet te vervelen, want er zijn er best een aantal. Eerder noemden we al het Archeologisch Museum van Zadar maar er is ook het Nationaal Museum van Zadar, dat uit meerdere secties op verschillende locaties bestaat. In het Zadar Stadsmuseum, gelegen naast de Zeepoort, kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad en vindt je historische objecten van de 12e eeuw tot de huidige tijd.

Wachthuis op het Nationale Plein in Zadar

Het Departement Etnologie van het Nationaal Museum van Zadar is gevestigd in het markante Wachthuis (Městská stráž) op het centraal gelegen Nationale Plein. In dit museum vind je een collectie van alledaagse objecten uit de culturele geschiedenis, zoals kleding, huishoudobjecten, muziekinstrumenten en porcelein. Aan de overkant van het plein vind je het Departement Natuurhistorie, met onder andere opgezette dieren, insecten, reptielen en geologische vondsten uit de regio.

Kerk van St. Chrysogonus in Zadar

11. Kerk Van Sint Chrysogonus

Vlakbij het Stadsmuseum van Zadar staat de Kerk van Sint Chrysogonus (Svetog Krševana) die is vernoemd naar de beschermheilige van de stad. De kerk dateert van 1175 en is gebouwd op de plek van een eerdere kerk die was toegewijd aan Sint Antonie.

Promenade van Zadar

12. Luister Naar De Muziek Van Het Zeeorgel

De bijzonderste attractie van Zadar is misschien wel het zeeorgel aan de westelijke kade. Je ziet het niet, maar als je nietsvermoedend over deze promenade slentert lijkt het alsof de zee je tegemoet begint te zingen. De geluiden worden gedirigeerd door de eb- en vloedstromen die onder de marmeren stenen door een zeeorgel met wel 35 pijpen stromen. Het fenomeen is ontworpen door de Kroatische architect Nikola Bašić.

Begroet de Zon op de promenade van Zadar

13. Begroet De Zon

De kade rondom het zeeorgel is een populaire plek om te genieten van de zonsondergang. Loop je na het donker naar het noordwestelijke puntje, dan heeft Nikola Bašić, die ook het zeeorgel ontwierp, nóg een verrassing voor je in petto. ‘Groet aan de Zon’ bestaat uit een grote en een aantal kleinere ronde cirkels van zonnepanelen die het zonnenstelsel moeten voorstellen. Gedurende de dag vangen de collectoren energie op om in het donker een lichtshow te geven op het ritme van de geluiden van het zeeorgel.

Paleis van de Hertog in Zadar

14. Paleis Van De Hertog

Het Paleis van de Hertog is een historisch gebouw dat dateert uit de 12e eeuw. In de 16e en 19e eeuw werd het gebouw grondig vernieuwd en na een recente renovatie dient het nu als een belangrijk culturel centrum van de stad. Het hele jaar door vinden er kunstexposities plaats en er worden regelmatig culturele evenementen gehouden.

Kerk van Sint Simon

15. Kerk Van Sint Simon

Tegenover het Paleis van de Hertog staat de 17e-eeuwse Kerk van Sint Simon. Sint Simon wordt gezien als één van de beschermheiligen van Zadar en zijn gemummificeerde lichaam wordt bewaard in een cederhouten kist op het altaar van de kerk. De met goud versierde kist dateert uit 1380 en wordt gezien als een uniek historisch kunstobject.

Muzeum voor Historisch Glaswerk in Zadar

16. Museum Voor Historisch Glaswerk

Mocht je geen genoegen kunnen krijgen van de vele musea in Zadar, neem dan ook een kijkje in het Museum voor Historisch Glaswerk. Het museum is gehuisvest in het 19e eeuwse Cosmacendi Paleis en bezit een collectie van meer dan 5000 historische objecten van glas. De collectie bestaat uit archeologische vondsten uit de regio die dateren vanaf de oudheid. In het museum kun je ook meer leren over de techniek van het glasblazen en er worden zelfs workshops gegeven.

Muzeum van Ilusies in Zadar

17. Museum Van Ilusies

Mocht je in Zadar zijn met kinderen die genoeg hebben van het opsnuiven van cultuur? Neem ze dan mee naar het Museum van Ilusies. Hier kun je namelijk op allerlei creatieve en grappige manieren je brein uitdagen. Denk bijvoorbeeld aan optische ilusies, een kaleidoscoop, een gewichtloosheidskamer en andere interactieve attracties.

Kapiteinstoren in Zadar

18. Beklim De Kapiteinstoren

Nog een plek met uitzicht over de stad is de Kapiteinstoren. De vijfhoekige toren dankt zijn naam aan de nabijgelegen woning van de Venetiaanse kapitein, die verantwoordelijk was voor de defensie van de stad. De Venetianen bouwden de toren namelijk in de 16e eeuw als uitzichtpunt voor gevaar van Ottomaanse aanvallen. Tegenwoordig is de toren een toeristische attractie vanwege het uizicht en zijn er regelmatig exposities op de verschillende verdiepingen.

De Kapiteinstoren staat op het Plein van de Vijf Waterputten, dat is vernoemd naar de 5 waterputten die in 1574 op een rij zijn gebouwd om de stad van water te voorzien.

Koningin Madijevka Park in Zadar

19. Komt Tot Rust In Het Koningin Jelena Madijevka Park

Op het Plein van de Vijf Waterputten, tegenover de Kapiteinstoren, is ook de ingang naar het Koningin Jelena Madijevka Park, het oudste park van de stad. Het park is gelegen bovenop een bastion van de stadsmuur en vormt een oase van rust om te ontspannen in de schaduw onder de bomen. In het midden van het park is een heuvel die je kunt beklimmen voor een uitzicht over de stad en er is ook een café.

Wijngaard van Degarra in Zadar

20. Ga Wijn Proeven In Een Wijngaard

Dalmatië is een uitstekende wijnregio vanwege het gunstige klimaat en de lokale wijnproducenten hebben inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Nu kun je natuurlijk direct naar het terras voor een wijntje onder de zon, maar wat is er nou toepasselijker dan een tour naar een wijngaard om te zien hoe de wijn daar gemaakt wordt om vervolgens je favoriete wijn te kiezen tijdens een proeverij? Daarvoor hoef je overigens niet ver te reizen, want net buiten Zadar vind je de wijngaarden van onder andere Degarra, Kraljevski en Vinketa.

Strand van Zaton bij Zadar

21. Relax Aan Het Strand

Met zoveel te doen in Zadar alleen, zou je bijna vergeten dat Dalmatië een fantastische bestemming is voor een strandvakantie. In en rond Zadar zijn dan ook talloze stranden te vinden, van grote zandstranden, tot kleine baaitjes met verborgen strandjes en rotsen waar je vanaf kunt duiken. Je bent dan ook eigenlijk niet echt in Zadar geweest als je niet op zijn minst even aan het strand hebt gelegen.

Boot met touristen in Zadar

22. Maak Een Boottrip

Als je voldoende tijd hebt in Zadar, dan is het absoluut aan te raden om eens een boottocht te maken. Voor de Dalmatische kust ligt een prachtige archipellago van bewoonde en onbewoonde eilanden met prachtige natuur en het kraakheldere water van de Adriatische Zee is ideaal om te zwemmen en te snorkelen. Er zijn talloze bestemmingen die de moeite waard zijn, zoals het eiland Ugljan dat direct voor Zadar ligt, Dugi Otok, of de eilanden van het Kornati Nationaal Park.

23. Maak Een Dagtrip Naar De Krka Watervallen

Op ongeveer een uur rijden van Zadar ligt het Krka Nationaal Park met daarin de bekende Krka Watervallen. In dit 142 vierkante kilometer grote natuurgebied kun je wandelen, een boottocht maken, eilandjes bezoeken en natuurlijk genieten van de prachtige watervallen. Krka is dus ideaal voor een dagtocht vanuit Zadar.

Plitvicka Meren

24. Maak Een Dagtrip Naar De Plitvicka Meren

Een andere optie is een dagtocht naar de Plitvicka Meren, die op bijna 2 uur rijden van Zadar liggen. Iets verder dus, maar Plitvicka is dan wel het oudste, grootste, bekendste, en misschien ook wel het mooiste nationale park van Kroatië én het is niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. Hier wandel je via pontons en brugetjes over het prachtige turquoise water van de meren, langs watervallen en kun je ook een boottocht maken.