Dit Kun Je Allemaal Doen Tijdens Een Vakantie Aan Het Meer Van Ohrid

Albanië, Natuur, Noord-Macedonië

Het Meer van Ohrid ligt in een prachtige omgeving tussen de bergen op de grens van Albanië en Noord-Macedonië. Het is één van de oudste en diepste meren van Europa en staat samen met de gelijknamige stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is dus niet gek dat deze regio inmiddels een populaire vakantiebestemming is geworden en je er heel wat Nederlanders tegenkomt. Er zijn dan ook verschillende vakantieaanbieders die pakketreizen naar Ohrid aanbieden, maar je kunt hier ook prima op eigen gelegenheid naar toe.

Of je het Ohrid Meer nu combineert met een rondreis door Albanië of Noord-Macedonië, of juist één of zelfs twee weken op deze plek wilt blijven, er is meer dan genoeg te zien om je niet te hoeven vervelen. We hebben de beste ideeën voor wat je allemaal kunt doen voor je op een rijtje gezet.

Strand aan het Ohrid Meer

1. Ga Zonnen Aan Één Van De Vele Stranden

Het Meer van Ohrid heeft een oppervlakte van bijna 350 vierkante kilometer en langs de oevers vind je overal grotere en kleinere stranden. Of je nu het strand opzoekt bij één van de grotere steden zoals Ohrid of Pogradec of juist naar een afgelegen baai gaat, er zijn overal plekken om te zonnen of een frisse duik te nemen. Het water is zeer helder en de watertemperatuur is aangenaam tijdens de zomer en het najaar.

Boten op het Ohrid Meer

2. Maak Een Boottocht Over Het Meer

Wat je ook absoluut niet mag overslaan bij een bezoek aan het Ohrid Meer is een boottocht. Rond het meer zijn verschillende plekken aan zowel de Macedonische als de Albanese kant waar boottochten worden aangeboden. Zo zijn er boottochten naar verlaten strandjes, kun je zwemmen en snorkelen, maar er zijn ook boottrips naar attraties zoals de Bay of Bones (later meer over deze attractie).

Uitzicht over Ohrid

3. Slenter Door De Historische Straten Van De Gelijknamige Stad

Ohrid is de grootste en gelijknamige stad aan het Meer van Ohrid en is mischien wel de belangrijkste must-visit van de regio. In deze historische stad zijn een flink aantal historische gebouwen en andere bezienswaardigheden zoals het Fort Samuel, een antiek theater, diverse prachtige Byzantijnse kerken, archeologische opgravingen en je kunt er heerlijk slenteren over de bazaar en de boulevard van de stad.

Fort Samuel in Ohrid

4. Geniet Van Het Uitzicht Vanaf Fort Samuel

Het middeleeuwse Fort Samuel verdient een aparte vermelding in deze lijst want een wandeling over de muren van dit kasteel is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Het fantastische uitzicht over de stad Ohrid, het meer, en de bergachtige omgeving wil je niet missen en maakt het de klim omhoog meer dan waard.

Uitzicht over Pogredec

5. Bezoek De Albanese Stad Pogradec

Pogradec is de tweede grootste stad aan het Ohrid Meer en de belangrijkste stad aan de Albanese kant. Pogradec is een stuk minder spectaculair dan Ohrid, maar er zijn wel goede stranden en je kunt er heerlijk over de boulevard langs de vele gezellige terrasjes slenteren. Deze stad is dan ook een goede uitvalsbasis om de Albanese omgeving van het meer te ontdekken.

Galicica Nationaal Park

6. Nationaal Park Galičica

Het Galičica Nationaal Park is een prachtig bergachtig natuurgebied dat ligt ingeklemd tussen het Ohrid Meer en het Prespa Meer. Er zijn verschillende wandelroutes en hiking trails, je kunt er mountainbiken en voor de echte daredevils is er zelfs de mogelijkheid om te paragliden. Het park is ook ideaal om te picknicken of te kamperen en te genieten van de mooie uitzichtpunten over onder andere de beide meren.

Prespa Meer

7. Ontdek Het Prespa Meer Rondom Het Drielandenpunt

Het minder bekende Prespa Meer is zeker ook een bezoek waard. Dit meer ligt op het drielandenpunt van Noord-Macedonië, Griekenland en Albanië en is het hoogstgelegen tectonische meer van de Balken. Met een hoogte van 853 meter ligt het zo’n 150 meter hoger dan het Ohrid Meer. Via ondergrondse kanalen stroomt het water van het Prespa Meer naar het Ohrid Meer toe.

Sint Naum Klooster aan het Ohrid Meer

8. Sint Naum Klooster

Het Klooster van Sint Naum (Manastir Sveti Naum) ligt op het zuidelijkste puntje van de Macedonische kant van het Ohrid Meer en is een belangrijke attractie in de regio die je niet mag missen. Het Oosters-Orthodoxe klooster is vernoemd naar de stichter, de schrijver en missionaris Sint Naum die tevens in de kerk begraven ligt. Het is gebouwd in 905, toen de regio onderdeel was van het Bulgaarse Rijk. Tussen 1912 en 1925 behoorde het klooster overigens tot Albanees grondgebied, maar dit werd na onderhandelingen aan het toenmalige Joegoslavië geschonken.

Het Klooster van Sint Naum is één van de mooiste kloosters van Noord-Macedonië en is idyllische gelegen op een rots, van waar je een prchtig uitzicht hebt over het meer. Je kunt hier ook een boottocht maken naar de bron van het Ohrid Meer. Via deze bron stroomt het water van het Prespa Meer door ondergrondse kanalen naar het Ohrid Meer.

Bay of Bones openluchtmuzeum aan het Ohrid Meer

9. Bay of Bones Openluchtmuseum

Vlak bij het klooster ligt ook het Bay of Bones openluchtmuseum dat absoluut een bezoek waard is. Dit is een soort prehistorisch dorp op palen boven het water dat bestaat uit 24 replica’s van historische huisjes. De naam Bay of Bones is een verwijzing naar de botten en andere archeologische restanten die hier onderwater zijn gevonden. De baai is namelijk een archeologische plaats genaamd Plocha Michov Grad, waar mensen tussen 1200 en 700 voor Christus in soortgelijke hutten op palen woonden. In het museum is ook een expositie van vondsten uit de 3000-jaar-oude nederzetting. Naast het houten dorp staat ook een reconstructie van een militair fort uit de Romijnse tijd dat getuigt van de rijke historie van deze plek.

Duikers in het Ohrid Meer

10. Ga Duiken En Ontdek De Onderwaterwereld Van Het Ohrid Meer

De rijke historie maakt de Bay of Bones natuurlijk ook een interessante plaats voor duikers. Maar duiken is ook interessant op andere plaatsen in het Ohrid Meer, want het water van het diepe meer is super helder en er leven meer dan 200 inheemse soorten vissen.

Kayak en stand-up-paddlers op het Ohrid Meer

11. Ga Suppen of Kayakken

Het kalme water maakt het Meer van Ohrid de perfecte plek voor stand-up-paddling (SUP) of om te kayakken. Zo kun je in alle rust genieten van de prachtige omgeving terwijl je tóch iets actiefs doet. Er zijn verschillende plakken waar je peddleboards of kayaks kunt huren, zoals in Ohrid en Pogradec, maar ook op diverse rustigere strandjes.

Lin aan het Ohrid Meer

12. Maak Een Stop In Het Dorpje Lin

Lin is een klein dorpje aan de Albanese kant van het Ohrid Meer en ligt in een rustige baai dat gevormd wordt door een klein schiereiland. Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel te doen in Lin maar aangezien het dorp al sind 6000 voor Christus bewoond is, is dit het oudste bewoonde dorp van Europa. In het dorp kun je de archeologische restanten van een vroeg-Christelijke Byzantijnse kerk met een mozaïeken vloer bezoeken. Verder kun je er natuurlijk zwemmen, heb je een prachtig uitzicht vanaf de heuvel op het schiereiland en er zijn enkele pensions en restaurants.

13. Maak Een Dagtrip Naar Bitola

Vanaf Ohrid kun je ook een dagtrip maken naar Bitola, dat op ongeveer een uur en een kwartier rijden ligt. Bitola is een middelgrote stad met een rijke historie die terug gaat tot in de prehistorie. Er zijn dan ook diverse interessante bezienswaardigheden zoals prehistorische opgravingen, oud-Griekse en Romijnse ruïnes, prachtige Byzantijnse kerken en Ottomaanse huizen en moskeeën.

14. Beklim De Baba Berg In Het Pelister Nationaal Park

Op weg naar Bitola kom je ook langs het Pelister Nationaal Park, het oudste en het op één-na-grootste nationale park van Noord-Macedonië. De bergachtige omgeving staat bekend om zijn skigebieden, maar is ook populair onder wandelaars en mountainbikers. Het park is vernoemd naar Pelister, de hoogste piek van de Baba Berg met een hoogte van 2.601 meter.

Orthodoxe Kathedraal van Korçë

15. Maak Een Dagtrip Naar Korçë

Nog een stad die de mooite waard is om te bezoeken tijdens een dagtrip is Korçë. De Albansese stad ligt in een prachtige bergachtige omgeving op nog geen uur rijden van Pogradec. Korçë wordt gezien als één van de mooiste, maar ook leefbaarste steden van Albanië waarin oud en nieuw naadloos in elkaar over gaan. Er zijn diverse historische gebouwen en straten, maar ook moderne architectuur, voetgangerszones en parken die de stad een aangenaam karakter geven.