14 Dingen Om Te Doen In Ulcinj, Montenegro

Montenegro, Stadsgidsen

Ulcinj is een historisch stadje aan de Adriatische kust, in het zuiden van Montenegro. Mocht je op rondreis zijn door Montenegro, of via de prachtige kustroute richting Albanië reizen, dan is het zeker aan te raden om een stop te maken in Ulcinj. Het stadje heeft slechts 11 duizend inwoners en de belangrijkste bezienswaardigheden kun je prima in een paar uur of een dag zien, maar met de vele stranden en prachtige omgeving kun je je hier ook prima meerdere dagen of langer vermaken. Wat er zoal te doen is in Ulcinj en de nabije omgeving lees je hieronder.

Velica Plaža in Ulcinj

1. Velika Plaža

Aangezien Ulcinj aan de Adriatische Zee ligt, vormen de stranden een belangrijke trekpleister voor de stad en de omliggende regio. Ten zuiden van Ulcinj ligt het langste strand van Montenegro dat dan ook niet voor niets Velika Plaža (Groot Strand) wordt genoemd. Dit zandstrand strekt zich uit over een lengte van 12 kilometer van Port Milena tot aan de uitmonding van de Bojana Rivier en is daarmee zelfs één van de langste stranden van Europa.

Het toerisme rondom dit enorme strand is nog relatief onderontwikkeld vergeleken met de andere regio’s van Montenegro, waardoor je er alles behalve hutje op mutje ligt te zonnen. Er is dus volop plaats om je eigen handoek neer te leggen, maar er zijn ook diverse plekken om strandstoelen te huren, een drankje te doen of wat te eten. Vanwege de enorme ruimte en goede windcondities is het strand ook erg populair onder kitesurfers. Velika Plaža vorm ook regelmatig het decor van muziekfestivals.

Mala Plaža in Ulcinj

2. Mala Plaža

Uiteraard hoef je de stad niet uit om naar het strand te gaan, want ook in het centrum van Ulcinj vind je diverse stranden. Mala Plaža, wat Klein Strand betekent, is het centrale strand van de stad. Het is gelegen in een prachtige baai die wordt gevormd door de rotsen van het Jadran Schiereiland aan de ene kant, en het Kasteel van Ulcinj aan de andere kant. Rondom het strand en de baai loopt een promenade die leidt naar de ingang van het kasteel. Aan het strand zijn diverse cafés en restaurants en je kunt er kayaks en peddleboards huren.

Liman Strand in Ulcinj

3. Ontdek De Verborgen Stranden Van Ulcinj

In en rondom Ulcinj zijn nog meer stranden te vinden die veelal verborgen liggen in baaien op de prachtige rotsachtige kustlijn. Direct ten noorden van het kasteel vind je het Liman Strand ingeklemd tussen de rotsen, Liman II ligt in een baai iets verderop en iets verder buiten de stad ligt het Valdanos Strand tussen de bossen en olijfplantages. Ten zuiden van Mala Plaža liggen ook diverse, veelal rotsachtige strandjes met barretjes en restaurants.

Kasteel van Ulcinj

4. Kasteel Van Ulcinj

Ulcinj is zeker niet alleen een badplaats maar juist ook een mooie historische stad met diverse bezienswaardigheden. De oude stad is gelegen binnen de muren van het Kasteel van Ulcinj en kende zijn oorsprong al in de 5e eeuw voor Christus. De stad had een strategische ligging en werd door de eeuwen heen meermaals belegerd, wat het noodzakelijk maakte om de stad te fortificeren. De van oorsprong Illyrische stad viel uitendelijk onder andere onder het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, het Servische Koninkrijk, de Venetiaanse Republiek en het Ottomaanse Rijk.

Binnen de ommuurde stad wandel je door smalle straatjes en steegjes en vind je onder andere diverse uitzichtpunten, enkele winkeltjes en restaurants en je kunt er zelfs overnachten in één van de pensions. Binnen het kasteel zijn ook enkele bezienswaardigheden die we hieronder apart zullen toelichten.

Slavenmarkt in het kasteel van Ulcinj

5. Slavenmarkt

De beruchtste plek van Ulcinj is het marktplein van het kasteel, waar in de middeleeuwen de slavenmarkt plaatsvond. In die tijd stond Ulcinj namelijk bekend als het hol van piraten die het voornamelijk gemunt hadden op rijke mensen. Naast deze mensen te bestelen, werden ze vaak ook gevangen gehouden met als doel om losgeld te verkrijgen. Vanaf de 18e eeuw begon men ook Noord-Afrikanen gevangen te nemen als slaven voor de landbouw en visserij. Het marktplein van Ulcinj veranderde hierdoor in een slavenmarkt en kreeg de bijnaam ‘Slavenplein’.

Historisch Muzeum van Ulcinj

6. Historisch Museum Van Ulcinj

Op het marktplein vind je ook de ingang van het Historisch Museum van Ulcinj. Het museum bestaat uit verschillende gebouwen met collecties op het gebied van archeologie, etnologie en andere historische objecten. Een deel van de collectie is tentoongesteld in een gebouw dat ooit een kerk was, maar later werd omgedoopt tot moskee. Een deel van de minaret staat nog overeind. Het museum is een must-visit als je meer te weten wilt komen over de turbulente, maar interessante geschiedenis van de stad.

Standbeeld van Miguel de Cervantes in Ulcinj

7. Ontdek De Inspiratiebron Van Don Quixote

Binnen de kasteelmuren van de oude stad staat ook een munument met een buste van Miguel de Cervantes. Nu denk je wellicht: Wat heeft deze Spaanse schrijver dan te maken met Montenegro? Het antwoord is: piraten! Miguel de Cervantes was namelijk één van de slachtoffers van piraterij op de Middellandse Zee en werd maar liefst vijf jaar lang gevangen gehouden in Ulcinj. Pas nadat de piraten losgeld voor hem ontvingen werd hij vrijgelaten en vertrok hij terug naar Madrid waar hij niet veel later zijn bekende roman Don Quixote schreef. Naar alle waarschijnlijkheid is de beschrijving van Don Quixote’s liefde Dulcinea gebaseerd op een meisje uit Ulcinj.

Sint-Nicolaaskerk in Ulcinj

8. Sint Nicolaaskerk

Naast de ommuurde oude stad zijn er nog een aantal bezienswaardigheden in Ulcinj die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo vind je tegenover de noordelijke ingang van het kasteel de Sint Nicolaaskerk. In de 15e eeuw stond op deze plek al een klooster, dat later onder Ottomaanse invloed werd omgedoopt tot een moskee. Uiteindelijk werd het complex gesloopt en in 1890 werd de huidige kerk gebouwd, die nu omringd wordt door prachtige olijfbomen.

Ali Pasha Moskee in Ulcinj

9. Ali Pasha Moskee

Ongeveer 200 meter naar het oosten staat de Ali Pasha Moskee, vernoemd naar de Ottomaanse admiraal en veroveraar van Ulcinj, Ali Pasha Kiliç. De moskee is gebouwd in 1718 met behulp van de buit van Venetiaanse schepen die tijdens een storm voor de kust van Ulcinj waren veroverd. Bij de moskee hoort ook een hammam, de enige in Montenegro.

Zeemannen Moskee in Ulcinj

10. Zeemannen Moskee

Een andere noemenswaardige moskee is te vinden aan de boulevard van het centrale strand ​Mala Plaža. De Zeemannen Moskee werd voor het eerst gebouwd door de Moormannen in de 14e eeuw. Het bijzondere hieraan is dat dit dus vóór de tijd was waarin de Ottomanen de islam naar Ulcinj brachten. Waarschijnlijk was de moskee gebouwd zodat de Moorse kooplieden konden bidden tijdens hun handelsreizen naar de Adriatische kust. Rond 1800 werd de inmiddels vervallen moskee herbouwd, maar in 1931 werd het gebedshuis door Servische soldaten weer afgebroken. Met behulp van donaties werd de moskee in 2012 weer heropgebouwd.

Vrijheidsmonument in Ulcinj

11. Vrijheidsmonument

Op de heuvel achter de Zeemannen Moskee prijkt het Vrijheidsmonument. Het monument werd in 1985 gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers en helden van de Tweede Wereldoorlog. De 11 meter hoge v-vormige kolossen stellen vleugels voor die de vrijheid moeten uitbeelden.

Het typische grauwe betonnen Sovjet-stijl monument verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar als je de klim hier naartoe hebt gemaakt heb je wel een fantastisch uitzicht over de prachtige baai met het strand en het Kasteel van Ulcinj.

12. Solana Ulcinj

Ook in de omgeving van Ulcinj is vanalles te doen en mocht je de tijd hebben, dan is een bezoek aan Solana Ulcinj een absolute aanrader. Voorheen werd hier zout gewonnen, maar tegenwoordig is dit een beschermd natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Solana Ulcinj is ook een must-visit voor vogelliefhebbers want je vindt hier meer dan 250 verschillende vogelsoorten, waaronder prachtige roze flamingo’s.

Zonsondergang in Ulcinj

13. Geniet Van De Romantische Zonsondergang

Met de prachtige stranden, een sprookjesachtig kasteel en de zee als horizon is de zonsondergang van Ulcinj echt adembenemend. Neem dus even de tijd om te genieten van dit romantische tafereel.

Uitzicht vanaf het terras van Restaurant Kalaja in Ulcinj

14. Dineer Met Het Beste Uitzicht

Naast wat zien of doen, wil je natuurlijk ook af en toe wat eten of drinken tijdens je bezoek aan Ulcinj. Langs de kust zijn diverse restaurants waar je heerlijk kunt geniet van je maaltijd of drankje terwijl je buiten zit met een fantastisch uitzicht op zee, over de stad, of op het kasteel. Hierboven zie je het uitzicht vanaf het terras van Restaurant Kalaja, dat gelegen is in het Kasteel van Ulcinj.