De 15 Beste Bezienswaardigheden In Trebinje

Bosnië en Herzegovina, Stadsgidsen

Trebinje is een historische, maar vooral ook gezellige stad met veel terrasjes in het zuidelijke puntje van Bosnië en Herzegovina. Toch wordt deze stad vaak overgeslagen om grotere trekpleisters te bezoeken als Mostar of Dubrovnik, of de kust van Montenegro. Dat maakt Trebinje natuurlijk ook wel weer een verborgen juweeltje waar je niet snel over de koppen zult lopen, maar waar wel het een en ander te zien. Een bezoek is dus zeker de moeite waard en dat maakt de Bosnische stad ook ideaal voor een dagtrip vanaf de Adriatische kust. Hieronder zie je wat er allemaal te zien en te doen is in en rondom Trebinje.

Jovana Dučića Straat in Trebinje

1. Jovana Dučića En Het Slobode Plein

Een goed startpunt voor een wandeling door Trebinje is de straat Jovana Dučića. Dit is namelijk de belangrijkste winkelstraat in het hart van de stad waar de gezelligheid je direct tegemoet komt. Hier komen namelijk veel mensen samen en zie je verschillende cafétjes en terrasjes. De straat loopt ook langs het Slobode Plein dat omringd wordt door historische gebouwen uit de 19e en 20e eeuw. Op het plein staan vaak marktkraampjes waar je allerlei verse waren en andere producten kunt kopen en zie je ook regelmatig schilders en andere kunstenaars. Op het Slobode Plein staat het Monument voor de Helden van de Vrijheid, ter nagedachtenis aan de helden en andere slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Eerst Wereldoorlog. Dit monument, dat bestaat uit een beeld van een engel op een 4,5 meter hoge zuil, is ontworpen door de dichter en politicus Jovan Dučić (1871-1943), waarnaar de bekende winkelstraat is vernoemd.

Mariakathedraal in Trebinje

2. Mariakathedraal

Aan de Jovan Dučić straat staat ook de Mariakathedraal, officieel de Kathedraal van de Geboorte van de Heilige Maagd Maria. De kerk is gebouwd tussen 1880 en 1884 en is één van de vier Rooms-Kathelieke kathedralen in Bosnië en Herzegovina. De kleine kloktoren naast de kerk is pas in 1928 toegevoegd.

Kathedraal van de Transfiguratie in Trebinje

3. Kathedraal Van De Transfiguratie

Even verderop in het centrale stadspark van Trebinje staat de Heilige Kathedraal van de Transfiguratie. Deze orthdoxe kathedraal is gebouwd tussen 1888 en 1908 en bestaat uit een mix van Gothische en Byzantijnse stijlen.

Južna Poort van de oude stad van Trebinje

4. Ontdek De Oude Ommuurde Stad

Een deel van de historische stad van Trebinje is ommuurd. Deze citadel is in de 16e eeuw door de Ottomanen gebouwd op de plek van een eerder middeleeuws fort aan de westelijke oever van de rivier de Trebišnjica. Initieel had het kasteel een driehoekige vorm, maar na diverse aanpassingen en toevoegingen ziet het kasteel er sinds de 18e eeuw zo ongeveer uit zoals we het nu kennen. Binnen de stadsmuren zijn enkele bezienswaardigheden, maar ook hier vind je enkele gezellige pleintjes met terassen.

Herzegovina Muzeum in Trebinje

5. Herzegovina Museum

Één van de bezienswaardigheden in de ommuurde stad is het Herzegovina Museum. Dit is hét museum van de stad waar alle belangrijke objecten van historische waarde bewaard worden. Zo zijn er archeologische vondsten tentoongesteld, maar vind je er ook etnografische objecten en verschillende kunstcollecties, waaronder de privécollectie van de bekendste historische persoon uit Trebinje, Jovan Dučić.

Kloktoren van Trebinje

6. Kloktoren

Naast het Herzegovina Museum staat de oude kloktoren van Trebinje. De toren is aan het begin van de 18e eeuw gebouwd door Osman Pasha Resulbegović die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de stad. De Ottomanen bouwden in iedere stad een kloktoren omdat het voor de moslims belangrijk was om de gebedstijden in de gaten te kunnen houden.

Sultan Ahmedova Moskee in Trebinje

7. Sultan Ahmed Moskee

Ook de Sultan Ahmed Moskee, ook wel Keizersmoskee genoemd, is gebouwd door Osman Pasha Resulbegović. De moskee zou in 1719 door bouwvakkers uit Dubrovnik zijn gebouwd en is vernoemd naar de regerende keizer van het Ottomaanse Rijk, Sultan Ahmed III.

Osman Paša Resulbegović Moskee in Trebinje

8. Osman Pasha Resulbegović Moskee

Binnen de oude ommuurde stad staat nog een moskee, de Osman Pasha Resulbegović Moskee die is vernoemd naar de man die hem heeft gebouwd en daarnaast veel heeft betekend voor de stad. Deze moskee is in 1726 gebouwd en heeft een wat meer Mediterraans uiterlijk. Men beschouwde deze moskee als mooier dan die Resulbegović had gebouwd in naam van de keizer en dat werd hem in Constantinopel (tegenwoordig Istanboel) niet in dank afgenomen. In opdracht van de beledigde Sultan Ahmed III werd Osman Pasha Resulbegović uiteindelijk in 1729 geëxecuteerd.

Monument voor de Verdedigers van Trebinje 1991-1995

9. Monument Voor De Verdedigers Van Trebinje 1991-1995

Vlak buiten de kasteelmuur, tegenover het stadspark staat het Monument voor de Verdedigers van Trebinje ter nagedachtenis aan de soldaten uit Trebinje die zijn gesneuveld tijdens de Bosnië-oorlog van 1991 tot 1995.

Bregovi Meer in Trebinje

10. Neem Een Duik In Het Bregovi Meer

Zoek je verkoeling op een hete zomerdag, dan kun je een duik nemen in het Bregovi Meer van Trebinje. Dit kunstmatige meer ligt vlakbij het centrum in de rivier de Trebišnjica en is een populaire plek onder de lokale bevolking.

Arslanagić Brug in Trebinje

11. Arslanagić Brug

Iets ten noorden van het oude centrum ligt de prachtige Ottomaanse brug over de Trebišnjica rivier. Deze Arslanagić Brug, ook wel Perović Brug genoemd, is in 1574 door Mehmed-Pasha Sokolović gebouwd. Het is het bekendste Ottomaanse monument van Trebinje, maar het grappige feit is dat de brug oorspronkelijk enkele kilometers buiten de stad lag. In 1966 is de brug namelijk een stuk stroomopwaarts verplaatst, omdat het historische monument anders onder water zou komen te staan door de aanleg van een stuwmeer en een waterkrachtcentrale.

12. Željeznički Tunnel

Het is misschien geen typische toeristische attractie, maar bijzonder is de Željeznički Tunnel wel. Deze 400-meter-lange voormalige treintunnel onder de Trebišnjica rivier is namelijk omgetoverd tot een verlichte fiets- en voetgangerstunnel.

Hercegovačka Gračanica Klooster in Trebinje

13. Hercegovačka Gračanica Klooster

Het Hercegovačka Gračanica Klooster is een niet te missen blikvanger boven op de berg die boven het oosten van Trebinje uitsteekt. Met de bouw van het klooster is een wens van de invloedrijke Jovan Dučić om op deze plek begraven te worden in vervulling gegaan. Dučić overleed op hemelvaartsdag in 1943 en op dezelfde dag in 1999 werd de eerste steen van de nieuwe kerk gelegd. Precies een jaar later werd zijn lichaam in de inmiddels voltooide kerk opnieuw begraven. Het Hercegovačka Gračanica Klooster lijkt overigens erg op het gelijknamige klooster uit 1321 in Kosovo, waarvan Dučić erg gecharmeerd was.

Vooral de locatie maakt een bezoek aan het klooster erg de moeite waard. Van hieruit heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad en de wijde omgeving.

Kerk van Aartsengel Sint Michael in Trebinje

14. Kerk Van Aartsengel Sint Michael

Iets dichterbij de oude stad heb je ook een prachtig uitzicht vanaf de Kerk van de Aartsengel Sint Michael. Het is niet bekend wanneer deze kerk precies gebouwd is, maar men vermoedt dat dit tegen het einde van de 16e of aan het begin van de 17e eeuw geweest moet zijn.

15. Ruïnes Van Het Middeleeuwse Mičevac Kasteel

Ongeveer 5 kilometer buiten Trebinje, aan de oever van de Trebišnjica vind je de restanten van het middeleeuwse Mičevac Kasteel. Wanneer het kasteel gebouwd is, is niet bekend, maar de oudste documentatie ervan dateert van 1402. Van de nederzetting is niet veel meer over dan een paar ruiïnes, maar mocht je met de auto op pad zijn, dan is het wel de moeite om hier even te stoppen.