22X De Belangrijkste Bezienswaardigheden Van Tirana

Albanië, Stadsgidsen

Tirana is de grootste stad en hoofdstad van Albanië en is te bereiken via de internationale luchthaven van de stad.

Rechtstreekse vluchten worden vanaf door Transavia aangeboden vanaf Schiphol en door Wizz Air vanaf Eindhoven, terwijl KLM mogelijkheden biedt met een tussenstop in Rome of Belgrado. Naast een stedentrip is Tirana ook prima geschikt als startpunt van een rondreis door Albanië.

Veel mensen komen naar Albanië voor de zonovergoten stranden, de middeleeuwse steden en kastelen of de prachtige natuur, maar ook de hoofdstad Tirana is zeker de moeite waard en zou je eigenlijk niet moeten overslaan. Met aardig wat bezienswaardigheden en een levendig uitgaansleven kun je je hier prima één of meerdere dagen vermaken. Daarom hebben we hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden en andere dingen die je kunt doen voor je op een rijtje gezet.

1. Skanderbegplein

Het Skanderbegplein is het centrale plein van Tirana en dé perfecte start om de stad te verkennen. Je ziet hier direct enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die je meenemen naar de verschillende tijdperken van het land.

Centraal op het plein staat het Standbeeld van Skanderbeg, de nationale held van Albanië, die in de 15e eeuw volop de strijd aanging tegen de invasie van de Ottomanen. Recht tegenover dit standbeeld zie je het communistisch ogende gebouw van het Nationaal Historisch Museum. Een ander typisch communistisch gebouw is het Cultuurpaleis, waarin het Nationaal Theater voor Opera en Ballet en de Nationale Bibliotheek van Albanië zijn gehuisvest. De naastgelegen Et’hem Bey Moskee met prachtige muurschilderingen dateert dan weer uit de periode 1789-1821 en is daarmee één van de oudste gebouwen van de stad. Net iets jonger is de Kloktoren die in 1822 gebouwd werd.

Verder vind je rond het Skanderbegplein diverse overheidsgebouwen, waaronder verschillende ministeries, het Stadhuis van Tirana en de Nationale Bank van Albanië, dat tevens dienst doet als museum.

2. Nationaal Historisch Museum

Het Nationaal Historisch Museum dat gelegen is op het Skanderbegplein, is het grootste museum in Albanië en dé perfecte plek om meer te leren over de geschiedenis van het land. Het museum neemt je mee terug naar de oudheid en de eerste bewoners en leid je door de verschillende tijdperken naar de recentere geschiedenis. Albanië heeft een behoorlijk turbulente, maar wel interessante geschiedenis die zich onderscheidt van andere Balkan-landen, dus een bezoek aan dit museum is zeker de moeite waard.

3. Beklim De Kloktoren

Alhoewel de Kloktoren zelf eigenlijk niet eens zoveel voorstelt, is het wel een aanrader om de trappen te beklimmen voor het prachtige uitzicht. Je kijkt niet alleen uit over het hele Skanderbegplein, maar ook in de andere richtingen is genoeg te zien en je krijgt een blik op het bergachtige landschap rondom Tirana.

4. Bunk Art

Bunk Art is een museum gelegen in een ondergrondse bunker, net buiten de stad. De bunker telt 5 verdiepingen en 106 kamers en werd tijdens het communistische regime gebouwd door dictator Enver Hoxha, die zich wilde beschermen tegen een nucleaire aanval. Het museum vertelt het verhaal over de Tweede Wereldoorlog, het Albaanse verzet en de capitulatie, en het strenge communistische na-oorlogse regime, vol met wantrouwen naar de rest van de wereld.

5. Bunk Art 2

Na het succes van Bunk Art besloot men een tweede Bunk Art museum te openen in het centrum van de stad. Bunk Art 2 is gelegen in een bunker net naast het Skanderbegplein. In de gangen en verschillende kamers van deze ondergrondse bunker kom je meer te weten over de paranoïa van het communistische regime onder Enver Hoxha, hoe de geheime dienst te werk ging en hoe tegenstanders werden opgespoord en opgepakt.

6. House Of Leaves

Het House of Leaves (Huis van Bladeren) is het nieuwste museum van Tirana. De naam is een verwijzing naar de bladeren van de aangrenzende bomen die het huis bedekken. Een toepasselijke naam, want dit museum gaat namelijk over de voormalige geheime dienst tijdens een van de donkerste tijden van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Gestapo zich gehuisvest in dit gebouw, dat na de oorlog werd overgenomen door de Albaanse geheime dienst. Onder het strenge communistische regime werden allerlei onorthodoxe praktijken uitgevoerd, waarbij onschuldige mensen werden bespioneerd, opgepakt, gemarteld en opgesloten. Kortom, een bijzonder museum, dat is toegewijd aan de vele onschuldige slachtoffers.

7. Orthodoxe Kathedraal Van Tirana

De Orthodoxe Kathedraal van Tirana, ook wel de Kathedraal van de Wederopstanding genoemd, is één van de grootste Oost-Orthodoxe kerken van de Balkan. Alhoewel de kathedraal pas in 2012 zijn deuren opende is het best een imposante vertoning en de moeite waard om even naar binnen te lopen. De kerk staat dan ook tegenover het House of Leaves, vlakbij het Skanderbegplein.

8. Nationale Kunstgallerij

Ook niet ver hier vandaan staat de Nationale Kunstgallerij. Mocht je van kunst houden, dan is vind je hier doorgaans de grootste collecties van het land. Vanwege een restauratie en uitbreiding is het museum momenteel gesloten, maar de verwachting is dat de deuren eind 2023 weer worden geopend. Voorlopig kun je in ieder geval wel het ietswat vreemde ‘Reja de Wolk’ kunstwerk voor het gebouw aanschouwen. Je moet er dan eigenlijk wel doorheen lopen om te ervaren wat de kunstenaar je wilt laten zien.

9. Postbllok

Postbllok, wat Albaans is voor controlepost is een gedenkmonument voor alle politieke gevangenen en andere slachtoffers die zijn gevallen onder het strenge communistische bewind. Het bestaat eigenlijk uit een drietal objecten die in een park zijn gepositioneerd: een bunker, een stuk van de Berlijnse muur en enkele betonnen steunbalken uit de mijn van het Spaç werkkamp voor politieke gevangenen.

10. Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum is gelegen aan het Moeder Teresaplein, vlak naast de Universiteit van Tirana. In het museum vind je de grootste collectie van archeologische vondsten van Albanië, vanaf het stenen tijdperk tot en met de tijd van het Ottomaanse rijk. De ruim 2000 stukken bestaan uit onder ander juwelen, Romeinse beelden, en kleipotten met gefossileerde schelpdieren.

11. Air Albania Stadion

Direct naast het Nationaal Archaeologisch Museum ligt het Air Albania Stadion, het nationale voetbalstadion van Albanië, ofwel de Arena Kombetarë. Het splinternieuwe stadion is gebouwd op het terrein van het oude Qemal Stafa Stadion en opende zijn deuren in 2019. Feijenoord speelde hier op 25 mei 2022 de allereerste editie van de Conference League Finale, waarin het met 1-0 verloor van AS Roma.

12. Blloku

Blloku was lange tijd een afgesloten woongebied dat alleen toegankelijk was voor de elite van de communistische partij, maar tegenwoordig is dit de meest hippe en trendy buurt van Tirana. Je vindt hier boetiekjes, trendy bars en de grootste concentratie aan internationale restaurants van Albanië. In de avond is dit dé plek om het nachtleven van Tirana op te zoeken.

13. Huis Van Enver Hoxha

In Blloku staat ook het huis waar voormalig dictator Enver Hoxha van 1975 tot zijn dood in 1985 leefde. Helaas is het huis zelf gesloten voor publiek, maar je kunt er wel langslopen om het van de buitenkant te aanschouwen. Onlangs werd overigens wel aangekondigd dat er plannen zijn om er een museum van te maken.

14. Namazgjah Moskee

De Namazgjah Moskee, ook wel de Grote Moskee van Tirana genoemd, is een nieuwe, maar zeker wel imposante moskee. Ondanks dat de werkzaamheden nog niet eens klaar zijn, is het namelijk de grootste moskee van de hele Balkan.

Wat belangrijk is om hierbij te weten is dat religie tijdens het communistische regime verboden was en dat veel religieuze gebouwen in die periode zijn verwoest. Zo bleven er in Tirana van de 28 moskeeën nog slecht 8 over. Na de val van het communisme werden er wel snel nieuwe kerken gebouwd en klaagden de moslims te worden gediscrimineerd. De overgebleven moskeeën waren namelijk te klein, waardoor velen werden gedwongen op straat te bidden. Na een lang politiek getouwtrek werd uiteindelijk goedkeuring gegeven voor de nieuwe moskee.

15. Kasteel Van Tirana

Het Kasteel van Tirana dateert van 1300 maar van het Byzantijnse erfgoed is niet veel meer over dan een 6 meter hoge muur. Toch is een bezoekje de moeite waard want loop je door de toegangspoort, dan kom je in een gezellig autovrij straatje met enkele leuke souvenirwinkeltjes en restaurants.

16. Nieuwe Bazaar

Nog meer kans om te shoppen heb je op de Nieuwe Bazaar (Pazari i Ri). Hier vind je niet alleen groente, fruit en andere verse producten, maar ook leuke souvenirs, antieke objecten en unieke aandenkens uit het communisme. Rondom deze markt zijn ook allerlei restaurants met terrasjes waar je heerlijk kunt eten.

17. Piramide Van Tirana

De Piramide van Tirana wordt momenteel, na een lange tijd van verval, heropgebouwd en omgetoverd tot een nieuwe bestemming als IT centrum voor de jeugd. In het verleden diende dit iconische gebouw overigens al voor verschillende doeleinden.

Het piramidevormige gebouw werd onder het communistische regime in 1988 geopend als museum over Enver Hoxha. Na de val van het communisme in 1991 werd het gebouw echter gebruikt als conferentiecentrum. Tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 diende het ook nog enige tijd als NAVO basis en later als uitzendbasis voor radiostations, waarna het leeg kwam te staan en in verval raakte. Krakers en vandalen brachten vernielingen aan en bekladden het gebouw met graffiti. Slopen werd overwogen, maar uiteindelijk slaagde een voorstel om het gebouw met een facelift een nieuw doel te geven.

18. Leerlooiersbrug

De Leerlooiersbrug is één van de weinige overblijfselen van 18e eeuw in de stad. Een wandeling over de brug geeft je een beetje een beeld van hoe de stad er tijdens de Ottomaanse tijd uitzag, toen men de brug gebruikte om vee en landbouwoogsten uit de hooglanden de stad in te vervoeren.

20. Grote Park Van Tirana

Wil je de drukke stad even ontvluchten, ga dan naar het Grote Park van Tirana. In dit enorme park kun je heerlijk wandelen en tot rust komen tussen al het groen en bij het meer. De lokale bevolking komt hier dan ook graag om te genieten van de rust, te sporten of te socializen. Aan de rand van het park vind je overigens ook de graftombe van de voormalige koninklijke familie van Albanië. Net buiten het park staat ook nog het enorme standbeeld van Moeder Albanië.

21. Geniet Van Het Uitzich Vanaf Één Van De Skyline Bars

Hou je van een mooi uitzicht, zoek dan één van de hoogtepunten van de stad op, en wel letterlijk natuurlijk. Naast de Kloktoren zijn er ook diverse skyline bars waar je heerlijk kunt genieten van een hapje of een drankje met een prachtig uitzicht over de stad. Observator Wine and Piano Bar, LIFT Steak & Rooftop Bar en The View Lounge Plaza zijn bijvoorbeeld echte aanraders.

22. Neem De Kabelbaan Naar De Dajti Berg

Met een kabelbaan kun je het natuurlijk nóg hogerop zoeken. De kabelbaan op de Dajti Berg is bovendien een perfect uitje buiten de stad en is goed te combineren met een bezoek aan Bunk Art, dat direct naast het beginstation van de kabelbaan ligt.

De Dajti Ekspres is de langste kabelbaan van de Balkan en brengt je in een kwartier naar een hoogte van ruim 1600 meter. In de bergen kun je vanalles doen, waaronder hiken, mountainbiken en paragliden, maar er is ook een klein pretpark, mini golf en een hotel met een observatieplatform en een ronddraaiende bar.