Zout, Oesters & Kastelen: Ontdek Ston & Mali Ston

Kroatië, Stadsgidsen

Ston en Mali Ston zijn twee dorpen op het Kroatische schiereiland Pelješac die op ongeveer 1,5 kilometer afstand van elkaar liggen. De dorpen zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden, en wel in letterlijke zin. Beide dorpen zijn namelijk gefortificeerd door én verbonden met elkaar door een enorme stadsmuur.

In zowel Ston als in Mali Ston, dat Klein Ston betekent, zijn een aantal bijzondere bezienswaardigheden te vinden en je kunt ook nog eens over deze ‘Chinese Muur van Kroatië’ van het ene naar het andere dorp wandelen.

Kortom, Ston en Mali Ston zijn zeker een bezoek waard tijdens een rondreis door Kroatië. De belangrijkste attracties en wat je hier nog meer kunt doen, lees je hieronder.

1. Bezoek De Zoutwerken Van Solana Ston

Ston ligt aan een baai waar al sinds jaar en dag zeezout wordt gewonnen uit het zoute water van de Adriatische Zee. Je kunt deze zoutpannen van Solana Ston bezoeken en een kijkje nemen in het museum. Zo kun je meer leren over de lange historie van zoutwinning in de regio.

Alhoewel de huidige zoutwerken in de 13e eeuw zijn aangelegd wordt hier volgens historici al meer dan 4.000 jaar zout gewonnen. Na je bezoek kun je natuurlijk een potje van het mineraalrijke zeezout kopen om als aandenken mee te nemen.

2. Beklim De Stadsmuren

Als je besluit om Ston of Maili Ston te bezoeken dan is het beklimmen van de stadsmuren, ook wel de “Great Wall of Ston” genoemd, wel echt een must.

Het maakt niet uit aan welke kant je begint, want je kunt via de tussenliggende heuvel helemaal rond lopen. Van de orspronkelijke 7 kilometer lange muur is nog ongeveer 5,5 kilometer over. Een flinke wandeling dus met een steile klim omhoog, maar daarvoor krijg je wel een bijzonder spectaculair uitzicht voor terug, zelfs als je maar een stukje van de muur beklimt.

De Stadsmuren van Ston zijn één van de langste bewaardgebleven stadsmuren ter wereld en dateren uit de 14e eeuw. Destijds was dit gebied onderdeel van de Republiek Ragusa en men wilde de zoutpannen beschermen tegen aanvallen. De enorme muur moest het Pelješac Schiereiland daarvoor beschermen tegen indringers vanaf het vasteland.

Tegenwoordig wordt er op de muren jaarlijks een hardloopwedstrijd gehouden, de Ston(e) Wall Marathon.

 

Kastio Fort in Ston

3. Bezoek Het Kastio Fort

Het ticket voor de stadsmuren geeft je ook toegang tot het losstaande Kastio Fort (Tvrđava Kaštio) aan de rand van Ston. Het Kastio Fort dateert uit de 14e eeuw en is het grootste fort van het fortificatiesysteem van Ston en Mali ston.

Het fort wordt omringd door een gracht die na een grondige restauratie van het kasteel weer in ere is hersteld. In het fort zelf is op zich niet veel te zien, maar je kunt wel de muren beklimmen vanwaar je een goed uitzicht hebt op de zoutwerken van Solana Ston.

4. Bekijk Het Oude Stadhuis

Ston zelf is ook de moeite waard om even te verkennen, want het is een oud stadje met enkele mooie historische gebouwen.

Één van de mooiste gebouwen van Ston is het oude stadhuis met de kloktoren. Voor dit gebouw vind je ook een historische fontein uit de tijd van de Republiek Ragusa.

Kerk van Sint Blasius in Ston

5. Bezoek De Kerk Van Sint Vlaho

In en rond Ston en Mali Ston staan ook een aantal oude kerken, waarvan sommige in betere staat verkeren dan anderen. Één van de best bewaarde kerken die de moeite waard is om te bezoeken is de Kerk van Sint Vlaho tegenover het Kastio Fort.

Kerk van Sint Nicolaas in Ston

6. Bezoek De Kerk Van Sint Nicolaas

Een andere kerk die een bezoek waard is, is de Kerk van Sint Nicolaas uit 1347. De kerk heeft een Romaans-Gothische stijl met een prachtige kloktoren en behoort tot een Franciscaans klooster dat nu dienst doet als verzorgingstehuis.

7. Proef Lokale Wijnen Bij Wine Bar Cardo 

Dalmatië staat bekend als wijnregio en ook op het schiereiland Pelješac wordt wijn verbouwd. Dus als je van wijn houdt, proef dan enkele van de heerlijke wijnen uit de regio.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door een bezoek te brengen aan één van de wijngaardes in de buurt, zoals die van Škurla, ongeveer 2 kilometer buiten Ston. Maar je kunt ook gewoon op het terras gaan zitten bij Wine Bar Cardo, die een ruime selectie heeft om uit te kiezen.

Oyster Bar Bebek in Mali Ston

8. Geniet Van Verse Oesters

Zeg je Mali Ston, dan zeg je oesters, want dit vissersplaatsje staat vooral bekend om zijn hoge kwaliteit oesters die worden gekweekt in de Uvala Kuta baai.

Je moet ervan houden, maar een bezoek aan Mali Ston is eigenlijk niet compleet zonder zelf van de oesters of andere heerlijke verse vis geproeft te hebben. Bijna alle restaurants hebben hier dan ook wel oesters en andere vissoorten op het menu staan.

De lokale bevolking is zelfs zó trots op hun prijswinnende oesters, dat ze jaarlijks een oesterfestival organiseren in Mali Ston en enkele andere dorpen in de buurt.

Kerk van Sint Anthonie in Mali Ston

9. Bezoek De Kerk Van Sint Anthonie

Ook Mali Ston is leuk om even doorheen te lopen. Hier vindt je de Toljevac Toren aan het water, waar je ook de oesterkwekerijen in de baai kunt zien liggen en vlak naast de stadsmuur vindt je de Kerk van Sint Anthonie.

10. Bekijk De Historische Kerken In De Omgeving

Rondom Ston en Mali ston staan verschillende oude kerken uit de middeleeuwen. Sommigen hiervan zijn nog in goede staat, sommigen kunnen wel een restauratie gebruiken en helaas zijn er ook enkele kerken waar niet veel meer van over is. Mocht je in de omgeving willen wandelen, dan is het leuk om enkele van deze historische kerkjes op te zoeken.

11. Maak Een Boottocht In De Omgeving

Wil je meer genieten van de natuur in de omgeving, dan is het leuk om een boottocht te maken. In zowel Ston als in Mali Ston vind je een marina met plezierboten die je langs de mooiste plekjes in de omgeving kunnen brengen.

12. Ga Kayakken In De Baai Van Mali Ston

Ben je liever zelf actief, dan kun je in Mali Ston ook een kayak huren en een tochtje maken over de Uvala Kuta baai en de oesterkwekerijen van dichtbij bekijken.