12 Bijzondere Bezienswaardigheden In Skopje

Noord-Macedonië, Stadsgidsen

Skopje is de hoofdstad van Noord-Macedonië, één van de minst bekende landen van de Balkan, wat deze stad behoorlijk ondergewaardeerd maakt. Het is namelijk best een bijzondere stad die een bezoek zonder meer waard is. Vanaf Eindhoven vlieg je hier met Wizz Air in minder dan 3 uur rechtstreeks naartoe. Vanaf Amsterdam gaan er geen rechtstreekse vluchten, maar kun je er wel met een overstap komen. Uiteraard heeft het bergachtige Noord-Macedonië meer te bieden, maar als je de hoofdstad wilt bezoeken dan hebben we de 12 highlights al voor je op een rijtje gezet.

1. Macedonië Plein

Het Macedonië Plein is het belangrijkste plein van de stad en hét centrale punt waar je direct de belangrijkste bezienswaardigheden om je heen ziet. Midden op het plein waar meerdere belangrijke straten op uitkomen staat het reusachtige standbeeld van Alexander de Grote op zijn paard. Op het plein staan nog enkele andere standbeelden en de historische Stenen Brug komt er ook op uit.

2. Stenen Brug

De Vardar is de rivier die dwars door Skopje stroomt en in het centrum zijn diverse bruggen die beide delen met elkaar verbinden. De Stenen Brug, ook wel de Dušan Brug genoemd, verbindt het Macedonië Plein met de Oude Bazaar. Het is de oudste brug van de stad die meerdere keren opnieuw zou zijn opgebouwd. De fundamenten zouden komen uit de Romeinse tijd, maar het zijn de Ottomanen die het meeste invloed hebben gehad op het huidige uiterlijk van de brug.

3. Wandel Langs De Vardar Rivier

Wat goed is om te weten is dat Skopje in 1963 werd getroffen door een flinke aardbeving die grote delen van de stad verwoestte. Er werd toen direct een plan gemaakt voor de wederopbouw en de politiek agenda van die tijd heeft geleid tot het ietswat kitscherige, maar imposante karakter van de belangrijke plekken in de stad, zoals de oevers van de Vardar Rivier. Zo kom je onder andere langs de Brug van de Civilisatie en de Kunstbrug, die beiden zijn zijn voorzien van verschillende beelden. Een wandeling hier doet een beetje denken aan een vreemde mix tussen de authenticiteit van Rome en de nepheid van Las Vegas. Hoe dan ook maakt het wel een indruk en langs de oevers kun je ook heerlijk op het terras zitten om deze indrukken verder op je in te laten werken.

4. Oude Bazaar

De Oude Bazaar is een prachtige wijk waar je heerlijk langs de verschillende winkeltjes kunt slenteren. Tijdens de Ottomaanse tijd was dit de belangrijkste buurt van de stad waar de meeste handel gedreven werd. Nu vind je er naast de winkels ook diverse gezellige restaurantjes, theehuizen en gallerijen.

5. Mustafa Pasha Moskee

In de Oude Baaar zijn meedere moskeeën, maar de bekendste is de Mustafa Pasha Moskee, die in 1942 is gebouwd op de fundamenten van een oude kerk. De heuvel waarop de moskee is gebouwd, geeft een aardig uitzicht over de omgeving.

6. Sveti Pas Orthodoxe Kerk

In de Oude Bazaar vind je ook een oude orthodoxe kerk, de Sveti Pas, die dateert uit de 16e eeuw. De kerk is goed bewaard gebleven en binnenin vind je een muur die volledig uit hout is gesneden en een iconostase van wel 10 meter hoog. Het prachtige interieur zou je overigens van buiten waarschijnlijk niet vermoeden. De kerk is namelijk deels ingegraven, omdat de Ottomaanse autoriteiten het in die tijd niet toestonden dat een kerk hoger was dan een moskee.

7. Gedenkhuis Van Moeder Teresa

Moeder Teresa wordt vaak geassocieerd met Albanië vanwege haar etnische afkomst, maar feitelijk werd ze geboren in Skopje, waar ze tot haar 17e opgroeide. Ze won uiteindelijk de Nobelprijs voor de vrede en daarom werd er na haar dood een gedenkhuis opgericht op de plek van de kerk waar ze werd gedoopt. In dit kleine museum vind je een deel van haar relikwieën en kun je meer over haar levensloop terugzien.

8. Archeologisch Museum Van De Republiek Noord-Macedonië

Het Archeologisch Museum van de Republiek Noord-Macedonië is gevestigd in één van de imposante, maar ietswat kitscherige gebouwen aan de Vardar, die je niet kunnen ontgaan. Het museum bevat een collectie van 7.000 archeologische vondsten uit het hele land die terug gaan tot in de prehistorie. Ondanks dat het museum sinds 2014 is gevestigd in het huidige imposante gebouw, werd het al in 1924 opgericht en is het daarmee het oudste museum van het land.

9. Museum Van De Macedonische Strijd

Even verderop aan dezefde rivieroever staat een ander imposant gebouw waarin het Museum van de Macedonische Strijd is gevestigd. Wat dit museum interessant maakt is dat het de recente historie beschrijft die heeft geleid tot wat het land Noord-Macedonië nu is. Je komt hier namelijk meer te weten over de strijd tegen de Ottomaanse bezetting, de onafhankelijkheid van Joegoslavië en alles wat daar tussenin heeft plaatsgevonden.

10. Macedonisch Nationaal Theater

Nog een prachtig gebouw aan de oever van de Vardar is het Macedonisch Nationaal Theater. Het theater dateert uit 1927, maar ook dit gebouw was niet immuun voor de aardbeving van 1963 en dus werd het daarna opnieuw opgebouwd met een capaciteit van 724 stoelen in de grote zaal en nog een 213 in eens kleinere zaal.

11. Kasteel Van Skopje

Het Kasteel van Skopje is gelegen op het hoogste punt van de oude stad en dateert uit de 6e eeuw. Enkele muren en torens staan nog overeind, maar een bezoek is ook de moeite waard omdat je er een goed uitzicht hebt over de stad en de Vardar Rivier.

12. Geniet Van Het Uitzich Vanaf De Vodno Berg

Wil je nog een beter uitzicht hebben, dan kunt je met de kabelbaan omhoog op de Vodno Berg. Eenmaal bovenaan heb je echt een spectaculair uitzicht over de stad en de wijdere omgeving. Ook staat hier het 66 meter hoge Millennium Kruis, dat vanaf de hele stad te zien is. Dit gedenkteken werd in 2002 geplaats om het 2.000-jarige bestaan van het Christendom in Macedonië te vieren en is sindsdien een symbool van de stad.