Deze 20 Bezienswaardigheden Moet Je Zien In Sarajevo

Bosnië en Herzegovina, Stadsgidsen

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina en is met Wizz Air in 2,5 uur te bereiken met een vlucht vanaf Eindhoven. Vanaf Schiphol gaan er geen directe vluchten, maar kun je er wel met een overstap komen.

Sarajevo is misschien wel één van de minst bekende en meest ondergewaardeerde hoofdsteden van Europa. De stad heeft slechts 420.000 inwoners, maar de rijke historie en prachtige ligging tussen de bergen maken het wel een prachtige bestemming die zeker de moeite waard is voor een stedentrip. Hieronder sommen we daarom de belangrijkste bezienswaardigheden en andere dingen die je tijdens een bezoek kunt doen op.

De oude bazaar van Sarajevo

1. Ontdek De Oude Bazaar

Baščaršija is de oude bazaar van Sarajevo en een perfect beginpunt om direct de sfeer van de stad te proeven. In de bruisende straten vind je allerlei marktkraampjes, leuke winkeltjes, boetiekjes en gezellige restaurantjes. Midden op het plein van de bazaar staat ook de bekende Ottomaanse Sebilj Fontein. De houten fontein is de mooiste van de stad en dateert uit de 18e eeuw. Het water is bovendien drinkbaar en volgens een legende zou iedereen die ervan drinkt voorbestemd zijn om ooit weer terug te keren in Sarajevo. Bepaald geen straf met zo’n prachtige stad!

Bazaar Moskee van Sarajevo

2. Bazaar Moskee

Op de bazaar staat ook de oude Havadža Durak Moskee, beter bekend als de Bazaar Moskee. Het is niet bekend wanneer de moskee precies gebouwd is, maar hij werd al genoemd in een manuscript uit 1528. Tijdens de oorlog van 1992 tot 1995 werd de moskee flink beschadigd, waarna een restauratie plaatsvond het het gebouwd een beschermende monumentale status kreeg.

Gazi Husrev-Beg Moskee in Sarajevo

3. Gazi Husrev-Beg Moskee

De Gazi Husrev-beg Moskee werd gebouwd in 1530 en is de grootste historische moskee van Bosnië en Herzegovina. Het is het meest representatieve gebouw uit de Ottomaanse tijd en al sinds de bouw fungeert het als de centrale moskee van Sarajevo.

Oude Kloktoren van Sarajevo

4. Oude Kloktoren

Naast de moskee staat de Oude Kloktoren van de stad, ook wel bekend als de ‘Little Ben’. Met een hoogte van 30 meter is het de hoogste kloktoren van het land. Opvallend is dat de klok altijd de verkeerde tijd aan lijkt te geven, maar dat komt omdat de astrologische tijd wordt aangehouden. Bij zonsondergang geeft de klok precies 12 uur aan, de tijd van één van de vijf moslimgebeden.

5. Stadhuis Vijećnica

Het Stadhuis van Sarajevo, ook wel Vijećnica genoemd, is een opvallend gebouw aan de oever van de Miljacka Rivier. Het werd gebouwd tussen 1892 en 1894, de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse heerschap, maar het heeft meer weg van de Moorse stijl.

6. Maak Een Wandeling Langs De Miljacka Rivier

De Miljacka is de rivier die dwars door het centrum van Sarajevo stroomt. Tijdens een wandeling langs de oevers kun je het prachtige landschap van de stad tegen de achterliggende bergen aanschouwen en kom je ook langs een aantal historische en moderne bruggen die het noordelijke en zuidelijke deel van de stad verbinden.

De Latijnse Brug is veruit de bekendste brug, want hier is namelijk de plek waar Franz-Ferdinand in 1914 werd doodgeschoten, wat de aanleiding vormde voor de start van de Eerste Wereldoorlog. Wil je hier meer over weten, bezoek dan het Sarajevo Museum dat direct naast de brug is gelegen.

Sarajevo Museum 1878-1918

7. Sarajevo Museum 1878 – 1918

Het Sarajevo Museum 1878 – 1918 is gelegen op de hoek van de straat bij de Latijnse Brug, waar de moord op Franz-Ferdinand plaatsvond. Voor het museum staat een replica van de auto waarin hij en zijn vrouw werden doodgeschoten en vind je de voetafdrukken op de plek waar de schutter zijn daad begon. Zoals de naam al doet vermoeden, kom je in dit museum meer te weten over de periode van 1878 tot 1918, de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse heerschap over Bosnië en Herzegovina.

Nationaal Theater van Sarajevo

8. Nationaal Theater Van Sarajevo

Aan de oever van de Miljacka staat nog een historisch gebouw dat in het oog springt, namelijk dat van het Nationaal Theater van Sarajevo. Het gebouw opende zijn deuren in 1899 en was ontworpen door Karl Paržik, die een flinke stempel op de stad drukte als architect van meer dan 160 gebouwen. Oorspronkelijk had het gebouw een sociale functie, totdat het Nationale Theater werd opgericht. Tegenwoordig vinden er allerlei uitvoeringen plaats, waaronder drama, opera, ballet, en concerten van het Sarajevo Philharmonisch Orkest.

Keizermoskee van Sarajevo

9. Keizermoskee

Aan de overkant van de rivier vind je de Keizermoskee die in 1457 werd gebouwd. Het was de eerste moskee die werd gebouwd na de Ottomaanse invasie van Bosnie en Herzegovina. Tijdens een vijandige aanval raakte de moskee zwaar beschadigd, maar in 1566 werd hij weer heropgebouwd. De moskee wordt beschouwd als één van de mooiste Ottomaanse moskeeën in de Balkan.

Kathedraal van het Heilige Hart in Sarajevo

10. Kathedraal Van Het Heilige Hart

De Kathedraal Van Het Heilige Hart dateert uit de 19e eeuw en is de grootste kathedraal van Bosnië en Herzegovina. De gotische kerk in het oude centrum wordt ook wel de Kathedraal van Sarajevo genoemd en is toegewijd aan het Heilige Hart van Jezus.

Orthodoxe Kathedraal van Sarajevo

11. Orthodoxe Kathedraal

Vakbij vind je ook de Servisch Orthodoxe Kathedraal, die voluit de Kathedraal van de Geboorte van de Heilige Maagd Maria heet. Ook deze kathedraal stamt uit de 19e eeuw en is één van de grootste Servisch-Orthodoxe kerken van de Balkan. Het bouwwerk bestaat uit drie delen en vijf koepels.

Eeuwige Vlam van Sarajevo

12. Eeuwige Vlam

De Eeuwige Vlam is een monument  ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is opgericht op 6 april 1946, op de eerste verjaardag van de bevrijding van Sarajevo van Nazi-Duitsland.

Oude Synagogue van Sarajevo

13. Oude Synagoge

De Oude Synagoge, ook wel Oude Tempel  (Stari Hram) genoemd, is het oudste joodse gebedshuis van de stad en dateert van de 16e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er echter joden in opgesloten voordat ze werden gedeporteerd. Tegenwoordig vind je hier het Museum van de Joden van Bosnië en Herzegovina.

Avaz Twist Tower in Sarajevo

14. Avaz Twist Tower

De Avaz Twist Tower is een 172 meter hoge wolkenkrabber met 40 verdiepingen. Vanaf de opening in 2008 tot 2021 was het zelfs de hoogste wolkenkrabber van het voormalige Joegoslavië. In het gebouw met het kenmerkende gedraaide uiterlijk zit het hoofdkantoor van Dnevni avaz, een Bosnische krant. Als bezoeker kun je met de lift naar de 36e verdieping voor een spectaculair uitzicht, of iets drinken in de bar op de 35e verdieping.

15. Bezoek De Ommuurde Stad Vratnik

Vratnik is één van de oudste buurten van Sarajevo en is gelegen op een heuvel net iets buiten het oude stadscentrum. Tijdens de Ottomaanse tijd werd na meerdere aanvallen op het centrum van Sarajevo besloten om een nieuwe ommuurde stad te bouwen, dat beter bestand moest zijn tegen vijandige aanvallen. Nadat Sarajevo in handen viel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk verloor de ommuurde stad min of meer zijn functie, maar de fortificaties zijn nog wel bewaard gebleven. Naast de muren zijn er nog diverse torens te vinden en kun je het Gele Fort en het Witte Fort bezoeken, die beiden een prachtig uitzicht geven over de stad.

16. Gallerij 11/07/95

Gallerij 11/07/95 is een museum over de hartverscheurende gebeurtenissen van Srebrenica, die in Nederland ook veel aandacht kregen vanwege de rol die Nederlandse VN-militairen daarbij speelden. De naam is een verwijzing naar de datum waarop 8.000 Bosnische moslims hun leven verloren in de grootste genocide op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog. De collectie van foto’s, videobeelden, audiofragmenten en kuntsobjecten moeten de herinnering aan deze tragedie in leven houden.

Museum Voor Misdaden Tegen de Mensheid en Genocide in Sarajevo

17. Museum Voor De Misdaden Tegen De Mensheid En Genocide

Bij een bezoek aan Sarajevo kun je er natuurlijk niet omheen dat de stad nog niet eens zo lang geleden een gitzwarte tijd doormaakte en wil je je daar verder in verdiepen, dan kan dat in het Museum voor de Misdaden Tegen de Mensheid en Genocide. Dit museum is mede tot stand gekomen in samenwerking met de slachtoffers die de oorlog van 1992-1995 hebben overleeft.

Nationaal Muzeum van Bosnië en Herzegovina

18. Nationaal Museum Van Bosnië En Herzegovina

Het Nationaal Museum van Bosnië en Herzegovina is opgericht in 1888 en bestaat uit vier paviljoenen: archeologie, ethnologie, natuurhistorie en een bibliotheek. Één van de kopstukken van het museum is de Sarajevo Haggadah, een manuscript uit 1350 en het oudste document van de Sefardische Joden. Er is ook een botanische tuin met enkele middeleeuwse grafstenen.

19. Sarajevo Tunnel

De Sarajevo Tunnel, ook wel de Tunnel der Hoop genoemd, is een 800 meter lange tunnel uit de tijd van de Servische belegering van Sarajevo in 1993. De stad werd toen voor lange tijd volledig afgesloten door het Servische leger, maar de aanleg van de geheime tunnel zorgde alsnog voor een verbinding met het andere, niet bezette Bosnische gebied.

De tunnel kwam uit in een huis aan de andere kant van het vliegveld en werd gebruikt om de ingesloten stad van voedsel en wapens te voorzien. Het huis is nu een museum waar je een inkijkje kunt krijgen in de tunnel en de historie ervan, wat best indrukwekkend is.

Kabelbaan op de Trebevic Berg in Sarajevo

20. Neem De Kabelbaan Naar De Trebević Berg

Sarajevo is prachtig gelegen tussen de bergen en dus is het absoluut aan te raden om het even hogerop te zoeken voor een frisse neus. En wat is er nou makkelijker dan gewoon de kabelbaan te nemen die je naar boven brengt op de Trebević Berg? Eenmaal boven kun je genieten van een geweldig uitzicht over de stad. Mocht je overigens na het bezoeken van de stad nog energie over hebben en van hiken houden, dan kun je natuurlijk ook gewoon een prachtige klim naar boven en beneden maken.