Ljubljana In 10 Hoogtepunten

Slovenië, Stadsgidsen

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië, het Balkanland dat het dichtst bij Nederland ligt. Transavia vliegt hier vanaf Schiphol in 2 uur rechtstreeks naartoe, maar veel mensen bezoeken Slovenië ook met de auto. Ljubljana is een slordige 1.200 kilometer rijden. Met minder dan 300.000 inwoners is het een relatief kleine hoofdstad, maar mocht je op doorreis zijn, bijvoorbeeld naar het Meer van Bled, sla Ljubljana dan zeker niet over. Hieronder zie je de 10 belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

1. Kasteel Van Ljubljana

In het centrum van de stad ligt een 376 meter hoge heuvel met daarop het Kasteel van Ljubljana (Ljubljanski Grad). Wandelend bereik je het kasteel in 15-20 minuten, maar je kunt ook het bergtreintje nemen. De heuvel werd al sinds 1200 voor Christus bewoond en de eerste fortificaties dateren uit de tijd van de Kelten en Illyriërs. Het huidige kasteel dateert echter uit de 15e eeuw met enkele toevoegingen uit de 16e en 17e eeuw.

Vanaf de kasteeltoren heb je een prachtig uitzicht over de stad en mocht je wat willen eten of drinken dan kun je bij het kasteel ook heerlijk op het terras zitten.

2. Wandel Langs De Oevers Van De Ljubljanica

De rivier de Ljubljanica stroomt dwars door het centrum van de stad en de oevers vormen een prachtige plek voor een wandeling. Je komt daarbij langs verschillende mooie bruggen, diverse terrasjes en enkele bezienswaardigheden.

3. Tromostovje

Tromostovje is de bekendste brug van de stad, of eigenlijk zijn het er drie. Tromostovje betekent dan ook letterlijk Drie Bruggen. Ooit was hier maar één brug, maar om te voorkomen dat dit een knelpunt zou worden, zijn aan weerszijden twee voetgangersbruggen aangelegd. Het ontwerp hiervan komt uit 1929 van de architect Jože Plečnik die met zijn werk een grote stempel drukte op het uiterlijk van de stad.

4. Drakenbrug

Een andere mooie en bekende brug is de Drakenbrug, waarop vier beelden van draken zijn te zien. De brug werd rond 1900 gebouwd en wordt gezien als een bijzondere combinatie van techniek en Art Nouveau. De draken zijn het symbool van de stad en kom je op meerdere plekken tegen, zoals bij het kasteel en op het wapen van de stad. Volgens een legende zou de draak zijn verslagen door de oprichter van de stad, maar de draak wordt nu vooral gezien als de beschermer van de stad.

5. Centrale Markt

Op de Centrale Markt vind je van maandag tot en met zaterdag allerlei kraampjes met lokale producten en souvenirs. De markt ligt naast de Drakenburg en is zeker leuk om even overheen te slenteren.

6. Kathedraal Van Ljubljana

De Kathedraal van Ljubljana, ook wel de Kathedraal van Sint-Nicolaas genoemd, dateert uit het begin van de 18e eeuw. Het niet te missen bouwwerk bestaat uit twee torens en een groene koepel. In 1996 bezocht toenmalig Paus Johannes Paulus II de kerk. Naar aanleiding daarvan werden twee massieve bronzen deuren geplaatst, met in het reliëf verwijzingen naar de geschiedenis van Slovenië en de bisschoppen van Ljubljana.

7. Fransiscaanse Kerk

Op het centrale Prešern Plein staat de prachtige roodkleurige Fransiscaanse Kerk van de Aankondiging. De kerk werd gebouwd tussen 1646 en 1660 in de barokke stijl en de vorm van een basilica. De twee kloktorens werden later toegevoegd.

8. Stadhuis Van Ljubljana En De Robba Fontein

Aan de voet van de heuvel van het kasteel ligt het Stadsplein met het prachtige Stadhuis uit 1484. Voor het Stadhuis staat een replica van de Robba Fontein, ook wel de Fontein van de Drie Krain Rivieren genoemd. De fontein is in 1751 ontworpen door de Italiaan Francesco Robba en is één van de bekendste symbolen van de stad. In 2006 werd de fontein echter gerenoveerd en verplaatst naar de Nationale Gallerij. Voor het Stadhuis staat daarom nu een replica.

9. Kerk Van De Heilige Drie-Eenheid

De Kerk van de Heilige Drie-Eenheid is een parochiekerk uit 1718. Het omvangrijke altaar van Afrikaans marmer is ontworpen door Francesco Robba, die ook de fontein bij het Stadhuis ontwierp.

10. Nationaal Museum Van Slovenië

Het Nationaal Museum van Slovenië is het oudste museum van het land en vierde onlangs in 2021 nog zijn 200st verjaardag. In het museum vind je allerlei archeologische vondsten, munten, bankbiljetten en kunst. De oudste vondst van het museum is een 60.000 jaar oude fluit van de Neanderthalers. In hetzelfde gebouw zit overigens ook het Sloveens Natuurhistorisch Museum.