14X Zien En Doen In Istanboel

Stadsgidsen, Turkije

Istanboel is de grootste stad van Turkije en één van de grootste en drukste steden van Europa. Het vroegere Constantinopel  was de hoodstad van het Byzantijse Rijk en later van het Ottomaanse Rijk, waardoor deze indrukwekkende stad een rijk verleden heeft. De stad waar heden en verleden naadloos in elkaar overgaan is dan ook een populaire bestemming voor een stedentrip.

Vanuit Nederland vlieg je in zo’n 3,5 uur rechtstreeks naar Istanboel. Vanaf Schiphol vlieg je dan bijvoorbeeld met KLM of Turkish Airlines en Pegasus vliegt vanaf Rotterdam en Eindhoven.

Voor een bezoek aan de stad is het aan te raden om toch wel minimaal 3 dagen uit te trekken en dan nog zul je lang niet alles kunnen zien. In deze bruisende stad is zoveel te doen, dat het eigenlijk te veel is om op te noemen. We hebben daarom de belangrijkste hoogtepunten op een rijtje gezet.

1. Hagia Sofia

De beroemdste bezienswaarigheid en hét icoon van de stad is natuurlijk de Hagia Sofia. Officieel heet deze tempel Hagia Sofia Heilige Grote Moskee, maar het is niet altijd een moskee geweest. Van 537 tot 1453, toen Istanboel nog Constantinopel heette en de Byzantijnen er de baas waren, was het de grootste kathedraal ter wereld. Toen de Ottomanen de stad in handen kregen na de van Constantinopel in 1453, werd de Hagia Sofia een islamitisch gebedshuis. Onder het bewind van Atatürk werd het gebouw in 1934 een museum, maar de huidige president Erdogan besloot in 2020 om er weer een moskee van te maken.

Dit alles maakt de Hagia Sofia erg bijzonder want van binnen zie je dan ook een mix van stijlen die je normaal niet in één gebouw ziet, zoals Byzantijns mozaïek en Arabische kaligrafie. Een bezoek mag dus niet ontbreken tijdens een stedentrip naar Istanboel.

2. Blauwe Moskee

Recht tegenover de Hagia Sofia staat een andere indrukwekkende bezienswaardigheid: de Sultanahmet Moskee, ook wel de Blauwe Moskee genoemd. De enorme tempel valt direct op door zijn grootte en de zes prachtige minaretten. Ook hier moet je echt even naar binnen, want dan pas zie je echt wat een kunstwerk het is. Daar zien je namelijk onder andere de vele handgeschilderde blauwe tegeltjes waar het gebouw de bijnaam Blauwe Moskee aan te danken heeft. De moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht van Sultan Ahmed I, de echte naamgever van de moskee.

3. Yerebatan Sarnici

Vlakbij ligt ook het ondergrondse complex Yerebatan Sarnici, wat vroeger dienst deed als waterreservoir van de stad. Een afdaling in dit 6e eeuwse bouwwerk is de moeite waard want de 336 ondergrondse pilaren zijn prachtig verlicht wat een mooi mystiek zicht oplevert.

4. Ga Winkelen Op De Grote Bazaar

Ook een bezoek aan de Grote Bazaar kun je niet overslaan. Het is namelijk één van de grootste overdekte markten ter wereld en is ook nog eens eeuwenoud. Verdeeld over 61 straten en 4.000 kraampjes vind je er sieraden, aardewerk, specerijen, kleding, tapijten en nog veel meer, waarmee je je voor even in het Ottomaanse Rijk waant.

5. Topkapipaleis

Het Topkapipaleis dateert uit de 15e eeuw en werd door verschillende sultans bewoond. Het enorme paleis is nu een museum dat je kunt bezoeken om een indruk te krijgen van hoe de rijke sultans van het Ottomaanse rijk leefden. Het rijkelijk versierde bouwwerk bestaat uit wel 400 kamers, 8 hammams, 2 moskeeën en diverse andere ruimtes zoals een bibliotheek en een ziekenhuis. Ook zijn er prachtige kunstschatten te zien, waaronder een 85 karaats diamant.

6. Süleymaniyemoskee

In Istanboel vind (en hoor) je overal moskeeën, maar als je er dan naast de Hagia Sofia en de Blauwe Moskee nog één zou moeten uitzoeken, dan is het wel de Süleymaniyemoskee. Deze moskee werd gebouwd tussen 1550 en 1557 en valt enorm op doordat het boven de stad uitsteekt. Van binnen zijn allerlei prachitge versieringen te zien.

7. Steek De Galatabrug Over

De Galatabrug verbind twee van de belangrijkste centrale delen van de stad die worden gesplits door de rivier de Gouden Hoorn. Het is daarmee één van de belangrijkste bruggen van Istanboel. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op de stad en kun je bovendien vele vissers aan het werk zien en zie je allerlei boten voorbij komen. Wat de brug ook interessant maakt is dat het de langste beweegbare draaibrug ter wereld is met een lengte van 466 meter.

8. Beklim De Galatatoren

Even verderop in Beyoğlu staat de Galatatoren, die boven de stad uitreikt. Vanaf de toren heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en kijk je zo over de Bosporus en zie je in de verte de Hagia Sofia en de Blauwe Moskee liggen.

9. Bezoek Azië Met Een Boottocht Over De Bosporus

Alhowel de meest bekende attracties op het Europese deel van Istanboel liggen, is een bezoekje aan het Aziatische deel ook de moeite waard. Hier vind je namelijk het echte, niet-toeristische, Istanboel met leuke wijken en gezellige markten. De hele dag door gaan er veerboten op en neer en de boottocht over de Bosporus zelf is al een mooie ervaring vanwege het prachtige uitzicht en bovendien kun je dan natuurlijk zeggen dat je een dagje in Azië bent geweest.

10. Taksimplein

Het Taksimplein is misschien wel het bekendste plein van Istanboel en vormt het hart van het de moderne stad. Rondom het plein vind je namelijk vele winkels, hotels, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Midden op het plein staat ook het 11 meter hoge Monument van de Republiek (Cumhuriyet Anıtı) uit 1923.

11. Slenter Door Istiklal Caddesi

Istiklal Caddesi is één van de straten die uitkomt op het Taksimplein en dit is de bekendste winkelstraat van Istanboel. Het is de moeite waard om eens door deze lange straat heen te slenteren, want naast de vele bekende winkelketens zijn er ook diverse leuke restaurants en hippe barretjes te vinden.

12. Sint-Antoniuskathedraal

Als je door de straat Stiklal Cadessi loopt, dan kom je ook langs de Sint Antoniuskathedraal. De kathedraal werd gebouwd tussen 1906 en 1912 op de plek van een eerdere kerk uit 1725 en is de grootste kerk van Istanboel.

13. Maak Een Nostalgisch Ritje Met De Historische Tram

In Istanboel zijn nog twee historische tramlijnen te vinden: de Taksim-Tünellijn in het Europese gedeelte en de Kadıköy-Modalijn in het Aziatische deel. Beide lijnen zijn vooral een toeristische attractie, want Istanboel heeft ook moderne tram- en metrolijnen. Maar zo kun je dus nog steeds een nostalgisch ritje maken in een historische tram.

14. Bezoek De Egyptische Bazaar

Nóg een leuke plek om te shoppen voor bijvoorbeeld souvenirs is de Egyptische Bazaar. Deze 17e eeuwse bazaar ligt vlakbij de Galatabrug, aan de zuidelijke kant van de brug.