Dit Zijn De 22 Belangrijkste Bezienswaardigheden Van Athene

Griekenland, Stadsgidsen

Athene is de hoofstad van Griekenland en natuurlijk ook van het oude Griekse rijk, waarmee het één van de oudste steden van Europa is. Vanaf Amsterdam vlieg je er met KLM, Transavia of Aegean in zo’n 3 uur naartoe. Dit maakt Athene, als één van de zuidelijkste steden van Europa, het hele jaar door een uitstekende bestemming voor een stedentrip. Bij Athene denk je waarschijnlijk meteen aan de oude Grieken, maar wat heeft deze stad verder nog meer te bieden? We hebben de 22 belangrijkste bezienswaardigheden daarom voor je op een rijtje gezet.

 

1. Akropolis Van Athene

Laten we maar direct beginnen met de bekendste en meest populaire attractie: de Akropolis van Athene. Deze tafelvormige rots rijkt midden in de stad boven alles uit en is daarom vanuit de hele stad te herkennen. De Akropolis is hét symbool van Griekenland en met een hoogte van 156 meter heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de hele stad. Midden op de rots staat het bekende Parthenon, de tempel die is toegewijd aan de godin Athena Parthenos. Deze godin was de beschermheilige van de stad aan wie haar naam werd verleend en de tempel is de bekendste van Griekenland. Daarnaast vind je hier het Erechteion, de Tempel van Nike, de Propyleeën en een enorme mast met de Griekse vlag.

Op de helling van de Akropolisheuvel ligt het Odeon van Herodes Atticus, dat nog regelmatig het toneel vormt van diverse voorstellingen. Aan de voet van de Akropolis vind je ook nog het Theater van Dionysus en diverse andere opgravingen.

2. Akropolis Museum

De Akropolis zelf is vooral genieten van de prachtige architectuur en het indrukwekkende uitzicht, maar wil je meer te weten komen over de geschiedenis, bezoek dan het Akropolismuseum. Dit moderne gebouw staat naast de zuidelijke ingang van de Akropolis. In het museum zijn de vondsten die zijn opgegraven rond de Akropolis tentoongestelt. Ook vind je hier een deel van de sculpturen uit het parthenon.

3. Olympieion

Het Olympieion was ooit de grootste tempel van Athene, maar is nu grotendeels verwoest. De bouw van de tempel die is toegewijd aan de “Olympische” god Zeus begon in de zesde eeuw voor Christus, maar duurde tot in de tweede eeuw na Christus, toen de Romeinse keizer Hadrianus over Athene heerste. Slechts een eeuw later raakte de tempel al zwaar beschadigd en werd nooit meer heropgebouwd. Er staan nog enkele zuilen overeind en verder kun je nog diverse opgegraven delen zien. Naast de tempel vind je ook de Boog van Hadrianus.

4. Oude Agora Van Athene

Ten noordwesten van de Akropolis vind je de Oude Agora van Athene, wat hét centrum van de oude stad was. Nu is het een park waar je tussen de opgravingen en overgebleven gebouwen kunt wandelen. De hoogtepunten hiervan zijn toch wel de imposante Tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalos, dat nu het museum van de Oude Agora huisvest. Ook staat hier de 10e eeuwse Kerk van Solakis.

5. Romeinse Agora

Ongeveer 100 meter naast de Oude Agora ligt de Romeinse Agora, ook wel Romeinse Forum genoemd. De bouw hiervan begon in 27 voor Christus en bestond uit een open plein omringd door pilaren. Bij de ingang van deze archeologische opgraving staat de Poort van Athena Archegetis en helemaal achterin vind je de achthoekige Toren der Winden, een verwijzing naar de acht windrichtingen. De Fethiye Moskee ten noorden van de Romeinse Agora werd tijdens de Ottomaanse tijd toegevoegd.

6. Kathedraal Van Athene

Op het Mitropoleosplein staat de enorme Kathedraal van Athene, ook wel de Heilige Metropolitaanse Kerk van de Aankondiging van de Maagd Maria genoemd. Wat deze 19e eeuwse kathedraal zo bijzonder maakt is dat er marmeren stenen van maar liefst 72 afgebroken kerken zijn gebruikt en dat drie verschillende bouwstijlen zijn samengevoegd. In de kerk liggen de graftombes van twee heiligen die door de Ottomanen zijn omgebracht: Sint Philothei en Patriarch Gregory V van Constantinopel.

Naast de kathedraal staat de kleinere byzantijnse Kerk van Sint Eleftherios, ook wel de Kleine Metropolitaan genoemd.

7. Soteira Lykodemos Kerk

De Soteira Lykodemos Kerk, ook wel de Kerk van de Heilige Drie-eenheid genoemd, is een Russisch-Orthodoxe kerk in byzantijnse stijl. De kerk heeft een prachtige klokkentoren en is te vinden in de gezellige wijk Plaka.

8. Stadion Panathinaiko

Stadion Panathinaiko is één van de belangrijkste attracties van Athene, aangezien dit stadion al vanaf de Griekse oudheid een belangrijk podium voor sportwedstrijden vormt.

In 330 voor Christus werd het stadion voor het eerst gebouwd op een voormalige paardenrenbaan om er de religieuze Panathenaia festiviteiten te houden, waar de godin Athena werd geëerd. Sportwedstrijden waren toen al onderdeel van de festiviteiten.

In 144 na Christus werd het stadion door Herodus Atticus volledig herbouwd van marmer, maar het raakte later weer in verval. Na een nieuwe restauratie werd het stadion opnieuw in gebruik genomen tijdens de eerste moderne Olympische Spelen van 1896. Daarna werden er nog regelmatig sportwedstrijden gehouden en speelde het stadion opnieuw een rol tijdens de Olympische Spelen van 2004. Het stadion is nu een toeristische attractie met een museum in de catacomben, maar ook vindt er nog ieder jaar de finish plaats van de marathon van Athene.

9. Nationaal Archeologisch Museum

In Athene is aan musea geen gebrek, maar als je er één uit zou moeten pikken dan is het Nationaal Archeologisch Museum wellicht de beste keuze. Hier vind je namelijk één van de grootste archeologische collecties van heel Griekenland, inclusief enkele van de belangrijkste vondsten. De collectie bestaat onder andere uit het bekende bronzen beeld van Zeus, het masker van Agamemmon en nog veel meer kunstwerken van oude Griekse helden en goden, maar ook uit oude inscripties, Egyptische kunst en prehistorische objecten.

10. Syntagmaplein

Een bezoek aan het Syntagmaplein kan eigenlijk niet ontbreken als je in Athene bent. De langste en bekendste winkelstraat, Ermou, komt hier namelijk op uit en aan de andere kant van het plein staat het Griekse Parlementsgebouw. Voor dit gebouw staan nog altijd de traditionele wachters in hun prachtige kostuums en kun je ieder uur een wissel van de wacht aanschouwen. Hier vind je ook het Graf van de Onbekende Soldaat.

11. Kapnikarea Kerk

Even verderop, midden in de drukke winkelstraat Ermou, staat één van de oudste kerken van Athene, de Kapnikarea Kerk. De orthodoxe kerk is toegewijd aan de Heilige Maagd Maria en werd vermoedelijk gebouwd in de 11e eeuw.

12. Bibliotheek Van Hadrianus

Ten noorden van de Romeinse Agora vindt je de restanten van de Bibliotheek van Hadrianus. Het complex werd tussen 131-132 na Christus gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Naast de bibliotheek was een grote ommuurde binnenplaats met een zuilengallerei en het complex had dan ook meerdere functies. Later werd er op de binnenplaats ook een kleine kerk gebouwd.

13. Centrale Markt Varvakios

Athene is natuurlijk niet alleen maar oudeheid, want hoe levendig bijvoorbeeld de Oude Agora ook was, het moderne Athene doet er een flinke schep bovenop en dat is bijvoorbeeld terug te zien op de markten van de stad. Zo zie je dagelijks de levendige handel op de Centrale Markt Varvakios, waar je allerlei verse lokale producten kunt kopen, waaronder verse vis, vlees, groenten, fuit, olijven en allerlei soorten noten.

14. Filopappou Heuvel

De Filopappou Heuvel is een grote groene heuvel midden in de stad, waar veel Grieken maar al te graag een wandelijk maken om tot rust te komen in de drukke stad, of om te genieten van een prachtige zonsondergang.

Vanaf de heuvel heb je bovendien een prachtig uitzicht op de Akropolis, maar ook zijn er tussen de bomen enkele bezienswaardigheden te vinden. Zo zijn hier onder andere het Philopappos Monument, de Gevangenis van Socrates, waar de filosoof zou zijn opgesloten en zijn gestorven en enkele andere opgravingen te vinden.

15. Archeologische Opgraving Van Kerameikos

Kerameikos is één van de minst bezochte archeologische opgravingen van de stad, maar het was wel degelijk één van de belangrijkste plekken van het oude Athene. Het werd de pottenbakkersbuurt genoemd, waar ook het woord keramiek vandaan komt. Er was ook een belangrijke begraafplaats en door de buurt liep tevens de Heilige Weg van Athene naar Elefsina, waarlangs diverse beelden werden neergezet.

16. Nationale Tuin

De Nationale Tuin is nóg een ideale plek om even lekker de rust op te zoeken. In het 16 hectare grote park vind je grasvelden, fonteinen, vijvers, waaronder een schildpaddenvijver, prachtige bloemen en enkele, voornamelijk Romeinse ruines. Er is ook een botanische tuin, een mini dierenpark en in het zuiden van het park staat de Zappeion Hal, die wordt omringd door mandarijnenbomen.

17. Monastirakiplein

Het Monastirakiplein is het kloppende hart van de levendige wijk Monastiraki. Op het plein staan de 10e-eeuwse Pantanassa Kerk en de 18e-eeuwse Tzidarakis Moskee, waarin het Museum van Griekse Volkskunst is gehuisvest. Rondom het plein zijn allerlei gezellige kleine straatjes met leuke winkels en hier is ook de Monastiraki Vlooienmarkt.

18. Lycabettus Heuvel

Een ander hoogtepunt (letterlijk én figuurlijk) is de noordelijk gelegen Lycabettus Heuvel, die met een hoogte van 277 meter zelfs boven de Akropolis en de Filopappou Heuvel uitstijgt. Voor de sportievelingen zijn er diverse routes, paden en trappen, maar er is ook een kabelbaan die je naar de top brengt voor het meest verbluffende uitzicht over de hele stad. Op de top vind je ook de spierwitte Sint Joris Kerk uit 1870, op de plek waar ooit een tempel van Zeus stond. Wil je nog even blijven genieten van het uitzicht, dan kun je heerlijk wat eten of drinken op het terras van het restaurant.

19. Benaki Museum

Hou je van kunst, dan is een bezoek aan het Benaki Museum zeker de moeite waard. Het museum, dat is gelegen vlakbij het Parlementsgebouw en de Nationale Tuin, richt zich voornamelijk op Griekse kunst vanaf de prehistorie tot het heden, maar heeft ook regelmatig wisselende tentoonstellingen van andere collecties.

20. Lyceum Van Aristolteles

Iets voorbij het Benaki Museum ligt de opgraving van het Lyceum van Aristoteles. Het Lyceum (ook wel Lykeion genoemd) was één van de drie bekende gymnasia uit de Griekse oudheid, naast Akademeia en Cynosarges. Beroemde filisofen zoals Plato en Socrates kwamen hier graag en Aristoteles richtte hier zijn Peripatetische School op.

De naam van het instituut, Lykeion, is afgeleid van Lykos, dat ‘wolf’ betekent, een verwijzing naar Apollo Lykeios, de wolvengod. Later werd dit woord vaak gebruikt voor onderwijsinstituten, zoals we in Nederland vaak het woord lyceum tegenkomen. Ondanks deze belangrijke rol in de geschiedenis werd het Lyceum van Aristoteles pas in 1996 ontdekt en opgegraven.

21. Piraeus

Even buiten Athene ligt Piraeus, met één van de grootste en bekendste havens van Europa. Piraeus ligt letterlijk tegen Athene aan en is makkelijk te bereiken met zowel de metro als de tram en is daarmee een prima uitje als je meerdere dagen in Athene verblijft. Een wandeling door de wijk Kastella is zeker de moeite waard en er zijn enkele prachtige jachthavens met terrasjes om heerlijk wat te eten of te drinken, er is een strand en je vindt er het stadion van Olympiakos Piraeus. Mocht je meer tijd hebben, dan kun je vanuit de haven ook nog uitstapjes maken naar diverse Griekse eilanden.

22. Geniet Van De Stranden Van Athene

Als je dan toch aan de Middellandse Zee bent, dan kun je natuurlijk ook maar beter even genieten van het strand. Ten zuiden van Athene zijn verschillende stranden, zoals het Kalamaki Strand hierboven en met de tram ben je hier in een mum van tijd.