9 Bezienswaardigheden In Vushtrri

Kosovo, Stadsgidsen

Vushtrri is een klein stadje in het noorden van Kosovo waar je hoogstwaarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord als je nog niet eerder in Kosovo bent geweest. Het is dan ook een weinig toeristisch plaatsje met slechts zo’n 27 duizend inwoners dat qua architectuur ook niet echt in aanmerking komt voor een schoonheidsprijs.

Overslaan dus? Dat hangt er vanaf. Eerlijk is eerlijk, Kosovo heeft mooiere steden als Prizren, Gjakovë en Pejë, maar Vushtrri heeft wel degelijk een levendig centrum met enkele bezienswaardigheden.

Het is misschien niet per se de moeite om hiervoor om te rijden, maar aangezien het stadje op slechts 30 tot 40 minuten rijden van de hoofdstad Pristina ligt, kun je het prima bezoeken tijdens een dagtripje, of tijdens een stop op weg naar Mitrovica dat slechts 12 kilometer noordelijker ligt.

Heel veel tijd heb je niet nodig om Vushtrri te zien, de belangrijkste bezienswaardigheden kun je namelijk gemakkelijk in 1 tot 2 uur bekijken. Dat maakt de stad dus ideaal voor een tussenstop voor een bak koffie of een lunch en een wandeling langs de highlights.

Hieronder lees je welke bezienswaardigheden je allemaal kunt zien in Vushttri, zodat je niets hoeft te missen.

1. Bazaar Van Vushtrri

Vushtrri heeft een vrij compact centrum waarin de bezienswaardigheden gemakkelijk te voet zijn te bereiken. Alhoewel het centrum voornamelijk uit moderne gebouwen bestaat is dit al eeuwenlang het kloppende hart van de handel in de stad en spreekt men nog altijd van de bazaar van de stad.

Alhoewel deze ‘bazaar’ dus weinig weg heeft van de pittoreske oude bazaars van bijvoorbeeld Gjakovë of Pejë, zie je nauwelijks internationale ketens maar juist veel kleine lokale winkeltjes die hun waren voor de deur op straat uitstallen. Ook zijn er kraampjes met groeten, fruit en andere verse waren te vinden.

Marktkraampjes op de bazaar van Vushtrri

Ook is er een autovrije straat met winkels en gezellige cafetjes en restaurants waar je even kunt neerstrijken. Omdat de stad nauwelijks toeristisch is, zie je hier op straat juist het echte leven van Kosovo, zoals oude mannetjes die met een kopje koffie over het leven discussiëren.

Bazaar Moskee in Vushtrri

2. Bazaar Moskee

Het overgrote deel van de inwoners van Vushtrri bestaat uit etnische Albanezen met een moslim achtergrond. Het is dus ook niet verwonderlijk dat een moskee het middelpunt vormt van het handelscentrum.

De Bazaar Moskee werd oorspronkelijk in 1878 gebouwd, maar sneuvelde door Servische aanvallen tijdens de Kosovo-oorlog. In de jaren daarna werd de moskee met hulp van de Verenigde Arabische Emiraten weer opgebouwd en heet nu officieel de Moskee van Sjeik Zayed Bin Sultan Al Nahan.

Oude Hamam in Vushtrri

3. Oude Hamam

Vlakbij de moskee, tegenover het gemeentehuis, staat de Oude Hamam van Vushtrri. Dit Turkse badhuis is in de 15e eeuw door Gazi Ali Bej gebouwd op de restanten van oude Romeinse baden.

Het is één van de oudste en best bewaard gebleven hamams in de Balkan en het badhuis was zelfs tot de jaren ’70 nog in gebruik. Zowel mannen als vrouwen konden zich hier op aparte dagen wassen.

4. Kasteel Van Vushtrri

Een andere bezienswaardigheid om te bezoeken is het Kasteel van Vushtrri. Dit kleine fort in het midden van de stad ziet er misschien weinig spectaculair uit, maar het heeft wel een lange historie.

Het Kasteel van Vushtrri dateert namelijk uit de tijd van de Romeinse keizer Justinianus I (527-565), waarmee het één van de oudste bouwwerken van de stad is. Het fort werd in de loop der tijd meerdere keren heropgebouwd en aangepast aan de benodigdheden van de tijd en diende uiteindelijk lange tijd als herberg.

Buiten de muren is er nog één toren van het kasteel overgebleven. Hierin zijn enkele spullen tentoongesteld, waaronder oude foto’s en een aantal oude kaarten van Kosovo en omliggende territoria.

5. Stadsmuseum Van Vushtrri

Nog een markant gebouw is te vinden ten zuidwesten van het centrum. Dit voormalige huis van Mahmut Pasja Gjinolli dateert uit de 2e helft van de 19e eeuw. Later huisvestte het de gemeenteraad en vanaf de jaren ’60 een ziekenhuis en een opvanghuis.

Inmiddels is dit historische pand omgetoverd tot het Stadsmuseum van Vushtrri, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de stad.

Kerk van Sint Elia in Vushtrri

6. Kerk Van Sint Elia

De Kerk van Sint Elia in het oosten van de stad is de enige Servisch-Orthodoxe kerk in Vushtrri. De historische kerk is in 1834 op de restanten van een eerdere kerk gebouwd. In 1999 werd de kerk ontheiligd en in 2004 werd er zelfs brand gesticht.

Kerk van Sint Elia in Vushtrri

Tegenwoordig wordt de kerk, net als vele andere Servisch-Orthodoxe kerken in Kosovo nog altijd bewaakt door de politie. Je kunt de kerk bezoeken, maar de politie die de kerk bewaakt kan om je paspoort of identiteitskaart vragen.

Oude Stenen Brug in Vushtrri

7. Oude Stenen Brug

De Oude Stenen Brug ten noord-westen van het centrum wordt gezien als het belangrijkste historische monument van Vushtrri. De oude brug is waarschijnlijk in de 14e of 15e eeuw gebouwd op de restanten van een oudere brug uit de Romeinse tijd.

De brug heeft een lengte van 160 meter en bestaat uit 11 bogen, waarvan er nog maar 8 te zien zijn, omdat de laatste 3 onder de grond liggen. Tot de 18e eeuw stroomde de  Sitnicë onder de brug door, maar inmiddels ligt deze rivier 350 meter verderop. De oude brug was onderdeel van de weg die Pristina en Mitrovica verbond.

Gazi Ali Bey Moskee in Vushtrri

8. Gazi Ali Bey Moskee

De Gazi Ali Bey Moskee is één van de oudste moskeeën in Kosovo. Het gebedshuis is in 1410 gebouwd door Gazi Ali Bey, die ook het nabijgelegen badhuis bouwde.

Ook deze moskee raakte zwaar beschadigd tijdens de Kosovo-oorlog in 1999, maar werd later hersteld.

Stadstombe in Vushtrri

9. Stadstombe

Midden in het stadspark staat een klein achthoekig gebouwtje dat op het eerste gezicht misschien wel doet denken aan een kiosk of toiletgebouw, maar niets is minder waar. Deze Stadstombe (Tyrbja e Qytetit) is een historisch mausoleum met een zestal graftombes van islamitische heiligen.

Stadstombe in Vushtrri

Rondom deze ’tyrbe’ zouden meer islamitische graven zijn geweest, maar die zijn in de jaren ’50 onder Joegoslavisch bewind geruimd bij de aanleg van het stadspark. Gelovigen steken regelmatig kaarsjes op bij de tombe of gooien munten naar binnen.

26 Dingen Om Te Doen In Pristina

26 Dingen Om Te Doen In Pristina

Pristina is niet per se de mooiste, maar wel de grootste en bruisendste stad van Kosovo en er is dan ook heel wat te doen in deze hoofdstad.