Ontdek Het UNESCO Werelderfgoed Van Trogir

Kroatië, Stadsgidsen

Trogir is een klein historisch stadje aan de Dalmatische kust van Kroatië. De stad ligt zo’n 27 kilometer ten noordwesten van Split, vlak naast het vliegveld van deze stad.

Alhoewel het stadje slechts zo’n 11.000 inwoners heeft is het wel een bijzondere plaats om te bezoeken, bijvoorbeeld tijdens een rondreis door Kroatië of als dagtrip vanuit Split. De historische kern is namelijk niet voor niets UNESCO Werelderfgoed en ligt prachtig gelegen op een klein eilandje dat is ingeklemd tussen het vasteland en het grotere eiland Čiovo.

Het kleine eiland is bijna volledig autovrij waardoor het een gezellig karakter heeft met middeleeuwse stijl van veel kleine straatjes, pleintjes en een promenade met terrassen langs de waterkant.

Om Trogir te zien heb je niet meer dan een paar uur tot een dag nodig, dus als je de gelegenheid hebt is een bezoekje zeker aan te raden. Er zijn verschillende bezienswaardigheden om te bezoeken en andere dingen om te doen die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

Cipico Paleis in Trogir

1. Geef Je Ogen De Kost Op Het Centrale Plein

Trg Ivana Pavla II is het centrale plein van Trogir waar je direct een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden kunt bekijken. De grootste blikvanger hier is de Kathedraal van San Lorenzo (waarover later meer) met midden op het plein daarvoor het Standbeeld van de Heilige Johannes.

Tegenover de kerk vind je het Cipiko Paleis, een 15e-eeuws gebouw met een Venetiaans-Gotische architectuur dat behoorde tot één van de invloedrijkste families van de stad.

Naast de kerk vind je het Rector’s Paleis uit de 13e eeuw dat tegenwoordig dienst doet als stadhuis. Tip: wandel door de small poort voor een kijkje in het prachtige atrium.

Op het klein kan ook de kloktoren met het enorme uurwerk je niet ontgaan. Dit is de City Loggia dat ooit dienst deed als stadhuis en rechtbank. Daar tegenaan staat ook de Kapel van Sint Sebastiaan met een klein museum van religieuze kunstwerken.

San Lorenzo Kathedraal in Trogir

2. Beklim De Kloktoren Van De San Lorenzo Kathedraal

We noemden de Kathedraal van San Lorenzo op het centrale plein al even en dit is misschien wel de bijzonderste attractie van de stad, aangezien de enorme klokkentoren van de kathedraal de skyline van het eiland domineert.

Alhoewel de bouw al begon in de 13e eeuw, duurde het tot in de 17e eeuw voordat de Kathedraal van Trogir helemaal af was. Dit zie je terug aan de verschillende bouwstijlen die die kenmerkend waren in de tussenliggende eeuwen in de regio.

De fundamenten zijn van een eerdere kathedraal die in de 12e eeuw werd verwoest. De kathedraal zelf bestaat uit een combinatie van Romaanse, Gothische, Renaissance en Barokke stijlen.

Een absolute aanrader is om de klokkentoren te beklimmen. Met een hoogte van 47 meter is dit het hoogste gebouw van Trogir wat je een waanzinnig uitzicht over de stad geeft.

Kerk van Sint Jan de Doper in Trogir

3. Bezoek De Kerk Van Sint Jan De Doper

Vlak naast het centrale plein staat de Kerk van Sint Jan de Doper die gebouwd is rond het eind van de 12e, begin van de 13e eeuw. De kerk heeft een Romaanse stijl en op één van de gevels vindt je het wapen van de invloedrijke Cipiko-familie terug.

4. Verdiep Je In De Historie In Het Trogir Stadsmuseum

Om meer te weten te komen over de lange en rijke geschiedenis van de stad kun je het Trogir Stadsmuseum bezoeken. Dit museum zit in het historische Garagnin-Fanfogna Paleis van een rijke familie die aan het eind van de 16e eeuw vanuit Venetië naar Trogir kwam.

In het museum vind je een ruime collectie van allerlei historische objecten, waaronder archeologische vondsten, munten, een oude bibliotheek, schilderijen en andere historische kunststukken en traditionele kleding.

Zowel de collectie als het paleis zelf maken het museum een absolute aanrader.

Kerk van Sint Nicolaas in Trogir

5. Bezoek Het Klooster Van Sint Nicolaas

Tussen de smalle straatjes van Trogir vind je ook de kerk en het Klooster van Sint Nicolaas die ook een bezoek waard zijn. Het klooster van de benedictijnse nonnen bestaat al sinds de 11e eeuw en bezit het oudste schilderwerk van Trogir, de “Madonna met Kind” en andere historische werken waaronder het marmeren relief van Kairos met Griekse mythologische figuren.

Klooster van Sint Dominicus in Trogir

6. Bezoek Het Klooster Van Sint Dominicus

Het Klooster van Sint Dominicus kan je eigenlijk niet ontgaan want dit ligt direct aan de Riva Promenade van Trogir. Het is dan ook één van de markantste gebouwen van de stad.

Het klooster werd in 1265 gesticht en de kerk zelf dateert uit de 14e eeuw. Nadat het klooster flink was beschadigd in de Tweede Wereldoorlog is het daarna middels een grondige renovatie weer in ere hersteld.

Een leuk weetje is overigens dat in het klooster een scène van de populaire serie Game of Thrones is gefilmd. Het klooster verschijnt als de villa waarin Daenerys wordt ontvangen na het doorkruisen van de Rode Woestijn in het tweede seizoen van de serie.

Kerk van Sint Pieter in Trogir

7. Slenter Door De Smalle Steegjes Van De Oude Stad

Het oude centrum bestaat uit een labyrint van smalle straatjes en steegjes waar je je terug in de middeleeuwen waant. Als je rustig door de straatjes slentert kom je dan ook vanalles tegen om je ogen de kost te geven, van mooie historische gevels tot nog meer oude kerkjes, maar ook leuke winkeltjes, cafétjes en restaurantjes.

Riva Promenade van Trogir

8. Maak Een Wandeling Over De Riva Promenade

De gezelligstek plek van Trogir is natuurlijk de Riva Promenade, de boulevard aan de zuidelijke kant van het eiland. Veel locals komen hier samen om te socializen, een wandeling te maken langs het water en om eindeloze discussies te voeren onder het genot van een kopje koffie of een glas rakija op één van de vele terrassen. Een wandeling onder de palmbomen van de promenade is dus de perfecte plek om mensen te kijken en je te vergapen aan de prachtige jachten die hier aangemeerd liggen.

Kamerlengo Kasteel in Trogir

9. Beklim Het Kamerlengo Kasteel

Aan het westelijke eind van de promenade kun je het Kamerlengo Kasteel bezoeken, dat ook in Game of Thrones verscheen als achtergrond van de stad Qarth.

Het Kamerlengo Kasteel is in 1437 door de Venetianen gebouwd ter bescherming van de zeeroute en de haven. Het fort was verbonden met de stadsmuren, maar die werden later grotendeels gesloopt om ruimte te maken voor de groei van de stad.

Het kasteel bleef wel bewaard en vanaf de toren van deze fortificatie heb je een prachtig uitzicht.

Sint Mark Toren in Trogir

10. Bezoek De Toren Van Sint Mark

Een ander deel van de fortificaties van de stad dat ook bewaard is gebleven is de Toren van Sint Mark in de noordwestelijke hoek van het eiland. Deze toren is in de 15e eeuw toegevoegd om meer bescherming te bieden tegen aanvallen van de Ottomanen. De stadsmuren verbonden de toren met het Kamerlengo Kasteel, maar tegenwoordig worden de twee forten gescheiden door een voetbalveld.

11. Maak Een Boottocht Naar De Blue Lagoon

Een bezoek aan Trogir is natuurlijk niet alleen maar de moeite waard vanwege de cultuur en geschiedenis. Ben je op vakantie, dan wil je natuurlijk ook gewoon genieten!

Één van de beste dingen die je dan in Trogir kunt doen is een boottocht maken naar de Blue Lagoon. Dit is namelijk één van de mooiste lagunes van Kroatië die prachtig kleurt in verschillende blauwe tinten.

De Blue Lagoon is dan ook het perfect paradijs om te zwemmen, te snorkelen, en te zonnen in de prachtige natuur!

12. Relax Aan Het Strand

Op een klein strookje strand bij het Kamerlengo Kasteel na zijn er geen stranden op het eilandje van de oude stad van Trogir. Het centrale strand van de stad (Gradska Plaža Trogir) ligt vlakbij op het vasteland, maar de beste stranden vindt je op het eiland Čiovo en dan met name rond Okrug Gornji.