Dit Zijn De Belangrijkste Bezienswaardigheden In Travnik

Bosnië en Herzegovina, Stadsgidsen

Travnik is een stad aan de Lašva rivier in het centrale deel van Bosnië en Herzegovina, op zo’n 1,5 uur rijden van de hoofdstad Sarajevo. Het is één van de oudste steden van het land en tussen 1699 en 1850 was het zelfs de hoofstad. Alhoewel het stadje slechts 15.000 inwoners kent, heeft het wel een rijke geschiedenis en een historische kern waar het een en ander te zien is. Dit maakt Travnik ideaal voor een dagtripje vanuit Sarajevo of als stop tijdens een rondreis door Balkanland. Omdat de stad niet zo toeristisch is, ervaar je bovendien meer van het authentieke Bosnië. Hieronder kun je lezen wat er dan zoal allemaal aan bezienswaardigheden te zien zijn.

Kasteel van Travnik

1. Kasteel Van Travnik

Het kasteel van Travnik ligt op een heuvel in het oostelijke deel van de stad en wordt ook wel de Oude Stad (Stari Grad) genoemd. Alhoewel de oudste sporen van beschaving in en rond de stad teruggaan naar de Romeinse tijd en zelfs de bronstijd, dateert de eerste vernoeming van de stad uit de tijd van de Ottomaanse bezetting. Echter wordt aangenomen dat de eerste fortificaties dateren uit het Christelijke koninkrijk en dat de Ottomanen het kasteel rond de 15e eeuw verder hebben uitgebreid. De minaret in het kasteel is van één van de vele moskees die de Ottomanen hebben gebouwd toen ze de islam naar Bosnië brachten.

Uitzicht vanaf het kasteel van Travnik

Het kasteel is één van de best bewaarde fortificaties van Bosnië en Herzegovina en daarom is het zeker de moeite waard om de klim naar boven te maken. Vanaf het kasteel heb je bovendien een fantastisch uitzicht over de stad en de bergachtige omgeving van Travnik.

Expositie in het Kasteel van Travnik

In het bastion van het kasteel vind je een kleine expositie over twee verdiepingen. De tentoonstelling bestaat uit diverse etnografische objecten, traditionele kleding, wapens en historische vondsten.

De beschilderde Sulejmanija Moskee van Travnik

2. Beschilderde Moskee

De Sulejmanija Moskee, beter bekend als de kleurrijke of beschilderde moskee, is de enige beschilderde moskee in Bosnië en Herzegovina en wordt dan ook gezien als één van de mooiste van het land. De moskee is oorspronkelijk gebouwd in 1757 maar raakte, op de minaret na, volledig verwoest door een brand in 1815. De moskee, die is vernoemd naar Suleiman de Grote, werd daarna weer snel heropgebouwd. De gebedsruimte is op de eerste verdieping en de begane grond bestaat uit commerciële ruimtes. Tijdens de Otttomaanse tijd waren hier zelfs wel 25 winkeltjes gevestigd en vormde de moskee het hart van het commerciële centrum van Travnik.

Lukačka Moskee in Travnik

3. Bekijk De Vele Andere Moskeeën

Vanaf het kasteel kun je aan de vele minaretten die boven de stad uitsteken zien dat er tientallen moskeeën te vinden zijn. Het zijn er te veel om ze allemaal één voor een op te noemen, laat staat dat je ze allemaal zou willen bezoeken. De één is ouder of mooier dan de ander, maar het is wel de moeite om er een paar van dichterbij te bekijken, zoals de 16e eeuwse Jeni Moskee en de 18e eeuwse Lukačka Moskee en Haji Ali Bey Moskee.

4. Geboortehuis Van Ivo Andrić

Ivo Andrić (1892-1975) was één van de bekendste schrijvers en dichters uit het voormalige Joegoslavië en in 1961 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn bekendste werken zijn De Brug Over De Drina en De Bosnische Kroniek die zich beiden afspelen tijdens de Ottomaanse bezetting van Bosnië.

Het museum is gevestigd in een historisch Ottomaans huis waarin de woning van Ivo Andrić is nagemaakt met attributen uit zijn leven. De schrijver is namelijk niet in Travnik zelf geboren, maar in het dorpje Dolac, net buiten de stad.

Overigens kun je in Herceg Novi, in Montenegro ook het huis bezoeken waar hij later heeft gewoond.

Bosanska straat in Travnik

5. Bosanska Straat

Bosanska is de belangrijkste winkelstraat die dwars door het centrum van Travnik loopt. Als je vanaf de Beschilderde Moskee richting het westen door Bosanska loopt kom je langs diverse pleinen en bezienswaardigheden. De prachtige historische gevels verklappen ook de invloeden van de bezetting door zowel het Ottomaanse als het Oostenrijk-Hongaarse Rijk. Langs deze straat vind je ook diverse gezellige plekken om wat te eten of te drinken.

Regionaal Muzeum Travnik

6. Regionaal Museum Travnik

Als je in Travnik bent dan is het Regionaal Museum van de stad dé plek om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van deze regio. Het museum is opgedeeld in vier secties: natuurhistorie, archeologie, cultuurhistorie en etnografie. Daarnaast vind je er ook een verzameling munten, kunst en oude foto’s. Je vindt het museum aan de Bosanska straat in het centrum van de stad.

Kerk van St. Johannes de Doper in Travnik

7. Kerk Van Sint Johannes De Doper

Eveneens gelegen aan de Bosanska straat is de Kerk van Sint Johannes de Doper (Crkva sv. Ivana Krstitelja). Deze kerk uit 1887 is een voorbeeld van de Rooms-Katholieke invloed van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk in Travnik. De schrijver en Nobelprijswinnaar Ivo Andrić is hier gedoopt.

Katholieke School Petar Barbari in Travnik

8. Katholieke School Petar Barbaric

Een ander voorbeeld van de prachtige Oostenrijks-Hongaarse bouwstijl is de Katholieke School Petar Barbaric met de aaneengeschakelde Kerk van Sint Aloysius Gonzaga. Dit ensemble staat aan de oever van de Lašva rivier die door de stad heen stroomt. De school is opgericht in 1882 en is daarmee één van de oudste scholen van Bosnië en Herzegovina.

Ottomaanse Graftombes in Travnik

9. Ottomaanse Graftombes

Aan de Bosanska straat vind je ook een tweetal graftombes van Ottomaanse gouverneurs, een herinnering aan het feit dat Travnik ooit de hoofstad was van Bosnië en Herzegovina. Abdullah Pasha Muhsinović was vier keer gouverneur van Bosnië (1720-1727, 1733-1735, 1740-1741 en 1748-1749) en Hafiz Ali Dželaludin Pasha was dat éénmaal (1819-1822). Beide tombes zijn omringd door pilaren die met bogen zijn verbonden om een koepelvormig dak te ondersteunen. Tussen de twee tombes in staat een fontein die is gebouwd door Perišan Mustafa Paša die gouverneur was tussen 1796 en 1799.

Kloktoren in Travnik

10. Kloktorens

In Travnik staan ook twee kloktorens uit de Ottomaanse tijd. Het is niet bekend wanneer deze precies gebouwd zijn, maar aangezien kloktorens aan het eind van de 16e eeuw in Bosnië en Herzegovina geïntroduceerd werden is het aannemelijk dat de twee torens in Travnik niet veel later gebouwd zijn. De Musala Kloktoren staat aan de voet van het kasteel van Travnik. Deze toren is meerdere keren herbouwd en vernieuwd, waaronder na een brand in 1903 die het houten dak verwoestte. De andere kloktoren staat naast de Haji Ali Bey Moskee. Deze is misschien iets minder imposant vanwege de geringe hoogte, maar het bijzondere is dat Travnik de enige stad in heel Bosnië en Herzegovina is, met twee Ottomaanse kloktorens!

11. Ga Hiken In Galica

Heb je meer tijd om wat meer van de omgeving van Travnik te zien? Ga dan naar het bergdorpje Galica op zo’n 20 minuten rijden van Travnik. Hier heb je namelijk een fantaschtisch uitzicht en kun je een prachtige hike maken van zo’n 8 kilometer, die de meeste mensen gemakkelijk afleggen in minder dan 4 uur.