Ontdek Tivat: Het Monaco Van De Balkan

Montenegro, Stadsgidsen

Tivat is een klein stadje aan de Baai van Kotor in Montenegro, maar is hoofdzakelijk bekend vanweg het vliegveld waar veel vakantiegangers landen voor een bezoek aan de Adriatische kust.

De stad zelf wordt echter vaak overgeslagen ten faveure van bekendere bestemmingen in de omgeving, zoals Budva, Kotor en Herceg Novi. Tivat heeft dan ook lang niet zoveel te bieden als deze historische steden, maar toch heeft deze badplaats iets unieks.

Tivat heeft zich pas recent echt ontwikkeld als vakantiebestemming door de aanleg van Porto Montenegro, een jachthaven met luxe resorts, restaurants en winkels. Tivat onderscheidt zich hiermee en dat maakt het juist leuk om deze stad eens te bezoeken.

Tivat zelf is niet zo groot, maar je kunt je er makkelijk een paar uur of zelfs een hele dag vermaken en vanuit de stad zijn ook allerlei leuke dingen te doen in de omgeving.

1. Ga Shoppen In Porto Montenegro

Montenegro wordt wel eens het Monaco van de Balkan genoemd, vanwege de enorme opkomst van het land als maritieme bestemming. Langs de hele kust zie je dan ook op veel plaatsen jachthavens, maar er is er één die er echt uitspringt als een soort Monte Carlo in het klein: Porto Montenegro in Tivat.

Porto Montenegro straalt op alle fronten luxe uit en naast de jachthaven, luxe hotels en restaurants vind je dan ook een winkelcentrum waar je vooral dure kleding, horloges, sierraden en andere luxe artikelen van gerenommeerde merken ziet. Veel van deze winkels vindt je nergens anders in Montenegro waardoor Porto Montenegro dé bestemming is om te winkelen als je een dikke portemonnee hebt.

Buca Museum en Gallerij in Tivat

2. Buća Museum En Gallerij

Tivat stelt als stad niet veel voor en in tegenstelling tot andere kustplaatsen heeft het ook niet echt een oude historische stad. Dit komt omdat Tivat onder Venetiaans bewind vooral een resort voor de adel was en zo ontstond hier in de middeleeuwen dus geen normale stad.

Toch zijn er wel een paar bezienswaardigheden, zoals het Buća Paleis, de zomerresidentie van de vooraanstaande Buća familie uit Kotor. Dit complex is tussen de 13e en 16e eeuw gebouwd en bestaat onder andere uit een kasteelmuur met een bastion, het hoofdgebouw en de Kapel van Aartsengel Sint Michael op de binnenplaats.

Kapel van Aartengel Sint Michael op de binnenplaats van het<br />
Buća Paleis in Tivat

Het Buća Paleis huisvest tegenwoordig een cultureel centrum met een museum en een gallerij met wisselende exposities.

3. Kloktoren Van Tivat

Een andere blikvanger van de stad is de Kloktoren van Tivat die je kunt vinden aan de promenade. De toren zelf stelt niet zoveel voor, maar het ansemble van historische gebouwen aan de promenade is wel een mooi gezicht en dit is dan ook het oudste gedeelte van de stad.

4. Naval Heritage Museum

Een andere bezienswaardigheid in Tivat is het Naval Heritage Museum, waar je alles te weten kunt komen over de maritieme geschiedenis van de stad. In het museum zijn meer dan 300 maritieme objecten te vinden, maar je kunt ook een tweetal duikboten uit het voormalige Joegoslavië bezoeken. Het museum is dus ook uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen.

5. Relax In De Porto Montenegro Yacht Club

Als je een paar uur tijd over hebt kun je heerlijk relaxen in de Porto Montenegro Yacht Club. In dit luxe resort kun je namelijk lekker ontspannen door aan het zwembad te liggen, een duik te nemen in de infinity pool en te genieten van een hapje of een drankje.

6. Droom Van Een Miljonairsleven Tussen De Luxueuze Jachten

Het allerbeste dat je in Tivat kunt doen is natuurlijk een wandeling maken over de promenade langs het water. Hier kun je niet alleen genieten van het prachtige uitzicht op de baai, maar ook wegdromen over een miljonairsleven tussen de talloze prachtige droomjachten die hier liggen aangemeerd. Porto Montenegro wordt natuurlijk niet voor niets vergeleken met Monaco.

7. Maak Een Boottocht Door De Baai Van Kotor

Misschien moet je nog even doorsparen voor je eigen jacht, maar in de tussentijd kun je wel gewoon genieten van de adembenemende uitzichten tijdens een boottocht over de prachtige Baai van Kotor. Aan de promenade en in de nabijgelegen marina liggen talloze boten die je mee kunnen nemen voor een tochtje, van een korte cruise tot een volledige dagtocht.

8. Ga Vogelspotten In Het Solila Natuurreservaat

In de buurt van Tivat is ook van alles te doen, dus beschik je over een (huur)auto, dan kun je op eigen gelegenheid de mooiste plekjes opzoeken, zoals het Solila Natuurreservaat dat vlak naast het vliegveld ligt.

Dit 150 hectare grootte natuurgebied is vernoemd naar de voormalige zoutpannen die hier lagen en vormt nu een broedplaats voor meer dan 100 verschillende vogelsoorten. Je kunt hier heerlijk wandelen en natuurlijk ook vogels spotten, waaronder flamingo’s, zeearends en zilverreigers.

9. Maak Een Hike Door Het Vrmac Gebergte

Tivat ligt aan de voet van het Vrmacgebergte, dat de stad scheidt van Kotor aan de andere kant. Als je van hiken houdt zijn hier verschillende gemarkeerde routes die je kunt bewandelen. Onderweg kun je bijvoorbeeld het Vrmac Fort bezoeken en genieten van verschillende uitzichtpunten.

10. Neem Een Duik Aan Het Strand

Alhoewel het grootste deel van de waterkant van Tivat bestaat uit de jachthaven en boulevard van Porto Montenegro, zijn er wel degelijk ook stranden te vinden. Ten zuiden van de jachthaven zijn enkele kleine kiezelstrandjes en betonplaten waar je via een trap het water in kunt. Het grootste en beste strand van Tivat is echter in het noorden te vinden en ook iets verderop bij het vissersdorpje Donja Lastva ligt een mooi strand.

Terras met uitzicht op de marina van Porto Montenegro in Tivat

11. Geniet Van Fine Dining

Tivat heeft een ruime selectie van restaurants met lokale en diverse internationale keukens. Hou je van fine dining dan zijn er in Porto Montenegro verschillende exclusievere restaurants te vinden voor de fijnproever, maar ook genoeg alternatieven voor een kleinere portemonnee.

12. Geniet Van De Zonsondergang Vanaf De Promenade

Aan het eind van de dag komen veel mensen uit hun huis voor een wandeling en is het vaak gezellig druk op de promenade langs de waterkant. Het is dan ook een prachtige plek om hier tijdens een wandeling of vanaf één van de terrasjes te genieten van de prachtige zonsondergang.