15 Verrassende Dingen Om Te Doen In Tetovo

Noord-Macedonië, Stadsgidsen

Tetovo is een stad in de Pologvalei, aan de voet van het Šargebergte in het noordwesten van Noord-Macedonië. Het is de vierde grootste stad van het land, maar heeft weinig bekendheid onder toeristen.

De stad ligt op slechts 45 kilometer ten westen van de hoofdstad Skopje en je komt er ook nog eens langs op weg naar het Meer van Ohrid. Je zou er dus makkelijk voor een dagtripje vanuit de hoofdstad naartoe kunnen of een extra stop voor kunnen inlassen tijdens je rondreis. Maar is Tetovo wel echt de moeite waard?

Eerlijk is eerlijk, Tetovo moet het als stad niet van zijn schoonheid hebben en is vooral bekend vanwege één attractie: de prachtige Beschilderde Moskee. Alleen al daarvoor zou je er al even moeten stoppen, maar de stad heeft echt wel meer te bieden om je minimaal een dag te kunnen vermaken. Bovendien is het een goede uitvalsbasis om het het Šargebergte te bezoeken, wat ook nog eens een populaire wintersportbestemming is.

Kortom, sla Tetovo zeker niet over en geef het een kans tijdens je rondreis door Noord-Macedonië. We hebben de highlights en andere tips voor je op een rijtje gezet.

Beschilderde Moskee in Tetovo

1. Beschilderde Moskee

De Beschilderde Moskee, ook wel de kleurrijke of bonte moskee genoemd, is niet voor niets de bekendste attractie van Tetovo. De moskee is namelijk één van de mooiste, zo niet dé mooiste, van heel Noord-Macedonië.

De moskee is in 1438 gebouwd, voor de val van Constantinopel, en heeft daardoor een meer traditioneel Anatolisch uiterlijk. Dat bekent geen keramische tegeldecoraties zoals veel Ottomaanse moskeeën hebben, maar juist felgekleurde schilderingen met veel bloemetjesmotieven.

Interieur van de Beschilderde Moskee in Tetovo

In tegenstelling tot andere moskeeën, zoals de Sinan Pasja Moskee in Prizren die maar deels is beschilderd, is de Beschilderde Moskee van Tetovo volledig bedekt met muurschilderingen. Voor de verf en het glazuur zouden zelfs 30.000 eieren zijn gebruikt!

Koepel van de Beschilderde Moskee in Tetovo
Interieur van de Beschilderde Moskee in Tetovo

Aan de binnenkant zijn ook verschillende prachtige landschappen en stedelijke taferelen geschilderd, onder andere in de koepel en op de sierplint langs het plafond. De afbeelding van Mekka maakt de Beschilderde Moskee ook uniek, want dit was niet gebruikelijk in het Ottomaanse Rijk.

Beschilderde Moskee in Tetovo

Wat de moskee nog meer onderscheid is dat het aan de buitenkant geen opvallende koepel heeft. Rond de moskee is een ommuurde tuin met prachtige gekleurde bloemen en een fontijn. Ook staat hier een koepelvormige graftombe waar Hurshida en Mensure begraven liggen, twee zussen die de bouw van de moskee hebben gefinancierd.

Isa Bey Hamam in Tetovo

2. Isa Bey Hamam

Vlakbij de moskee, aan de andere oever van de Pena rivier vind je direct een andere noemenswaardige attractie: de Isa Bey Hamam. Het bijzondere aan dit Turkse badhuis uit de 16e eeuw is dat het twee totaal verschillende gezichten heeft.

Moderne kunstgallerij in de hamam van Tetovo

Van buiten kun je de historische Ottomaanse architectuur aanschouwen, maar van binnen zit juist een moderne kuntgallerij. Toegang is gratis, dus loop zeker even naar binnen om een kijkje te nemen.

Oude Stenen Brug in Tetovo

3. Oude Stenen Brug

Zo’n 100 meter verderop vind je de Oude Stenen Brug over de Pena rivier, die beide kanten van de stad al sinds de Ottomaanse tijd met elkaar verbind. De 16e-eeuwse brug is dan ook de oudste van Tetovo en wordt ook wel de Brug met Één Oog genoemd, omdat hij uit één oogvormige boog bestaat.

4. Museum Tetovo

Een andere attractie om te bezoeken is het Museum Tetovo. In dit regionale museum vind je een collectie van archeologische vondsten, folklore en andere etnografische objecten, en meer informatie over de geschiedenis van Tetovo. Alhoewel het museum niet heel veel voorstelt is het wel leuk om even gezien te hebben.

Eski Moskee in Tetovo

5. Eski Moskee

In Tetovo wonen veel ethnische Albanezen en dat merk je aan de Albanese vlaggen en de taal die je op veel plekken tegenkomt, maar ook aan het aantal moskeeën in de stad. Zo ook de Eski Moskee, die waarschijnlijk aan het begin van de 15e eeuw gebouwd is, waarmee het de oudste moskee van de stad zou zijn. Eski is Turks voor ‘oud’ maar het gebedshuis luistert ook naar de naam Xhamia i Vjetër in het Albanees.

Klok Moskee in Tetovo

6. Klok Moskee

Ook de Klok Moskee, ook wel Xhamia e Sahatit in het Albanees genoemd, is zeker een bezoekje waard. Volgens een inscriptie in één van de grafstenen in de tuin zou de moskee in 1486 gebouwd zijn, waarmee ook dit gebedshuis tot de oudste moskeeën van de stad behoort. De naam is afgeleid van de kloktoren zie ooit naast de moskee gestaan heeft.

Interieur van de Klok Moskee in Tetovo

Onder het anti-religeuze bewind van de jaren ’60 en ’70 zijn meerdere moskeeën gesloopt en zo stond ook de Klok Moskee eenzelfde lot te wachten, maar dankzij een fanatiek protest van de hechte moslimgemeenschap bleef het culturele erfgoed alsnog bewaard.

Arabati Baba Tekke in Tetovo

7. Arabati Baba Tekke

Naast de Beschilderde Moskee is de Arabati Baba Tekke waarschijnlijk de bekendste toeristische attractie van Tetovo. Dit klooster van het Soefisme, een mystieke stroming binnen de islam, dateert uit 1538.

Arabati Baba Tekke in Tetovo

Het is één van de best bewaarde Bektashi kloosters in Europa en daarom moet je een bezoek hieraan zeker niet missen. De Arabati Baba Tekke is altijd een belangrijk spiritueel toevlugtsoord geweest en is nog steeds in gebruik.

Het complex bestaat uit gebedsruimtes, een ruimte met graftombes, een gastenverblijf, een houten paviljoen met een marmeren fontein en andere gebouwen.

Kerk van Sint Cyrillus en Methodius in Tetovo

8. Kerk Van Sint Cyrillus en Methodius

Naast het islamitische erfgoed is er wel degelijk ook christelijk erfgoed te vinden in Tetovo. Als je vanaf de Klok Moskee iets verder doorloop dan kom je in de oudste buurt van Tetovo waar je de Kerk van Sint Cyrillus en Methodius vindt.

De kerk is tussen 1903 en 1918 gebouwd en wordt als één van de mooiste orthodoxe tempels in de regio beschouwd. Een bijzonder weetje is dat men destijds lood door de fundering heeft gegoten om te voorkomen dat het bouwwerk van de berghelling zou glijden.

9. Aanschouw De Brutalistische Architectuur

Buiten de genoemde attracties is Tetovo over het algemeen niet bepaald een mooie stad. Denk aan veel beton, grouwe kleuren en chaos, maar het is natuurlijk ook wel interessant om een stad te zien die niet alleen maar uit perfecte toeristische plaatjes bestaat.

Zoals in veel Oost-Europese steden, zie je in Tetovo ook veel brutalistische architectuur: grote betonnen gebouwen met wat lompige vormen uit de communistische tijd. Op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld het Cultureel Centrum van Tetovo.

10. Ga Shoppen Op De Bazaar

Ook de lokale bazaar is leuk om even doorheen te lopen. Naast verse producten als groenten en fruit uit de regio kun je in deze overdekte hal ook andere producten kopen zoals honing, noten, kleding, schoenen en accesoires.

Uitzicht over Tetovo vanuit Restaurant Latarna

11. Geniet Van Het Uitzicht Vanaf Het Dakterras Van Latarna

Zoek je een plek om even uit te rusten met een lekker drankje, dan kan dat met een geweldig uitzicht over de stad. Op de bovenste verdieping van het Mercure Hotel zit namelijk een rooftop bar en restaurant.

Restaurant Lartana zit namelijk op de 12e verdieping en rijkt daarmee ver boven de omliggende gebouwen uit en dus heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. De bar op de 12e verdieping kun je met de lift bereiken. Via een trap kun je dan nog een verdieping omhoog naar het restaurant.

12. Kasteel Van Tetovo

Voor een nóg beter uitzicht over de stad kun je het Kasteel van Tetovo bezoeken, ook wel het Kale of Baltepe Fort genoemd. Dit geruïneerde kasteel ligt op de heuvel achter de stad en is via een flinke wandeling, maar ook gewoon met de auto te bereiken.

Kasteelmuur van het Kasteel van Tetovo

Het kasteel is in 1820 door Abdurrahman Pasja gebouwd op de fundamenten van een oud klooster en bestond uit diverse vertrekken, waaronder een gastenverblijf en een keuken, maar ook een gevangenis. Nadat Abdurrahman Pasja op verdenking van verraad werd opgetrommeld in Constantinopel raakte het kasteel in verval.

Kerk van Sint Athanasius bij het Kasteel van Tetovo
Uitzicht over Tetovo vanaf het kasteel

In 1922 is de Kerk van Sint Athanasius toegevoegd, maar de rest van het kasteel ligt er behoorlijk verwaarloosd bij. Stel je er dus niet teveel bij voor, maar het uitzicht maakt een bezoek wel de moeite waard.

13. Kasteel Van Selce

In het dorpje Selce iets verderop in de bergen kun je nog een fort bezoeken, Het Kasteel van Selce is volledig gerestaureerd en vanaf de centrale toren heb je ook weer een mooi uitzicht.

Šargebergte bij Tetovo

14. Bezoek Het Šargebergte

Tetovo ligt aan de voet van het Šargebergte en dit beschermde natuurgebied strekt zich uit over het grensgebied tussen Noord-Macedonië en Kosovo. Het Macedonische deel is één van de vier nationale parken van land.

Tetovo is de perfecte uitvalsbasis om de mooiste plekjes van dit bergachtige gebied te verkennen. Je kunt er prachtige hikes maken, zoals de gemarkeerde hike langs de Kamanjane Watervallen, of hikes die je langs de toppen van de bergen leiden.

In de bergen ligt ook het populaire wintersportgebied Popova Šapka. Hier zijn verschillende pistes, stoeltjesliften, hotels en andere wintersportfaciliteiten.