17 Waanzinnige Dingen Om Te Doen In Split

Kroatië, Stadsgidsen

Dalmatië is één van de populairste vakantieregio’s van de Balkan vanwege het mooie weer, de prachtige natuur, de vele bezienswaardigheden en uiteraard de stranden van de Adriatische Zee. Split is de grootste stad van Dalmatië en na de hoofdstad Zagreb zelfs de grootste stad van Kroatië.

Vanuit Schiphol vlieg je in zo’n 2,5 uur rechtstreekt naar Split, maar er zijn ook directe vluchten vanaf Rotterdam en vanuit België kun je rechtstreeks vliegen vanaf Antwerpen en Brussel. Met de auto moet je rekenen op een reis van zo’n 1.600 tot 1.700 kilometer.

De centrale ligging zo’n beetje in het midden van de Dalmatische kustlijn maakt Split de ideale bestemming om deze prachtige regio te bezoeken. De stad heeft een gezellig historisch centrum met talloze bezienswaardigheden, maar in de omgeving is ook vanalles te zien en te doen, waaronder prachtige stranden, kastelen, natuur en andere leuke stadjes die je tijdens een dagtrip kunt bezoeken.

Kortom, Split heeft alles voor een stedentrip of een langere vakantie, of je nu heerlijk wilt luieren aan het strand of juist van een actievere vakantie houdt.

Hieronder lees je onze tips voor de leukste bezienswaardigheden en andere bijzondere dingen om te doen tijdens een bezoek aan Split.

1. Ontdek Het Paleis Van Diocletianus

Bij een bezoek aan Split kun je niet om het Paleis van Diocletianus heen, want dit enorme complex beslaat een groot deel van de historische oude stad. Het paleis is tegen het einde van de 3e eeuw na Christus gebouwd voor de Romeinse keizer Diocletianus. Alhoewel de naam wellicht anders doet vermoeden is het meer een soort fortificatie met daarbinnen verschillende gebouwen, en dus eigenlijk niet één paleis.

Diocletianus was geboren in het nabijgelegen Salona, dat destijds een belangrijke Romeinse stad was. Het paleis was bedoeld voor het pensioen van de Romeinse kijzer in het jaar 305.

Het Paleis van Diocletianus is goed bewaard gebleven en staat samen met de rest van de oude stad van Split op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Binnen in het complex vind je verschillende bezienswaardigheden waarvan we de belangrijkste hieronder apart zullen noemen.

Kloktoren van de Sint Domniuskathedraal in Split

2. Beklim De Kloktoren Van De Sint Domnius Kathedraal

Één van de mooiste en best bewaarde bouwwerken binnen het paleis is de Kathedraal van Sint Domnius. De katholieke kerk zelf dateert van de 7e eeuw, maar is gebouwd boven op het Mausoleum van Diocletianus uit het jaar 305. De klokkentoren werd in de 12e eeuw toegevoegd.

Panoramisch uitzicht vanuit de klokkentoren van de Kathedraal van Sint Domnius in Split

Om de kathedraal te bezoeken moet je een toegangskaartje kopen, maar hiermee heb je wel tevens toegang tot de klokkentoren. Dit is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van Split want het panoramische uitzicht vanaf de toren is werkelijk fantastisch.

Kelders van het Paleis van Diocletianus in Split

3. Ga Ondergronds In De Kelders Van Het Paleis Van Diocletianus

Ook onder de stad valt iets te zien, want je kunt de kelders van het Paleis van Diocletianus bezoeken. Een klein deel bestaat uit een soort tunnel met allerlei souvenirkraampjes waar je gratis doorheen kunt lopen.

Wil je meer van de kelders of catacomben zien, dan moet je een kaartje kopen. Wat deze kelders bijzonder maakt is dat het één van de best bewaarde historische complexen in zijn soort betreft. De kelders, die onder de privévertrekken van de Romeinse keizer lagen, zijn bovendien een filmlocatie van de populaire serie Game of Thrones.

In de kelders zijn nu een aantal archeologische vondsten, met name stenen en beelden, tentoongesteld.

IJzeren Poort van de oude stad in Split

4. Dwaal Door De Smalle Straatjes Van De Oude Stad

Het mooie van de oude stad van Split is dat deze volledig autovrij is waardoor je er heerlijk en zorgeloos rond kunt slenteren langs verschillende bezienswaardigheden, gezellige pleintjes en terrasjes en leuke winkeltjes.

De stadspoorten zijn zeker ook de moeite waard om te bekijken als je door het oude centrum wandelt. In totaal zijn er vier poorten: de Gouden Poort, de Zilveren Poort, de IJzeren Poort en de Oosterse Poort (Porta Orientalis).

Riva Promenade in Split

5. Slenter Over De Riva Promenade

De allergezelligste plek van Split is absoluut de Riva Promenade pal voor de oude stad. Hier is het altijd druk met toeristen en locals die een wandeling maken langs het water. Er is een marina en in de verte kun je de grotere veerboten zien aankomen en vertrekken.

Langs de Riva Promenade zijn natuurlijk ook gezellige terrassen, maar vind je ook een bronzen maquette van de stad en het bekende selfie-bord van Split.

Sint Franciscuskerk in Split

6. Bewonder De Kerken Van De Oude Stad

In de oude stad staan ook talloze prachtige oude kerken die de moeite zijn om te bekijken. Sommige zijn groter dan anderen, mooier of juist ouder of unieker en sommige kun je bezoeken, terwijl andere juist alleen zijn geopend tijdens diensten. Enkele van de kerken die eruit springen zijn de Kerk van Sint Franciscus (Crkva sv. Frane) op de foto hierboven, het Klooster van Onze Lieve Vrouw van Gezondheid (Samostan Gospa od Zdravlja), en de Kerk van Sint Dominicus (Crkva sv. Dominik).

Standbeeld van Bisschop Gregorius van Nin in Split

7. Vrijf Over De Teen Van De Bisschop Gregorius

Tegenover de belangrijkste toegangspoort van de stad, de Gouden Poort, staat een enorm bronzen beeld gemaakt door Ivan Meštrović, één van de voornaamste Kroatische kunstenaars uit de 20e eeuw.

Het 8,5 meter hoge kunstwerk is een standbeeld van bisschop Gregorius van Nin (Grgur Ninski), die het ten tijden van het Romeinse Rijk opnam tegen de Paus wat betreft het gebruik van de Kroatische taal in de katholieke kerk.

Tenen van het standbeeld van Gregorius van Nin in Split

In heel Kroatië staan beelden van Gregorius van Nin, maar deze in Split is de grootste van allemaal. Volgens een lokaal gebruik zou het geluk brengen als je over de teen van de bisschop wrijft. Aan de verkleuring te zien, hebben al heel wat bijgelovige mensen dit gedaan, maar of dit ook echt werkt zul je zelf moeten proberen!

8. Bezoek De Musea Van De Stad

Split heeft ook heel wat te bieden op het gebied van cultuur en of je nu van geschiedenis, kunst, of folklore houdt, er is ongetwijfeld een museum naar je smaak.

  • Stadsmuseum van Split: Klein museum met wisselende exposities en een permanente collectie van attributen uit de geschiedenis van de stad.
  • Etnografisch Museum: Hier vind je een collectie van alledaagse historische attributen, zoals prachtige kleding, werktuigen, wapens en huishoudelijke voorwerpen. Het museum biedt ook toegang tot de Vestibule van het paleis.
  • Schatkamer van de Kathedraal van Split: Een kleine collectie van religieuze schatten van de Kathedraal van Sint Domnius, gelegen tegenover de kloktoren.
  • Museum of Fine Arts: Dit kunstmuseum bevindt zich in een voormalig ziekenhuis en omvat een collectie van Kroatische en Europese kunst vanaf de 14e eeuw.
  • Archeologisch Museum van Split: Dit is het oudste museum van Kroatië en heeft een ruime collectie van archeologische vondsten uit de regio.
  • Meštrović Gallerij: Hier vind je voornamelijk 20e-eeuwse beeldhouwwerken van Ivan Meštrović, die ook het enorme standbeeld van bisschop Gregorius van Nin maakte.
  • Kroatisch Maritiem Museum: Split is een belangrijke havenstad en in dit museum, dat is gelegen in het Gripe Fort, kom je meer te weten over de de rol van de scheepvaart in de geschiedenis van de stad.
  • Game of Thrones Museum: Op diverse plekken in Split zijn opnames gemaakt voor de serie Game of Thrones en in dit museum vindt je hierover meer informatie en attributen van de set.
  • Museum of Illusions: Stel je brein op de proef in dit interactieve museum met allerlei optische illusies. Leuk voor kinderen!
Marjan Heuvel van Split

9. Beklim De Marjan Heuvel Voor Een Prachtig Uitzicht

Niet alleen de oude stad van Split is mooi, maar ook de omgeving en daarvoor hoef je niet ver te zoeken. Het is namelijk een aanrader om te Marjanheuvel, die pal naast de oude stad ligt op te wandelen. Vanaf deze bebosde heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad en wandel je helemaal door naar de andere kant, dan kom je ook nog eens bij het prachtig gelegen verborgen Kajuni Strand.

Uitzicht vanaf het terras van Teraca Vidilica op de Marjanheuvel in Split

Overigens hoef je niet helemaal naar de top van de heuvel te klimmen voor een goed uitzicht over de stad. Aan het eind van de stenen trappen is ook een uitkijkplatform en kun je vanaf het terras van de naastgelegen bar (Teraca Vidilica) ook met een drankje genieten van het uitzicht.

Boerenmarkt op de oude bazaar van Split

10. Ga Shoppen Op De Boerenmarkt

Een andere aanrader wat je kunt doen in Split is even rondneuzen op de boerenmarkt, ook wel groene markt of oude bazaar (Stari Pazar) genoemd. Je vindt hier typische souvenirtjes, maar ook allerlei lekkerneien, verse groeten, fruit en zelfs kleding.

Je kunt hier wel het beste in de ochtend naartoe gaan, want de markt wordt al vroeg in de middag opgeruimd. Een andere tip is om een kijkje te nemen in de overdekte vismarkt, waar de lokale vissers hun verse vangst verkopen.

Firule Strand in Split

11. Geniet Van De Stranden

Natuurlijk mag een duik in het heldere turquoise water van de Adriatische Zee niet ontbreken tijdens een vakantie aan de Dalmatische Kust. De kustlijn is bepaald niet saai en zo vind je in en rondom Split talloze verschillende stranden, waarvan sommige groter en drukker zijn dan anderen, en sommigen juist meer afgelegen in een baai liggen verstopt.

De meeste stranden bestaan uit kiezels, maar er zijn ook zand- en schelpstranden, betonplaten en rotsen vanwaar je direct in het water kunt springen.

De stranden die het dichts bij de stad liggen zijn, zoals je kunt verwachten, het drukste en niet de mooiste, maar wel weer makkelijker te voet te bereiken. Heb je de beschikking over een (huur)auto, dan kun je natuurlijk in de omgeving mooiere en rustigere stranden opzoeken.

Klooster van Salona in Split

12. Ga Terug Naar De Romeinse Tijd In Salona

Nu denk je wellicht dat het historische centrum van Split oud is, maar voordat het Paleis van Diocletianus werd gebouwd en uitgroeide tot de huidige stad, bestond er enkele kilometers noordelijker al een stad.

Destijds luisterde de stad naar de naam Salona en was de hoofdstad van Dalmatië een belangrijke stad van het Romeinse Rijk. De stad werd rond de 3e eeuw voor Christus gesticht, maar werd in de 7e eeuw na Christus verwoest.

Salona is nu een archeologische opgraving gelegen tussen de olijfplantages aan de rand van Split. Het is een flink complex dat echt wel de moeite is om te bezoeken. Je vindt er onder andere de restanten van een basilica, een Romaans forum, een amfitheater en een aquaduct. In het park is ook een klein museum met archeologische vondsten.

Fort Klis in Split

13. Beklim Fort Klis

Wat je ook beter niet kunt missen tijdens een trip naar Split is een bezoek aan Fort Klis, dat slechts een paar kilometer buiten de stad ligt.

Het fort dateert uit de 3e eeuw voor Christus en vormde een belangrijke bescherming van de bergpas die de toegang van de stad (destijds Salona) vormde. Het kasteel heeft dan ook niet voor niets de bijnaam ‘Sleutel van Dalmatië’.

In de loop der tijd zetelden verschillende Kroatische koningen in Fort Klis, dat later verder werd uitgebreid om weerstand te bieden tegen de Ottomaanse invasies.

Vanaf het kasteel heb je werkelijk een adembenemend uitzicht over Split, de Adriatische Zee en de bergachtige omgeving. Ook dit was een filmlocatie van Game of Thrones.

14. Maak Een Boottocht Naar De Nabijgelegen Eilanden

Voor de kust van Split ligt een archipellago van kleine en grotere eilanden, sommige bewoond, andere onbewoond. Een boottocht is een must om deze archipellago te verkennen en daarvoor zijn verschillende mogelijkheden van korte cruises tot volledige dagtochten naar allerlei mooie plekjes. Ook kun je een reguliere veerboot (met of zonder auto) nemen naar bijvoorbeeld Hvar en zo je eigen gang gaan.

15. Bezoek Het UNESCO Werelderfgoed Van Trogir

Als je tijd hebt voor een dagtrip, of zelfs maar een halve dag over hebt, maak dan een bezoek aan Trogir. Dit historische stadje ligt pal naast het vliegveld, op zo’n half uur rijden van Split.

De historische kern van Trogir ligt prachtig gelegen op een klein eilandje dat ligt ingeklemd tussen het vasteland en een groter eiland. Als je met de auto komt, kun je het beste op het vasteland parkeren, want dat is een stuk goedkoper en het eiland, dat je met een brug kunt bereiken, is bijna volledig autovrij.

In de stad, die in zijn geheel als UNESCO Werelderfgoed is aangemerkt, zijn een aantal bezienswaardigheden waaronder verschillende oude kerken, een klooster, en een kasteel, maar in principe heb je Trogir binnen een paar uur tot een dag wel gezien.

16. Maak Een Dagtocht Naar De Watervallen Van Krka

Op ongeveer een uur rijden, precies tussen Split en Zadar in, ligt het Krka Nationaal Park, met de bekende Krka Watervallen. Dit prachtige park is dus prima te doen als dagtrip vanuit Split, of op de heen- of terugreis als je met de auto naar Kroatië op vakantie gaat. Naast het bekijken van de watervallen kun je hier een boottocht maken, wandelen en zwemmen, dus je kunt je hier prima een hele dag vermaken.

17. Maak Een Dagtocht Naar Makarska

Een ander idee voor een dagtocht vanuit Split is een bezoek aan Makarska, een gezellig en schilderachtig visserplaatsje dat ongeveer 65 kilometer ten zuidoosten van Split ligt.

Via de snelweg ben je misschien net iets sneller in Makarska, maar moet je tol betalen. Je kunt daarom beter via de panoramische kustroute rijden en onderweg genieten van het prachtige uitzicht.