Ontdek Shkodër: De Grootste Stad Aan Het Grootste Meer Van De Balkan

Albanië, Stadsgidsen

Shkodër is de grootste stad in het noorden van Albanië en tevens de grootste stad aan het gigantische Meer van Shkodër. Het is dan ook de vijfde grootste stad van het land en wordt ook wel eens de traditionele hoofdstad van het noorden genoemd, omdat het ooit als hoofdstad van het Illyrisch koninkrijk één van de belangrijkste steden van de Balkan was.

Nu zul je niet snel vanuit Nederland of België op stedentrip naar Shkodër gaan, maar de stad is wel de moeite waard om te bezoeken tijdens een rondreis door Albanië of een vakantie in het nabijgelegen Montenegro. De dichtsbijzijnde vliegvelden liggen in Tirana en Podgorica (Montenegro), beiden op ongeveer vijf kwartier rijden.

Shkodër staat bekend om zijn kunst, cultuur, religieuze diversiteit en turbulente geschiedenis, maar ook om de vele fietsers die je er ziet rijden. Iets wat je in niet veel steden in de Balkan tegenkomt, maar waar je als Nederlander wel blij van wordt!

Als je de stad binnenrijdt is je eerste indruk misschien wel van een saaie industriestad met veel chaos en botonnen gebouwen, maar eenmaal in het centrum zul je zien dat de stad een gezellige historische kern heeft. Shkodër heeft dan ook genoeg bezienswaardigheden om je te vermaken en ook in de omgeving kun je van alles doen. Lees hieronder onze tips!

1. Slenter Door Het Oude Centrum

Het oude centrum van Shkodër wordt gekenmerkt door twee autovrije straten die in elkaar overlopen: Rruga Kolë Idromeno en Rruga 28 Nëntori. In deze straten zie je talloze gezellige terrasjes, diverse winkels en aan weerzijden kun je de felgekleurde gevels van de historische gebouwen aanschouwen.

In deze autovrije straten slenter je ook langs een aantal noemenswaardige historische gebouwen, zoals het Gemeentehuis (zie foto hierboven) en het Provinciehuis (foto beneden).

Het is dus het kloppende hart van de oude stadskern en in en rondom deze straten vind je dan ook de meeste bezienswaardigheden die we hieronder apart zullen noemen.

Ebu Bekër Moskee in Shkodër

2. Grote Moskee

Op de hoek van Rruga Kolë Idromeno en de belangrijkste verkeersader van de stad, Rruga Teuta vind je ook de Ebu Bekër Moskee. Dit is de grootste moskee van de stad en wordt daarom ook wel de Grote Moskee genoemd.

De enorme moskee heeft een oppervlakte van 623 vierkante meter en biedt ruimte aan 1.300 aanbidders, maar is pas tussen 1994 en 1995 gebouwd. Op dezelfde plek stond namelijk ooit de Fushë Çela Moskee, maar die werd tijdens het communistische verbod op religie gesloopt.

Parrucë Moskee in Shkodër

3. Parrucë Moskee

Een andere moskee die de moeite is om te bezoeken is de Parrucë Moskee. Deze dateert oorspronkelijk uit 1937, maar in 1967 werd ook dit gebedshuis door de communisten verwoest. In 2006 is de moskee echter weer in de originele Ottomaanse stijl heropgebouwd. Op de muren kun je enkele prachtige schilderingen zien.

Kathedraal van Shkodër

4. Shkodër Kathedraal

Dat Shkodër een mengelmoes van religies is kun je duidelijk zien aan het feit dat er naast de verschillende moskeeën ook diverse kerken zijn van verschillende Christelijke stromingen.

De katholieke Sint Stefanskerk, ook wel de Shkodër Kathedraal of simpelweg de Grote Kerk genoemd, is de grootste kerk van de stad. Sint Stefan, aan wie de kerk is toegewijd is tevens de beschermengel van de stad.

De Shkodër Kathedraal is tussen 1858 en 1867 gebouwd en heeft een enorme kloktoren die van ver te zien is. Naast de kerk is ook een klein museum met religeuze kunststukken en meer uitleg over de geschiedenis van het katholieke geloof in Shkodër.

Site of Witness and Memory museum in Shkodër

5. Site Of Witness And Memory

In Shkodër zijn ook een paar musea en als je er één zou moeten uitkiezen dan is de Site of Witness and Memory toch wel het museum dat je niet zou moeten overslaan.

Nadat Europa bevrijd was van de Tweede Wereldoorlog kwam Albanië juist in de greep van een zéér streng communistisch regime onder dictator Enver Hoxha. Men zal deze periode niet snel vergeten en in dit museum kun je verschillende verhalen over de gruwelijkheden uit deze donkere periode beleven.

Cellen van de gevangenis in het Site of Witness and Memory museum

Het museum is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waar duidenden mensen als politieke gevangen werden verhoord, gemarteld en opgesloten. Velen van hen konden dit helaas niet meer navertellen.

In het museum kun ja dan ook de eindeloze rijen met donkere cellen bezoeken, waarbij de rillingen over je rug zullen lopen.

6. Shkodër History Museum

Een ander museum om te bezoeken is het Shkodër History Museum dat is gevestigd in een traditioneel Ottomaans huis. Dit museum bestaat uit drie secties: archeologie, etnografie en historische kunst. Het is geen groot museum dus je bent er zo doorheen, maar het is wel leuk om iets van de geschiedenis van de stad te zien.

Nationaal Fotografiemuseum Marubi in Shkodër

7. Nationaal Fotografiemuseum Marubi

Ook het Nationaal Fotografiemuseum Marubi, dat je tussen de terrassen op Rruga Kolë Idromeno kunt vinden, is zeker een bezoek waard. Dit bijzondere museum is ontstaan uit de historische collectie van de Italiaanse schilder en fotograaf Pietro Marubi, die zich in Shkodër vestigde en daar in 1856 de Marubi Fotostudio oprichtte.

Later werd de fotostudio voortgezet door zijn kinderen en kleinkinderen, totdat het communistische regime daar in de jaren ’50 een halt toe riep. In de jaren ’70 werd een collectie van meer dan 500 foto’s en negatieven gevonden waar later het museum mee is opgezet.

In het museum kom je onder andere meer te weten over de Marubi familie, maar kun je aan de hand van talloze foto’s ook de ontwikkeling van Shkodër en andere delen van Albanië over de afgelopen twee eeuwen zien. Ook zijn oude fotoapparatuur, een ontwikkelkamer en tijdelijke exposities te zien.

Heb je interesse in fotografie, dan kun je in Korçë ook het Gjon Mili Fotografiemuseum bezoeken.

Toren van de Engelsman in Shkodër

8. Toren Van De Engelsman

Vlak naast de Grote Moskee vindt je nog een iconisch gebouw van de stad, namelijk de Toren van de Engelsman. Deze kasteelachtige toren is in de 19e eeuw gebouwd door de Engelse Lord Paget als hoofdkwartier van de protestantse missionarissen.

Op de gevels zie je nog waar de klokken hebben gehangen, maar deze zijn in opdracht van de communistische dictator Enver Hoxha verwijderd. Tot 1990 zat het stadsmuseum hier gevestigd, maar tegenwoordig wordt het gebouw uitgebaat door een restaurant. Je kunt nu dus naast de toren in de tuin op het terras zitten voor een hapje of drankje.

9. Franciscaanse Kerk

Een ander religieus bouwwerk om te bekijken is de Franciscaanse Kerk van Shkodër die je ook in het oude centrum kunt vinden. Deze kerk is tussen 1902 en 1905 gebouwd en heeft ook een kloktoren die de skyline van het centrum domineert.

Orthodoxe Kerk van de Geboorte in Shkodër

10. Orthodoxe Geboortekerk

Ook het orthodoxe geloof kent zijn aandeel in de religieuze diversiteit van Shkodër en zo heeft de Orthodoxe Kerk van de Geboorte van Christus ook een plekje in het oude centrum.

De huidige kerk heeft een modern uiterlijk en opende zijn deuren dan ook pas in het jaar 2000 voor het eerst. De kerk is namelijk gebouwd nadat een brand een oudere houten kerk had verwoest. Die houten kerk was overigens een snelgebouwde tijdelijke huisvesting, want de oorspronkelijke kerk van meer dan 200 jaar oud was, net als andere religeuze gebouwen, tijdens het communistische regime gesneuveld.

Kerk van Sint Nicolaas in Shkodër

11. Kerk Van Sint Nicolaas

Iets ten noordoosten van het centrum van Shkodër kun je ook nog de prachtige Kerk van Sint Nicolaas bezoeken. Ook deze kerk raakte compleet verwoest in een poging om van Albanië een atheïstische staat te maken, maar gelukkig is de historische kerk, inclusief de prachtige voorgevel en kloktoren inmiddels weer compleet in ere hersteld.

Uitzicht vanaf het dakterras van Meridan Bar Restaurant in Shkodër

12. Geniet Van het Uitzicht Vanaf De Dakterrassen

Shkodër mag dan geen metropool zijn met gigantische wolkenkrabbers, je kunt er wel degelijk verschillende rooftop bars en dakterrassen vinden waar je met een drankje kunt genieten van het uitzicht.

Op de foto hierboven zie je het uitzicht vanaf Bar Restaurant Meridan, maar er zijn meer plekken zoals in het Colosseo Hotel, in Hotel Chicago, en de Terrace Lounge Bar in Rruga Kolë Idromeno.

Venice Art Mask Factory in Shkodër

13. Venetiaanse Maskerfabriek

Misschien wel één van de bijzonderste plekken in Shkodër om te bezoeken is de Venice Art Mask Factory. Deze fabriek van Venetiaanse maskers ligt iets buiten het centrum, maar is wel degelijk een bezoek waard.

De fabriek is in 1997 opgericht nadat de in Gjirokastër geboren Angoni terugkwam uit het buitenland en zich vestigde in Shkodër. Al snel vond hij zijn passie in het maken van maskers voor het Venetiaanse carnaval en inmiddels zijn kunstige maskers van zijn makelij wereldberoemd. Het bedrijf heeft zelfs eigen winkels in Venetië en Las Vegas, maar levert de luxe assecoires ook aan winkels over de hele wereld.

Bij de fabriek kun je een expositie bezoeken van talloze prachtige maskers met zeer uiteenlopende designs.

14. Kasteel Van Rozafa

De allerbekendste en meestbezochte attractie van Shkodër is natuurlijk het Kasteel van Rozafa, één van de grootste en meest indrukwekkende kastelen van Albanië. Je vindt het kasteel iets ten zuiden van de stad, waar de rivieren de Drin en de Bunë samenkomen.

Kasteel van Rozafa in Shkodër

De 130 meter hoge rots waarop het kasteel is gelegen was al eeuwen voor het begin van de jaartelling door de Illyriërs bewoond en gefortificeerd. In 168 voor Christus werd de ommuurde stad echter veroverd door de Romeinen en in de middeleeuwen door de Venetianen, gevolgd door de Ottomanen.

Geruïneerde kerk en moskee in het Kasteel van Rozafa in Shkodër

Binnen de muren van het kasteel kun je de ruïnes vinden van een 13e eeuwse katholieke kerk en moskee. Dit gebedshuis was door de Venetianen als de Kerk van Sint Stefan gebouwd, maar werd later door de Ottomanen omgebouwd tot de Fatih Sultan Mehmet Moskee.

Ook kun je het kasteelmuseum bezoeken waar je meer over de geschiedenis van het kasteel te weten komt en een collectie van historische objecten kunt bekijken. Het kasteel van Rozafa biedt ook meerdere uitzichtpunten over de hele omgeving, waaronder de stad en het Meer van Shkodër.

Brug van Mesi bij Shkodër

15. Stenen Brug Van Mesi

Een andere mooie plek om te bezoeken is de Brug van Mesi, die ongeveer 5 kilometer ten noordoosten van Shkodër ligt. Deze oude stenen brug is rond 1770 door de Ottomaanse pasha Kara Mahmud Bushati gebouwd om Shkodër met Drisht te verbinden.

De brug, die de rivier de Kir oversteekt, heeft een lengte van 108 meter en bestaat uit 13 bogen. De brug ligt in een vallei tussen de bergen wat het geheel tot een prachtig plaatje maakt.

16. Meer Van Shkodër

Het Meer van Shkodër, ook wel Skadarmeer genoemd, is een grote trekpleister in de regio en het is dan ook zeker aan te raden om hier een uitstapje naar toe te maken om te genieten van de natuur.

Vanaf Shkodër kun je een boottocht maken over het meer, een fietstocht maken langs het meer, of met een (huur)auto de mooiste plekjes rondom het meer opzoeken.

Strand van Shiroka aan het Meer van Shkodër

Vanuit Shkodër is het meer het makkelijkste te bereiken via de zuidelijke oever. Shiroka is bijvoorbeeld een leuk plaatsje met een promenade vol met restaurants, een strand en aanbieders van boottochten en kajaks. Ook verderop zijn nog enkele strandjes te vinden, waaronder in Zogaj. Wil je meer van het Shkodërmeer ontdekken, dan kun je ook de grens oversteken naar Montenegro waar nog veel meer mooie plekken zijn in de meer bergachtige omgeving.

17. Geniet Aan Het Strand Van Velipojë

Een ander idee voor een uitje vanuit Shkodër is een dagje naar het strand van Velipojë. Dit lange en brede zandstrand is het dichtstbijzijnde strand aan de Adriatische Zee en ligt op zo’n half uur rijden van Shkodër.