18 Unieke Dingen Om Te Doen In Sarandë

Albanië, Stadsgidsen

Sarandë, ook wel Saranda genoemd, is de grootste stad in het zuiden van Albanië en staat vooral bekend als badplaats. De stad die ligt gelegen aan de Ionische Zee wordt ook wel eens de onofficiële hoofdstad van de Albaanse Rivièra genoemd en het is dan ook de belangrijkste hub om het zuiden van het land te ontdekken.

Sarandë ligt op zo’n 4 uur rijden van de hoofdstad Tirana waar je vanaf Eindhoven rechtstreeks, of vanaf Schiphol met een overstap naartoe kunt vliegen. Echter kun je vanaf het populaire Griekse eiland Corfu ook in een half uur naar Sarandë varen en dit is dan ook de populairste route om de stad te bereiken.

Buiten de stranden heeft Sarandë zelf niet eens zoveel bezienswaardigheden, maar in de omgeving is wel ontzettend veel te zien en hieronder lees je wat je dan zoal allemaal kunt doen in en rond de populaire kustplaats.

1. Relax Aan Het Strand

Sarandë is natuurlijk vooral bekend om de stranden en daar vind je er meerdere van in en rond de stad. Langs de boulevard in het centrum ligt het openbare strand waar iedereen zijn handdoek neer kan leggen, maar er zijn ook veel privéstrandjes van hotels en restaurants waar je strandstoelen en parasols kunt huren, wat wel zo prettig is als het snikheet is in de zomer. Ook buiten de stad vind je verschillende prachtige standen langs de rotsacthige Ionische kust. Sommige stranden kun je met de auto of een scooter bereiken, maar anderen alleen met een boot.

2. Maak Een Boottocht Langs De Rivièra

Om meer van de prachtige Albanese Rivièra te ontdekken en de drukke stranden van de stad te ontwijken is een boottocht ideaal. Langs de boulevard vind je een groot aantal aanbieders van boottochten, van kleine privébootjes tot grote piratenschepen die je naar de mooiste verlaten strandjes en andere mooie plekken brengen. Onderweg kun je op verschillende plekken zwemmen in het prachtige heldere water van de Ionische Zee.

Ruïnes van de Synagoge en Basilica van Onhezmi in Sarandë

3. Bezoek De Ruïnes Van Onhezmi

Alhoewel Saranda pas in de 20e eeuw opbloeide, was de plaats al in de tijd van de Romeinen bewoond. Van de historische nederzetting, destijds Onhezmi genaamd, kun je nog een aantal ruïnes terugvinden. De belangrijkste opgraving vind je in het centrum van de stad, vlak achter de boulevard. Daar zie de restanten van een 5e eeuwse synagoge en basilica met een mozaïekvloer. Waarschijnlijk waren er nog meer gebouwen rond dit complex en liggen de restanten daarvan nog steeds begraven onder de omliggende moderne stad. Op het publieke strand vind je ook nog een deel van de stenen toegangspoort van de oude stad en in het restaurant op de begane grond van Hotel Republika vind je een deel van een historische muur die is opgegraven.

4. Bekijk De Zonsondergang Vanaf Het Kasteel Van Lëkurësi

Saranda is als een soort theater gebouwd rond een baai en tegen de heuvels op omhoog. Één van deze heuvels heeft een soort piramidevorm met bovenop het Kasteel van Lëkurësi. Het kasteel is in 1537 door de Ottomanen gebouwd om de strategische haven en de route richting Butrint te beschermen tegen de Venetianen. Van het bijbehorende dorp Lëkurës is niet veel meer over dan een paar ruïnes maar het kasteel is na een grondige renovatie nu een restaurant met een prachtig uitzicht over de stad. In de zomer wordt er ’s avonds vaak live muziek gespeeld en het is dan ook de populairste plek om te genieten van de zonsondergang.

Klooster van de 40 Heiligen in Sarandë

5. Ontdek De Legende Van Het Klooster Van De 40 Heiligen

Op de andere heuvel, aan de overkant van de toegangsweg tot de stad, kun je nog een historische bezienswaardigheid bezoeken. Helaas is het Klooster van de 40 Heiligen grotendeels geruïneerd, maar deze heilige plek heeft wel een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Sarandë.

Het klooster was namelijk een belangrijke byzantijnse pelgrimsplaats die in de 6e eeuw gebouwd was ter ere van de 40 martelaren van Sebaste. Volgens een legende zouden 40 Romeinse soldaten bij aankomst in Sebaste (in het huidige Armenië) hun Christelijke geloof moeten afzweren in ruil voor onderdak. Omdat ze dat weigerden werden ze allemaal als martelaren vermoord. Het Klooster van de 40 Martelaren had dan ook precies 40 kamers, één voor elke martelaar.

Het klooster heeft de stad ook zijn naam gegeven. De naam 40 Heiligen is namelijk Agi Saranda in het Grieks. Uiteindelijk bleef alleen de naam Saranda of Sarandë over, wat dus eigenlijk “40” betekent.

Museum van Tradities in Sarandë

6. Bezoek De Musea Van Saranda

Saranda heeft in totaal drie musea, die allemaal niet zoveel voorstellen, maar het is wel de moeite om er eventjes naar binnen te lopen. De musea liggen vlakbij elkaar en zijn met hetzelfde ticket te bezoeken. Het Museum van Tradities is gevestigd in het Custom House tegenover de marina op de boulevard en bestaat uit twee verdiepingen met allerlei etnografische objecten zoals keukengerei, traditionele kleding en muziekinstrumenten. In de straat daarachter is het Archeologisch Museum van Saranda dat uit slechts één ruimte bestaat en dat louter is opgericht ter bescherming van een opgegraven mozaïekvloer van het oude Onhezmi. In de kelder onder Bar Riviera (op de boulevard, naast de marina) is de Galeria Art Saranda, een kunstgallerij met werken van lokale artiesten.

7. Ga Mosselen Eten Aan Het Meer Van Butrint

Het Meer van Butrint is een lagune die bestaat uit zowel zout als zoet water en biedt de perfecte condities voor het kweken van mosselen. The Mussel House is een restaurant aan de oever van het meer en dit is dan ook de perfecte plek om de beste mosselen te eten. Wil je hier meer over weten, dan kun je ook een mosseltour boeken waarbij een expert je met een boot meeneemt over het meer en je het kweken van mosselen van dichtbij kunt zien terwijl je hier meer uitleg over krijgt.

Klooster van Sint George in Sarandë

8. Bezoek Het Klooster Van Sint George

Iets ten zuiden van Sarandë, op de Heuvel van Demë, ligt het Klooster van Sint George uit de 14e eeuw. De kerk op de binnenplaats van het klooster is van binnen prachtig beschilderd met fresco’s, maar ook de omgeving van het klooster is schilderachtig. Vanaf de heuvel heb je namelijk een fantastisch uitzicht op de Ionische Zee aan de ene kant en op het Meer van Butrint aan de andere kant.

9. Waan Je In Het Paradijs In Ksamil

Ksamil ligt op slechts 20 minuten rijden van Sarandë en hier vind je één van de mooiste stranden van Europa. In tegenstelling tot de meest stranden van Albanië zijn hier geen kiezels, maar echte zandstranden en met het uitzicht op het prachtige blauwe water met eilandjes op de horizon waan je je in een echt paradijs zoals de Malediven.

Toch willlen we je hierbij wel even waarschuwen want in veel artikelen van reisbloggers, maar ook van gerenommeerde kranten en tijdschriften, wordt Ksamil nog steeds regelmatig beschreven als een onontdekt stukje van Europa. Termen als ‘virgin beach’, ‘deserted beach’ of ‘hidden gem’ worden vaak gebruikt en geven je de indruk dat je het paradijs voor jezelf hebt, maar niets is minder waar. In de zomermaanden kun je hier letterlijk over de koppen lopen en we horen hierdoor vaak dat mensen teleurgesteld raken.

Toch is Ksamil wel echt prachtig en de moeite om te zien, maar ga hier dus wel met de juiste verwachtingen heen. De beste tijd is eigenlijk in het voorjaar of najaar, want dan is het weer vaak ook goed, maar is het juist wel lekker rustig.

10. Bekijk Het UNESCO Werelderfgoed Van Butrint

Op zo’n half uur rijden van Sarandë ligt het UNESCO werelderfgoed van Butrint, een historische stad uit de tijd van de oude Grieken, Romeinen en Ottomanen. Dit is misschien wel de belangrijkste must-see op deze lijst als je van cultuur en historie houdt. De archeologische opgraving is van grote historische waarde en het is zelfs de meest bezochte attractie van Albanië.

Het archeologische park is prachtig gelegen in een bos op een schiereiland bij het Meer van Butrint en je kunt hier makkelijk 2 tot 3 uur spenderen om alles te bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het amfitheater, de basilica en het kasteel van Butrint, waarin zich ook een museum bevindt. Voor de ingang van het park kun je ook nog een veerbootje naar de overkant van het Vivarikanaal maken om het Driehoekige Venetiaanse Kasteel te bekijken. In de uitmonding van dit kanaal in de zee ligt ook nog het Kasteel van Ali Pasha, waar je alleen met een boot naartoe kunt.

Blue Eye in Muzinë

11. Observeer Het Natuurfenomeen Van De Blue Eye

Een andere populaire bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is om te zien is het natuurfenomeen van de Blue Eye (blauwe oog). Deze waterbron van de Bistricë rivier is een bijzonder verschijnsel waarbij kleine belletjes van diep onder de grond naar de oppervlakte stijgen. Het water is prachtig turquoise en kraakhelder, maar hoe diep de bron precies is weet niemand, want duikers zijn nooit dieper dan 50 meter weten te komen.

De Blue Eye ligt in een prachtige omgeving tussen de bossen en de bergen. Vanaf het parkeerterrein is het nog wel zo’n 20 minuten lopen maar het pad is nieuw en geasfalteerd. Eventueel kun je ook een electrische step huren bij de ingang.

Bij de Blue Eye zijn ook twee restaurants waar je bij het water kunt zitten om even uit te rusten en wat te eten of te drinken. Boven de bron zelf hangt een uitzichtsplatform waar regelmatig mensen vanaf springen. Officieel is dit niet toegestaan, maar ja het is Albanië, waar de regels nooit zo streng worden nageleefd als bij ons. Mocht je zelf de sprong willen maken, bedenk dan wel dat het water het hele jaar door wel erg koud is, namelijk zo’n 6-10 graden.

12. Maak Een Xhiro Over De Boulevard

Xhiro betekent letterlijk ‘wandeling’ in het Albanees, maar het is ook een bekend cultureel gebruik onder de lokale bevolking. In de avond gaat men massaal de deur uit voor een wandeling en een frisse neus en ontmoet men elkaar om te socializen. De beste plek om dit mee te maken is op de boulevard van Sarandë. En geef ze eens ongelijk! Het is een prachtige wandeling en er hangt een gezellige sfeer met alle restaurants en barretjes die langzaam vol lopen met hongerige en dorstige toeristen.

13. Geniet Van Het Heerlijke Eten

Of je nu een lange dagtrip hebt gemaakt of de hele dag aan het strand hebt gelegen, na een dag onder de zon zul je ongetwijfeld flinke trek hebben gekregen. Gelukkig kun je in Sarandë heerlijk eten want je vindt hier een internationale mix van verschillende keukens. Uiteraard kun je gaan voor traditionele Albanese kost en met de zee voor de deur kun je heel wat verse vis op de menukaarten verwachten. Ook de ligging vlakbij Griekenland en Italië zie je terug in de keuken met heerlijke Italiaanse pizza’s en pasta’s en Griekse gerechten zoals souflaki, kofte en moussaka, maar je ziet ook de invloed van andere Balkanlanden terug.

Toch hadden veel restaurants lange tijd min of meer dezelfde kaart, maar door de toenemende populariteit van Sarandë onder westerse toeristen groeit het aanbod en de variëteit van internationale gerechten ieder jaar.

14. Maak Een Avondcruise Door De Baai

Een aantal van de grotere boten die je op de boulevard ziet liggen maakt na terugkomst van een dagtrip ook ’s avonds nog korte cruise door de baai van Sarandë. Met prachtige kleurige lichten, muziek en een bar aan boord kun je dan vanaf het water de verlichte stad aanschouwen.

15. Bezoek De Archeologische Opgraving Van Finiq

Butrint is dan wel de bekenste, maar niet de enige historische stad in de regio. Op weg naar de Blue Eye kom je namelijk langs Finiq, wat ooit de hoofdstad was van de Chaoniërs, een oude Griekse stam in Illirië. Deze archeologische opgraving uit de 5e eeuw voor Christus is misschien minder indrukwekkend dan Butrint omdat er minder van de ooit zo rijke stad is overgebleven, maar het is wel een mooie plek om te wandelen. Het archeologische park ligt namelijk op een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt in alle richtingen.

16. Maak Een Dagtrip Naar Delvinë

Mocht je de drukke toeristische plekken willen ontwijken om meer van het echte authentieke Albanië te zien, maak dan een dagtrip naar Delvinë. Dit minder bekende stadje dat zo’n 25 minuten ten oosten van Sarandë ligt, oogt op het eerste gezicht misschien weinig bijzonder, maar het was ooit een belangrijk handelscentrum. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het geruïneerde Kasteel van Delvinë, de Koningsmoskee en het even buiten de stad gelegen Klooster van Kamenë. Onderweg naar Delvinë kom je door het dorpje Rusan waar je ook nog de 15e eeuwse Gjin Aleksi Moskee kunt bekijken.

17. Maak Een Panoramisch Rit Langs De Rivièra

Sarandë is natuurlijk niet de enige stad aan de prachtige Albanese Rivièra kust waar iets te zien is. Eerder noemden we a Ksamil in het zuiden, maar als je langs de kust naar het noorden rijdt kom je kom je ook nog allerlei bezienswaardigheden tegen als je door dorpen als Borsh, Qeparo, Himarë of Dhërmi rijdt. Maar misschien is de reis zelf eigenlijk wel de mooiste bestemming want het is een adembenemende panoramaroute.

18. Neem De Veerboot Naar Corfu

Je kunt het niet missen, want vanuit overal in Sarandë zie je een enorme berg boven de zee uitsteken. Dit is geen Albanië, maar Griekenland. Het populaire Griekse eiland Corfu ligt namelijk zó dichtbij. Met de boot vaar je al in een half uur naar de hoofdstad Corfu Stad. Deze prachtige historische stad is zeker de moeite waard en vanuit Sarandë zelfs prima te doen tijdens een dagtrip. Lees hier wat je er allemaal kunt doen.

  • Tip: Wil je meer weten over Saranda? Kijk dan ook eens op onze Engelstalige website over Saranda: visitsaranda.net