20 Ongelofelijke Dingen Om Te Doen In Prizren

Kosovo, Stadsgidsen

Prizren is een historische stad die is gelegen aan de oevers van de gelijknamige rivier, aan de voet van het Sharr Gebergte in het zuidwesten van Kosovo. Na Pristina is het de grootste stad van het land en vanaf de hoofstad rij je hier in ruim een uur naartoe.

Of het nu gaat om de tijd van de Illyriërs, de oude Romeinen, de Serven of de Ottomanen, Prizren is altijd een belangrijk cultureel en intellectueel centrum van de regio geweest en wordt daarom ook beschouwd als de historische hoofdstad van Kosovo.

Prizren is ook alsoluut één van de mooiste en aantrekkelijkste steden van Kosovo met een prachtige ligging, een gezellig oud centrum en genoeg bezienswaardigheden om je minimaal 1 tot 2 dagen te kunnen vermaken.

In deze stadsgids hebben we onze tips voor de leukste en interessantste dingen om te doen in Prizren voor je op een rijtje gezet.

1. Kasteel Van Prizren

Als je één topattractie zou moeten aanwijzen dan is dat absoluut het Kasteel van Prizren op de heuvel pal achter het historische centrum. Na een steile klim omhoog van zo’n 15-20 minuten word je dan ook beloond met het beste uitzicht over de stad.

Panoramisch uitzicht over de stad vanaf het Kasteel van Prizren
Uitzicht op het oude centrum vanaf het Kasteel van Prizren

Het kasteel kent bovendien een lange historie, want de lokatie werd al in de bronstijd bewoond. De eerste fortificeringen dateren uit de oudheid en werden in de Romeinse tijd verder versterkt en uitgebreid. Het fort en de stad kwamen later in handen van verschillende dynastieën en vormde een belangrijke strategische post op de Via de Zenta, de handelsroute tussen de Adriatische kust en de middeleeuwse Servische staat.

Het Kasteel van Prizren is in de loop der eeuwen verschillende keren heropgebouwd en kreeg zijn huidige vorm in de 18e eeuw, onder Ottomaans bewind.

Het kasteel is grotendeels geruïneerd, maar verschillende delen zijn heropgebouwd. Het complex is vrij groot en op verschillende plekken kun je op de muren en torens klimmen voor uitzichten in verschillende richtingen.

Toegang is overigens gratis en het is ook een aanrader om hier tegen zonsondergang (nogmaals) naartoe te gaan om de prachtig gekleurde hemel te zien terwijl de lichten van de stad één voor één aangaan.

Kerk van de Heilige Verlosser in Prizren

2. Kerk Van De Heilige Verloser

Op weg naar het kasteel kom je langs één van de oudste kerken van de stad. De Servisch-Orthodoxe Kerk van de Heilige Verlosser (Sveti Spas)  is door Mladen Vladojević in 1330 gebouwd, dus nog voordat de stad in Ottomaanse handen viel.

In de 19e eeuw begon men aan een uitbreiding van de kerk, maar die is nooit afgemaakt. Je ziet daarom nu naast de oude kerk alleen de muren van de beoogde nieuwe kerk staan, maar geen dak.

Kerk van de Heilige Week in Prizren

3. Kerk Van De Heilige Week

Afhankelijk van de route die je van of naar het kasteel neemt, kom je langs nog een kerkje uit de 14e eeuw, namelijk de Kerk van de Heilige Week. Deze Servisch-Orthodoxe kerk zou in 1370 gebouwd zijn op de fundamenten van een nog oudere kerk die was toegewijd aan de Presentatie van de Heilige Maagd.

Stenen Brug in Prizren

4. Stenen Brug

Het meest iconische bouwwerk van de stad is toch wel de Stenen Brug over de Prizren Bistrica rivier. De oude brug is niet voor niets een populaire fotospot, want het plaatje van de brug tegen de achtergrond van de oude stad en het kasteel is toch echt een schilderachtig tafereel.

De brug ligt in het hart van het oude centrum en verbindt het Shatërvan Plein met het noordelijke deel van de stad. De brug dateert uit de 16e eeuw en had oorspronkelijk een lengte van 30 meter. De oude brug raakte echter onder andere door een overstroming behoorlijk beschadigd en na een opknapbeurt en de aanleg van de rivierbedding in de stad is de brug nu een stuk korter, namelijk 17 meter.

5. Geniet Op Het Terras Aan De Rivier

Prizren is niet alleen bijzonder vanwege zijn bezienswaardigheden, maar het is ook een leuke gezellige stad met talloze cafétjes en restaurants, waaronder aan de waterkant van de rivier. In het centrum vind je langs de hele oever dan ook overal gezellige terrasjes.

Dit is de perfecte plek om even heerlijk uit te rusten en ondertussen te genieten van de omgeving, terwijl je je dorst lest met een drankje. Of zoals de lokale mensen, om gezellig bij te kletsen met een kopje koffie.

Sinan Pasja Moskee in Prizren

6. Sinan Pasja Moskee

De overgrote meerderheid van de inwoners van Prizren is moslim en je ziet dan ook door de hele stad moskeeën staan. De Sinan Pasja Moskee valt wel het meeste op door zijn prominente ligging aan de rivieroever in het hart van het oude centrum.

De moskee is in 1615 door Sofi Sinan Pasja gebouwd en voor de bouw zouden stenen zijn gebruikt van het Klooster van de Heilige Aartsengelen in de rivierkloof ten zuidoosten van de stad.

Sinan Pasja Moskee in Prizren

De moskee heeft een enorme koepel en een minaret die met een hoogte van maar liefst 43,5 meter de skyline van de stad domineert. De muur schilderingen aan de binnenkant dateren uit de 19e eeuw.

Kerk van Sint Joris in Prizren

7. Kathedraal Van Sint Joris

Tussen de gezellige straatjes met winkels en terrassen in het oude centrum kun je ook de Kathedraal van Sint Joris bezoeken. Deze Servisch-Orthodoxe kerk is tussen 1856 en 1887 gebouwd na langdurige onderhandelingen met de Ottomaanse autoriteiten. De nieuwe kathedraal moest een te kleine oudere kerk vervangen.

Tijdens de onrust van 2004 werd de kerk door moslim-extremisten geplunderd en in brand gestoken. De bijna volledig verwoeste kerk is daarna weer heropgebouwd en in 2010 bracht VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon een bezoek aan de kathedraal. In 2016 bezocht ook Prins Charles de kathedraal.

Kerk van Sint Nicolaas in Prizren

8. Kerk Van Sint Nicolaas

Tegenover de Sint Joriskathedraal staat, tussen de gebouwen ingedrukt, de Kerk van Sint Nicolaas. Dit kleine kerkje is in 1331 gebouwd door Dragoslav Tutić, die ook wel Sint Nicolaas werd genoemd.

Minaret van de voormalige Arasta Moskee in Prizren

9. Arasta Moskee

Een historisch monument dat de tijd niet heeft overleeft is de Arasta Moskee. Van de 16e eeuwse moskee is alleen de minaret nog over. Het gebedshuis zelf werd in de jaren ’60 onder Joegoslavisch bewind gesloopt, als onderdeel van een moderniseringsplan van de stad.

Saraçve Moskee in Prizren

10. Saraç Moskee

De nabij gelegen Saraç Moskee, ook wel de Kukli Mehmet Bey Moskee genoemd, bleef wel bespaard. Alleen het voorportaal werd in 1963 verwijderd om de weg te kunnen verbreden. In 2008 werd echter een nieuw afdak geplaatst.

Deze moskee is één van de oudste van Kosovo en werd in 1531 door de Ottomaanse gouverneur Mehmed Kukli Bey gebouwd.

Gazi Mehmed Pasja Hamam in Prizren

11. Gazi Mehmed Pasja Hamam

Aan de overkant van de straat kun je de Gazi Mehmed Pasja Hamam zien liggen die iets later, namelijk tussen 1563 en 1574 is gebouwd. Dit turkse badhuis bestaat uit twee aparte delen voor mannen en vrouwen. Volgens een inscriptie bij de ingang zou de hamam in 1833 door twee broers zijn gerestaureerd. Helaas is dit monument gesloten voor bezoekers.

Emin Pasja Moskee in Prizren

12. Emin Pasja Moskee

Vlak achter de hamam staat de Emin Pasja Moskee, vanaf de straat op het eerste gezicht een moskee als vele anderen, maar als je naar de voorkant loopt zie je die prachtige beschilderingen op het voorportaal.

Emin Pasja Moskee in Prizren

Ook van binnen is de moskee prachtig beschilderd. Het is dus een beetje een verborgen parel die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. De Emin Pasja Moskee is in 1831 door Mehmet Emin Pasja gebouwd.

13. Archeologisch Museum Van Prizren

Iets verder naar het oosten staat het Archeologisch Museum van Prizren, een absolute aanrader voor iedere bezoeker aan de stad. Met een bezoek sla je namelijk drie vliegen in één klap: de museumcollectie, een oude hamam en het uitzicht vanaf de kloktoren.

Het Archeologisch Museum van Prizren is namelijk gevestigd in de Shemsedin Ahmet Bey Hamam. Dit badhuis dateert uit het eind van de 15e eeuw en had ook gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen.

Uitzicht vanaf de kloktoren in het Archeologisch Museum van Prizren

De hamam was zeker nog tot in de 19e eeuw in gebruik, toen de huidige stenen kloktoren werd gebouwd, ter vervanging van een eerdere houten toren. Via houten trappen kun je naar boven klimmen voor een uitzicht over de stad.

De collectie van het museum bestaat uit archeologische vondsten uit de regio, waaronder bronzen en andere metalen objecten, aardewerk, porcelein, decoratiestenen en sierraden. Overal staat goede uitleg bij (ook in het Engels) en zo kom je meer te weten over de geschiedenis van de regio vanaf de prehistorie.

Kathedraal van de Moeder Gods Ljevis in Prizren

14. Kathedraal Van De Moeder Gods Ljeviš

Vlakbij het archeologisch museum staat de belangrijkste kerk van de stad, want de Kathedraal van de Moeder Gods Ljeviš staat als enige culturele monument van de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kerk is één van de vier monumenten in Kosovo met deze UNESCO status.

De kerk is in de 14e eeuw in opdracht van de Servische koning Stefan Milutin gebouwd op de plek van een eerdere byzantijnse kerk. De naam Ljeviš is een Servische verbastering van het Griekse woord Eleusa (genade), maar in de volksmond word de kerk ook wel Sint Paraskeva (vrijdag) genoemd.

Kathedraal van de Moeder Gods Ljeviš in Prizren

Toen Prizren in Ottomaanse handen viel, is de kerk geconverteerd naar een moskee en werd er een minaret toegevoegd. Toen het Ottomaanse Rijk uiteen viel en de regio weer in Servische handen kwam werd de kerk in 1912 weer in ere hersteld.

Kathedraal van Onze Lieve Vrouw van Eeuwige Hulp in Prizren

15. Kathedraal Van Onze Lieve Vrouw Van De Eeuwige Hulp

Prizren heeft ook al sinds de Romeinse tijd een kleine katholieke gemeenschap wat terug te zien is aan de Kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Eeuwige Hulp ten zuiden van de rivier.

Kathedraal van Onze Lieve Vrouw van Eeuwige Hulp in Prizren
Kathedraal van Onze Lieve Vrouw van Eeuwige Hulp in Prizren

De huidige kerk werd in 1870 in opdracht van de aartsbisschop van Skopje, Dario Bucciarelli gebouwd. Archeologische opgravingen hebben echter oudere fundamenten onder de kerk blootgelegd. Rondom de kerk kun je de contouren van de oorspronkelijke kerk uit de 13e-14e eeuw zien en in de kerk kun je via een glazen plaat in de vloer restanten zien van een nog oudere Paleochristelijke kerk uit de 4e-5e eeuw.

Namazgah Moskee in Prizren

16. Namazgah Moskee

Misschien heb je het op den duur wel helemaal gehad met alle kerken en moskeeën maar mocht je nog energie hebben voor een wandeling, dan kun je richting het noordwesten van de stad lopen voor de restanten van de Namazgah Moskee.

Dit monument is van grote historische waarde, want het was de eerste moskee die na de Ottomaanse verovering van de stad in 1455 was gebouwd. Om de neergestreken Ottomaanse soldaten een plek te geven om te bidden, gaf Sultan Mehmed II, beter bekend als Mehmed de Veroveraar, de opdracht om de openlucht moskee te bouwen.

NAVO Monument in Prizren

17. NAVO Monument

Als je Prizren vanuit het noordoosten binnenrijdt dan zie je bij een rotonde een groot NAVO Monument, een eerbetoon aan de internationale hulp sinds de Kosovo-oorlog van 1999.

Toen in het conflict met Servië sprake was van etnische zuiveringen door het Servische leger besloot de NAVO-alliantie, waaronder ook Nederland, om in te grijpen. Sindsdien waakt de NAVO middels een vredesmissie nog altijd over de vrede en de souvereiniteit van Kosovo.

Het monument bestaat uit het logo van de NAVO dat op een voetstuk staat in de vorm van de kaart van Kosovo.

18. Museum Van De Albanese Liga Van Prizren

Nog een museum om niet te missen is het Museum van de Albanese Liga van Prizren. Het museum zit gevestigd in het voormalige complex van de Albanese Liga van Prizren, dat uit een aantal gebouwen bestond, waaronder het hoofdkwartier van de liga, een school, een bibliotheek, een graftombe, en de Gazi Mehmet Pasja Moskee. Van het oorspronkelijke complex zijn nog enkele gebouwen over.

De Albanese Liga van Prizren is hier op 10 juni 1878 opgericht nadat de Ottomanen elders in de Balkan flink terrein hadden verloren bij de Russisch-Turkse Oorlog en de Albanezen hun kans zagen weerstand te bieden tegen de Ottomaanse bezetting van de regio.

Het museum bestaat uit twee delen. Het gebouw direct aan de straat is het voormalige hoofdkwartier van de liga en hier vind je vooral memorabilia, foto’s en kaarten met betrekking tot de liga.

Museum van de Albanese Liga van Prizren

In het grotere gebouw daar tegenover zijn enkele kamers ingericht met etnografische objecten en kostuums, beelden van verzetshelden en schilderijen met taferelen uit de tijd dat de liga actief was.

Restaurant Natyra in Prizren

19. Maak Een Wandeling Door De Riviervallei

Prizren ligt aan de voet van de prachtige bergen en wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad dan kun je zelfs gewoon te voet de natuur in duiken. Als je langs de zuidelijke rivieroever naar het oosten loopt dan kom je door een klein wijkje met een moskee en een tekke.

Als je de rivier verder volgt richting het zuidoosten, dan kom je bij een pad dat je door de prachtige natuur van de riviervallei tussen de rotsen door leidt. Hier kun je prachtig wandelen en langs de oever van de rivier zijn enkele restaurants waar je heerlijk aan het water wat kunt eten of drinken.

Als je een langere hike wilt maken dan kun je hier zelfs nog de bergen in en er is ook een pad dat via de achterkant van de berg bij het kasteel uitkomt.

Sharr Nationaal Park in Kosovo

20. Sharr Nationaal Park

Bovenstaande route is nog maar een klein voorproefje van het Sharr Gebergte dat vanuit Kosovo over de grens doorloopt in Noord-Macedonië. Wil je meer van de ruige natuur zien, maak dan een dagtocht door het Kosovaarse deel van het Sharr Nationaal Park, één van de twee nationale parken van Kosovo.

Klooster van de Heilige Aartsengelen in Prizren

Je zou dan een eerste stop kunnen maken bij het Servisch-Orthodoxe Klooster van de Heilige Aartsengelen. Dit grotendeels geruïneerde klooster is in 1343 opgericht door de Servische koning Stefan Dušan.

Op de rotsen boven het klooster liggen ook de ruïnes van het Višegrad Fort, dat later in de 14e eeuw was gebouwd als uitkijkpost en om het klooster te beschermen.

Hiking trail in het Sharr Nationaal Park in Kosovo
Waterval in het Sharr Nationaal Park in Kosovo

Verder kun je in het Sharr Nationaal Park met de auto langs diverse uitzichtpunten rijden, zijn er talloze watervallen om te bezoeken en kun je prachtige hikes door de bergen maken.

Stoeltjeslift in Brezovica in het Sharr Nationaal Park in Kosovo

In de winter kun je ook skiën in het Sharr Gebergte en het bergdorpje Brezovica is dan een populaire wintersportbestemming.

26 Dingen Om Te Doen In Pristina

26 Dingen Om Te Doen In Pristina

Pristina is niet per se de mooiste, maar wel de grootste en bruisendste stad van Kosovo en er is dan ook heel wat te doen in deze hoofdstad.