Ontdek Prilep: De Onbekende Ruwe Diamant Van Noord-Macedonië

Noord-Macedonië, Stadsgidsen

Prilep is één van de minder bekende steden van Noord-Macedonië en wordt dan ook nog maar weinig bezocht. Toch is het de vierde grootste stad van het land en heeft het een rijke historie en verschillende bezienswaardigheden.

Prilep is dus een beetje een ruwe diamant die je misschien toch maar eens een kans zou moeten geven voordat de stad meer toeristen begint aan te trekken. Als je door de vingers ziet dat sommige attracties en ander erfgoed nog wel wat onderhoud kunnen gebruiken en de musea nog wat te wensen overlaten, dan kun je het potentie wel zien en is het best wel een leuke stad om een dagje doorheen te lopen. Bovendien geeft het je een meer authentieke ervaring van het échte Macedonië.

Qua afstand ligt Prilep op zo’n 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Skopje en op slechts 40 kilometer ten noordoosten van Bitola, dus je zou de stad prima tijdens een dagtrip kunnen bezoeken. Wat je er dan zoal allemaal kunt zien en doen en andere tips lees je hieronder.

Plein van Metodija Andonov Čento in Prilep

1. Plein van Metodija Andonov-Čento

Het Plein van Metodija Andonov-Čento is het centrale plein van Prilep en daarmee een goed beginpunt om de stad te verkennen. Het plein is vernoemd naar de in Prilep geboren politicus Andonov-Čento (1902-1957), de eerste na-oorlogse leider van Macedonië. Hij maakte zich hard voor een onafhankelijk Macedonië, maar werd uiteindelijk gevangen gezet door de Joegoslavische authoriteiten.

Standbeel van Metodija Andonov Čento in Prilep

Voor het stadhuis van Prilep staat een standbeeld van Metodija Andonov-Čento.

Ruiterstandbeeld van Koning Marko in Prilep

Een ander monument dat het plein domineert is het ruiterstandbeeld van Koning Marko Mrnjavčević (1335-1395). De middeleeuwse leider wordt als een held beschouwd vanwege zijn onbevreesde optredens tegen onrecht en zijn sterke vuist tegenover de Ottomaanse bezetting.

Standbeeld van Alexander de Grote in Prilep

Net als in andere steden, staat op dit centrale plein ook een enorme mast met de felgekleurde vlag van Noord-Macedonië. Even verderop staat ook een standbeeld van Alexander de Grote, de machtige Macedonische Koning die het Perzische Rijk verroverde.

Muur van een Ottomaanse herberg in Prilep

Op het plein staat ook nog een historisch stuk muur, dat toebehoorde aan een herberg uit de Ottomaanse tijd. Tegenwoordig is dit echter de achtergrond van een podium waarop regelmatig concerten en andere uitvoeringen worden gehouden.

2. Bazaar Van Prilep

Direct naast het Plein van Metodija Andonov-Čento ligt de Bazaar van Prilep. De wijk bestaat uit talloze smalle straatjes vol met kleine winkeltjes, gezellige café’s en restaurants, kortom het kloppende hart van de stad en dus niet te missen.

Daar waar je bij een bazaar misschien direct denkt straten vol met souvenirwinkeltjes valt dat hier dus reuze mee. Je komt dan ook echt van alles tegen, van kleding tot huishoudelijke spullen, gereedschap en andere alledaagse artikelen, maar zeker ook lekkerneien en andere dingen die je mee kunt nemen als souvenir.

3. Kloktoren Van Prilep

Midden op de bazaar is nog een ander plein met daarop de belangrijkste blikvanger van de stad: de Kloktoren van Prilep. De huidige toren werd in 1858 gebouwd omdat de vorige toren door een brand was verwoest.

Net als de Toren van Pisa, staat deze 38-meter-hoge kloktoren een tikkeltje scheef. Of het daarmee te maken heeft of niet, je kunt de toren in ieder geval helaas niet beklimmen maar het is wel een must-see.

Bazaar Moskee in Prilep

4. Bazaar Moskee

Naast de Kloktoren staat de Bazaar Moskee, ofwel wat er nog van over is. Eigenlijk is het een beschamend tafereel want de moskee ziet er compleet verwaarloosd uit en is behoorlijk overgroeid en het ligt er vol met afval.

Bazaar Moskee van Prilep

De Haci Hüseyin ben Abdallah Moskee, zoals de Bazaar Moskee officieel heet, dateert van de tweede helft van de 18e eeuw, maar inmiddels staan alleen de muren en een deel van de minaret nog maar overeind. De reden hiervan is een brand in 2001, waardoor het gebedshuis nu al lange tijd niet meer bruikbaar is, maar cultureel erfgoed verdient zeker een beter lot.

Het is slechts één van de voorbeelden waaruit blijkt dat Prilep nog niet klaar is voor massa’s toeristen, maar dat het potentie er wel is.

Turks Badhuis in Prilep

5. Turks Badhuis

Een ander voorbeeld van een verwaarloosd stuk cultureel erfgoed is het Turkse badhuis aan de rand van de bazaar. Misschien dat de oude hamam nog ooit wordt gerestaureerd, maar voorlopig staat er een hek omheen ligt het gebouw er uiterst troosteloos bij.

6. Monument Voor De Verdedigers Van Prilep

Vlakbij het badhuis, op een rotonde van één van de toegangswegen van de stad staat het Monument voor de Verdedigers van Prilep.

Dit enorme monument, dat bestaat uit een wereldbol die door een tiental armen omhoog wordt gehouden, is een eerbetoon aan de slachtoffers van de Hinderlaag van Karpalak.

Op 8 Augustus 2001 voerden etnische Albanezen een aanval uit op een militair konvooi in de commune van Karpalak, in Grupčin in het noorden van het land. Hierbij verloren 10 reservisten van het Macedonische leger het leven, allen afkomstig uit Prilep.

Kerk van Sint Cyrillus en Methodius in Prilep

7. Kerk Van Sint Cyrillus En Methodius

Nadat er in 1912 een einde kwam aan de Ottomaanse overheersing groeide de Servische macht in de regio en daarmee ook de invloed van de orthodoxe kerk. De Kerk van Sint Cyrillus en Methodius, gebouwd in 1926, is daar een goed voorbeeld van. Deze nieuwe kerk verving namelijk een oudere, kleine kapel.

8. Museum Van Prilep

Als je meer over de geschiedenis van Prilep wilt weten dan kun je het Museum van Prilep bezoeken. Stel je daar overigens niet teveel bij voor, want dit museum bestaat letterlijk maar uit één ruimte met vooral archeologische vondsten.

Alhoewel het museum niet echt recht doet aan de rijke geschiedenis van de stad en een gebrek aan Engelstalige beschrijvingen je weinig wijzer maakt is het wel leuk om hier even naar binnen te lopen. Je hebt het dan ook vrij snel gezien dus heel veel moeite kost het niet en de entree is verwaarloosbaar.

Museum 11 Oktober 1941 in Prilep

9. Herdenkingsmuseum 11 Oktober 1941

Een ander piepklein museum dat je zou kunnen bezoeken is het Herdenkingsmuseum 11 Oktober 1941. Dit thematische museum staat in het teken van de Macedonische Opstand, het communistische verzet tegen de fascistische bezetters van de Tweede Wereldoorlog.

Deze opstand begon op 11 oktober 1941 op verschillende plekken in het land en in Prilep werd op deze dag een aanval gepleegd op het politiebureau van de Bulgaarse machthebbers. Het museum is in dat gebouw gevestigd.

De Dag van de Macedonische Opstand is overigens sinds 1945 een nationale feestdag in Noord-Macedonië.

Kerk van de Annunicatie in Prilep

10. Kerk Van De Annunciatie

Een andere kerk die een bezoekje waard is, is de Kerk van de Annunciatie ten zuiden van de Prilepska Rivier. Deze kerk, ook wel de Oude Kerk genoemd, dateert uit 1838 en heeft een oppervlakte van 32 bij 26 meter.

Interieur van de Kerk van de Annunciatie in Prilep

Van buiten ziet de kerk er redelijk sober uit en met een hoogte van slechts 9 meter valt hij ook niet snel op, iets wat kenmerkend was voor de Ottomaanse tijd. Van binnen is de kerk echter rijkelijk versierd met prachtige fresco schilderingen, houtsnijwerk en veel goud.

Kerk van Sint Naum van Ohrid in Prilep

11. Kerk Van Sint Naum Van Ohrid

Een ander noemenswaardig bouwwerk is de Kerk van Sint Naum van Ohrid. Het bijzondere aan dit kleine kerkje is dat het eigenlijk gloednieuw is, maar het wel is gebouwd in een traditionele byzantijnse stijl.

Het kerkje ligt wat verder uit het centrum op een enigszins troosteloze locatie langs één van de toegangswegen, dus je zult hier niet snel voor omlopen, maar mocht je er langskomen dan kun je even een kijkje nemen.

Park van de Revolutie in Prilep

12. Park Van De Revolutie

Helemaal in de zuidelijke uithoek van de stad ligt het Park van de Revolutie, wat niet alleen goed is voor een wandeling of picknick, maar waar ook nog een tweetal bezienswaardigheden te zien is.

Direct aan het begin van het park loop je door de Laan van de Nationale Helden. Hier staat een rij van 10 bronzen bustes van verzetshelden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven.

Grafheuvel van de Onverslagenen in Prilep

Verderop in het park vind je de Grafheuvel van de Onverslagenen, één van de bijzonderste Spomenik’s (monumenten) van Noord-Macedonië. Het monument bestaat uit 8 enorme marmeren urnen die de 462 gevallen soldaten vertegenwoordigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de asmogendheden vochten.

Grafheuvel van de Onverslagenen in Prilep

Achter de urnen vind je een crypte in de vorm van een halve cirkel, waar de restanten van de slachtoffers zijn begraven. Alle namen van deze verzeltshelden zijn in de marmeren panelen van de crypte gegraveerd.

Marko's Torens in Prilep

13. Marko’s Torens

Voor het beste uitzicht over de stad, kun je een hike maken naar Marko’s Torens (Markovi Kuli), net buiten Prilep. De geruïneerde fortificatie dateert van de oud-Griekse en Byzantijnse tijd en is vernoemd naar de Macedonische koning Marko Mrnjavčević.

Marko's Torens in Prilep

De top van de heuvel heeft een hoogte van 180 meter en is bekroond met een enorm metalen kruis dat van heinde en verre is te zien. Een wandelpad leidt vanaf de Varoš buurt naar de ingang van het fort, waar je via een aantal trappen naar de hoogste top bij het kruis kunt komen.

Marko's Torens in Prilep

In de hitte van de zomer is het een vrij pittige hike omhoog want schaduw is er niet en er zijn enkele steile stukken, maar het is de moeite wel echt waard.

Uitzicht over Prilep van Marko's Torens
Marko's Torens in Prilep

Eenmaal boven heb je niet alleen een geweldig uitzicht over de stad, maar ook over de wijde omgeving en de bergen aan de andere kant. Van het oorspronkelijke fort is niet veel meer over dat wat ruïnes, maar dat mag de pret zeker niet drukken met zo’n uitzicht.

Kerk van Sint Demetrius in Prilep

14. Klooster En Kerken Van Varoš

Varoš is de oudste buurt van Prilep en ligt aan de voet van de heuvel van Marko’s Torens. Als je de hike omhoog gaat maken kom je sowieso al door Varoš heen en dus zou je hier ook een kijkje kunnen nemen.

Klooster van de Aartsengel Michael in Prilep

Varoš is vooral bekend om zijn klooster (foto boven) en andere historische kerken en in de middeleeuwen zouden er zelfs 77 kerken gestaan hebben.

Kerk van Sint Athanasius in Prilep

Tegenwoordig is er nog maar een handjevol van over, waarvan de ene kerk in een betere staat verkeerd dan de andere. De meeste kerken dateren uit de 12e tot 15e eeuw, dus bijzonder zijn ze wel.