Ontdek Pogradec: De Albanese Stad Aan Het Meer Van Ohrid

Albanië, Stadsgidsen

Pogradec is de grootste stad aan de Albanese kant van het Meer van Ohrid, dat op de grens van Albanië en Noord-Macedonië ligt. De stad ligt op ongeveer een uur rijden van de Macedonische stad Ohrid en op zo’n 2,5 uur van de Albanese hoofdstad Tirana.

De stad heeft misschien geen enorme waslijst aan imposante bezienswaardigheden, maar heeft met zijn prachtige ligging tussen de bergen en aan het Ohrid Meer iets bijzonders en magisch. Pogradec wordt dan ook niet voor niets de stad van de poëzie genoemd en verdient zeker een bezoek tijdens een rondreis door Albanië.

Uitzicht vanaf het kasteel van Pogradec

1. Hike Naar Het Kasteel Voor Het Beste Uitzicht Over De Stad

Pogradec betekent letterlijk “onder de stad”, wat een verwijzing is naar de ligging aan de voet van de heuvel waar de oorspronkelijke Illyrische nederzetting was gelegen. Er wordt vaak verwezen naar het Kasteel van Pogradec, maar voordat je hier een sprookjesachtige voorspelling bij maakt, er is niet veel meer van te zien dan een paar verdwaalde stenen. Toch is het de moete waard om de steile klim naar het kasteel te maken want het prachtige uitzicht is echt een fantastische beloning. In maximaal 45 minuten tot een uur wandel je vanaf het centrum naar boven. Heb je de beschikking over een auto, dan kun je het eerste stuk naar boven rijden, het is niet aan raden om te proberen helemaal naar boven rijden, want daarvoor is de onverharde weg te slecht. Vanaf het einde van de verharde weg is het nog zo’n 30-40 minuten te voet.

Strand van Pogradec

2. Zwem In Het Ohrid Meer

Pogradec dankt zijn populariteit voornamelijk aan het prachtige strand en in tegenstelling tot de meeste stranden van het Ohrid Meer zie je hier geen kiezels maar echt zand. Pogradec is dus de ideale plek om te zonnen op het strand en een frisse duik te nemen in het aangename water van het meer. Op het langgerekte strand kun je op verschillende plekken strandstoelen en parasols huren, maar er zijn ook plaatsen waar je prima je eigen handdoek neer kunt leggen.

Waterfietsen op het strand van Pogradec

3. Huur Een Waterfiets

Een ander idee om op een ontspannen manier van de omgeving te genieten is met een ritje op een waterfiets. Smeer je goed in, neem een hapje en een drankje mee en peddel rustig onder de zon over het kalme water van het meer.

Boot in de haven van Pogradec

4. Maak Een Boottoch Over Het Ohrid Meer

Als je bij het Ohrid Meer bent dan is een boottocht toch wel een must. Vanaf de haven van Pogradec kun je een cruise naar de mooiste plekjes van het meer maken zoals Lin en Tushemist, maar op het strand kun je ook een klein bootje huren om zelf mee op pad te gaan.

Boulevard langs het strand van Pogradec

5. Maak Een Xhiro Over De Boulevard

Xhiro betekent letterlijk ‘wandeling’ in het Albanees en betreft een alledaags gebruik van de lokale bevolking. Zodra de zon onder gaat zie je de lokale mensen uit hun hus komen om te socializen en de benen te strekken. De beste plek om dit fenomeen te observeren en zelf te ervaren is natuurlijk op de langgerekte boulevard langs het meer. Je komt dan langs diverse terrassen dus onderweg kun je ook nog je dorst lessen en je maag vullen met heerlijke lokale specialiteiten.

Standbeeld van Mitrush Kuteli in Pogradec

6. Stap In De Voetsporen Van Bekende Dichters

Pogradec wordt niet voor niets de stad van de poëzie genoemd, want het was de geboortestad van twee van de bekendste Albanese dichters, Lasgush Poradeci en Mitrush Kuteli, wiens standbeelden je kunt vinden op de boulevard. De prachtige omgeving was dan ook de inspiratiebron van menig literair werk, waaronder Poradeci, het bekendste gedicht van Lasgush Poradeci.

Moskee van Pogradec

6. Moskee Van Pogradec

In Pogradec zijn twee moskeeën, waarvan de Abu Bakr As-Siddiq Moskee de meest centraal gelegen is. Rondom de moskee lopen enkele levendige straatjes met winkels en een paar terrassen.

Sint Mariakerk in Pogradec

7. Sint Mariakerk

Als je in Pogradec bent is het ook leuk om eens door de oude buurten van de stad te lopen om zo toch iets meer van het lokale leven te zien dan alleen de toeristische waterkant. Zo vind je ook de Sint Mariakerk (Kisha e Shën Marisë) uit het begin van de 19e eeuw. In 1967, tijdens het communistische verbod op religie, werd de kerk echter vernield. Het verhaal gaat dat degene die de kerkklok neer wilde halen bijna werd vermorzeld en ternauwernood aan de dood ontsnapte. Het laatste geluid van de aan gruzelementen vallende klok zou een waarschuwing zijn geweest dat de slapende dame (Sint Maria) ooit weer wakker zou worden. Dit gebeurde uiteindelijk ook want na de val van het communisme werd de kerk gerestaureerd en weer in gebruik genomen.

Bilal Moskee in Pogradec

8. Bilal Moskee

Iets verderop en wat hoger op de heuvel ligt nog een moskee, de Bilal Moskee (Xhamia Bilal).

Historisch Muzeum van Pogradec

9. Historisch Museum Van Pogradec

Het enige museum van Pogradec ligt aan de doorgaande weg in het centrum van de stad, op zo’n 150 meter van het strand. Alhoewel het museum niet veel voorstelt en er weinig uitleg te vinden is, zijn er wel enkele waardevolle archeologische vondsten uit de regio te vinden, waaronder aardewerk, sierraden, wapens en munten.

Orthodoxe Kerk van Pogradec

10. Orthodoxe Kerk

Vlakbij het museum staat de Kerk van de Wederopstanding, een moderne orthodoxe kerk die is gebouwd na de val van het communistische regime dat religie lange tijd verbood.

Drilon Nationaal Park in Pogradec

11. Drilon Nationaal Park

Net buiten Pogradec ligt het Drilon Nationaal Park, een kleine oase waar je langs het water en over bruggetjes kunt wandelen, een boottochtje kunt maken of iets kunt eten of drinken bij één van de restaurants aan het water. Hou ook je ogen open voor de prachtige pauwen die er rondlopen!

Monument van Teto Ollga in Pogradec

12. Teto Ollga Monument

Vlak naast het Drilon Nationaal Park ligt het pittoreske dorpje Tushemisht. Op het plein van dit dorp staat een bronzen standbeeld van Teto Ollga (Tante Ollga). Dit zegt je waarschijnlijk niets, maar tante Ollga was een karakter uit de film De Vrouw van de Stad uit 1976, één van de meest geliefde Albanese films uit de communistische tijd over de verschillen tussen de stad en het platteland. Het populaire karakter dat werd gespeeld door Violeta Manushi staat symbool voor de mentaliteit van veel Albanezen in die tijd. Teto Ollga wordt dan ook wel de meest geliefde tante van Albanië genoemd. Het beeld staat niet toevallig in Tushemisht want de film is hier opgenomen.

13. Hike Naar Guri I Kamjes

In de omgeving van Pogradec kun je ook prachtige hikes maken. Één van de populaire hikes is die naar Guri i Kamjes, een bijzondere steenformatie die qua vorm iets weg heeft van een zeilschip met een lengte van 100 meter, een breedte van 80 meter en een hoogte van 70 meter. Guri i Kamjes ligt op een hoogte van 1.461 meter, vlakbij het dorpje Dardhe op zo’n 12 kilometer van Pogradec. Het eerste stuk richting Dardhe kun je met de auto afleggen, waarna het nog een paar kilometer hiken is.

Panoramisch uitzicht over het Meer van Ohrid

14. Ontdek De Omgeving Rond Het Ohrid Meer

Pogradec is een goede uitvalsbasis om de prachtige regio rondom het Meer van Ohrid te ontdekken. Buiten deze stad valt namelijk nog veel meer te zien en dus is het aan te raden om tijdens je reis ook tijd in te plannen voor enkele dagtripjes naar bijvoorbeeld Ohrid, Korçë, het Prespa Meer of het openluchtmuseum Bay of Bones.