10 Suggesties Wat Je Kunt Doen In Petrovac, Montenegro

Montenegro, Stadsgidsen

Petrovac is een dorpje aan de Adriatische kust van Montenegro en ligt op zo’n 18 kilometer rijden van het populaire Budva. Het stadje ligt bovendien op de route naar Bar in het zuiden en vlak voor de afslag richting het Skadarmeer. Het plaatsje wordt ook wel Petrovac aan Zee (Petrovac Na Moru) genoemd, om verwarring met de gelijknamige stad in Servië te voorkomen.

Het kleine visserplaatsje stelt op zicht niet zo gek veel voor, maar het is wel een leuke bestemming voor een dagtripje of om even kort rond te kijken tijdens een panoramische rit langs de kust. Ook is het als vakantiebestemming een rustiger alternatief voor de drukkere badplaatsen en zit je toch vlakbij de belangrijkste toeristische hotspots.

In Petrovac zijn een aantal bezienswaardigheden, maar ook andere leuke dingen om te doen. Hieronder lees je onze tips.

Kastio Fort in Petrovac

1. Beklim Het Kastio Fort

Het Kastio Fort is ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheid van Petrovac en je vindt dit kleine fort op het noordwestelijke puntje van de promenade.

Uitzicht vanaf het Kastio Fort in Petrovac

Dit fort is in de 16e eeuw door de Venetianen gebouwd en huisvestte het Lazaret ziekenhuis waarin tegenwoordig een restaurant zit. Alhoewel het fort niet veel voorstelt is het wel leuk om even naar boven te klimmen voor het mooie uitzicht op de baai aan de ene kant, maar ook op de prachtige rotsformatie aan de andere kant.

WWII Monument op het Kastio Fort in Petrovac

Op het hoogste deel van het fort vind je een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en rijst de nationale vlag als symbool van de onafhankelijkheid van Montenegro.

2. Geniet Aan Het Strand Van Petrovac

Petrovac ligt om een prachtige baai heen gekrult waar je heerlijk aan het strand kunt liggen. Het zandstrand is de perfecte plek om even bij te komen en en frisse duik te nemen, maar je kunt ook over de gezellige strandboulevard wandelen en vanaf de vele terrassen van het weer en het uitzicht genieten.

Crvena Komuna Museum in Petrovac

3. Bezoek Het Crvena Komuna Museum

Ongeveer in het middel van de strandboulevard kun je het Crvena Komuna Museum bezoeken. Dit gebouw was de zetel van de zogeheten Rode Commune, de lokale communistische partij.

In 1920 wonnen de communisten voor het eerst de gemeenteraadsverkiezingen waarmee Petrovac de eerste communistische gemeente aan de Adriatische Zee werd.

Tegenwoordig is het gebouw een museum met herinneringen aan de communistische tijd, maar ook een kunstgallerij en een cultureel centrum waar regelmatig evenementen worden gehouden.

Kerk van Sint Elia in Petrovac

4. Kerk Van Sint Elia

In Petrovac kun je ook een tweetal oude kerken bezoeken. De Kerk van de Profeet Sint Elia is rond de 14e en 15e eeuw gebouwd en van binnen kun je prachtige frescoschilderingen bewonderen.

Kerk van Sint Thomas in Petrovac

5. Kerk Van Sint Thomas

Vlakbij staat ook de Kerk van Sint Thomas, die vooral van buitenaf behoorlijk lijkt op de andere kerk. Ook deze kerk dateert van rond de 14e en 15e eeuw.

Romeinse Mozaïek in Petrovac

6. Bewonder Oude Romeinse Mozaïek

Dat Petrovac een lange historie heeft, wordt bewezen door een archeologische opgraving die in 1902 is gedaan. Deze parel van de stad is makkelijk te missen, want de archeologische opgraving ligt wat verborgen tussen de olijfgaarden, ietswat verder van het strand.

Deze Romeinse ruïnes dateren uit de 4e eeuw en bestaan uit een aantal stenen blokken, maar er is ook een prachtige mozaïekvloer van opgeveer 10 bij 15 meter. Je kunt de opgraving bereiken via een onverhard paadje dat tegenover de Kerk van Sint Thomas begint.

7. Maak Een Wandeling Naar Verborgen Strandjes

Rondom Petrovac zijn nog meer verborgen parels te vinden want via de rotsen in zowel het noorden als het zuiden van het stadje kun je enkele prachtige strandjes vinden die verscholen liggen tussen de roten.

Als je het pad aan het zuidelijke uiteinde van de strandpromenade volgt kom je bij het Lučica Strand, alhoewel je hier ook via een normale weg kunt komen.

In het noorden kun je via een bospad bij het prachtige Perazića Do Strand komen en zelfs verder hiken naar andere strandjes.

8. Bezoek Het Gradište Klooster

Even buiten Petrovac kun je ook nog het Gradište Klooster bezoeken. Dit klooster werd in 1116 gesticht en bestaat uit drie kerken: de Sint Nicolaaskerk uit 1610, de Hemelvaartskerk uit 1620, en de Sint Savakerk uit 1864. Vanaf het klooster heb je een prachtig uitzicht op de bergen en de zee.

9. Maak Een Boottocht Naar De Eilandjes Voor De Kust

Voor de kust liggen ook twee kleine onbewoonde eilandjes waar je met een bootje vanaf Petrovac naar toe kunt varen. Het achterste eiland Katič bestaat enkel uit rotsen, maar op het voorstel eilandje kun je de Kerk van de Heilige Zondag (Sveta Neđelje) bezoeken.

Een ander idee is om een kajak te huren en zelf naar deze eilandjes te peddelen. Het water is hier namelijk relatief kalm en de afstand van ongeveer een kilometer is goed te doen.

10. Geniet Van Een Wellness Dagje

Als je op vakantie bent dan wil je jezelf natuurlijk ook wel eens goed verwennen, zeker als je al heel wat cultuur hebt opgesnoven. In Petrovac kun je jezelf dan ook heerlijk laten pemperen bij Annina Wellness & Spa. Je kunt hier genieten van een zwembad, sauna, hammam, zonnebanken en natuurlijk een heerlijke massage of een andere behandeling.