13 Fantastische Dingen Om Te Doen In Pejë

Kosovo, Stadsgidsen

Pejë is de vierde grootste stad van Kosovo en ligt aan de voet van het Rugovagebergte in het westen van het land. De historische stad heeft een ideale mix van cultuur, historie en natuur en wordt door steeds meer reizigers ontdekt.

Ondanks dat de stad zelf niet eens zoveel spectaculaire bezienswaardigheden heeft, is Pejë wel een gezellige stad met een levendige oude bazaar, gezellige barretjes en restaurants en UNESCO Werelderfgoed. Met een ligging tegen een prachtige bergachtige achtergrond is de stad bovendien de perfecte uitvalsbasis voor natuurliefhebbers die de omgeving willen verkennen.

Kortom, Pejë is een absolute highlight om te bezoeken tijdens een rondreis door Kosovo. In deze stadsgids vind je de meest interessante bezienswaardigheden en andere leuke dingen om te doen als je deze stad bezoekt.

Pejë, Peja, of Peć

Pejë wordt soms ook geschreven als Peja of Peć, dus wat is nu de juiste vorm? In het kort: allemaal. In Kosovo wordt namelijk zowel Albanees als Servisch gesproken. In het Albanees wordt ook nog eens onderscheid gemaakt tussen de onbepaalde vorm (Pejë) en de bepaalde vorm (Peja), iets wat we in het Nederlands niet kennen. Peć is de Servische naam, die je ook in het cyrillisch tegenkomt als Пећ.

Alle vormen zijn dus correct, maar omdat de stad overwegend Albanees is, gebruiken we in dit artikel de gangbare Albanese naam Pejë die je ook op de borden langs de weg ziet staan.

1. Bazaar Van Pejë

In het hart van de stad vind je de historische Bazaar van Pejë waar al eeuwenlang handel wordt gedreven door de lokale middenstand. De bazaar stamt uit de Ottomaanse tijd, maar werd tot twee keer toe compleet verwoest. Allereerst tijdens de Tweede Wereldoorlog en later nogmaals tijdens de Kosovo-oorlog van 1998-1999. Nadien is de bazaar weer heropgebouwd in de traditionele Ottomaanse stijl.

Oorspronkelijk bestond de bazaar voornamelijk uit werkplaatsen van traditionele ambachtslieden zoals smeden en timmerlieden en waren er kraampjes met groenten en fruit, maar tegenwoordig vind je er vooral winkels met kleding, sierraden en souvenirs.

De belangrijkste straat van de bazaar wordt ook wel de Lange Bazaar (Çarshia e Gjatë) genoemd en strekt zich uit van de Bazaar Moskee tot aan de Eliot Engel Boulevard. Naast winkels zijn er ook verschillende cafés en traditionele kebabzaakjes te vinden op de bazaar.

Bazaar Moskee in Pejë

2. Bazaar Moskee

Op het centrale plein van de bazaar staat de Bazaar Moskee, officieel de Bajrakli Moskee genoemd. De moskee is in 1471 door Sultan Mehmed II gebouwd en heeft de hoogste minaret van de stad.

Bazaar Moskee in Pejë
Bazaar Moskee in Pejë

Net als de bazaar is de moskee ook tweemaal verwoest geraakt en na de Kosovo-oorlog weer opnieuw opgebouwd. Van binnen is de Bazaar Moskee beschilderd met prachtige bloemetjesmotieven.

3. Museum Van Pejë

Ook het Museum van Pejë is een must-visit bij een bezoek aan de stad. Het museum is gevestigd in een traditioneel Ottomaans huis uit de 18e eeuw en geeft een inkijkje in hoe een welgestelde familie vroeger leefde.

De verschillende ruimtes van het museum zijn dan ook ingericht met traditionele meubels, tapijten en andere etnografische spullen. Ook zijn er prachtige traditionele kostuums en werktuigen van historische ambachten te zien. Ook is er een expositie met archeologische vondsten en oude munten.

Haxhi Beutr Hamam in Pejë

4. Haxhi Bey Hamam

Een ander bewaard gebleven monument uit de Ottomaanse tijd is de Haxhi Bey Hamam uit 1478. In 1462 viel Pejë in Ottomaanse handen en converteerden verschillende families naar de islam om hun sociale status en privileges te behouden. Ook werden verschillende donaties gedaan waaronder de financiering van deze hamam door Haxhi Bey.

Haxhi Bey Moskee in Pejë

Ook de hamam raakte tijdens de Kosovo-oorlog beschadigd en is daarna hersteld. Tegenwoordig doet het monumentale gebouw dienst als expositieruimte.

Hamam Moskee in Pejë

Naast het badhuis staat de Hamam Moskee die in 1587 is gebouwd.

Haxhi Zeka Watermolen in Pejë

5. Haxhi Zeka Watermolen

Iets ten noordenoosten van het centrum, op de oever van een klein zijriviertje van de Lumbardhi i Pejës, staat de Haxhi Zeka Watermolen. Deze molen is in 1860 gebouwd door Haxhi Zeka, de oprichter van de Liga van Pejë die streed voor de Albanese onafhankelijkheid.

De watermolen is nu een klein museum met onder andere informatie over de flora en fauna in het nabijgelegen berggebied.

Plein van de Academici in Pejë

6. Plein Van De Academici

Iets ten westen van de bazaar ligt het Plein van de Academici, het centrale plein van de moderne stad. Dit is het andere epicentrum van de gezelligheid met talloze cafés en restaurants en volop terrassen in de zomermaanden.

Bankkos gebouw van de Bank van Kosovo in Pejë
Voormalige Hotel Stalingrad in Pejë

Rondom het plein staan ook enkele opvallende gebouwen, zoals het brutalistische Bankkos gebouw van de Bank van Kosovo uit de jaren ’80 (1e foto boven) en het voormalige Hotel Stalingrad uit 1929 (2e foto boven).

Bustes  van Kosovaarse verzetsstrijders in Pejë
Monument van de Kosovo-oorlog in Pejë

Ten noorden van het plein staat een viertal busten van verzetsstrijders van de Kosovo-oorlog (1e foto boven) en ten zuidoosten staat ook een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dezelfde oorlog (2e foto boven). De straat langs dit monument is vernoemd naar de voormalig Britse premier Tony Blair, die zich hard maakte voor ingrijpen van de NAVO tijdens de Kosovo-oorlog.

Birra Peja fabriek in Pejë

7. Geniet Van Een Verkoelend Peja Biertje

Pejë is natuurlijk ook dé stad van Peja, het nationale biermerk van Kosovo. Alhoewel je de enorme bierbrouwerij niet kunt bezoeken voor een rondleiding, kun je het gerstenat wel in bijna ieder café en iedere supermarkt vinden. Heb je Peja nog niet geprobeerd, dan is deze stad natuurlijk dé plek om de proef op de som te nemen met deze dorstlesser.

8. Maak Een Wandeling Over De Rivierpromenade

Pejë wordt doorkruisd door de rivier Lumbardhi i Pejës, ook wel de Pejë Bistrica genoemd. Vanuit het centrum kun je via de rivierpromenade helemaal tot aan het Klooster van het Patriarchaat in het westen wandelen.

Dit is de perfecte plek om je benen te strekken en te genieten van de schilderachtige bergen op de achtergrond van de stad, zonder dat je de stad hoeft te verlaten.

Terras aan de rivieroever in Pejë

In het centrum van de stad kun je overigens ook heerlijk aan de waterkant op het terras zitten. Aan de zuidelijke rivieroever, ter hoogte van het centrale Plein van de Academici is ook een klein parkje waar je een selfie kunt maken met het ‘I love Peja’ bord.

Klooster van het Patriarchaat in Pejë

9. Klooster Van Het Patriarchaat

Pejë mag dan een leuk en gezellige stad zijn, de bekendste toeristische trekpleister ligt net iets buiten de stad op de noordelijke oever van de Lumbardhi i Pejës. Het Klooster van het Patriarchaat van Pejë (Peć) is dan ook beschermd UNESCO Werelderfgoed. Te voet is het zo’n 20 minuten lopen vanaf het centrum van Pejë.

Klooster van het Patriarchaat in Pejë

Dit Servisch-Orthodoxe klooster dateert uit de 13e eeuw en vormde lange tijd het hoofdkwartier van de Servische Orthodoxe kerk. Verschillende patriarchen zetelden hier en zijn er na hun dood begraven.

Interieur van de kerk van het Klooster van het Patriarchaat van Pec
Fresco schilderingen in het Klooster van het Patriarchaat van Pec

Het klooster is nog altijd in gebruik en wordt bewaakt door de Kosovaarse politie. Bij het bezoeken van dit werelderfgoed kan de politie om je paspoort of identiteitskaart vragen.

De belangrijkste trekpleister van het klooster is natuurlijk de felrood gekleurde kerk. Van binnen zijn de muren volledig bedekt met prachtige frescoschilderingen van allerlei bijbelscènes. Ook kun je de kloktoren en de ruïnes van een oudere kerk bewonderen.

Rugova Canyon in Pejë

10. Rugova Canyon

Een andere absolute highlight van Pejë is de prachtige Rugova Canyon waar de Lumbardhi i Pejës doorheen stroomt. Deze 25-kilometer-lange gorge met dieptes tot 1.000 meter kun je gemakkelijk zelf met de (huur)auto verkennen, maar er zijn ook toers en voor outdoor liefhebbers is er ook een via ferrata en een zipline.

Ga je zelf met de auto op pad, dan kun je een eerste stop maken bij Restaurant Te Sharra. Dit is niet alleen een mooie plek om aan het water iets te eten of drinken, maar er is ook een strandje waar je kunt zonnen en zwemmen.

Dit is dan ook een populaire plek voor een dagje uit onder de lokale bevolking. Als je hier de brug over wandelt, kun je via een metalen trap nog bij een kleine waterval komen.

Glazen uitkijkplatform in de Rugova Canyon
Waterval in de Rugova Canyon

Verder kun je nog op verschillende plekken stoppen om te genieten van het uitzicht of te picknicken. Zo is er onder andere nog een glazen uitzichtplatform vanwaar je nog een waterval kunt zien.

Waterval trail in de Rugova Canyon

Even verderop kun je nog een afslag naar rechts nemen in de richting van Rekë e Allagës om nog een waterval te bezoeken. Je kunt aan het begin van dit waterval trail parkeren en na een korte hike van 5 tot 10 minuten bereik je de waterval.

11. Ga Hiken In Het Bjëshket E Nemuna Nationaal Park

Niet alleen de Rugova Canyon, maar ook de omliggende bergen in het noorden en zuiden van Pejë zijn beschermd natuurgebied. Dit Bjëshket e Nemuna Nationaal Park is de natuurlijke habitat van een groot aantal vogelsoorten en diverse andere dieren waaronder herten, grijze wolven en bruine beren.

De hoogste piek van dit gebergte is de Gjeravicë top met een hoogte van 2.656 meter. De bergen maken onderdeel van het Peaks of the Balkans Trail dat door meerdere landen loopt, maar er zijn ook kortere routes om te wandelen.

Twee absolute aanraders zijn de Livadhi Sakes Trail die je direct vanuit Pejë kunt maken en de hike naar het Liqenat Meer (Liqeni i Leqinatit / Jezero Lićenat) vlak voor de grens met Montenegro.

Witte Drin Waterval in Radac

12. Witte Drin Waterval En Radaci Grot

De Witte Drin Waterval is een andere prachtige plek om te bezoeken op zo’n 10 kilometer rijden ten noorden van Pejë. Om hier te komen kun je het beste navigeren naar het Resort Ujëvara e Drenit waar je kunt parkeren. Hier kun je van tevoren of na afloop van je bezoek aan de waterval tevens heerlijk aan het water zitten voor een drankje of om wat te eten.

Het pad richting de waterval begint hier en leidt eerst langs het riviertje en een aantal kleinere watervalletjes tot je bij een brug komt vanwaar je de waterval in de verte kunt zien liggen. Hier kun je eventueel nog met een trap naar beneden om bij het water te komen voor een duik in het frisse water.

Als je het pad verder volgt kun je naar de top van de waterval komen, die zo’n 25 meter hoog is. In totaal heb je dan zo’n 200 meter afgelegd en kun je nog door tot je na in totaal 450 meter bij de Radaci Grot komt.

Radaci Grot in Kosovo

De watervallen zijn gratis te bezoeken, maar voor de grot is alleen tegen betaling met een gids te bezoeken. Bij de ingang van de grot kun je hiernaar informeren en een kaartje kopen.

De Radaci grot heeft een lengte van 3.620 meter en is na de Gadima Grot de grootste van Kosovo. Met een gids kun je in een half uur 5 van de de gallerijen van de grot bezoeken. Trek wel iets warms aan want de temperatuur is slechts zo’n 8-12 graden.

Visoki Deçani Klooster in Desan

13. Visoki Dečani Klooster

Op zo’n 16 kilometer rijden ten zuiden van Pejë kun je nog een Servisch Orthodox Klooster bezoeken dat behoort tot de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Het Visoki Dečani Klooster werd gesticht in de eerste helft van de 14e eeuw door de Koning van Servië, Stefan Dečanski.

Visoki Dečani Klooster in Kosovo

De kerk van het Visoki Dečani Klooster is één van de grootste middeleeuwse kerken van de Balkan. De bouw duurde dan ook maar liefst 8 jaar en het kostte daarna nog eens 15 jaar om alle muren te voorzien van fresco schilderingen.

Ondanks de onrust die Kosovo in de recente decennia heeft gekend is de kerk in zijn hele geschiedenis nooit afgebrand of anderzijds aangetast waardoor bijna alle muurschilderingen nog in originele staat verkeren.

Visoki Dečani Klooster in Kosovo
Visoki Dečani Klooster in Kosovo

Het klooster wordt bewaakt door een post van de KFOR, de Kosovo-vredesmacht van de NAVO, maar laat je hier zeker niet door afschrikken. In Kosovo kom je regelmatig legervoertuigen en controleposten van de KFOR tegen en deze internationale militairen zijn al sinds 1999 aanwezig om de vrede te bewaren in het land. Zorg wel dat je je paspoort of identiteitskaart bij je hebt, want dit heb je nodig om het klooster te kunnen bezoeken.

Een leuk weetje is overigens dat het klooster in 2009 werd bezocht door Joe Biden, destijds vice-president van Amerika.

26 Dingen Om Te Doen In Pristina

26 Dingen Om Te Doen In Pristina

Pristina is niet per se de mooiste, maar wel de grootste en bruisendste stad van Kosovo en er is dan ook heel wat te doen in deze hoofdstad.