Stadsgids Ohrid: Deze Bezienswaardigheden Mag Je Niet Missen

Noord-Macedonië, Stadsgidsen

Ohrid is de grootste en gelijknamige stad aan het prachtige Meer van Ohrid, dat deels in Noord-Macedonië en deels in Albanië ligt. De stad Ohrid ligt in Noord-Macedonië en is na de hoofdstad Skopje de bekendste en meest populaire bestemming van dit Balkanland. Naast het bekende meer maken de bergachtige omgeving en de vele bezienswaardigheden van de historische stad Ohrid tot een fantastische bestemming voor een stedentrip of een langere vakantie.

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van pakketreizen naar Ohrid en vliegt TUI hier vanaf Amsterdam rechtstreeks naartoe. Wizz Air vliegt vanuit Eindhoven naar Skopje en naar Tirana (Albanië) vanwaar je ook prima in een paar uur met de bus of een huurauto naar Ohrid kunt rijden.

De stad Ohrid staat samen met het meer op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft niet voor niets de bijnaam Parel van de Balkan. Een andere bijnaam van Ohrid is het Jeruzalem van de Balkan, een verwijzing naar het feit dat er ooit 365 kerken stonden, één voor elke dag van het jaar. Helaas zijn deze niet allemaal bewaard gebleven, maar er vallen nog genoeg andere dingen te zien en te doen. In deze stadsgids vind je dan ook de balangrijkste bezienswaardigheden en wat je allemaal nog meer kunt doen in deze historische stad.

Fort Samuel in Ohrid

1. Beklim Fort Samuel

Één van de belangrijkste touristische attracties van Ohrid is het kasteel dat boven de oude stad uitrijkt. Fort Samuel was ooit de hoofdstad van het Eerste Bulgaarse Rijk onder Tsaar Samuel. Volgens archeologen stond er op dezelfde plek al in de 4e eeuw voor Christus een fortificatie en heeft de Bulgaarse tsaar hier het enorme middeleeuwse fort van gemaakt dat we nu kennen. Vanaf de muren van het kasteel heb je een fantastisch uitzicht over de gehele stad, het Ohrid Meer en de wijde omgeving.

Bazaar van Ohrid

2. Ga Shoppen Op De Oude Bazaar

Dat Ohrid enkele eeuwen later onderdeel werd van het Ottomaanse Rijk kun je nog altijd goed terugzien aan de bouwstijl van de vele historische gebouwen en ook de oude bazaar is vandaag de dag nog de belangrijkste winkelstraat van de stad. De bazaar loopt van de haven tot het centrale plein met een enorme boom van meer dan 1000 jaar oud. De levendige straat is de beste plek om te shoppen voor souvenirs, zoals de Ohrid parels waar de stad om bekend staat. Deze parels worden al eeuwenlang gemaakt van de schelpen van de plashica forel uit het meer.

Ali Pasha Moskee in Ohrid

3. Ali Pasha Moskee

Midden op de bazaar staat ook de Ali Pasha Moskee, één van de belangrijkste voorbeelden van de Ottomaanse architectuur van de stad. De moskee is gebouwd in 1573 en was één van de eerste moskees in Noord-Macedonië. Het gebouw heeft een vierkant ontwerp met muren van wel 1,25 meter dik. De minaret ontbrak decennialang nadat deze in 1912 was ingestort, maar bij een restauratie tussen 2017 en 2019 is deze weer heropgebouwd.

Kerk van St. Clement en St. Panteleimon in Ohrid

4. Plaošnik En De Kerk Van Sint Clement

Als je vanaf Fort Samuel ongeveer 250 meter naar beneden loopt kom je bij de archeologische opgraving van Plaošnik en de Kerk van Sint Clement en Sint Panteleimon. In tegenstelling tot de omliggende opgravingen is de Byzantijnse kerk volledige gerestaureerd. Binnen in de kerk kun je via een glazen plaat zien dat de kerk is gebouwd op de fundamenten van een eerdere Romaanse basilica. De kerk is vernoemd naar Sint Clement, die de nieuwe kerk in 893 bouwde ter verbetering van de bestaande basilica, en naar Sint Panteleimon, de beschermheilige van de kerk.

Mozaieken vloer van de archeologische opgraving van Plaošnik in Ohrid

Rondom de kerk wordt nog altijd gewerkt aan de archeologische opgravingen van enkele historische gebouwen van een klooster uit de 5e of 6e eeuw en een moskee. Helaas ontbreekt het aan informatiepanelen, maar het is wel de moeite om hier even doorheen te lopen. Je ziet de contouren van de gebouwen, enkele pilaren en een prachtige mozaïeken vloer.

Antieke Theater van Ohrid

5. Antieke Theater Van Ohrid

Op een helling tussen de straten van de oude stad ligt een oud-Grieks theater van 200 voor Christus. Dit is het enige theater in Noord-Macedonië uit de Hellenistische periode. Tijdens de Romijnse tijd werd het theater ook gebruikt voor gladiatorengevechten en executies van Christenen. Dit gaf de plek zo’n slecht imago onder de bevolking dat het theater na de val van het Romijnse Rijk werd begraven en vergeten. Hierdoor is het grootste deel van het antieke theater wel goed bewaard gebleven en kon het na de toevallige vonds in de jaren ’80 worden opgegraven. Het theater heeft een goede accoustiek vanwege de omliggende heuvels en vormt tegenwoordig regelmatig het podium voor concerten en andere uitvoeringen.

Kerk van Sint Jan Kaneo in Ohrid

6. Kerk Van Sint Jan Kaneo

De Kerk van Sint Jan (Sveti Jovan) is prachtig gelegen op een klif bij het strand van Kaneo en kijkt uit over het Ohrid Meer. De Macedonisch-Orthodoxe kerk dateert van vóór de opkomst van het Ottomaanse Rijk en is hoogstwaarschijnlijk ergens in de 13e eeuw gebouwd. De kerk heeft een Byzantijnse stijl en is vernoemd naar Johannes van Patmos, ook wel Johannes de Theoloog genoemd.

Kerk van Sint Sofia in Ohrid

7. Kerk Van Sint Sofia

In het hart van de oude binnenstad vind je de Kerk van Sint Sofia (Sveti Sofija) uit de 11e eeuw. De kerk is gebouwd op de ruines van een eerdere kathedraal die in de 6e eeuw was verwoest tijdens de barbaarse invasie. De kerk heeft het ietswat vreemde uiterlijk te danken aan de toegevoegde uitbouwing uit de 14e eeuw. Verder staat de kerk bekend om de prachtige frescoes uit de 11e, 12e, en 13e eeuw en een deel van de kerk staat afgebeeld op het bankbiljet van 1000 Macedonische denar.

Kerk van de Heilige Maria Peryvleptos in Ohrid

8. Kerk Van De Heilige Maria Peribleptos

Een andere kerk die je niet mag missen in Ohrid is de in 1295 gebouwde Kerk van de Heilige Maria Peribleptos. Ook in deze kerk zijn de prachtige Byzantijnse frescoes goed bewaard gebleven. Vanaf het plein rond de kerk heb je een uitzicht over de stad en op Fort Samuel.

Robevi Huis in Ohrid

9. Bezoek Het Huis Van De Robevi Familie

Wil je ook eens zien hoe zo’n Ottomaanse-stijl huis er van binnen uitziet? Ga dan naar het museum in het Robevi Huis. Dit huis is gebouwd tussen 1863 en 1864 nadat het oorspronkelijke huis uit 1827 was afgebrand. De broers Konstantin Robev en Atanas Robev leefded tot ongeveer 1900 ieder in hun eigen deel van het huis dat nu beschermd erfgoed is en dient als museum. Het huis is ingericht in typische 19-eeuwse stijl, maar er zijn ook andere object tentoongesteld zoals kleding, kunstobjecten en archeologische vondsten.

Straat in de oude stad van Ohrid

10. Verdwaal In De Smalle Straten Van De Oude Stad

Buiten de genoemde bezienswaardigheden zijn de kleine straatjes van de oude stad ook een attractie op zich. Ook als je door wat willekeurige straatjes slentert kun je je ogen de kost geven aan de vele historische huizen, maar kom je ook langs nog meer kleine oude kerkjes die soms wat verstopt liggen tussen de huizen. De meeste van de 365 kerken die Ohrid ooit kende zijn misschien verdwenen, maar er zijn er nog steeds een flink aantal over, waaronder de kerken van St. Nicholaas Gerakomija, St. Nicolaas Bolnichki, St. Cosmas en Damian en van de Heilige Moeder Pandonos.

Papier workshop in Ohrid

11. Bezoek Een Traditionele Papiermakerij

Een bijzondere plek om zeker even naar binnen te gaan is het papiermuseum in de Tsaar Samuelstraat. Toegang is gratis en in deze werkplaats kun je zien hoe papier nog steeds op traditionele wijze wordt gemaakt. Je kunt het papier, al dan niet bedrukt of beschilderd, ook kopen als souvenir.

Boulevard van Ohrid

12. Slenter Over De Boulevard

De boulevard is de perfecte plek om even uit te waaien aan het meer. Een soort strandwandeling zonder zand in je schoenen en in tegenstelling tot de oude stad hoef je hier ook geen hellingen op en af. Je kunt hier genieten van het uitzicht en in de avond zul je hier ook veel locals treffen die hun huis uitgaan om te socializen en hun benen te strekken.

Strand in Ohrid

13. Relax Aan Het Strand

Na een dag door de stad te slenteren is er natuurlijk niets beters dan heerlijk te relaxen aan het strand. In de baai van Ohrid en in de nabije omgeving zijn diverse strandjes waar je kunt zonnen, uitrusten, en natuurlijk kunt zwemmen.

14. Maak Een Boottocht Over Het Meer Van Ohrid

In de haven van Ohrid en langs de boulevard liggen verschillende grote en kleine bootjes die cruises over het meer aanbieden. Van dagtocht tot sunset cruise, als je bij het Meer van Ohrid bent dan is een boottocht toch wel echt een must.

Uitzicht over het Meer van Ohrid

15. Ontdek De Prachtige Omgeving Van Ohrid

UNESCO heeft Ohrid niet voor niets samen met het meer en de omgeving toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, want ook buiten de stad is van alles te zien en te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een dagtocht maken naar het Bay of Bones openluchtmuseum, een bezoek brengen aan het Klooster van Sint Naum, gaan hiken het Nationaal Park Galičica, of de Albanese kant van het meer ontdekken.