14 Bezienswaardigheden In En Rond Nikšić

Montenegro, Stadsgidsen

Nikšić is na de hoofdstad Podgorica de tweede grootste stad van Montenegro, maar wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Toch heeft de landinwaarts gelegen stad verschillende  bezienswaardigheden en biedt de ligging de gelegenheid om het prachtige binnenland van Montenegro te bezoeken.

In tegenstelling tot de populairdere toeristische bestemmingen aan de kust, zie je in Nikšić bovendien meer van het lokale leven in Montenegro. Hieronder lees je onze tips voor wat je er allemaal kunt zien en doen.

Trebjesa Heuvel en Park in Nikšić

1. Trebjesa Park

Vlak naast het centrum van de stad ligt een bebosde heuvel die boven de skyline van de stad uitsteekt. Deze Trebjesa Heuvel bestaat uit een groot park, het Trebjesa Park, waar je heerlijk kunt wandelen tussen de naaldbomen.

Uitzicht vanaf de Trebjesa heuvel in Nikšić

Het park is een populaire getaway onder de lokale bevolking en je ziet hier dan ook vaak mensen wandelen, hardlopen of andere sporten beoefenen. Op de heuvel is ook een hotel met een restaurant waar je vanaf een uitzichtsplatform over de stad uit kunt kijken. Alleen het uitzicht maakt de hike omhoog al de moeite waard, alhoewel je hier ook met de auto kunt komen.

Kerk van Sint Basilius in Nikšić

2. Orthodoxe Tempel Van Sint Basilius

Op een kleinere heuvel, aan de voet van de Trebjesa Heuvel kun je één van de belangrijkste iconen van de stad bezoeken: de Kathedraal van Sint Basilius van Ostrog.

Deze orthodoxe tempel is tegen het eind van de 19e eeuw gebouwd naar het ontwerp van de Russische architect Mikhail Timofeyevich Preobrazhensky en rijkt tot een hoogte van 34 meter.

Interieur van de Kathedraal van St. Basilius van Ostrog in<br />
Nikšić

Van binnen heeft de enorme kathedraal een wat soberder karakter dan je misschien zou verwachten, maar je vindt hier wel verschillende mooie versieringen, waaronder een kroonluchter en een prachtig beschilderde iconostasis.

3. Kerk Van Sint Peter En Paul

Op het kerkhof naast de kathedraal kun je de Kerk van Sint Peter en Paul bezoeken. Deze kerk zou dateren uit de 9e eeuw en is daarmee de oudste kerk van Nikšić en één van de slechts 10 overgebleven vroeg-christelijke kerken in Montenegro.

Koninklijk Paleis in Nikšić

4. Koninklijk Paleis

Aan de andere kant van de kathedraal staat één van de koninklijke paleizen uit de tijd dat Montenegro nog een koninkrijk was. Alhoewel Cetinje destijds de hoofdstad van het Koninkrijk Montenegro was, liet koning Nicolaas in 1900 een tweede residentie bouwen in Nikšić.

Het Koninklijk Paleis van Nikšić werd echter nauwelijks gebruikt en Koning Nicolaas werd uiteindelijk in 1918 afgezet. Het paleis heeft een neo-renaissance stijl en huisvest tegenwoordig het Nikšić Heritage Museum.

In het museum is een collectie van historische objecten te vinden, waaronder archeologische vondsten, etnografische spullen, kostuums en kunststukken die de geschiedenis van de regio typeren. Één van de waardevolste collecties bestaat uit vondsten uit de grot van de zogenaamde Rode Rots (Crvena Stijena) die tot wel 180.000 jaar oud zijn.

Achter het paleis kun je ook een lapidarium bezoeken. Dit betreft een collectie van middeleeuwse grafstenen (zogenaamde stećci) die rondom het paleis en de kathedraal zijn gevonden. In de omgeving van Nikšić zijn op meer plekken dergelijke stećci te vinden.

Njegoš Nationale Bibliotheek in Nikšić

5. Njegoš Nationale Bibliotheek

Tegenover het Koninklijk Paleis ligt het Stadspark van Nikšić waar je de Njegoš Nationale Bibliotheek kunt bewonderen. Dit gebouw is in 1929 gebouwd en diende oorspronkelijk als stadhuis en gezondheidscentrum, maar sinds 2019 is het een bibliotheek voor kinderen.

Fort Bedem in Nikšić

6. Fort Bedem

Een ander icoon van de stad is Fort Bedem en een bezoek aan dit kasteel mag je dan ook zeker niet overslaan als je in Nikšić bent. Dit langwerpige kasteel ligt parallel aan de belangrijkste boulevard van de stad en de doorgaande weg, waardoor het niet te missen is als je langs of door de stad rijdt.

Fort Bedem is door de Ottomanen gebouwd nadat ze de stad, die toen nog Onogošt heette, in 1465 innamen. Op de plek van het huidige fort stond overigens in de 4e eeuw al een Romeinse fortificatie.

Vanaf het fort heb je uiteraard een goed uitzicht over de stad, maar het wordt ook regelmatig gebruikt voor evenementen, zoals het jaarlijkste Bedem Fest.

7. Zoek De Gezelligheid Op Rond Het Vrijheidsplein

In Nikšić kun je ook gezelligheid vinden zonder de hordes aan toeristen die je aan de kust tegenkomt. Ga daarvoor naar het Vrijheidsplein (Trg Slobode) dat in het midden van de belanrijkste, deels autovrije winkelstraat Njegoševa ligt.

Op en rond het Vrijheidsplein vind je talloze restaurants en barretjes met terrassen om even uit te rusten en de gezelligheid op te zoeken. Op het plein vind je ook een enorm standbeeld van Koning Nicolaas op een paard, de laatste koning van Montenegro.

8. Geniet Van Een Nikšićko

Ook als je nog nooit in Nikšić bent geweest, heb je wellicht al eens van Nikšićo gehoord, want dit naar de stad vernoemde bier is het bekendste biermerk van Montenegro.

Nikšićo wordt gebrouwen in de Trebjesa Brouwerij iets ten noorden van het centrum van de stad. De brouwerij is in 1908 opgericht, maar moest tijdens de Eerste Wereldoorlog sluiten om als gevangenis te worden gebruikt. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de productie noodgedwongen stoppen en uiteindelijk werd de brouwerij genationaliseerd, maar dit alles weerhield ‘Nik’ er niet van om het populairste biermerk van het land te worden.

Alhoewel je wel langs de brouwerij kunt lopen, zit een rondleiding er helaas niet in. Maar er zijn genoeg gezellige kroegjes in de stad waar je kunt genieten van zo’n goudgele rakker. 

9. Keizersbrug

Net iets ten zuiden van de stad kun je de prachtige Keizersbrug (Carev Most) over de rivier de Zeta bezoeken. Dit is één van de mooiste oude stenen bruggen van het land en vormde ooit de belangrijkste toegangsweg van Podgorica naar Nikšić.

De brug is in 1894 gebouwd en was destijds een architectonisch meesterwerk met 18 bogen en een lengte van 270 meter. Een opmerkelijk weetje is dat in iedere pilaar op verzoek van Koning Nicolaas een gouden munt zou zijn gestopt.

De naam Keizersbrug is overigens een verwijzing naar de Russische keizer (tsaar) Alexander III die de bouw van de brug heeft gefinancierd.

10. Orthodoxe Klooster Van Ostrog

Op zo’n half uur rijden ten zuiden van Nikšić ligt het Klooster van Ostrog, één van de bijzonderste bezienswaardigheden van heel Montenegro en daarom een niet te missen attractie.

Dit orthodoxe klooster is namelijk in de 17e eeuw op een wel héél bijzondere plek gebouwd, namelijk vertikaal tegen de rotsen. Je kunt het bereiken via een smalle bochtige bergweg en halverwege kun je ook nog een tweetal kleine oude kerkjes bezoeken: de Kerk van de Heilige Martelaar Stanko en de Kerk van de Heilige Drieëenheid.

Je kunt bijna tot helemaal bovenaan rijden en vanaf de parkeerplaats is het nog een stukje naar boven lopen tot het Ostrogklooster zelf. De kerk ligt half in een grot in de rotsen vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving.

Het klooster is vernoemd naar de stichter ervan, Sint Basilius van Ostrog, wiens kist je in de kerk kunt zien liggen.

Het kan hier overigens wel druk zijn, want het Ostrogklooster is het belangrijkste bedevaartsoort van Montenegro en één van de meeste bezochte kloosters van de Balkan.

11. Neem Een Duik In Het Meer Van Krupac

Vlakbij Nikšić ligt het Meer van Krupac, een populaire plek voor stedelingen om in hun vrije tijd de rust op te zoeken. Als je verkoeling zoekt is dit dé perfecte plek om een frisse duik te nemen bij één van de stranden van dit artificiële meer. Ook kun je hier genieten van de natuur tijdens een wandeling over de promenade langs het water.

12. Moštanicabrug

Op enkele kilometers van het Krupacmeer kun je ook nóg een oude stenen brug bezoeken. De Moštanicabrug dateert uit de Romijnse tijd en is in de 3e eeuw gebouwd, waarmee het één van de oudste nog overgebleven bruggen in Montenegro is.

Vlakbij de brug staat ook een oud kerkje en in de omgeving liggen ook een aantal middeleeuwse grafstenen (stećci).

13. Bezoek Het Meer Van Slansko

Een paar kilometer verderop ligt nog een meer dat absoluut de moeite waard is om te bezoeken. Het Slanskomeer is in 1950 ontstaan door de aanleg van de Perućica waterkrachtcentrale.

Dat hier mensenhanden aan te pas zijn gekomen is overigens alleen te zien aan de stuwdam, want verder is het een prachtige omgeving waar je heerlijk kunt genieten van de natuur. In het meer liggen talloze eilandjes en het meer wordt omringd door prachtige bergen met diverse mooie uitzichtpunten.

14. Maak Een Dagtocht Naar Het Dumitor Nationaal Park

Een ander goed idee voor een dagtocht vanuit Nikšić is een bezoek aan het Dumitor Nationaal Park. Dit is één van de mooiste natuurgebieden van Montenegro waar je de hoogste piek van het land, de Bobotov Kuk, kunt vinden met een hoogte van 2.523 meter.

In dit ruige berggebied kun je ook de Tara Canyon bezoeken, één van de mooiste en spectaculairste plekken van het land.