18 Unieke Dingen Om Te Doen In Maribor

Slovenië, Stadsgidsen

Maribor is de tweede stad van Slovenië en ligt in een bergachtige omgeving aan de Drava rivier in het noord-oosten van het land. Met zo’n 113.000 inwoners is Maribor geen enorme stad met hordes toeristen, maar de idyllische ligging en de charmante uitstraling maken de stad wel een aantrekkelijke bestemming voor een bezoek.

Maribor is zowel een zomer- als een winterbestemming, want het ligt pal naast het grootste skigebied van Slovenië. De meeste bezienswaardigheden van de stad liggen in het compacte centrum, waardoor je de stad gemakkelijk te voet kunt verkennen.

De stad heeft een historisch centrum met diverse bezienswaardigheden en musea, een gezellige uitstraling met veel leuke cafétjes, restaurants en terrassen. De leukste en belangrijkste dingen die je kunt doen in Maribor hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Grajski Trg in Maribor

1. Grajski Trg

Grajski Trg is één van de twee centrale pleinen in het oude centrum van de stad. Grajski Trg betekent ‘Kasteelplein’ want het plein ligt namelijk naast het Kasteel van Maribor, waarover later meer.

Vanuit het gezellige plein ontspringen meerdere autovrije straten met winkels, cafés en restaurants. Midden op het plein staat een zuil met het standbeeld van Florian, de beschermer tegen vuur. De zuil dateert uit de 17e eeuw en vormt een herinnering aan de verschillende branden die de stad in de Middeleeuwen teisterden.

Naast het kasteel vind je ook het Nationale Bevrijdingsmonument. Dit kolossale ijzeren monument is een typisch Joegoslavisch “spomenik” ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is in 1975 geplaatst en is het werk van Slavko Tihec.

2. Ga Terug In de Tijd In Het Kasteel Van Maribor

Het Kasteel van Maribor is de belangrijkste attractie van de stad en huisvest het Regionaal Museum van Maribor.

Het kasteel is tussen 1478 en 1483 door Keizer Frederik III gebouwd als onderdeel van de defensieve fortificatie van de stad. In de loop der tijd is het fort echter verandert in een luxe residentie met verschillende architectonische stijlen.

De bijzonderste ruimte van het kasteel is de prachtige feestzaal met rijke decoraties en schilderingen. Toegang tot de feestzaal en andere ruimtes van het kasteel, waaronder een prachtig Barokke trappenhuis, is inbegrepen bij het ticket voor het museum

Het Regionaal Museum van Maribor neemt je via verschillende expositieruimtes in het kasteel mee door de geschiedenis van de regio, van de prehistorie tot en met de recentere geschiedenis. Onder de exposities vind je o.a. archeologische opgravingen, etnografische objecten, prachtige middeleeuwse kledingstukken, wapens, meubels, historische schilderijen en religieuze kunststukken.

Overal hangen ook Engelstalige informatiepanelen waardoor je veel kunt leren over de historie. Een bezoek aan het museum is echt een aanrader en mag dus niet ontbreken tijdens een trip naar Maribor.

 

Glavni Trg in Maribor

3. Glavni Trg

Glavni Trg betekent ‘Hoofdplein’ en dit is dan ook het grootste en belangrijkste plein in het centrum van Maribor. Dit plein kun je bijna niet missen en is een genot voor het oog als je van prachtige architectuur houdt.

Het is dan ook niet verrassend dat het historische Stadhuis van Maribor met de prachtige kloktoren centraal aan dit plein ligt. Midden op het plein staat de Pestzuil van Maribor, die herinnert aan de dodelijke pestepidemie van 1680.

Sint Aloysiuskerk in Maribor

Aan de andere kant van het plein staat de Sint Aloysiuskerk uit 1769 ingeklemd tussen de naastgelegen gebouwen.

Voormalige Čeligi brouwerij in Maribor

Tegenover de Aloysiuskerk staat de voormalige Čeligi brouwerij en pub, de eerste bierbrouwerij in Maribor uit de tweede helft van de 18e eeuw. Tegenwoordig is dit Hotel Maribor.

Poštna Ulica straat in Maribor

Vanaf de noordwestelijke hoek van Glavni Trg loopt ook de gezellige straat Poštna Ulica richting de Kathedraal van Maribor. Deze autovrije straat zit vol met gezellige cafés en goede restaurants.

4. Bezoek De Kathedraal Van Maribor

Maribor kent verschillende mooie historische kerken, maar als je er één moet aanwijzen die je niet mag overslaan dan is het wel de Kathedraal van Maribor. De belangrijkste kerk van de stad is in de 12e eeuw gebouwd in een Romaanse stijl, maar heeft rond de 14e en 15e eeuw een meer Gotisch uiterlijk gekregen. De enorme klokkentoren dateert van het eind van de 18e eeuw en verving de originele klokkentoren die door de bliksem was getroffen.

5. Bezoek Het Nationaal Bevrijdingsmuseum

Als je meer wilt weten over de recente geschiedenis van Slovenië, dan is het Nationaal Bevrijdingsmuseum van Maribor ook een aanrader. Het museum bevindt zich iets ten noorden van het centrum in de prachtige historische Scherbaum Villa uit het eind van de 19e eeuw.

Historische winkel uit het Joegoslavië-tijdperk in het Nationaal Bevrijdingsmuseum van Maribor

Daar waar het Regionaal Museum van Maribor verder terug in de tijd gaat, richt het Nationaal Bevrijdingsmuseum zich juist op de recentere geschiedenis van de 20e eeuw. Je komt hier meer te weten over de bezetting en bevrijding van de Tweede Wereldoorlog, maar ook over het leven tijdens het na-oorlogse Joegoslavië.

6. Bezoek De Franciscaanse Kerk

Een andere kerk die de moeite waard is om te bezoeken is de Franciscaanse Kerk van Maribor. Deze van rode bakstenen gebouwde kerk is ontworpen door de Weense architect Richard Jordan en heeft maar liefst twee kloktorens. De kerk is tussen 1892 en 1900 gebouwd op de plek van een 12e-eeuws klooster.

7. Bewonder De Habsburgse Architectuur

Dat Slovenië onderdeel is geweest van Oostenrijk-Hongarije, ook wel het Habsburgse Rijk genoemd, zie je nog op verschillende plekken in Maribor terug. De typische 19e en 20e eeuwse Habsburgse architectuur kenmerkt zich door kolossale paleis-achtige gebouwen met rijke decoraties, zoals het postkantoor hierboven.

Een andere parel uit de Habsburse tijd is het gebouw van het Nationaal Cultuurcentrum van Maribor.

Ook het Eerste Gymnasium van Maribor (Prva Gimnazija Maribor) is een historisch monument van Habsburgse architectuur.

8. Maak Een Wandeling Over De Rivierpromenade

Het oudste deel van de stad bevindt zich aan de noordelijke oever van de rivier de Drava. Deze buurt, genaamt Lent, is zeker de moeite waard om te verkennen, want er zijn hier een aantal bezienswaardigheden en tijdens een wandeling over de rivierpromenade kom je ook langs een aantal gezellige terrasjes.

Sodni Stolp in Maribor

In Lent staan nog een aantal overblijfselen van de fortificaties van de oude stad. Zo vind je naast de markt aan de westelijke kant van de promenade een bastion genaamd de Oordeelstoren (Sodni Stolp).

Vodni Stolp (Watertoren) in Maribor

Een ander overblijfsel van de stadsdefensie is de Watertoren (Vodni Stolp) aan de oostkant van de promenade.

9. Bekijk De Oudste Wijnstok Ter Wereld

Dat Slovenië een traditioneel wijnland is kun je zien aan een andere bezienswaardigheid aan de oever van de Drava. Hier staat namelijk een oude wijnstok (stara trta), waarvan wordt beweerd dat het de oudste ter wereld zou zijn.

De wijnstok is meer dan 400 jaar oud en staat daarmee zelfs in het Guinness Book of Records. Wil je hier meer over weten, dan kun je het vlakbijgelegen Oldest Vine Museum bezoeken.

10. Maak Een Boottocht Over De Drava

Wat ook leuk is om te doen in Maribor is het maken van een boottocht. Ben je het slenteren door de stad even zat, dan kun je lekker gaan zitten terwijl je langs de idyllische landschappen vaart.

Er zijn verschillende aanbieders, maar de leukste is misschien wel het traditionele houten vlot, een soort terras op het water, met traditionele live muziek.

11. Steek De Rivier Over Voor Een Prachtig Uitzicht Op De Stad

Alhoewel er ten zuiden van de Drava niet veel noemenswaardige bezienswaardigheden zijn, is het wel degelijk aan te raden om de rivier over te steken. Vanaf het zuiden heb je namelijk een prachtig uitzicht op de oude stad die reflecteert in het water.

Vanaf de rivierpromenade is er een voetgangersbrug naar de overkant, maar je kunt ook de grotere autobrug pakken voor een hoger uitzicht.

12. Ga Wijn Proeven In De Vinag Wijnkelders

Hou je van wijn, dan kun je natuurlijk lokale wijnen proeven in de zon op een terras, maar je kunt ook juist even de verkoeling opzoeken in een traditionele wijnkelder. Bij Vinag 1847 kun je een rondleiding krijgen in één van de grootste en oudste wijnkelders van Europa, die een totale lengte van zo’n 2,2 kilometer beslaan. Uiteraard mag je ook proeven en kun je flessen van je favoriete wijnen ter plekke kopen als souvenir.

13. Bezoek De Maribor Art Gallery

Voor meer cultuur kun je de Maribor Art Gallery bezoeken. Voor kunstliefhebbers is dit een absolute aanrader, want dit is één van de belangrijkste musea voor moderne kunst in Slovenië.

Het museum heeft een collectie van ruim 7.000 kunstwerken uit de periode van eind 19e eeuw tot het heden. De werken bestaan onder andere uit schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, video’s en interactieve multimedia.

14. Bezoek De Synagoge Van Maribor

Vlakbij de Watertoren in Lent staat ook de oude Joodse Synagoge van Maribor, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de stad. De synagoge dateert uit de 15e eeuw, toen de stad een grote joodse gemeenschap kende.

Een rabijn genaamt Marburg, die in Maribor geboren was, was in die tijd één van de meest invloedrijke rabijnen van Europa. Toen de joden onder Habsburgse invloed werden verdreven uit de regio veranderden velen hun achternaam naar Morpurgo ter herinnering aan de rabijn uit Maribor.

Vandaag de dag zijn er nog veel mensen met deze naam te vinden in de stad, een teken van de grote joodse invloed op de geschiedenis van de stad.

15. Hike De Piramideheuvel Op Voor Een Prachtig Uitzicht

Vlak achter het centrum van de stad ligt de zogenaamde Piramideheuvel. Als je in Maribor bent dan is het absoluut aan te raden om hier tussen de prachtige wijngaarden omhoog te wandelen. In zo’n half uur bereik je de top van deze puntvormige heuvel vanaf waar je een spectaculair uitzicht over de stad en de wijde omgeving hebt.

Op de top vind je niet alleen de kleine  Mariakapel uit 1821, maar ook een archeologische opgraving. Op deze plek stond namelijk in de 12e eeuw een kasteel.

Nadat het kasteel verwoest raakte zijn de stenen in de 18e eeuw gebruikt om een pyramide te bouwen, die de heuvel later zijn naam zou geven. Volgens een inscriptie in de kapel zou de pyramide in 1821 door de bliksem zijn getroffen.

Mestni Park in Maribor

16. Geniet Van Een Wandeling In Het Stadspark

Een andere plek om de benen te strekken en de drukte van de stad te ontwijken is het Stadspark (Mestni Park) vlak naast de Piramideheuvel. Het park is een populaire ontmoetingsplaats onder de lokale bevolking.

Je vindt er een lange promenade, bankjes, een vijver en je kunt er zelfs een aquarium-terrarium bezoeken. Als je de energie hebt, kun je aan het eind van de promenade nog een heel eind doorlopen de heuvel op en in de bossen om de hoger gelegen meertjes wandelen.

17. Maak Een Uitstapje Naar De Fala Waterkrachtcentrale

Een ander idee wat je in de buurt van Maribor kunt doen is een bezoek brengen aan de Fala Waterkrachtcentrale. Enkele kilometers stroomopwaardt staat een enorme dam in de Drava rivier waarmee stroom wordt opgewekt. In 1918 werd de waterkrachtcentrale in gebruik genomen en sindsdien vormt deze een belangrijke, duurzame bron van energie voor de stad.

Wil je meer te weten komen over hoe zo’n waterkrachtcentrale werkt, dan kun je een rondleiding met een gids boeken die je hier alles over vertelt. Vooraf reserveren is wel nodig.

18. Ga Wandelen Of Skiën Op De Maribor Pohorje

De bergachtige omgeving van Maribor is in de zomer fantastisch om te wandelen, te hiken of te mountainbiken, maar in de winter kun je hier ook skiën. De Maribor Pohorje is zelfs het grootste skigebied van Slovenië, wat de stad een populaire wintersportbestemming maakt.

Het skigebied ligt op een hoogte variërend tussen de 328 en 1.327 meter en is te bereiken met 14 skiliften. In totaal is er 35 kilometer aan pistes, variërend van licht (blauw) tot zwaar (zwart). Afhankelijk van de sneeuwval zijn de pistes doorgaans geopend tussen december en eind maart.

Ljubljana In 10 Hoogtepunten

Ljubljana In 10 Hoogtepunten

Ljubljana is één van de meest centraal gelegen hoofsteden van Europa. Dit zijn de 10 hoogtepunten om deze stad niet over te slaan.