10 Tips Voor Een Bezoek Aan Lezhë

Albanië, Stadsgidsen

Lezhë is een relatief kleine en wat minder bekende stad in het noorden van Albanië, op de route tussen Shkodër en Tirana. Toch is de stad al zo’n 2.400 jaar onafgebroken bewoond waarmee het dus een rijke historie heeft.

Lezhë is misschien nog wel het meest bekend als de laatste rustplaats van Skanderbeg, de nationale held van Albanië, maar de stad heeft wel degelijk meer te bieden.

Het is dus zeker de moeite waard om Lezhë op te nemen in een rondreis door Albanië en hieronder lees je onze 10 tips van wat je zoal allemaal kunt zien en doen in deze stad.

1. Kasteel Van Lezhë

Het Kasteel van Lezhë domineert de stad vanaf de 322 meter hoge heuvel achter de stad. Je kunt hier overigens gewoon met de auto komen, dus je hoeft niet helemaal naar boven te klimmen om het kasteel te bezoeken.

Het Kasteel van Lezhë was oorspronkelijk een fortificatie van de Illyriërs, toen de stad luisterde naar de naam Lissus. Rond 1440 is het kasteel door de Venetianen echter opnieuw opgebouwd. Ook de Ottomanen hebben in 1522 het nodige herbouwd en aangepast, nadat ze de stad in 1506 hadden verroverd.

Het kasteel is grotendeels geruïneerd, maar de muren staan nog overeind en binnenin kun je de restanten van een aantal bouwwerken terugvinden, zoals de acropolis, een waterresevoir en een 16e eeuwse moskee (foto boven).

Vanaf het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de hele stad, de lagunes en de Adriatische Zee, maar ook op de bergen aan de andere kant.

Mausoleum van Skanderbeg in de Sint-Nicolaaskathedraal van Lezhë

2. Mausoleum Van Skanderbeg

Aan de oever van de rivier de Drin en aan de voet van het kasteel, vind je de restanten van de 14e eeuwse Kathedraal van Sint Nicolaas (Katedralja e Shën Nikollit). De kerk stond in het centrum van de Illyrische stad Lissus.

Gjergj Kastrioti (1405 – 1468), beter bekend als de nationale held Skanderbeg, stierf in Lezhë aan malaria en is in de kerk begraven. Skanderbeg wordt gezien als held omdat hij namens het Albanese volk voorop ging in de strijd tegen de Ottomaanse overheersing.

Nadat de Ottomanen de stad veroverden veranderden ze de kerk in de Sultan Selim I Moskee. Daarbij werd het graf van Skanderbeg ontdekt en werden amuletten van zijn botten gemaakt.

Skanderberg Mausoleum in Lezhë

Onder het communistische dictatorschap van Enver Hoxha moest de moskee het, net als vele andere religieuze gebouwen ontzien. Onder andere de minaret werd gesloopt en het gebouw werd omgetoverd tot het Mausoleum van Skanderbeg.

Grafsteen met het zwaard en de helm van Skanderbeg in het Skanderbeg Mausoleum in Lezhë

Binnen de muren van de geruïneerde kerk annex moskee vind je een gedenksteen van Skanderbeg met daarop replica’s van zijn zwaard en helm. Aan de zijmuren hangen de embleems van de 25 steden waar Skanderbeg tegen de Ottomanen streed.

In de hoek zie je nog een stuk van één van de originele muurschilderingen van de kerk.

Als je je verder wilt verdiepen in de rol die Skanderbeg speelde in de geschiedenis van Albanië, dan kun je ook het Skanderbeg Museum in Krujë bezoeken.

Ruïnes van Lissos in Lezhë

3. Ruïnes Van Lissos

Rondom het mausoleum kun je nog een aantal ruïnes vinden van de oude Illyrische stad Lissos, de voorloper van het huidige Lezhë. De restanten die je hier ziet bestaan voornamelijk uit de stadsmuren en gaan terug tot de 4e eeuw voor Christus.

Inscriptie in de Gaviari Poort van Lissus in Lezhë

Bij de Gaviari Poort kun je ook een steen vinden met een inscriptie die erop duidt dat de muren rondom de oude stad ook tijdens de Romeinse tijd nog zijn versterkt.

4. Etnografisch Museum Van Lezhë

Vlakbij kun je ook het Etnografisch Museum van Lezhë bezoeken. Je vindt dit museum in het Kultuurpaleis (Pallati i Kulturës) en de ingang is recht tegenover het gemeentehuis (Bashkia Lezhë) op het Skanderbegplein.

Het museum bestaat maar uit één ruimte, maar als je hier tocht bent om het Skanderbeg Mausoleum te bekijken dan is het wel leuk om hier even naar binnen te lopen. Je kunt hier een collectie van allerlei oude spullen bekijken die je een kijkje geven in het leven van vroeger in deze stad.

5. Wandel Langs De Oever Van De Drin

In Lezhë kun je ook een mooie plek vinden om even je benen te strekken. Langs de oever van rivier de Drin ligt namelijk een voetgangerspromenade die helemaal van het noorden tot het zuiden van de stad loopt.

Tijdens de wandeling kom je langs de eerder genoemde bezienswaardigheden, maar er zijn ook een aantal gezellige terrasjes waar je aan de waterkant kunt zitten om te genieten van een drankje of wat kunt eten.

6. Moskee Van Lezhë

Een andere bezienswaardigheid is de Moskee van Lezhë (Xhamia Lezhë), ook wel de Stadsmoskee genoemd. Je vindt de moskee naast het voetbalstadion in het centrum van de stad. De moskee is pas na de val van het communistische regime gebouwd, aangezien de bestaande moskees tijdens de verbanning van religie waren sloopt.

7. Kathedraal Van Sint Nicolaas

Een andere religeuze plek om te bezoeken in Lezhë is de moderne Kathedraal van Sint Nicolaas. Nadat de oorspronkelijke kathedraal van Lissus door de Ottomanen was omgebouwd tot moskee, werd uiteindelijk wel goedkeuring verleend om een nieuwe kathedraal te bouwen op een andere plek. Zodoende werd de katholieke bevolking toch nog enigszins tevreden gehouden.

Onder het communistische regime werd ook deze kerk verwoest, maar inmiddels is de nieuwe Kathedraal van Sint Nicolaas weer heropgebouwd.

8. Orthodoxe Kerk Van Lezhë

Ook de orthodox-christelijke gemeenschap is vertegenwoordigd in Lezhë. De geschiedenis van de Orthodoxe Kerk van Lezhë, ook wel de Kerk van de Transfiguratie van Christus genoemd, gaat helemaal terug naar de 4e eeuw, maar is in de loop der tijd meerdere malen heropgebouwd.

Zo raakte de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar vooral ook tijdens de communistische periode zwaar beschadigd. In 1991 is de orthodoxe kerk weer heropgebouwd en met zijn hoge ligging op de heuvel aan de westelijke oever van de Drin is het een icoon van de stad geworden.

9. Relax Aan De Stranden Van De Adriatische Kust

Lezhë ligt vlakbij de Adriatische kust en rondom de stad zijn verschillende goede stranden waar je heerlijk vakantie kunt vieren. In tegenstelling tot de kleinere kiezelstranden aan de Ionische kust in het zuiden van Albanië, vind je hier in het noorden juist lange en brede zandstranden.

Het bekendste en dichtsbijzijnde strand ligt in Shengjën (foto hierboven) en hier zijn ook de meeste faciliteiten qua hotels en restaurants. Zoek je liever wat meer rust op, dan kun je naar het iets noordelijker gelegen Rana e Hedhun gaan, of naar de stranden van Kune en Tale in het zuiden.

10. Ga Vogelspotten In De Kune en Vain Lagunes

Voor de kust van Lezhë ligt ook een tweetal lagunes, de Kune en Vain lagunes. Deze lagunes, die aan beide kanten van de uitmonding van de Drin in de Adriatische Zee liggen, vormen samen een beschermd natuurgebied met een enorme vogelpopulatie.

Ideaal dus voor vogelliefhebbers en om vogels te spotten zijn er ook een paar uitkijktorens. Uiteraard kun je in dit natuurgebied ook heerlijk wandelen of lekker gaan picknicken.