Ontdek De Oude Stad Van Kotor: 18 Dingen Om Te Doen

Montenegro, Stadsgidsen

Kotor is één van de populairste bestemmingen van Montenegro waar zelfs cruiseschepen voor omvaren om er aan te leggen. Dat is natuurlijk niet zonder reden, want de oude ommuurde stad is niet alleen zelf interessant, maar ligt ook nog eens aan de adembenemende Baai van Kotor. De stad staat dan ook samen met de baai op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt als één van de mooiste plekken van de hele Balkan gezien.

Kotor is overigens gemakkelijk met het vliegtuig te bereiken via het naastgelegen Tivat Airport, of via de luchthavens van Podgorica en Dubrovnik, die beiden op ongeveer 1,5 uur rijden liggen. Bovendien heeft de stad een centrale ligging, want vanuit Kotor kun je gemakkelijk dagtrips maken naar andere mooie plekken zoals Budva, Cetinje, Herzeg Novi of het Skadarmeer.

Sommige mensen maken daarom de bijna 2.000 kilometer lange reis vanuit Nederland met de eigen auto, maar je kunt natuurlijk ook gewoon ter plekke een auto huren.

Kotor zelf heeft ook talloze bezienswaardigheden, zowel binnen als buiten de oude ommuurde stad. Wat de stad bovendien onderscheid van bijvoorbeeld Budva of Dubrovnik is dat het oude centrum niet louter een toeristische attractie is, maar tegelijk ook het commerciële centrum voor de lokale bevolking vormt. In sommige van de oude panden zitten dan ook gewoon banken, verschillende winkels en kantoren.

Kotor is dus de perfecte bestemming voor een stedentrip of een langere vakantie en welke bezienswaardigheden er allemaal zijn en wat je nog meer kunt doen lees je hieronder.

Kasteel van San Giovanni in Kotor

1. Beklim Het Kasteel Van San Giovanni

De oude stad van Kotor is ommuurd, maar deze muren lopen nog een heel eind door tegen de bergen op, waar je het Kasteel van San Giovanni kunt vinden.

De eerste fortificaties werden al door de Illiriërs aangelegd en deze zijn in de loop der tijd verschillende malen heropgebouwd en uitgebreid onder het bewind van de Byzantijnen, Venetiërs en Habsburgers.

Vanaf de oude stad kun je via stenen trappen zigzaggend omhoog klimmen om het fort te bezoeken. Het is een flinke klim van ongeveer 1.300 treden die je in zo’n drie kwartier tot een uur kunt afleggen en als je daar fit genoeg voor bent is het wel één van de beste dingen om in Kotor te doen.

Kerk van Onze Lieve Vrouw van Gezondheid in Kotor

Op verschillende hoogtes kom je delen van het kasteel tegen, waaronder bastions, ruïnes en de Kerk van Onze Lieve Vrouw van Gezondheid. Eenmaal boven gekomen heb je echt een adembenemend uitzicht dat je nooit zult vergeten!

Uitzicht vanaf Fort San Giovanni in Kotor

De beste tijd om Fort San Giovanni te beklimmen is in de ochtend, als de zon nog niet te fel schijnt en het nog niet te heet is, of vlak voor zonsondergang, als de baai prachtig geeloranje kleurt tijdens het gouden uur.

2. Wandel Over De Kasteelmuren Van De Stad

Eenmaal terug beneden is het ook leuk om even bovenop de stadsmuren te klimmen. Je kunt hier even aan de drukte in de smalle straatjes van de oude stad ontsnappen en je kunt over de muren langs een groot deel van de stad lopen en genieten van de uitzichten.

3. Kloktoren Van Kotor

De bekendste blikvanger binnen de muren van de oude stad is de Kloktoren van Kotor op het Wapenplein, het belangrijkste plein van de stad. De toren is in 1602 gebouwd van enorme stenen blokken en heeft twee grote klokken op de gevels van de derde etage. Ieder half uur wordt de kloktoren geluid. Door toedoen van een aardbeving is de toren overigens ietswat scheef komen te staan.

4. Maritiem Museum

Met de ligging aan de Baai van Kotor heeft de haven altijd een belangrijke rol gespeeld voor de stad. Mocht je interesse hebben om meer te weten te komen over de maritieme geschiedenis van Kotor, dan kun je het Maritiem Museum van Kotor bezoeken.

Het museum zit gevestigd in een 17e eeuws paleis van de Grgurina familie op het Marineplein. De collectie bestaat onder andere uit modellen van historische schepen, kaarten, wapens, kostuums, schilderijen en maritieme objecten.

Kathedraal van Sint Tryphon in Kotor

5. Kathedraal Van Sint Tryphon

De Kathedraal van Sint Tryphon is de belangrijkste kerk om te bezoeken in Kotor. Dit is namelijk één van de grootste en sierlijkste gebouwen van de stad en één van de slechts twee Rooms-Katholieke kathedralen van Montenegro, naast die in Bar.

Binnenin de Kathedraal van Sint Tryphon in Kotor

De kathedraal dateert uit 1166 en is vernoemd naar Sint Tryphon, de beschermheer van de stad. In de kerk zijn fresco’s uit de 14e eeuw te zien en op de eerste verdieping is een klein museum met allerlei religieuze schatten en kunstwerken.

Via het museum kun je ook op het balkon komen dat uitkijkt op het Sint Tryphonplein. Op dit plein staan ook de historische gebouwen van het stadhuis en de stadsarchieven van Kotor.

Kerk van Sint Lucas in Kotor

6. Ondek De Vele Kerken Van De Stad

Religie heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de sameleving van Kotor en dat zie je terug aan de vele oude kerken in de stad.

Enkele noemenswaardige kerken om te bezoeken zijn onder andere de Sint Nicolaaskerk, de Kerk van Sint Lucas (foto hierboven) en de Franciscaanse Kerk.

7. Ga Shoppen In De Kleine Straatjes Van Kotor

In tegenstelling tot sommige andere oude stadskernen in de regio is het aanbod van winkels in Kotor een stuk diverser en dat maakt het leuk om hier te gaan shoppen. Verwacht geen modeketens, maar juist allemaal kleine boetiekjes waar de lokale bevolking ook gaat shoppen. Natuurlijk kom je ook verschillende winkels met souvenirs tegen, maar hier vind je dan vaak ook leuke handgemaakte spullen zoals gebreide kleding en gehaakte accessoires.

8. Bekijk De Toegangspoorten Van de Stad

Ook is het leuk om de verschillende toegangspoorten van de stad te bekijken. In totaal zijn er drie stadspoorten, waarvan de centraal gelegen Zeepoort (foto hierboven) het meest gebruikt wordt.

Gurdić Bastion en Toegangspoort in Kotor

De andere poorten zijn de Rivierpoort bij de stenen brug in het noorden en de hierboven afgebeelde Gurdićpoort onder het Gurdićbastion in het zuiden.

9. Romeinse Ruïnes

Vlakbij de Gurdićpoort, net buiten de stadsmuren, kun je nog een archeologische opgraving bezoeken. Dit betreft het middeleeuwse kerkhof Campo Santo met de Kerk van Sint Francis uit 1288. Op het kerkhof liggen met name welgestelde families uit Kotor die tijdens de middeleeuwen zijn begraven.

10. Maak Een Boottocht Over De Baai Van Kotor

Één van de beste manieren om te genieten van de adembenemende omgeving van Kotor is middels een boottocht over de baai. Dit is niet voor niets beschermd UNESCO erfgoed, dus je zult met open mond om je heenkijken. In de marina recht voor de oude stad vind je boten die tochten van verschillende lengtes aanbieden.

11. Zoek Verkoeling Aan Het Strand

Het helderblauwe water in de Baai van Kotor is uitermate geschikt om te zwemmen, dus kun je hier na een dag door de stad geslenterd te hebben lekker een frisse duik nemen. Het strand van Kotor ligt ten noorden van de haven, maar ook in de omgeving kun je allerlei leuke en rustigere strandjes vinden waar je kunt liggen en eventueel strandstoelen kunt huren.

12. Beklim De Ladder Van Kotor

Kun je geen genoeg krijgen van hiken, dan kun je het nóg hogerop zoeken op de Ladder van Kotor. Deze wandelroute loopt parallel aan het Kasteel van San Lorenzo zigzaggend tegen de bergen op, maar gaat een stuk verder de Lovćen bergen in.

De route heeft een lengte van 6,4 kilometer en eindigt bijna een kilometer hoger bij restaurant Nevjesta Jadrana. De hike omhoog duurt zo’n 3 tot 6 uur, maar na de eerste 10 minuten begint het uitzicht al steeds spectaculairder te worden.

De Ladder van Kotor is dus voor gevorderden en is hiken sowieso niet zo je ding, dan kun je ook met de auto bij het eindpunt komen (waarover later meer).

Fort Gorazda in Kotor

13. Fort Gorazda

Heb je de beschikking over een (huur)auto, dan kun je rondom Kotor nog véél meer mooie plekken opzoeken. In plaats van te voet de Ladder van Kotor te beklimmen kun je ook met de auto de bergen in rijden. Maak in dat geval dan een stop bij Fort Gorazda.

Dit fort is tussen 1884 en 1886 onder de heerschappij van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit het Lovćengebergte. Later gebruikte het Joegoslavische leger het fort als legerdepot, maar sinds de jaren ’90 is het verlaten en ligt het er vervallen bij maar je kunt het wel bezoeken.

14. Zigzag Naar Boven Via De Kotor Serpentine

Vanaf Fort Gorazda kun je verder de bergen in rijden via de Kotor Serpentine, een panoramische zigzag weg die je naar hetzelfde punt brengt als waar de Ladder van Kotor uitkomt.

Onderweg kun je ook een stop maken bij Horizont Bar waar je vanaf het panoramaterras één van de mooiste uitzichten hebt. Hier kun je de hele Baai van Kotor zien, dus zowel de kant van Kotor als die van Tivat die door het Vrmacgebergte gescheiden worden.

15. Lovćen Nationaal Park

Als je meer tijd hebt voor een uitstapje vanuit Kotor, dan kun je ook een paar uur of zelfs een hele dag spenderen in het Lovćen Nationaal Park. In dit ruige gebergte zijn diverse gemarkeerde wandelroutes, waarvan de meeste beginnen bij het bezoekerscentrum van het park.

Ook kun je hier het Mausoleum van Njegoš, één van Montenegro’s markantste vorsten, bezoeken. Dit mausoleum bevindt zich op de één-na-hoogste hoogste piek van het Lovćengebergte, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het omringende berglandschap.

16. Bezoek Perast

Een ander idee voor een uitstapje vanuit Kotor is een bezoek aan Perast aan de andere kant van de baai. Dit kleine oude stadje stelt niet zo heel veel voor, maar is wel gezellig met leuke terrasjes aan het water en je kunt er een paar attracties bezoeken waaronder oude kerkjes, een geruïneerd fort en een museum. Ook kun je je door de lokale schippers naar twee piepkleine eilandjes laten varen om een kerk en een klooster te bezoeken.

17. Maak Een Dagtrip Naar Cetinje

Cetinje is de oude hoofdstad van het Koninkrijk Montenegro en ligt op ongeveer een uur rijden van Kotor, wat het uitermate geschikt maakt voor een dagtrip die je eventueel ook nog kunt combineren met het Lovćen Nationaal Park.

Wat Cetinje zo bijzonder maakt is dat het eigenlijk maar klein is en meer dorps aanvoelt, maar waar toch genoeg te zien is. Zo kun je onder andere het oude Paleis van Koning Nicolaas bezoeken, verschillende musea en vind je hier nog de historische gebouwen van de voormalige ambassades.

18. Maak Een Dagtrip Naar Budva

Een andere stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken vanuit Kotor is Budva. In slechts een half uur rijden ben je al in deze stad aan de Adriatische Kust en kun je de oude ommuurde stad bekijken, heerlijk aan het strand liggen, of andere mooie plekken langs de prachtige kust bekijken.