16 Fantastische Dingen Om Te Doen In Korçë

Albanië, Stadsgidsen

Korçë, ook wel Korça genoemd in het Engels, is een stad in het zuidoosten van Albanië, vlakbij de grenzen met Griekenland en Noord-Macedonië. De stad ligt op ongeveer drie kwartier rijden van het bekende Meer van Ohrid en op 3 uur van de hoofdstad Tirana.

Omdat Korçë een beetje in een uithoek en niet op de belangrijkste toeristische routes ligt, wordt de stad nog vaak overgeslagen tijdens een rondreis door Albanië en dat is jammer. Korçë is namelijk een leuke, levendige stad waarin het heden en verleden naadloos in elkaar overgaan. Daarnaast is het ook een prettige stad met veel ruimte en groen die door sommigen zelfs de meest leefbare stad van Albanië wordt genoemd.

Ook de omgeving is prachtig, dus redenen genoeg voor een bezoek. Hieronder lees je wat de belangrijkste bezienswaardigheden zijn en wat je allemaal nog meer kunt doen in Korçë.

1. Beklim De Panoramatoren

Om gelijk een overzichtelijk beeld te krijgen van Korçë beklim je als eerste de trappen van de 33 meter hoge Panoramatoren. Je vindt de toren met de letters “RED” midden in het centrum. Het betonnen gebouw mag dan wel spuuglelijk zijn, vanaf de top heb je wel een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving. Het is trouwens ook een aanrader om de zonsondergang hier te bekijken, als de stad goudgeel kleurt tijdens het ‘golden hour’.

2. Ga Shoppen Op De Oude Bazaar

De Oude Bazaar (Pazari i Vjetër) is misschien wel de leukste en gezelligste buurt van Korçë. Zo’n 500 jaar geleden, tijdens de Ottomaanse tijd, was dit al een belangrijk handelscentrum van de stad met veel winkels, werkplaatsen van ambachtslieden en herbergen. Tegenwoordig vind je in deze historische buurt vooral veel gezellige cafés en restaurants, enkele pensions en veel kleine winkeltjes met leuke authentieke spullen en dit is dan ook de beste plek om te gaan shoppen voor souvenirs.

Kometeti - Kafe Muzeum in Korçë

3. Drink Een Koffie In Café Komiteti

Het gezellige plein met terrassen op de bazaar is de ideale plek om neer te strijken na het geslenter over de kasseien van de historische straatjes en een leuk tentje om dan even te gaan zitten is Kometeti. Dit is namelijk niet alleen een gezellig café, maar ook een zelfbenoemd museum. Misschien is dat ietswat overdreven, maar ze hebben wel een leuke collectie van oude spulletjes tentoongesteld, dus moet je zeker ook even binnen een kijkje gaan nemen. En bestel dan natuurlijk ook meteen een koffie, of een raki als je daar al aan toe bent.

4. Kathedraal Van De Wederopstanding

De Orthodoxe Kathedraal van de Wederopstanding van Christus is één van de grootste kathedralen van Albanië en hét symbool van Korçë. De kerk is tussen 1992 en 1995 gebouwd omdat de oude Kathedraal van Sint George in 1968 door de communisten was gesloopt. Ondanks dat de Orthodoxe kathedraal vrij nieuw is, is het een prachtig bouwwerk met een historische byzantijnse stijl waarmee het een typisch voorbeeld is van hoe Korçë een samensmelting van oud en nieuw is.

Monument van de Sint  George Kathedraal in Korçë

De sloop van de oude kathedraal was de bewoners overigens een doorn in het oog. Op de plek van de oude kerk, die moest wijken voor de bouw van een bibliotheek, staat nu een monument in de vorm van een protestmuur. Ook zijn de contouren van de kerk op de grond afgebeeld. Je vindt dit monument bij het stadhuis (bashkia), op de Sint George Boulevard (Bulevardi Shën Gjergji) die naar de beschermheilige van de kerk is vernoemd.

Mirahori Moskee in Korçë

5. Mirahori Moskee En Kloktoren

Vlakbij de bazaar van Korçë staat de historische Iljaz Mirahori Moskee (Xhamia e Iljaz Mirahorit). De moskee zou tussen 1494 en 1496 door Iljaz Bej Mirahori op de fundamenten van een oud klooster zijn gebouwd. Tijdens het communistische regime van Enver Hoxha is de minaret gesneuveld. Pas in 2014 is deze in een iets andere stijl heropgebouwd.

Naast de moskee staat ook een kloktoren die bij het moskeecomplex hoort, maar deze is pas in 1784 toegevoegd. In 1960 raakte de kloktoren zwaar beschadigd door een aardbeving, maar het duurde tot 2016 voordat deze pas werd gerestaureerd.

6. Drink Een Korça In De Bierbrouwerij

Korça is één van de bekende biermerken in Albanië en is natuurlijk is vernoemd naar de stad waar het bier gebrouwen wordt. Als je dan toch in Korçë bent dan is er natuurlijk geen betere plek om zo’n goudgele rakker te proberen dan in de brouwerij zelf. Helaas kun je geen rondleiding door de brouwerij maken, maar er is wel een enorme biergarten waar je onder de schaduw van de bomen met een ijskoud biertje verkoeling kunt zoeken. Of dit het lekkerste Albanese biertje is moet je zelf maar beoordelen, maar mocht je er honger van krijgen dan kun je hier ook heerlijke traditionele gerechten bestellen.

Museum voor Educatie in Korçë

7. Nationaal Museum Voor Educatie

Korçë is een stad vol historie en cultuur met verschillende musea en het museum dat bovenaan de meeste aanbevelingslijstjes staat is het Nationaal Museum voor Educatie. Dit geprezen museum wordt als één van de belangrijkste van Albanië beschouwd en is dan ook niet toevallig gevestigd in een historisch gebouw dat een belangrijke rol in de geschiedenis heeft gespeeld. Het gebouw zelf dateert van rond 1840, maar opende op 7 maart 1887 de deuren als de eerste school waar les werd gegeven in de Albanese taal. In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van het onderwijs in Albanië en de strijd die met de Ottomanen werd gevoerd over het gebruik van de Albanese taal in het onderwijs. In het museum zijn foto’s, manuscripten en diverse attributen uit de historie van de school tentoongesteld.

Gjon Mili Fotografiemuseum in Korçë

8. Fotografiemuseum

Tegenover het educatiemuseum staat een prachtig historisch felgeele gekleurd gebouw met een Roemeense stijl. Op de bovenste vierdiepingen hiervan zit het Gjon Mili Fotografiemuseum, een ander bijzonder museum dat de moeite waard is om te bezoeken. Gjon Mili (1904-1984), geboren in Korçë, werd bekend als fotograaf van het Amerikaanse magazine Life. Hij was een pionier op het gebied van nieuwe technieken in de fotografie, maar maakt ook faam door bekende mensen op de gevoelige plaat vast te leggen, waaronder Pablo Picasso, dictator Enver Hoxha en kopstukken van het Watergate-proces. In het museum vind je zijn belangrijkste werken en experimenten met de daarbij behorende verhalen.

9. Archeologisch Museum Van Korçë

Als je van geschiedenis houdt, dan kun je nog meer te weten komen in het Archeologisch Museum van Korçë. Helaas is het museum door geldgebrek niet in een geweldige staat, maar de collectie wordt wel onderhouden door een enthousiaste curator die je graag meer vertelt. Je vindt hier met name archeologische objecten van nederzettinen in de regio die teruggaan tot in de neolithische tijd. Overigens zit het museum in een minder toeristische, maar wel een historische buurt met enkele prachtige oude panden.

Bratko Museum voor Oosterse Kunst in Korçë

10. Bratko Museum Voor Oosterse Kunst

Als je van kunst houdt neem dan eens een kijkje in het Bratko Museum voor Oosterse Kunst (Muzeu i Artit Oriental Bratko). Met de oprichting van dit museum in 2003 ging de wens in vervullen van de in Korçë geboren fotograaf George Mimitri Boria (1903-1990). De fotograaf werkte 14 jaar in het na-oorlogse Japan waar hij gefascineerd raakte door oosterse kunst en dit begon te verzamelen. Zijn nalatenschap is in het museum te zien en bestaat uit een collectie foto’s, Japanse kimono’s, Chinese altaren, Indonesische zwaarden en andere kunstobjecten.

Nationaal Museum voor Middeleeuwse Kunst in Korçë

11. Nationaal Museum Voor Middeleeuwse Kunst

Even verderop staat ook het Nationaal Museum voor Middeleeuwse Kunst met een enorme collectie van wel 7.000 culturele objecten. De collectie bestaat uit voornamelijk uit historische religieuze iconen van steen, hout, textiel en metaal en beelden van religieuze figuren. Één van de kopstukken van de collectie is het byzantijnse icoon van de aartsengel Michael, dat ook wel de ‘Mona Lisa van de Balkan’ wordt genoemd.

Bulevardi Shën Gjergji in Korçë

12. Maak Een Avondwandeling Over De Sint George Boulevard

In de avond komen veel Albanezen hun huis uit voor een wandeling en om te socializen. Dit gebruik, dat xhiro (letterlijk: wandeling) heet, zie je onder andere in de autovrije Sint George Boulevard (Bulevari Sjën Gjerji) die van de Panoramatoren tot de Orthdoxe Kathedraal loopt. Deze straat met cafés en ijswinkels komt ’s avonds dan ook helemaal tot leven. De perfecte plek dus om zelf een avondwandeling te maken.

13. Probeer Lakror

Als onderdeel van je reiservaring wil je natuurlijk ook allerlei lekkernijen uit de lokale keuken proberen. Wat dat betreft staat Korçë bekend om lakror en in juli wordt in de stad zelfs een jaarlijks lakror-festival gehouden. Lakror heeft iets weg van byrek, de gevulde bladerdeegsnack die je overal in Albanië en de rest van de Balkan tegenkomt, maar is toch net even anders. De regionale variant wordt gemaakt met kool, aangevuld met andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld kaas, tomaat, spinazie of pompoen. Lakror is ook is veel dunner en wordt op traditionele wijze op een kolenvuur gebakken waardoor het wat minder vettig is.

Één van de beste plaatsen om lakror te proberen is Shija e Saçit waar je een ruime keuze hebt uit verschillende ingrediënten en de vrouw des huizes maakt de lakror op traditionele wijze vers voor je klaar.

Uitzicht vanaf de Moravaberg in Korçë

14. Geniet Van Het Uitzicht Vanaf De Moravaberg

De bergachtige omgeving van Korçë is ook echt fantastisch en voor een prachtig uitzicht over de stad en de wijde omgeving ga je naar de Moravaberg. Je kunt hier vanuit de stad naartoe hiken, maar er is ook een geasfalteerde weg. Op dit uitkijkpunt staat ook de Kerk van Sint Elias en een enorm kruis dat van vanuit de hele omgeving te zien is. Uiteraard zijn er meer plekken om naar toe te hiken en het hoogste punt van het Moravagebergte ligt op een hoogte van 2.042 meter.

Kerk van St. Athanasius in Voskopoje

15. Maak Een Dagtrip Naar Voskopojë

Mocht je meer tijd hebben in Korçë, dan kun je een dagtrip maken naar Voskopojë, een dorpje op zo’n half uur rijden van de stad. Voskopojë heette vroeger Moscopole en was het culturele en commerciële centrum van de Aroemenen, een Romaanstalige (Aroemeens) sprekende bevolkingsgroep die in de regio leefde. Deze mensen waren voornamelijk Oosters-Orthodox en bouwden hier tussen de 16e en 18e eeuw in totaal zo’n 24 tot 30 kerken. Mede door toedoen van de Ottomanen zijn er daar nog maar 8 van over, waarvan sommige kerken in betere staat zijn dan anderen, maar stuk voor stuk worden deze wel gerenoveerd om meer toeristen te trekken. Voskopojë wordt dan ook wel het Jeruzalem van de Aroemenen genoemd, die hier al lange tijd geen meerderheid meer vormen. Het is in ieder geval een rustig maar leuk dorpje om te bezoeken en de prachtige oude kerken te bekijken.

16. Maak Een Dagtrip Naar Het Meer Van Ohrid

Het bekende Meer van Ohrid ligt op slechts 45 minuten rijden van Korçë, wat het uitermate geschikt maakt voor een onvergetelijke dagtocht. Het meer is prachtig gelegen tussen de bergen, op de grens van Albanië en Noord-Macedonië. Aan de Albanese kant kun je bijvoorbeeld Pogradec bezoeken, maar je kunt ook gaan voor de historische stad Ohrid aan de Noord-Macedonische kant. Wat je allemaal nog meer kunt doen aan het Meer van Ohrid lees je hier.