19 Dingen Om Te Doen In Ioannina

Griekenland, Stadsgidsen

Bij Griekenland denk je al snel aan prachtige stranden en eilanden, maar ook het binnenland is absoluut de mooite waard. Zo vind je tussen de bergen in het noordwesten van het land de gezellige stad Ioannina met een prachtige ligging aan de oever van het Pamvotidameer.

Deze moderne stad mag dan slechts 114 duizend inwoners tellen, maar het is de grootste stad in de historische regio Epirus en heeft alles om je gemakkelijk enkele dagen te kunnen vermaken.

Ioannina heeft namelijk een gezellig oud centrum en verschillende bezienswaardigheden die getuigen van de rijke historie. De stad is ook een prima uitvalsbasis voor uitstapjes in de prachtige omgeving en een minder bekend alternatief om te ontsnappen aan de drukte van de meer toeristische vakantiebestemmingen.

Of je nu van cultuur, natuur, of gezelligheid houdt, Ioannina is zeker een aanrader tijdens een rondreis door Griekenland! Wat je zoals allemaal kunt zien en doen lees je hieronder.

1. Kasteel Van Ioannina

Bij een bezoek aan de stad kan het enorme Kasteel van Ioannina je niet ontgaan en dit is dan ook de belangrijkste toeristische attractie. Deze oude ommuurde stad werd al in de 6e eeuw door de Romeinse keizer Justinianus gebouwd, maar kreeg zijn huidige uiterlijk gedurende de Ottomaanse overheersing.

Het Kasteel van Ioannina ligt pal naast het centrum van de stad op een schiereiland in het meer en bestaat uit twee delen. Beide delen zijn overigens vrij toegankelijk want entree is alleen van toepassing als je de binnen de kasteelmuren gelegen musea wilt bezoeken, waarover later meer.

Het eerste deel is de ommuurde oude stad die tot op de dag van vandaag nog altijd bewoond is. Mocht je er altijd al van gedroomd hebben in een kasteel te overnachten, dan zijn hier ook diverse hotels en guest houses te vinden.

Ottomaanse Bibliotheek in het Kasteel van Ioannina

In dit deel staan onder andere ook de oude Kahal Kadosh Yashan Synagoge, een Turks badhuis, een oude Ottomaanse bibliotheek (foto boven), en de Aslan Pasja Moskee (waarover later meer).

Toegangspoort naar Its Kale in het Kasteel van Ioannina

Binnen het kasteel staat nog een tweede verdedigingsmuur die de hoger gelegen akropolis afschermt van de bewoonde stad. Dit gedeelte, genaamd Its Kale (Iç Kale is Turks voor citadel), dateert uit de 11e eeuw, maar werd onder Ottomaanse bewind verbouwd tot de residentie van de machtige leider Ali Pasja.

Ruïnes van het Paleis van Ali Pasja in het Kasteel van Ioannina

Hier vind je onder andere de ruïnes van het paleis (saraj) van Ali Pasja, de Kerk van Sint Anargyro, de Fethiye Moskee en een drietal musea. Er is ook een restaurant en je kunt genieten van het uizicht over het Pamvotidameer.

2. Byzantijns Museum Van Ioannina

Één van de gebouwen in Its Kale is het in 1958 gebouwde koninklijke paviljoen dat tegenwoordig het Byzantijns Museum van Ioannina huisvest. In dit museum is een tentoonstelling van Vroeg-Christelijke en Byzantijnse religieuze kunst en enkele archeologische opgravingen.

Alhoewel het museum maar klein is, geeft het ticket je wel ook meteen toegang tot de naastgelegen Fetihye Moskee en de Schatkamer van Ali Pasja.

Fethiye Moskee in het Kasteel van Ioannina

3. Fethiye Moskee

De Fetiye Moskee dateert van vlak na de Ottomaanse verovering van Ioannina in 1430. De moskee was oorspronkelijk van hout en werd in 1611 vervangen door een stenen gebouw. In 1795 deed Ali Pasja een grondige verbouwing en renovatie die de moskee het huidige uiterlijk gaf. Destijds was het de belangrijkste moskee van de stad.

Beschilderde koepel van de Fetiye Moskee in Ioannina
Interieur van de Fetiye Moskee in Ioannina

Van binnen is de Fetiye Moskee prachtig beschilderd en kun je wat meer te weten komen over het leven van Ali Pasja en de rol die hij heeft heeft gespeeld voor de stad, dus ga zeker even naar binnen.

Graftombe van Ali Pasja in Ioannina

Voor de ingang van de moskee ligt de grafttombe van Ali Pasja en zijn vrouw Emine. De Ottomaanse leider werd in 1822 onthoofd voor verraad.

Vlak achter de moskee kun je nog enkele ruïnes vinden van een eeuwse kerk die hier tussen de 13 en 15e eeuw heeft gestaan.

Schatkamer van Ali Pasha in het Kasteel van Ioannina

4. Schatkamer Van Ali Pasja

In het enige nog overgebleven deel van het Paleis van Ali Pasha kun je de zogenaamde ‘Schatkamer’ bezoeken, alhoewel men er niet zeker van is wat de oorspronkelijke functie van het gebouw was.

Schatkamer van Ali Pasja in het Kasteel van Ioannina

Eigenlijk is de Schatkamer van Ali Pasha meer een extensie van het Byzantijns Museum met onder andere zilverwaren, religieuze objecten en andere historische schatten.

Zilversmederij Museum in het Kasteel van Ioannina

5. Zilversmederij Museum

In het westerse bastion van het kasteel bevindt zich het Zilversmederij Museum. Zilverwinning- en smederij speelde namelijk eeuwenlang een belanrijke rol in de regio Epirus.

Zilversmederij Museum in Ioannina

Het museum neemt je mee door de geschiedenis van zilversmederij, inclusief de technologische ontwikkelingen van deze ambacht en de verschillende toepassingen van het metaal in het dagelijkse leven. Ook is er een tentoonstelling van enkele prachtige kunststukken van zilver.

Arslan Pasha Moskee in Ioannina

6. Etnografisch Museum Van Ioannina

In de noordoostelijke hoek van het Kasteel van Ioannina staat de Aslan Pasja Moskee, ook wel de Moskee van Ali Pasja genoemd. Aslan is Turks voor leeuw, een verwijzing naar de pasja die ook wel de Leeuw van Ioannina werd genoemd.

Gebedsruimte van de Aslan Pasja Moskee in Ioannina

De moskee is in 1618 door Ali Pasja gebouwd op de restanten van de Kerk van Johannes de Doper, om het neerslaan van een opstand tegen de Ottomaanse heerschappij te vieren. Tot 1922 was de moskee nog in gebruik, waarna de meeste moslims Ioannina verlieten.

Tegenwoordig huisvest de oude moskee het Etnografisch Museum van Ioannina, dat een kijkje geeft in het middeleeuwse leven binnen de stadsmuren waar Grieken, Turken, en Joden met elkaar samenleefden.

In het gedeelte rechts van de ingang zijn allerlei joodse objecten, zoals kleding en tapijten tentoongesteld. Links van de ingang zie je onder andere Epirotische klederdracht, wapeens, en zilverwerk. In de centrale gebedsruimte van de moskee zijn Turkse huiskamertaferelen te vinden.

Terrassen op het Maviliplein in Ioannina

7. Slenter Door Het Gezellige Centrum

Binnen de muren van het kasteel is het behoorlijk rustig, maar daarbuiten is Ioannina een zéér levendige stad met een bruisend leven, leuke winkeltjes en talloze gezellige cafés en terrassen.

Dwars door het centrum loopt een lange autovrije straat met verschillende namen (Kallari, Lord Byron en Papazoglou), maar ook in de omliggende straten en op het Maviliplein (foto boven) komt het bruisende leven je tegemoet.

Dit maakt Ioannina een gezellige stad waar je prima meerdere dagen kunt verblijven, bijvoorbeeld als uitvalsbasis om te regio te verkennen.

8. Archeologisch Museum Van Ioannina

Dat Ioannina een rijke historie heeft is je waarschijnlijk ondertussen wel duidelijk, maar de geschiedenis gaat nog véél verder terug want de regio is al sinds de oude steentijd tijd bewoond.

Als je het interessant vindt om je hier verder in te verdiepen, dan kun je het Archeologisch Museum van Ioannina bezoeken. Tot de belangrijkste expositiestukken behoren vondsten uit archeologische opgraving van onder andere Dodoni, Nekromanteion en Kastritsa.

9. Kloktoren Van Ioannina

In het Litharitsia Park, vlakbij het Archeologisch Museum staat de monumentale Kloktoren van Ioannina, een belangrijk icoon van de stad. De kloktoren is in 1905 door Osman Pasja gebouwd en heeft een elegante architectuur met neoklassieke en oriëntaalse stijlen.

Een leuk weetje is dat de klok zelf afkomstig is uit de kloktoren van de toegangspoort van het kasteel en heeft dus heel wat van de rijke geschiedenis doorstaan.

Monument van de Onbekende Soldaat in Ioannina

Naast de kloktoren staan ook enkele monumenten, waaronder het Monument van de Onbekende Soldaat, dat bestaat uit een beeld van een vrouw met het hoofd van Athena, de godin van oorlog en vrede. Het monument dateert uit de jaren ’20 en symboliseert de bevrijding van de stad.

Veli Pasha Moskee in Ioannina

10. Veli Pasja Moskee

Iets verderop richting het zuiden staat de oude Veli Pasja Moskee. Helaas is deze behoorlijk verwaarloosd en ontbreekt de minaret, maar de moskee heeft wel een belangrijke historische waarde.

De moskee dateert waarschijnlijk uit de 17e eeuw, maar werd aan het begin van de 19e eeuw grondig gerenoveerd door Veli Pasja, één van de zoons van Ali Pasja. De gerenoveerde moskee maakte deel uit van het paleis van Veli Pasja, met een school, keuken, en diverse andere gebouwen.

Sint Marinakerk in Ioannina

11. Sint Marinakerk

Als je nog een klein stukje verder naar het zuiden loopt dan vind je aan je linker hand de Kerk van Sint Marina, te herkennen aan de enorme kloktoren aan de straat.

De geschiedenis van deze kerk gaat terug naar 1611, toen bisschop Dionysos een opstand tegen de Ottomaanse bezetting leidde middels een bestorming van het kasteel. De bestorming werd echter afgeslagen en het antwoord hierop was een verbanning van alle orthodoxe christenen uit het kasteel.

Sint Marinakerk in Ioannina

Rond 1640 werd daarom buiten het kasteel een nieuwe kerk gebouwd ter ere van de martelaar Sint Marina. In 1791 werd deze tempel vervangen door een nieuwe kerk, maar ook deze had geen lang leven nadat een belegering en een brand de kerk verwoestten. In 1852 werd de kerk daarom volledig opnieuw opgebouwd in de huidige vorm.

Folklore Museum Frontzos in Ioannina

12. Folklore Museum Kostas Frontzos

Als je van cultuur houdt, dan is het Folklore Museum Kostas Frontzos ook een echte aanrader. Dit museum neemt je namelijk terug in de tijd om ee kijkje te krijgen in het dagelijkse leven van vroeger.

Klederdracht in het Folklore Museum Kostas Frontzos in Ioannina

Verdeeld over twee verdiepingen vindt je hier allerlei historische folklore objecten, waaronder prachtige klederdracht, sierraden, kuntstukken en volledig ingerichtte huiskamers.

Pamvotidameer in Ioannina

13. Wandel Langs De Oever Van Het Pamvotidameer

Ioannina is niet voor niets prachtig gelegen aan het Pamvotidameer, ook wel simpelweg het Meer van Ioannina genoemd, dus als je de drukte van de stad even wilt ontvluchten, maak dan een prachtige wandeling langs de oever van het meer.

Je kunt namelijk vanaf het Maviliplein ten noorden van het centrum via een promenade helemaal rondom het kasteel richting het zuiden van de stad wandelen. Wil je echt even flink de benen strekken, dan kun je zelfs nog kilometers verder wandelen richting het zuiden van het meer.

14. Maak Een Boottocht Naar Het Ioannina Eiland

In het meer ligt ook het Ioannina Eiland wat absoluut een bezoek waard is. Je kunt hier alleen met de boot komen, maar de oversteek duurt nog geen 10 minuten en de boten varen de hele dag door op-en-neer. Je vindt de veerboten aan de kade ten noordwesten van het kasteel, vlakbij het Maviliplein.

Op het eiland is een klein dorpje en er zijn verschillende bezienswaardigheden, waaronder het Ali Pasja Museum en maar liefst 7 oude byzantijnse kloosters.

In zo’n 1 tot 2 uur heb je het eiland waarschijnlijk wel zo’n beetje gezien, maar je kunt er ook makkelijk langer verblijven als je alle klooster wilt bekijken of nog iets wilt eten of drinken.

Er zijn namelijk meerdere restaurantjes te vinden om even uit te rusten en enkele leuke winkeltjes om te shoppen voor souvenirs.

Als je wilt kunt je zelfs een rondje langs de over rond het hele eiland lopen om te genieten van de prachtige omgeving. Ook is er een klein bezoekercentrum met meer informatie over de flora en fauna van het eiland en het meer.

Ali Pasha Museum op het Ioannina Eiland

15. Ali Pasja Museum

Aan het einde van zijn leven trok Ali Pasja zich opgejaagd door het Ottomaanse leger terug op het eiland en in 1822 werd hij hier in een vuurgevecht neergeschoten en uiteindelijk onthoofd.

Gouden geweer van Ali Pasja in het Ali Pasja Museum in Ioannina

Dit vond plaats in het Klooster van Sint Panteleimon waar hij verbleef en wat tegenwoordig dient als het Ali Pasja Museum. In dit museum kun je onder andere het gouden geweer en andere persoonlijke spullen van de Ottomaanse leider vinden.

Ali Pasja Museum op Ioannina Eiland

Een ander deel van het museum richt zich juist op de 19e eeuwse Griekse Revolutie tegen de Ottomaanse bezetting. Als je dan toch op het eiland bent, dan mag je dit museum dus zeker niet overslaan.

Philanthropinos Klooster op het Ioannina Eiland

16. Philanthropinos Klooster

Zeven kloosters bezoeken is wat eentonig en wellicht wat veel van het goede, maar als je er dan één zou moeten kiezen ga dan naar het Philanthropinos Klooster, ook wel het Sint Nicolaasklooster genoemd. Dit ligt namelijk pal naast het dorpje en dateert uit 1291, waarmee dit het oudste klooster op het eiland is.

Fresco schilderingen in de kerk van het Philanthropinos Klooster op Ioannina Eiland

Het klooster is gesticht door de Philanthropinos familie die zijn toevlucht naar het eiland zocht na de val van Constantinopel. De prachtige frescoschilderingen in de kerk dateren waarschijnlijk uit de 16e eeuw.

17. Perama Grot

In de omgeving van Ioannina is ook van alles te zien en zo ligt op slechts enkele kilometers van het centrum van de stad de Perama Grot.

Deze grot is zo’n 1,5 miljoen jaar geleden ontstaan en met een totale lengte van zo’n 5 kilometer en wel 19 verschillende soorten stalactieten en stalagmieten is het één van de grootste en bijzonderste grotten van Europa. De Perama Grot is overigens pas in 1940 per toeval ontdekt, toen inwoners van de stad naar een schuilplaats zochten tijdens een bombardement.

Ongeveer 1,100 meter van het gangenstelsel is te bezoeken maar dat kan alleen met een gids. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.

18. Archeologische Opgraving Van Dodoni

Een andere tip voor een uitstap in de omgeving van Ioannina is een bezoek aan de Archeologische Opgraving van Dodoni, zo’n 20 kilometer ten zuidwesten van de stad.

Het Orakel van Dodoni dateert van 2.000 vóór Christus en is daarmee het oudste heiligdom van Griekenland. Naast het orakel bestaat het archeologische park ook uit een oud-Grieks theater en enkele andere ruïnes.

19. Maak Een Dagtocht Naar Meteora

Mocht je meer tijd hebben in Ioannina, dan is een dagtocht naar Meteora een absolute aanrader. Meteora is een bijzondere rotsformatie waar vanaf de 14e eeuw op de onherbergzame toppen verschillende kloosters zijn gebouwd. Dit unieke tafereel is spectaculair om te zien en niet voor niets UNESCO Werelderfgoed.

Alhoewel je ook prima 2 tot 3 dagen kunt doen over het bekijken van de kloosters en het genieten van de adembenemende omgeving, kun je ook prima de highlights bekijken tijdens een dagtrip vanuit Ioannina.