Ontdek Herceg Novi: Kastelen, Stranden & Cultuur

Montenegro, Stadsgidsen

Herceg Novi is een prachtige stad en een mooie vakantiebestemming aan de Adriatische Kust van Montenegro.

Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Dubrovnik (Kroatië), op ongeveer drie kwartier rijden, maar je kunt ook naar Tivat vliegen wat een uurtje rijden is. Mocht je met de auto naar Herceg Novi willen rijden, dan moet je rekenen op een afstand van zo’n 1.900 kilometer.

Herceg Novi heeft eigenlijk alle ingrediënten voor een fantastische vakantie. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk aan het strand liggen, kastelen bezoeken en cultuur opsnuiven in de oude stad, maar in de omgeving is ook vanalles te doen. De stad ligt namelijk aan de voet van het Orjengebergte en aan de uitmonding van de prachtige Baai van Kotor.

Hieronder hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden, wat je nog meer kunt doen en andere tips voor een bezoek aan Herceg Novi voor je op een rijtje gezet.

Spaanse Fort in Herceg Novi

1. Wandel De Heuvel Op Naar Het Spaanse Fort

Het Spaanse Fort is zeker niet de populairste attractie van Herceg Novi, maar tegelijkertijd wel weer één van de meest spectaculaire. En dat heeft te maken met de ligging op de heuvel net achter de stad.

De korte, maar stijle klim naar boven maakt dat veel bezoekers van de stad het kasteel links laten liggen, maar je kunt er ook gewoon met de auto komen en dus bijvoorbeeld eerst hier een kijkje nemen voordat je de auto parkeert en de stad bezoekt.

Ruïnes van het Spaanse Fort in Herceg Novi

Het kasteel werd in de 16e eeuw onder Spaans bewind gebouwd ter verdediging van de Baai van Kotor. Het huidige uiterlijk van het kasteel is echter meer te danken aan latere aanpassingen en versterkingen onder het Ottomaanse, Venetiaanse en Oostenrijk-Hongaarse bewind.

Helaas is het kasteel behoorlijk verwaarloosd en vind je binnen de muren enkel ruïnes, maar je kunt de kasteelmuren wel beklimmen voor een waanzinnig uitzicht over de stad en de zee.

Kanli Kula Fort in Herceg Novi

2. Bezoek Het Kanli Kula Fort

Aan kastelen geen gebrek in Herceg Novi en zo vind je midden in de stad, vlak naast het oude centrum het Kanli Kula Fort. Dit kasteel verkeert in een stuk betere staat en heeft zelfs een openluchttheater waar in de zomer voorstellingen worden gehouden.

Kanli Kula is in 1539 gebouwd door de Ottomanen en de naam is Turks voor “bloedige toren”, een verwijzing naar het oorspronkelijke waterreservoir van het fort dat later werd gebruikt als gevangenis. Op de muren van deze gevangenis kun je tekeningen van schepen zien die door de gevangenen zijn gemaakt.

3. Bekijk De Kloktoren Van Herceg Novi

Het oude centrum van Herceg Novi is niet zo groot, maar wel leuk om even door heen te lopen en er zijn ook een aantal bezienswaardigheden. Het centrale plein, Trg Nikole Đurkovića, is een gezellige plek met terrassen en hier vind je ook de iconische kloktoren van de stad.

De toren is in 1667 door de Ottomanen gebouwd en diende als de belangrijkste toegangspoort van de stad. Tegenwoordig is de Kloktoren van Herceg Novi één van de belangrijkste iconen van de stad en is het ook terug te vinden op het wapen van de stad.

4. Ga Terug In De Tijd In Het Museum Van De Oude Stad

Vlak naast de kloktoren staat het Museum van de Oude Stad (Muzej Stari Grad). In dit kleine museum vind je vooral oude fotos, kaarten en andere attributen die je laten zien hoe de stad er vroeger uitzag en gedurende de afgelopen eeuwen is veranderd.

Kerk van Aartsengel Sint Michael in Herceg Novi

5. Bezoek De Kerk Van De Aartsengel Sint Michael

Aan de andere kant van de kloktoren en het museum ligt nog een gezellig pleintje, het Herceg Stjepanplein, ook wel Bellavista genoemd. Midden op dit plein staat de Kerk van de Aartsengel Sint Michael, één van de bijzonderste bouwwerken van de stad.

De kerk is tegen het eind van de 19e eeuw gebouwd en combineert verschillende bouwstijlen die de geschiedenis van de stad typeren. Zo heeft de kerk gothische ramen, romaanse bogen, een byzantijnse koepel, een Servisch-orthodox interieur en zelfs enkele islamitische stijlinvloeden.

Kerk van Sint Joakim in Herceg Novi

6. Bezoek De Kerk Van Sint Hiëronymus

Even verderop in de oude stad staat de Kerk van Sint Hiëronymus (Crkva sv. Jeronima). Deze katholieke kerk is in 1857 gebouwd op de plek van een oudere kerk uit de 17e eeuw. Sint Hiëronymus, aan wie de kerk is toegewijd, is de beschermheilige van de stad en wordt door zowel de katholieke als de orthodoxe kerk geëerd.

Forte Mare in Herceg Novi

7. Beklim Forte Mare

Als je geen genoeg kunt krijgen van het beklimmen van kastelen, dan kun je ook nog Forte Mare bezoeken. Dit is het laagstgelegen fort van de stad, maar met de ligging direct aan de kust heb je hier wel een mooi uitzicht over het strand en de marina van Herceg Novi.

Forte Mare is in de 14e eeuw door de Bosnische koning Tvdko I gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen vanaf de zee. Ook voor dit fort geldt dat de Turkse Ottomanen, de Venetiërs en de Oostenrijk-Hongaarse troepen het in handen hebben gehad en de nodige versterkingen hebben aangebracht.

Pet Danica Promenade in Herceg Novi

8. Maak Een Wandeling Over De Pet Danica Promenade

Herceg Novi kies je natuurlijk niet uit als vakantiebestemming om alleen maar cultuur op te snuiven en zonder de prachtige omgeving en het lekkere vakantieweer is het plaatje dan ook niet compleet.

Één van de beste dingen die je hier kunt doen om te ontspannen is een wandeling maken over de Pet Danica Promenade. Deze strandboulevard loopt helemaal van het nabijgelegen Igalo in het noorden via Herceg Novi naar Meljine in het zuiden.

Langs de 6 kilometer lange boulevard kom je langs diverse stranden, allerlei restaurants, ijskraampjes en gezellige terrasjes en kun je genieten van de prachtige uitzichten.

9. Kom Tot Rust Op Het Strand

Herceg Novi is natuurlijk bovenal een populaire badplaats voor zonliefhebbers dus het allerbeste dat je hier kunt doen is wellicht helemaal niets. Schakel even helemaal af en zet je vakantiemodus aan tijdens een dagje aan het strand.

Als je over de Pet Danica Promenade loopt zie je zover als je kunt kijken overal stranden dus je vindt altijd wel een leuk plekje om je handdoek neer te leggen of een strandstoel te huren. De meeste stranden bestaan uit kiezels, maar er zijn ook rotsen en betonplaaten vanwaar je direct in het water kunt springen.

Mirko Komnenović Museum in Herceg Novi

10. Bezoek Het Mirko Komnenović Museum

De beste plaats om meer te weten te komen over de geschiedenis van de regio is in het Mirko Komnenović Museum. Dit museum is gevestigd in het voormalige landhuis van de edelman Mirko Komnenović en zijn vrouw Olga, die hun collectie en het huis aan de stad doneerden om er een museum van te maken.

De begane grond van het museum is toegewijd aan de geschiedenis van Herceg Novi, vanaf de stichting tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op de eerste verdieping vind je diverse meubelstukken en andere alledaagse spullen zoals kleding, wapens en kunst die je een indruk geven van hoe een welgestelde familie tegen het einde van de 19e eeuw leefde.

Kathedraal van de Heilige Verlossing & de Kerk van Sint George in Herceg Novi

11. Bezoek De Kerken Van Sint George En Van De Heilige Verlossing

Even buiten het oude centrum van Herceg Novi staan nog twee oude orthodoxe kerken die de moeite zijn om te bezoeken. De Kerk van Sint George (links op de foto) is in de 17e eeuw op de plek van een oude moskee gebouwd, maar wordt inmiddels niet meer gebruikt voor religieuze ceremonies.

De Kerk van Sint George werd in de loop der tijd namelijk te klein en daarom werd besloten om ernaast een nieuwe grotere kerk te bouwen. Deze Kerk van de Heilige Verlosser is tussen 1709 en 1713 gebouwd.

Huis van Ivo Andrić in Hereg Novi

12. Bezoek Het Huis Van Nobelprijswinnaar Ivo Andrić

Als je van literatuur houdt dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Huis van Nobelprijswinnaar Ivo Andrić. De in Bosnië en Herzegovina geboren Andrić was één van de bekendste schrijvers en dichters uit het voormalige Joegoslavië.

In 1961 won het hij de Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn werk “De Brug over de Drina” en in 1963 liet zij zijn droomhuis bouwen in Herceg Novi. In 1975 stierf de schrijver en na een restauratie is zijn huis in 2020 geopend als literair centrum met een museum over de Nobelprijswinnaar.

In Travnik, in Bosnië en Herzegovina, kun je overigens ook het geboortehuis van Ivo Andrić bezoeken.

Tito's Villa "Galeb" in Herceg Novi

13. Maak Een Tour Door Tito’s Villa

Even buiten Herceg Novi, in het naastgelegen Igalo vind je nog een herinnering aan het Joegoslavië tijdperk. Josip Broz Tito was van 1953 tot 1980 president van Joegoslavië en kocht en bouwde in die periode tientallen residenties om vanuit verschillende plekken in het voormalige land te kunnen regeren.

Zo liet Tito in 1976 de villa genaamd ‘Galeb’, wat zeemeeuw betekent, nabij Herceg Novi bouwen. In totaal verbleef hij  vier keer in dit complex dat een oppervlakte van 5.500 vierkante meter telt.

Je kunt Tito’s villa bezoeken met een gids, waarbij je de verschillende ruimtes kunt zien waar de communistische president verbleef, vergaderde en gasten ontving. Rondleidingen vinden overigens niet iedere dag plaats en vooraf reserveren is noodzakelijk.

Savina Klooster in Herceg Novi

14. Bezoek Het Savina Klooster

Als je de tijd hebt, dan is het ook de moeite waard om het Savina Klooster net buiten de stad te bezoeken. Hier vind je namelijk maar liefst drie oude Servisch-orthodoxe kerken bij elkaar: de Kleine Hemelvaartskerk uit 1030 met daarnaast de Grote Hemelvaartstkerk uit 1799, en de Kerk van Sint Sava uit de 13e eeuw op de begraafplaats.

Vanaf het Savina Klooster heb je ook een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee.

15. Maak Een Boottocht Naar De Blue Cave

Een goede manier om meer van de prachtige omgeving van Herceg Novi te zien is middels een boottocht over de Adriatische Zee. Zo kun je bijvoorbeeld een boottocht maken naar het schiereiland Luštica met stops bij verschillende mooie strandjes, maar ook bij de prachtige Blue Cave. Deze grot kun je namelijk alleen per boot bereiken.

Mamula Eiland nabij Herceg Novi in Montenegro

16. Bezoek Het Voormalige Gevangeniseiland Mamula

Een andere interessante bestemming voor een boottocht is het voormalige gevangeniseiland Mamula. Het eilandwordt gedomineerd door het enorme Mamula Fort dat in 1853 onder het Oostenrijks-Hongaarse bewind is gebouwd als strategische militaire post voor de ingang van de Baai van Kotor.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het eiland bezet door de Italianen die het fort als concentratiekamp gebruikten waardoor het eiland een berucht imago kreeg.

Enkele jaren geleden is het onbewoonde eiland echter omgebouwd tot een luxe resort met een hotel.

17. Maak Een Dagtrip Naar Kotor

Als je in Herceg Novi bent dan mag je een bezoek aan de praachtige Baai van Kotor absoluut niet overslaan. De baai die wordt omringd door indrukwekkende bergen en leuke historische stadjes is één van de mooiste plekken van Montenegro en hier is dan ook vanalles te doen. Zo kun je de oude stad van Kotor bezoeken, een rondvaart maken, of met de auto rond de baai rijden om de mooiste plekjes en uitzichtpunten op te zoeken.

18. Proef Het Miljonairsleven In Portonovi

Onderweg richting Kotor kom je langs Portonovi wat ook een leuke plek is om even te stoppen, maar je kunt hier ook makkelijk een paar uur doorbrengen terwijl je proeft van het miljonairsleven. Montenegro wordt gekscherend wel eens het Monaco van de Balkan genoemd vanwege de opkomst van het land als maritieme bestemming.

Portonovi is zo’n moderne trekpleister van luxe jachten. In dit moderne resort aan de Baai van Kotor vind je uiteraard een jachthaven, maar ook luxe hotels, restaurants, winkels en ander entertainment.

19. Maak Een Dagtrip Naar Dubrovnik

Dubrovnik is één van de mooiste historische steden van de Balkan en misschien zelfs wel van Europa en het is dan ook niet voor niets de populairste bestemming van Kroatië. Vanuit Herceg Novi rij je hier in slechts een uur naartoe wat deze must-see bestemming ideaal maakt voor een dagtrip.