15 Tips Voor Wat Te Doen In Gjakovë

Kosovo, Stadsgidsen

Gjakovë is een klein, maar gezellig stadje in het westen van Kosovo, ongeveer halverwege tussen Prizren en Pejë en vlakbij de grens met Albanië.

Gjakovë was ooit een belangrijk handelscentrum binnen het Ottomaanse Rijk en is vandaag de dag nog steeds vooral bekend vanwege zijn Oude Bazaar, de grootste en oudste van Kosovo.

De stad heeft echter meer te bieden en is een bezoek dan ook zeker waard. In deze stadsgids nemen we je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden en geven we tips voor wat je nog meer kunt doen in deze historische stad.

1. Oude Bazaar Van Gjakovë

De Oude Bazaar van Gjakovë is absoluut de belangrijkste attractie en dit handelscentrum vormt nog steeds het kloppende hart van de stad. De bazaar, ook wel de Grote Bazaar (Çarshia e Madhe) genoemd, strekt zich uit over de lengte van een kilometer door het centrum van de stad.

Tijdens de Kosovo-oorlog van 1998-1999 raakte de bazaar net als andere delen van de stad zwaar beschadigt en raakten veel bewoners noodgewongen op de vlucht. Na de oorlog is de bazaar weer razendsnel heropgebouwd, een teken van de onbreekbare veerkracht van de lokale bevolking.

Winkel met traditionele kleding op de Oude Bazaar van Gjakovë

In totaal telt de bazaar wel zo’n 500 verschillende winkeltjes, maar in tegenstelling tot de bazaars in veel andere steden in de Balkan, is de bazaar van Gjakovë lang niet zo toeristisch. Je ziet dan ook nog allerlei traditionele winkeltjes en werkplaatsen van ambachtslieden, zoals klokkenmakers, houtbewerkers, winkels met traditionele klederdracht en leerlooiers zoals zadelmakers.

Cafës en restaurants op de bazaar van Gjakovë

In het noordelijke deel van de bazaar draait het dan weer juist om gezelligheid, want daar zie je vooral veel cafétjes en restaurants en gezellige terrasjes. Dit is dus dé perfecte plek voor een bakje koffie, of om ’s avonds neer te strijken en mensen te kijken als de lokale bevolking aan de wandel gaat om te socializen.

Houten wieg op de bazaar van Gjakovë

2. Ontdek De Oude Traditie Van Wiegmakerij

Één van de belengrijkste traditionele ambachten waar Gjakovë om bekend staat is de wiegmakerij. Houten wiegjes (djepaxhiu), vaak in prachtige kleuren beschilderd, vormen een eeuwenoude traditie in Kosovo.

Traditionele houten wiegen op de bazaar van Gjakovë

Gjakovë staat bekend om zijn wiegmakerijen en op de bazaar zijn nog enkele van deze traditionele ambachtslieden actief. De handwerkers maken van ieder product een gepersonaliseerd kunstwerk en mensen komen dan ook vanuit heel Kosovo om zo’n houten wieg te kopen, dat vaak als cadeau wordt gegeven aan de aanstaande ouders.

3. Kloktoren Van Gjakovë

Vlak naast het centrum van de bazaar kun je ook de Kloktoren van Gjakovë bewonderen. De toren dateert oorspronkelijk uit 1597 maar raakte tijdens de Balkan-oorlog door een Montenegrijnse aanval in 1912 verwoest en werd pas 100 jaar later opnieuw opgebouwd.

De vierkante toren heeft een oppervlakte van 4,1 bij 4,1 meter en een hoogte van 30 meter met aan twee zijden een klok. De functie van de oorspronkelijke kloktoren was om de werktijden van de handelaren en ambachtslieden bij te kunnen houden toen de bazaar begon te floreren.

Hadum Moskee in Gjakovë

4. Hadum Moskee

Ook de Hadum Moskee in het hart van de bazaar mag je niet overslaan. Dit historische erfgoed dateert uit 1594 en is daarmee de oudste moskee van de stad. Oorspronkelijk was de moskee onderdeel van een complex met meerdere gebouwen, waaronder een hamam en een bibliotheek, maar alleen de moskee en de minaret hebben de verwoestingen van de oorlog in 1999 overleefd.

Interieur van de Hadum Moskee in Gjakovë

Neem zeker ook even (buiten de gebedstijden) een kijkje binnen in de moskee om de prachtige beschilderingen te bewonderen.

5. Etnografisch Museum Van Gjakovë

Een andere aanrader om zeker te doen is een bezoekje brengen aan het Etnografisch Museum van Gjakovë. Het museum is gevestigd in een typisch Ottomaanse stijl huis uit 1830.

In het huis zijn enkele kamers ingericht zoals een traditioneel huis eruit zag, zodat je een inkijkje krijgt van hoe welgestelde families vroeger leefden. Ook zijn verschillende traditionele kostuums uitgestald en kun je allerlei andere etnografische objecten vinden zoals werktuigen, gereedschap, en andere typische huis-tuin-en-keuken spullen van vroeger.

Foto credits: Shkëlzen Rexha / Muzeu Etnografik i Gjakovës

Foto credits: Shkëlzen Rexha / Muzeu Etnografik i Gjakovës

Wat zeker ook indruk maakt, zijn de tentoongestelde foto’s van de Kosovo-oorlog. Hieraan kun je heel duidelijk zien wat voor puinhoop er destijds is aangericht en wat voor ellende mensen nog niet eens zo lang geleden hebben moeten doorstaan.

Sjeik Emin's Tekke in Gjakovë

6. Sjeik Emin’s Tekke

Een andere bezienswaardigheid is Sjeik Emin’s Tekke die je iets ten noorden van de bazaar kunt vinden. De historie van deze religeuze tempel gaat terug naar 1700, toen de tekke werd opgericht door Sheijh Zeynelabidin. Een tekke is een soort moskee die behoort tot het Soefisme, een mystieke stroming binnen de islam.

Sjeik Emin's Tekke in Gjakovë

In 1856 werd de tekke heropgebouwd door Sjeik Emin Saadi, de vijfde nazaat van de oprichter. In 2017 is het complex volledig gerestaureerd. Het bestaat uit verschillende gebedsruimtes, zogenaamde tyrbes (graftombes), woonruimtes en andere vertrekken.

Monument van de Liga van Prizren in Gjakovë

7. Monument Van De Liga Van Prizren

Sjeik Emin was ook een donateur van de Liga van Prizren en de Liga van Pejë die binnen het Ottomaanse Rijk streden voor een onafhankelijk Albanië.

Tegenover de Sjeik Emin Tekke staat een enorme stenen zuil, het Monument van de Liga van Prizren. Deze herdenkingszuil is gebouwd ter nagedachtenis aan alle Albanese vrijheidsstrijders die zijn gevallen sinds de oprichting van de liga in 1878.

Hani i Haraçisë in Gjakovë

8. Hani I Haraçisë

Wil je kennis maken met de lokale traditionele keuken dan is Hani i Haraçisë een absolute aanrader. Hier kom je bovendien niet alleen voor de lekkernijen op het menu, want dit restaurant is zelf ook een klein museum.

Hani i Haraçisë in Gjakovë

Hani i Haraçisë is namelijk van oudsher een traditionele herberg en het Ottomaanse complex is dan ook niet voor niets een cultureel monument.

Krena Rivier in Gjakovë

9. Wandel Langs De Oevers Van De Krena Rivier

De rivier de Krena stroomt vanuit het noorden dwars door de stad om vervolgens in het zuiden uit te stromen in de Erenik. Wil je meer van de stad zien dan alleen het centrum rondom de bazaar, dan kun je een wandeling over de rivierpromenade maken om wat andere indrukken van de stad op te doen.

"Wish for peace" graffiti langs de rivier in Gjakovë
Krena rivier in Gjakovë

De rivierpromenade loopt helemaal van het noorden naar het zuiden van de stad en op diverse plekken zijn bankjes en bruggetjes en bij Matisse Gjakovë kun je aan het water zitten om even uit te rusten met een drankje.

10. Taliq Brug

Taliq Brug in Gjakovë

In en rond Gjakovë zijn ook een drietal oude stenen bruggen te vinden uit de middeleeuwen.

De Taliq Brug mag dan de minst spectaculaire zijn van de drie, maar deze ligt wel het dichtste bij het centrum van de stad, namelijk net iets ten zuiden van de bazaar. De brug over de Krena rivier is in 1816 door het tabaksgilde gebouwd en heeft en lengte van 26 meter.

Kerk van Sint Petrus en Paulus in Gjakovë

11. Kathedraal Van Sint Petrus En Paulus

Nog iets verder naar het zuiden vind je de enorme Kathedraal van Sint Petrus en Paulus. Deze katholieke kerk zou in Centraal Europa waarschijnlijk minder opvallen maar in Kosovo is dit toch wel een opvallende verschijning in het straatbeeld.

Kathedraal van Sint Petrus en Paulus in Gjakovë
Glas-in-lood ramen in de Kathedraal van Sint Petrus en Paulus in Gjakovë

Slechts 2% van de Kosovaren is namelijk katholiek. Dit was tijdens de middeleeuwen wel anders, maar veel katholieken zijn tijdens de verschillende periodes van Ottomaanse bezetting gevlucht. De bestaande kerk werd in 1703 door de Albanese katholieke kerk gerenoveerd, maar raakte in 1999 tijdens de Kosovo-oorlog volledig verwoest.

De kerk is daarna volledig opnieuw opgebouwd maar wordt wel beschouwd als een cultureel monument.

Leerlooiersbrug in Gjakovë

12. Leerlooiersbrug

Nog iets verder naar het zuiden vind je net buiten de stad de Leerlooiersbrug (Ura e Tabakëve) over de Erenik rivier. De oude stenen brug is rond 1790 door het leerlooiersgilde gebouwd en faciliteerde de handelsroute richting het huidige Albanië.

De brug bestaat uit 7 bogen en heeft een breedte van 4 meter en een lengte van 127 meter, waarmee het één van de langste historische bruggen van Kosovo is.

itzicht vanaf de Çabrati Heuvel in Gjakovë

13. Geniet Van Het Uitzicht Vanaf De Çabrati Heuvel

Wil je genieten van een prachtig uitzicht over de stad, maak dan een wandeling (of pak de auto) naar de naastgelegen Çabrati Heuvel. Vanaf de bazaar bereik je de top te voet in z’n half uur.

Restaurant Hani Hotit in Gjakovë
Restaurant Panorama in Gjakovë

Op de heuvel zijn verschillende restaurants waar je heerlijk op het terras kunt zitten met een prachtig uitzicht over de stad, of juist op de bergen aan de andere kant.

Verwaarloosde 'Spomenik' monument in Gjakovë

Je vindt hier ook een enorm monument, een zogenaamde Spomenik, ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit een cirkelvormige muur met grafstenen met de namen van slachtoffers, maar het geheel ligt er behoorlijk verloederd bij en vermoedelijk hebben vandalen er ook huisgehouden.

Kleermakersbrug in Gjakovë

14. Kleermakersbrug

De derde, en volgens velen de mooiste brug is de Kleermakersburg (Ura e Terzive) die ongeveer 7 kilometer ten zuidoosten van Gjakovë ligt. De brug dankt zijn naam aan het kleermakersgilde dat verantwoordelijk was voor de bouw, zo tegen het einde van de 15e eeuw.

Kleermakersbrug in Bishtazhin nabij Gjakovë

Ook de Kleermakersbrug ligt over de Erenik rivier en was onderdeel van de handelsroute die Gjakovë met Prizren verbond. De brug bestaat uit 11 bogen en heeft een breedte van 3,5 meter en een lengte van 190 meter, wat het de langste van de drie maakt.

Stone Castle Vineyards & Winery in Rahovë

15. Stone Castle Vineyards & Winery

Bij alcoholische drank denk je in Kosovo al snel aan raki of Peja bier, maar het land ontwikkelt zich ook snel als wijnregio. Stone Castle, dat is opgericht in 1953, wordt gezien als één van de beste wijnen van het land.

Wijngaarde van Stone Castle in Rahovë

Wijnliefhebbers kunnen zelf de balans opmaken met een proeverij tijdens een bezoek aan de wijngaarden van Stone Castle, die op zo’n 20 minuten rijden ten oosten van Gjakovë liggen. Meer informatie over rondleidingen en proeverijen kun je hier vinden.

26 Dingen Om Te Doen In Pristina

26 Dingen Om Te Doen In Pristina

Pristina is niet per se de mooiste, maar wel de grootste en bruisendste stad van Kosovo en er is dan ook heel wat te doen in deze hoofdstad.