De 14 Beste Dingen Om Te Doen In Elbasan

Albanië, Stadsgidsen

Elbasan is een stad in het centrale deel van Albanië, op zo’n 45 minuten rijden van de hoofdstad Tirana. De stad zelf is niet mega groot, maar vanwege de rijke historie en cultuur zijn er wel aan aantal dingen te zien die een bezoek aan de stad absoluut de moeite waard maken. In principe kun je de stad wel in een dag zien, en dat maakt het ook perfect als dagtrip vanuit Tirana, of een mooie stop onderweg naar het Meer van Ohrid.

De stad ligt bovendien in een prachtige omgeving in een vallei tussen de bergen, dus ook als je hier langer wilt blijven kun je allerlei leuke dagtripjes maken. Mocht je bijvoorbeeld vanuit Tirana naar Elbasan rijden, dan kun je in plaats van de snelste route via de A3, ook de oude Tirana-Elbasan route (SH3) door de bergen nemen. Je zult daar geen spijt van krijgen als je de verbluffende uitzichten ziet!

Elbasan zelf is in ieder geval en levendige en gezellige stad en wat je er zoal kunt zien en doen lees je hieronder.

1. Kasteel Van Elbasan

Het Kasteel van Elbasan is de grootste en bekendste attractie van de stad en ligt midden in het centrum. De meeste andere bezienswaardigheden zijn in of rond het kasteel te vinden, maar daarover hieronder meer.

Het Kasteel van Elbasan dateert al uit de 3 eeuw maar is in de loop der tijd meerdere keren verwoest geraakt. In de 5e eeuw bouwde de Romeinse keizer Justinianus de muren weer opnieuw op, met name om de belangrijke straat Via Egnatia, die door meerdere steden van het Romeinse Rijk liep, te beschermen. De huidige vorm van het kasteel is echter het meeste te danken aan Mehmed de Veroveraar, een Ottomaanse Sultan die in een hevige strijd was verwikkeld met de Albanese vrijheidsstrijder Skanderbeg. Tegen de 17e eeuw was de ommuurde stad een belangrijk handelscentrum geworden met meer dan 2000 huizen, winkels en werkplaatsen.

De oude stad binnen de kasteelmuren wordt tegenwoordig de kasteelbuurt (Kala) genoemd en het is zeker de moeite om de smalle straatjes eens te verkennen. Naast de zuidelijke teogangspoort staat een standbeeld van Aqif Pashë Elbasani (1860-1926), die zich onder het Ottomaanse bewind hard maakte voor de rechten van de Albanezen en bijdroeg aan de strijd voor onafhankelijkheid.

Sahati Kloktoren in Elbasan

2. Sahati Kloktoren

Bij de zuidelijke stadsmuur staat ook de Sahati Kloktoren die in 1899 is gebouwd met de hulp van onder andere Aqif Pashë Elbasani. De vierkante toren is 4.07 bij 4.07 meter heeft een hoogte van 30 meter.

3. Koningsmoskee

Tussen de smalle straten van het kasteel staat de Koningsmoskee, ook wel de Sultan Bayezid Moskee genoemd. Dit gebedshuis is tussen 1482 en 1485 door Sultan Bayezid II gebouwd en is één van de oudste nog actieve moskeeën van Albanië.

Sint Maria Hemelvaartskerk in Elbasan

4. Sint Mariakerk

Even verderop staat de Oost-Orthodoxe Kerk van Sint Maria. De bouw van deze kerk begon in 1483, maar kwam pas in de volgende eeuw af en de eerste dienst vond plaats in 1556. Nadat een brand de kerk in de 18e eeuw verwoestte, werd deze in de 19e eeuw weer heropgebouwd.

Albanees-Griekse Kerk van Sint Pieter in Elbasan

5. Eenheidskerk Van Sint Pieter

Vlakbij staat ook de Eenheidskerk van Sint Pieter (Kisha Unite e Shën Pjetrit). Deze kerk is in 1925 gebouwd op het initiatief van een orthodoxe priester samen met de katholieken. Deze orthodox-katholieke samenwerking was uniek en dit is dan ook de enige kerk in zijn soort in Albanië.

Kerk van Sint Kozmoi  in Elbasan

6. Kerk Van Sint Kozmai

Vlakbij de noordoostelijke ingang van de het kasteel staat een kerk die van buiten nauwelijks opvalt. Dat komt omdat deze Kerk van Sint Kozmai deels ondergronds gebouwd is, wat op zich natuurlijk al bijzonder is. De kerk is verscholen onder een huis en is niet groter dan 15 vierkante meter. De reden om de kerk verborgen te houden was dat religie onder het communistische bewind streng verboden was en dus werden de diensten buiten het zicht in het geheim gehouden.

Kerk van Sint Kozmoi  in Elbasan

7. Kasteel Hamam

In Elbasan zijn twee oude Turkse badhuizen, ofwel hamams te vinden. Één daarvan bevindt zich binnen de kasteelmuren en wordt dan ook wel de Kasteel Hamam (Hamami i Kalasë) genoemd, maar ook de Vrouwen Hamam. Die bijnaam heeft met de geschiedenis van dit 17e eeuws badhuis te maken. Oorspronkelijk was de hamam alleen voor mannen toegankelijk, maar later werd deze op vrijdagen exclusief gereserveerd voor vrouwen. In een later stadium werden kamers speciaal voor vrouwen toegevoegd en konden stellen er dus tegelijk naartoe. De Kasteel Hamam is de enige van deze soort in Albanië.

8. Paleochristelijke Basiliek Van Elbasan

Recht tegenover de zuidelijke ingang van het kasteel ligt de archeologische opgraving van de Paleochristelijke Basiliek van Elbasan. De restanten, waaronder een mozaïekvloer, zijn pas in 2007 ontdekt waarna archeologen hebben vastgesteld dat de basiliek dateert uit de 5e eeuw na Christus. Naast de opgraving vind je ook de restanten van een Ottomaanse fontein.

Ballie Moskee in Elbasan

9. Ballie Moskee

Naast de basiliek en tegenover de Sahati Kloktoren staat de moderne Moskee van Hasan Balizades (Xhamia e Hasan Balizades), ook wel Ballie’s Moskee of Blauwe Moskee (Xhamia Blu) genoemd. Het gebedshuis is recent gebouwd, maar staat op de plaats van een oudere moskee uit 1608 die de tijd niet heeft overleefd.

10. Etnografisch Museum Van Elbasan

Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Elbasan dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Etnografisch Museum van Elbasan. Het museum is gevestigd in het voormalige huis van Hajdar Sejdin uit de 18e eeuw en bestaat uit twee verdiepingen. Op informatiepanelen kun je het een en ander lezen over de geschiedenis van de stad en het kasteel. Verder zijn enkele kamers van het huis ingericht zoals een huis er in de Ottomaanse tijd uitzag en zijn weer andere kamers ingericht met attributen van verschillende ambachten, zoals pottenbakken, houtbewerking, metaalbewerking, weven en kledingmakerij. Groot is het museum niet maar het is wel leuk om er even doorheen te lopen om te zien hoe men vroeger leefde.

Oude Hamam van Elbasan

11. Bazaar Hamam

Vlakbij het kasteel is nog een hamam, de Bazaar Hamam (Hamami i Pazarit) die ook in de 17e eeuw gebouwd is. Op donderdagen was het badhuis exclusief gereserveerd voor vrouwen. De hamam was tot het midden van de 18e eeuw operationeel maar tegenwoordig is het een café genaamd Hamami i Vjetër wat ‘oude hamam’ betekent. Een unieke plek om even een drankje te doen!

Nazireshë Moskee in Elbasan

12. Nazireshë Moskee

Even buiten het centrum staat de Nazireshë Moskee (Xhamia e Nazireshës), die ook een bezoekje waard is. Het gebedshuis is gebouwd in 1599 en is een typisch voorbeeld van middeleeuwse Ottomaanse architectuur in Albanië. Tijdens een aardbeving in 1920 raakte de minaret en het dak van de moskee beschadigd, maar een renovatie heeft het historische monument weer in ere hersteld.

13. Probeer Tavë Kosi

Tavë Kosi wordt gezien als het nationale gerecht van Albanië, maar komt oorspronkelijk uit Elbasan en wordt dan soms ook nog wel Tavë Elbasani genoemd. Er is dus geen toepasselijkere plek om dit gerecht eens uit te proberen. Deze overschotel bestaat uit lamsvlees en rijst, dat samen met een mengsel van yoghurt, eieren en een roux van tarwebloem en boter in de oven wordt gebakken.

14. Vier De Lente Met Ballokume

Ballokume is een soort koekje dat bij uitstek wordt gegeten tijdens het Lentefeest Dita e Verës dat in heel Albanië jaarlijks op 14 maart wordt gevierd. Ballokume is gemaakt van maismeel, eieren, boter en suiker en ook dit recept kent zijn oorsprong in Elbasan.