De 15 Beste Dingen Om Te Doen In Dubrovnik

Kroatië, Stadsgidsen

Dubrovnik is een historische stad in Dalmatië, de zuidelijkste provincie van Kroatië. Met slechts 42.000 inwoners staat Dubrovnik niet eens in de top 10 van grootste steden van Kroatië, maar toch is het veruit de populairste toeristische bestemming van het land.

De populariteit van Dubrovnik kreeg dan ook een enorme boost toen beelden van de stad in Star Wars en Game of Thrones verschenen, waardoor het bijna in een soort bedevaartsplek voor science-fiction fans veranderde.

Maar eerlijk gezegd heeft de stad aan de Adriatische kust ook wel alle ingrediënten voor zowel een stedentrip als voor de perfecte zonvakantie: een mooie historische binnenstad met een prachtige ligging, talloze bezienswaardigheden, mooie stranden, lekker eten, perfect vakantieweer, en een fantastische omgeving waar je vanalles kunt doen om je nooit te hoeven vervelen.

Vanuit Nederland en België kun je overigens rechtstreeks naar Dubrovnik vliegen met verschillende maatschappijen. Ook zijn er talloze aanbieders van pakketreizen en als je het niet erg vindt om twee volle dagen in de auto te zitten, dan kun je er zelfs een prachtige autorit naartoe maken.

Kortom, zet Dubrovnik op je bucketlist en lees hieronder welke bezienswaardigheden en andere activiteiten je niet mag missen als je deze stad bezoekt.

Schaf De Dubrovnik Pass Aan

Één van de beste dingen die je kunt doen als je Dubrovnik gaat bezoeken is de Dubrovnik Pass aanschaffen. Dubrovnik heeft namelijk talloze bezienswaardigheden waar je een toegangskaartje voor moet kopen en die kosten kun flink oplopen. Met de Dubrovnik Pass heb je in één keer toegang tot de stadmuren, het Lovrijenac Fort en het overgrote deel van de musea in de stad tegen één, veel goedkopere prijs.

Je kunt de Dubrovnik Pass aanschaffen voor één, drie, of zeven dagen, maar in bijna alle gevallen ben je goedkoper uit als je alleen al de stadsmuren wilt beklimmen en nog één of twee andere attracties, zoals het Paleis van de Rector wilt bezoeken. Daarnaast geeft dit ticket ook nog korting op een aantal andere attracties in de regio en bij sommige winkels en restaurants én kun je ook nog eens gratis onbeperkt gebruik maken van de stadsbussen.

Op de officiële website van de Dubrovnik Pass vind je meer details en kun je de pas online aanschaffen. Je ontvangt dan een QR code die je op je telefoon kunt opslaan, of je maakt er simpelweg een screenshot van zodat deze als toegangsbewijs gescand kan worden. Uitprinten kan natuurlijk ook.

Fort Lovrijenac in Dubrovnik

1. Beklim Fort Lovrijenac

Fort Lovrijenac ligt net buiten de stadsmuren van Dubrovnik, maar kun je beter niet overslaan. Vanwege de prachtige ligging bovenop de rotsen wordt het ook wel eens het Gibraltar van Dubrovnik genoemt en vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht op de oude stad en de rest van Dubrovnik.

Voor het fort kun je een los kaartje kopen, maar toegang is ook inbegrepen bij de Dubrovnik Pass en bij een los kaartje voor de stadsmuren.

Fort Lovrijenac is gebouwd in de 11e eeuw, ten tijden van de Republiek Ragusa (destijds de naam van Dubrovnik) en heeft een hoogte van 37 meter. De Venetianen waren ook van plan om op dezelfde plek een fort te bouwen om zo over de regio te heersen, maar de lokale bevolking wist hen te snel af te zijn door in slechts drie maanden een fort te bouwen.

2. Wandel Over De Kasteelmuren Rond De Stad

De oude stad van Dubrovnik is volledig ommuurd en als er één ding is dat je absoluut niet mag missen tijdens een bezoek aan de stad dan is het een wandeling over de stadsmuren. Het is met afstand de populairste attractie wat betekent dat het hier in de zomermaanden stervensdruk is, maar de spectaculaire uitzichten maken dat meer dan goed.

De muren zijn in de 13e eeuw gebouwd om de stad, die toen nog Ragusa heette, te beschermen. In de 15e eeuw zijn de muren nog eens versterkt en uitgebreid met diverse bastions en kanonnen om de aanvallen van de oprukkende Ottomanen af te slaan.

Je kunt een volledige ronde om de stad heen maken, waarbij je een afstand van zo’n 2 kilometer over de muren aflegt. Neem dus voldoende water mee en smeer je goed in want schaduw is er nauwelijks.

Binnentuin van het Franciscaanse Klooster in Dubrovnik

3. Bezoek Het Franciscaanse Klooster En Museum

Vlak achter de belangrijkste toegangspoort van de stad, de Pile Gate, staat de Franciscaanse Kerk die je zeker ook een bezoekje moet brengen. De kerk en het bijbehorende klooster dateren uit 1317, alhoewel de bouw uiteindelijk, mede door een aardbeving, enkele eeuwen heeft geduurd.

Ook het Franciscaanse Klooster is een bezoek waard vanwege het prachtige atrium en het museum dat hier gevestigd zit. Alhoewel het museum uit niet meer dan één ruimte bestaat, is de oude apotheek die je hier vindt wel bijzonder. Na meer dan 700 jaar komen mensen hier overigens nog steeds medicijnen halen!

4. Wandel Via Stradun Naar De Kloktoren

Stradun is de belangrijkste straat van Dubrovnik en die kan je dus ook eigenlijk niet ontgaan. Dit is namelijk de centrale straat die vanaf de Pile Gate naar de kloktoren aan de andere kant van de stad loopt.

Het is dan ook het kloppende hart van de stad en in en rond Stradun vind je de meeste winkels, restaurants, barretjes en geldautomaten.

Paleis van de Rector in Dubrovnik

5. Bezoek Het Paleis Van De Rector

Als je van alle musea in Dubrovnik er één zou moeten uitkiezen, ga dan absoluut naar het Rector’s Paleis. Dit elegante paleis met een Gothische-renaissancestijl dateert uit de 14e eeuw en zetelde de leider van de Republiek Ragusa, de zogeheten “rector”.

Museum in het Paleis van de Rector in Dubrovnik

Het paleis zelf is dus al bijzonder, maar ook de collectie van het museum is de moeite waard. Je kunt hier onder andere originele meubelen, schilderijen en andere historische attributen uit de tijd van de Republiek Ragusa vinden.

Kerk van Sint Ignatius in Dubrovnik

6. Bewonder De Kerken Van De Oude Stad

Of je nu op één van de grotere pleinen of door de kleinste straatjes loopt, in de oude stad zie je overal wel een kerk. Je kunt onmogelijk alle tientallen kerken bezoeken, maar de allermooiste zijn wel de moeite waard om eens te bekijken.

Kathedraal van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria in Dubrovnik

We noemden eerder al het Franciscaanse Klooster, maar daarnaast zijn ook de Kerk van Sint Ignatius, de Mariakathedraal, de Kerk van Sint Blasius en het Dominicaanse Klooster echt wel bijzonder.

Etnografisch Museum "Rupe" in Dubrovnik

7. Bezoek Je Favoriete Musea Van Dubrovnik

Aan cultuur is geen gebrek in Dubrovnik want de stad kent wel zo’n 20 verschillende musea. Dus zoek je verkoeling, wil je de drukke straten ontvluchten, of ben je gewoonweg geïnteresseerd in bijvoorbeeld historie of kunst, dan is er altijd wel een museum naar je smaak te vinden.

Enkele van de belangrijkste en bijzonderste musea zijn bijvoorbeeld het Etnografisch Museum, het Maritiem Museum, het Museum of Modern Art Dubrovnik, War Photo Limited, en het Red History Museum.

8. Maak Een Game Of Thrones Tour Door Dubrovnik

Dat Dubrovnik een soort bedevaartsoort voor science-fictionliefhebbers is geworden blijkt wel uit het feit dat je zelfs een speciale Game of Thrones tour kunt maken. Ben je een fan van deze serie, dan kun met een gids de belangrijkste filmlocaties in de stad, zoals de King’s Landing, met eigen ogen ervaren.

9. Rust Uit Met Een Drankje Op De Rotsen

In de zomermaanden kan de drukte in Dubrovnik overweldigend zijn. De beste plek om hier even aan te ontvluchten en uit te rusten met een drankje is bij een van de barretjes op de rotsen naast de stadsmuren in het zuiden van de stad. Je moeten even zoeken hoe je er komt, maar daardoor blijft het hier juist vaak een stuk rustiger. Dit is overigens ook een mooie plek om te genieten van de zonsondergang.

10. Geniet Aan De Stranden Van De Adriatische Kust

De kans is groot dat je niet alleen voor cultuur naar Kroatië bent gekomen en bij een vakantie naar een zonbestemming hoort het er natuurlijk ook bij om te genieten aan het strand.

Banje is het bekendste stadsstrand van Dubrovnik en ligt vlakbij de Ploče Gate, de stadspoort in het noordoosten van de oude stad, maar dat is zeker niet het beste strand. Copacabana is één van de beste stranden, maar de stad kent talloze kleine strandjes waar je een verfrissende duik kunt nemen en een strandstoel kunt huren om te zonnen.

Heb je de beschikking over een auto, dan kun je in de omgeving nog veel betere en rustigere stranden vinden.

11. Pak De Boot Naar Lokrum

In Dubrovnik worden ook overal boottochten aangeboden naar allerlei mooie plekjes in de Adriatische Zee. Één van die mooie bestemmingen ligt overigens gewoon vlak voor de kust op een kwartiertje varen.

Het eiland Lokrum is een natuurreservaat waar je even kunt ontvluchten aan de drukte van de stad. Je ziet hier prachtige pauwen, maar ook konijnen en andere dieren als je hier een wandeling maakt.

Andere highlights op het eiland zijn de Dead Sea Pool, de kalkstenen Lokrum Rocks, de ruïnes van een fort en een botanische tuin.

Ook vind je hier een een Benedictijns klooster dat schitterde in Game of Thrones. Op deze filmlocatie is nu een tentoonstelling en als je de serie kent dan herken je waarschijnlijk de bekende troon wel waar veel mensen mee op de foto willen.

Kabelbaan naar Srđ in Dubrovnik

12. Neem De Kabelbaan Naar Srđ Voor Een Spectaculair Uitzicht

Voor een spectaculair uitzicht over Dubrovnik en de Adriatische Zee kun je de kabelbaan naar de Srđ berg pakken. Op deze berg vind je naast de kabelbaan ook een fort waarin zich het Homeland War Museum bevindt. Ook kun je dineren met een prachtig uitzicht in Restaurant Panorama of jezelf bewijzen als waaghals met een ritje over de zipline. Overigens hoef je niet per se de kabelbaan omhoog te nemen, want je kunt hier ook gewoon met de auto komen.

13. Maak Een Dagtrip Naar Cavtat

Een ander leuk idee is om een dagtripje te maken naar Cavtat, dat op ongeveer een half uur rijden ten zuidoosten van Dubrovnik ligt. Mocht je geen beschikking hebben over een auto, dan kun je hier ook gewoon met de bus of zelfs met de boot naartoe.

Cavtat is een gezellig klein vissersplaatsje met een strand, maar er zijn ook een paar bezienswaardigheden waaronder het Mausoleum van de Račić familie het huis van de beroemde schilder Vlaho Bukovac.

Sokol Kasteel in Dunave, Kroatië

14. Bezoek Het Kasteel Van Sokol

In de omgeving rond Dubrovnik is nog veel meer te doen en zo kun je bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan het Kasteel van Sokol in Konavle. Het kasteel ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Dubrovnik en kun je prima combineren met Cavtat dat op de route ligt.

Het is niet bekend wanneer het kasteel precies gebouwd is maar het fort wordt wel genoemd in een document uit 1373 en is meerdere keren in handen geweest van de Republiek Ragusa voordat het werd verlaten in 1672 en in verval raakte.

Het Kasteel van Sokol is recent volledig gerestaureert en dus zal een bezoek je niet teleurstellen. Binnen het fort zijn enkele kleine exposities en vanaf de top heb je een fantastisch uitzichten en kun je zelfs het drielandenpunt tussen Kroatië, Bosnië en Herzegovina, en Montenegro zien liggen.

Punta Oštro Kasteel in Prevlaka, Kroatië

15. Bezoek Het Zuidelijkste Puntje Van Kroatië

Heb je de beschikking over een auto en wil je nog meer van Dalmatië ontdekken, dan kun je helemaal naar Prevlaka rijden, het zuidelijkste puntje van Kroatië. Dit schiereiland werd overigens nog tot 2002 bewaakt door de Verenigde Naties vanwege een territoriaal dispuut met de voormalige Federale Republiek Joegoslavië, voordat het uiteindelijk werd teruggegeven aan Kroatië.

Op het zuidelijkste puntje van dit schiereiland vind je het Punta Oštro Fort dat tegen het einde van de 19e eeuw onder het Oostenrijks-Hongaarse bewind is gebouwd. Ook heb je vanaf hier uitzicht op Montenegro, waar je onder andere Herceg Novi en het voormalige gevangeniseiland Mamula kunt zien liggen.