Ontdek De Oude Stad Van Corfu: 15 Dingen Om Te Doen

Griekenland, Stadsgidsen

Corfu Stad, ook wel Corfu Town of gewoon de Oude Stad genoemd, is de grootste stad en hoofdstad van het Griekse eiland Corfu. Het eiland ligt ten noordoosten van het vasteland van Griekenland en deels voor de kust van Albanië, in de Ionische Zee. Corfu is een zéér populaire vakantiebestemming onder Nederlanders en je kunt hier dan ook allerlei pakketreizen naartoe boeken, maar er zijn ook rechtstreekse lijnvluchten naar het eiland, dus je kunt ook prima je eigen reis samenstellen.

Bij een bezoek aan het eiland mag je de hoofdstad eigenlijk niet overslaan, want deze historische stad heeft veel moeie bezienswaardigheden en een prachtige oude kern met gezellige straatjes, pleintjes met terrasjes en leuke winkeltjes. Het is dan ook aan te raden om minimaal een dag uit te trekken om de stad te bekijken, maar je zou hier ook prima een lang weekend of langer kunnen blijven zonder je te hoeven vervelen.

Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet wat je dan zoal allemaal kunt zien en doen in Corfu Stad.

1. Oude Fort

Het Oude Fort in Corfu Stad is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het hele eiland en het eerste dat je ziet als je met de boot vanaf het vasteland aankomt. Het fort is gelegen op een rotsachtige heuvel recht voor de oude stad. Alhoewel er al sinds de 6e eeuw fortificaties waren op deze plek, is het fort dat je nu ziet gebouwd tijdens de Venetiaanse overheersing van Corfu die startte in de 15e eeuw.

Het fort is open voor bezoekers en via trappen kun je kunt helemaal naar het kruis boven op de rots klimmen, vanwaar je het meest spectaculaire uitzicht over de stad hebt. Verder zijn er nog enkele bezienswaardigheden te bewonderen, zoals de kloktoren en diverse barrakken en je kunt de Britse Kerk van Sint George bezoeken en op de kasteelmuren klimmen.

Spianada Plein in Corfu Stad

2. Spianada

Spianada is een groot, langgerekt plein met een park dat tussen het Oude Fort en de historische binnenstad van Corfu ligt ingeklemd. Het is het grootste plein van de hele Balkan en je vindt er verschillende bezienswaardigheden. Ten noorden van het park staat het Paleis van Sint Michael en Sint George dat het Museum of Asian Art of Corfu huisvest. Net achter het paleis staat ook het historische gebouw van de Corfu Reading Society en schuin daartegenover is de Poort van Saint Nicolaas die leidt naar het Faliraki Strand.

In de hoek van het Spianada plein, naast het paleis, ligt de People’s Garden met daarnaast de prachtige felroze Mandrakinakerk. Vlak voor het Oude Fort ligt de Boschetto Garden met allerlei beelden van bekende mensen die iets voor Corfu betekend hebben.

Het plein zelf bestaat uit een cricketveld in het noorden en een park in het zuiden. In het park staan het Maitland Monument ter ere van de voormalig Britse gouverneur van Corfu Thomas Maitland en het Monument of the Union of the Ionian Islands ter herinnering aan de vereniging van de Ionische Eilanden met de rest van Griekenland in 1864.

Ten oosten van Spianada ligt een boulevard met een prachtige 19e eeuwse gallerij van bogen genaamd Liston. Hier beginnen de kleine autovrije straatjes van de oude stad.

Souvenir winkels in het oude centrum van Corfu Stad

3. Slenter Over De Kasseien Van Het Historische Centrum

De meeste straten in het oude centrum zijn autovrij waardoor je onbezorgd rond kunt slenteren terwijl je de prachtige gevels van de historische gebouwen bewondert. Je vindt hier ook diverse bezienswaardigheden, maar daarover later meer. De oude stad is ook de beste plek op het hele eiland om te shoppen voor souvenirs want er zijn allerlei leuke winkeltjes en boetiekjes met handgemaakt spullen, kleding, lekkernijen en andere etenswaren om als aandenken mee te nemen. Mochten je voeten moe worden van al het wandelen, dan kun je in het oude centrum talloze gezellige terrasjes vinden om wat te eten of te drinken.

Twee oude kerken in Corfu Stad

4. Bewonder De Oude Kerken In Het Historische Centrum

Bij het bekijken van de oude stad kom je ook meerdere prachtige oude kerken tegen. De bekendste is de Kerk van Sint Spyridon van rond 1580 die moeilijk is te missen vanwege de enorme kloktoren die boven de stad uitsteekt. Aan het vlakbij gelegen Kipriakou Agonaplein staan twee kerken naast elkaar: de Kerk van Sint Johannes de Voorloper uit 1480 en de Kerk van de Maagd Maria van Buitenlanders uit de 17e eeuw. Een andere kerk die de moeite is om te bekijken is de 16e-eeuwse Metropolitaanse Kerk van Spelaiotissa die van bovenaan een trap uitkijkt op de oude haven in het noordwesten van de oude stad. De laatste kerk om niet te missen is de 15e eeuwse Kathedraal van de Heiligen Jakob en Christoffer op het Dimarchiouplein. Nadat je de kerk hebt bezocht kun je gelijk op het plein het terras op voor een welverdiend drankje.

San Giacomo Theater in Corfu Stad

5. San Giacomo Theater

Op het Diamarchiouplein, dat ook wel het Stadhuisplein wordt genoemd, vindt je ook het voormalige San Giacomo Theater. Dit historische theater is in 1691 gebouwd en diende initieel als ontmoetingsplaats van de Venetiaanse elite, maar werd later verbouwd tot theater. Het theater speelde een belangrijke culturele rol in Corfu en vanwege het succes is het verplaatst naar een nieuwe, grotere locatie. Het oude gebouw van het San Giacomo Theater werd daarna gebruikt als Stadhuis, vandaar de bijnaam van het plein. Tegenwoordig wordt het oude theater verhuurd als commerciële ruimte.

Kloktoren van Annunziata in Corfu Stad

6. Kloktoren Van Annunziata

Een andere bezienswaardigheid in het oude centrum is de Kloktoren van Annunziata, die bij een kerk hoorde die niet meer bestaat. De toren heeft een belangrijke historische waarde aangezien deze uit de 14e eeuw stamt, maar ook omdat de nobele mannen die zijn gestorven tijdens de Slag om Nefpaktos, één van de grootste zeeslagen ooit, in de voormalige kerk waren begraven. Helaas is de kerk gesneuveld tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, maar de toren staat nog altijd overeind.

Nieuwe Venetiaanse Fort in Corfu Stad

7. Nieuwe Fort

Naast het Oude Fort kent de stad nog een Venetiaans kasteel, namelijk het Nieuwe Fort. Veel nieuwer is het overigens niet, want het Nieuwe Fort is al tegen het eind van de 15e eeuw gebouwd. Ook dit fort kun je bezoeken en je vindt het aan de oostelijke kant van de oude stad, vlakbij de haven van Corfu. Alhoewel er minder is te zien dan binnen de muren van het Oude Fort, is het toch wel de moeite om te bezoeken want vanaf dit fort heb je ook een prachtig uitzicht over de stad, maar dan vanaf een andere hoek.

Anemomylos Windmolen in Corfu

8. Baai Van Garitsa

Ook een wandeling langs de baai van Garitsa is de moeite waard, want van hier heb je een prachtig uitzicht op het Oude Fort en in de buurt zijn nog enkele bezienswaardigheden. In de punt van de baai staat de Anemomylos Windmolen uit de Venetiaanse tijd en hier is ook een strand mocht je zin hebben om te zonnen of te zwemmen. Vlakbij staat ook de byzantijnse Kerk van de Heiligen Jason en Sosipatros uit de 11e eeuw.

Basilica van Paleopolis in Corfu Stad

9. Paleopolis

De historie van Corfu Stad gaat terug naar de 8e eeuw, toen kolonisten uit Korinthië op het eiland aankwamen. Zij bouwden de voorloper van de huidige stad, genaamd Paleopolis, dat later zou floreren tijdens de Romijnse tijd, maar uiteindelijk weer werd vernietigd door de Ostrogoten. Een nieuwe stad werd gesticht op de plek van het Oude Fort en Paleopolis werd verlaten.

Enkele overblijfselen van Paleopolis zijn nog terug terug te vinden ten zuiden van de oude stad. Niet ver van de Garitsa Baai vind je enkele van de archeologische opgravingen bij elkaar, waaronder de Basilica van Paleopolis, het best bewaarde gebouw. Daarnaast ligt de Oude Agora en er tegenover het Romeinse Badhuis.

Vlakbij ligt ook het landgoed Mon Repos met de vila die is gebouwd door de Britse gouverneur Frederic Adam, maar die beter bekend staat als de geboorteplaats van de Britse Prince Philip. De vila huisvest tegenwoordig een klein museum over Paleopolis met enkele archeologische vondsten. In de bossen van het landgoed kunt je ook de restanten vinden van de Tempel van Hera en de Tempel van Kardaki.

Vlakbij ligt ook ook de archeologische opgraving van de Tempel van Artemis. Een andere opgraving, de Tombe van Menecrates, ligt iets noordelijker en vlakbij de oude binnenstad.

Paleis van St. Michael en St. George in Corfu Stad

10. Bezoek Één Van De Vele Musea

Corfu Stad is ook rijk aan musea waar je je verder kunt verdiepen in de geschiedenis en cultuur, maar die ook een goed alternatief bieden op een regenachtige dag. Eerder noemden we al het Museum van Aziatische Kunst en het Museum van Paleopolis, maar er is ook nog het Archeologisch Museum van Corfu, waar je nog meer historische vondsten kunt vinden, waaronder enkele interessante stukken van Paleopolis.

Als je van kunst houdt dan kun je ook een collectie van religieuze kunst van de 15e tot en met de 20e eeuw bekijken in het Byzantijnse Muzeum van Corfu. Ook interessant is het Casa Parlante Museum waar je kunt zien hoe de 19e eeuwse elite van Corfu leefde. Maar er zijn nog meer thematische musea, zoals het Servisch Museum van Corfu over de Serven die naar Corfu zijn gevlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog, het Bankbiljettenmuseum in de voormalige Ionian Bank en het Museum van de Corfu Philharmonic Society dat is toegewijd aan de componist van het Griekse volkslied.

Vlacherna Klooster in Corfu

11. Vlacherna Klooster

Het bekende Vlacherna Klooster is natuurlijk ook een must-visit tijdens een bezoek aan Corfu Stad. Je vindt dit iconische klooster op een mini eiland voor de kust van de buitenwijk Kanoni. Via een houten voetgangersbrug kun je naar het eiland wandelen om het klooster te bezoeken, dat gebouwd is in de 17e eeuw. Aan deze pier liggen ook bootjes die je naar het andere eilandje Pontikonisi, dat letterlijk muis betekent, kunnen brengen. Daarop staat namelijk de byzantijnse Kapel van Pantocrator uit de 11e of 12e eeuw.

Tip: Op de rotsen van Kanoni zijn enkele cafés met een prachtig uitzicht over beide eilandjes.

Klooster van Platytera in Corfu Stad

12. Klooster Van Platytera

Ten oosten van de oude stad staat het Heilige Klooster van Platytera. Dit klooster is tijdens de Venetiaanse heerschappij in 1743 gebouwd en heeft een imposante kloktoren. De eerste Gouverneur van Griekenland, de Corfioot Ioannis Kapodistrias, ligt in het klooster begraven.

Piratenboot in Corfu

13. Maak Een Boottocht

Ook als je alles al gezien hebt is er geen reden om je te hoeven vervelen in Corfu Stad, want je kunt altijd nog een boottocht maken naar allerlei andere mooie plekken. Zo kun je een korte cruise rond de stad maken, maar ook een bezoek brengen aan Vido of andere kleine eilandjes met verlaten stranden. Een ander idee is om een reguliere veerboot te pakken naar de andere Ionische eilanden Paxos en Antipaxos.

Zeepfrabriek van Patounis in Corfu Stad

14. Ontdek Traditionele Ambachten

Traditionele ambachten zijn nog steeds springlevend op Corfu en het is dan ook leuk om te zien hoe de ambachtslieden hun handgemaakte producten maken. Één van de beste plaatsen om dit te zien is in de Zeepfabriek van Patounis waar ze olijfzeep nog steeds op traditionele wijze maken zoals dat al generaties lang gebeurd. Ze hebben hier ook een klein winkeltje waar je hun natuurlijke zeepproducten kunt kopen. Een andere plek is Tom’s Werkplaats voor Olijfhout waar je kunt zien hoe olijfhout met de hand wordt bewerkt tot de mooiste producten die je uiteraard kunt kopen als souvenir.

15. Maak Een Dagtrip Naar Albanië

Corfu ligt voor een deel vlak voor de kust van Albanië, op een hemelsbrede afstand van slechts een paar kilometer. Vanaf de haven van Corfu die vlak bij de oude stad ligt kun je in slecht 30 minuten met de boot naar Saranda, in Albanië varen. Zo is het dus prima mogelijk om vanuit Corfu Stad een dagtripje naar Albanië te maken, waar je naast Saranda ook de prachtige stranden van Ksamil kunt bezoeken, of de archeologische opgraving van Butrint.