Ontdek Cetinje: De Oude Hoofdstad Van Montenegro

Montenegro, Stadsgidsen

Podgorica is de huidige hoofdstad van Montenegro, maar totdat het land in 1918 werd opgeslokt door het grotere Joegoslavië, was Cetinje nog de officiële hoofdstad van het toenmalige koninkrijk.

Cetinje is gelegen aan de voet van het Lovćen gebergte, op ongeveer een half uur rijden van Podgorica en een half uur van de kustplaats Budva. De stad is dus makkelijk te bezoeken tijdens een vakantie aan de populaire Adriatische kust van Montenegro. De dichtsbijzijnde vliegvelden zijn die van Podgorica en Tivat.

Cetinje was overigens ooit de kleinste hoofdstad ter wereld en met minder dan 15.000 inwoners doet de huidige stad ook meer aan als een dorp dan een voormalige hoofdstad.

Toch is Cetinje, waar de tijd soms wel stil lijkt te hebben stilgestaan, absoluut de moeite om te bezoeken. Er zijn namelijk talloze bezienswaardigheden overgebleven uit de tijd van het voormalige koninkrijk, zoals paleizen en voormalige ambassades. Ook zijn er enkele interessante musea te vinden, kun je genieten op de gezellige terrasjes en kun je diverse prachtige bezienswaardigheden in de omgeving van de stad bekijken.

Ulica Njegoševa in Cetinje

1. Slenter Door Ulica Njegoševa

Ulica Njegoševa is de belangrijkste straat van Cetinje die dwars door het centrum van de stad loopt. De straat is volledig autovrij waardoor het een gezellige boulevard is om doorheen te slenteren.

Onderweg loop je langs prachtige historische panden en andere bezienswaardigheden, maar je vindt er ook leuke boetiekjes, restaurants en gezellige terrasjes.

De straat is overigens vernoemd naar Petar II Petrović-Njegoš, ook wel simpelweg Njegoš genoemd, een belangrijke Prins uit de geschiedenis van Montenegro die je hieronder vaker tegen gaat komen.

Voormalige ambassade van Oostenrijk-Hongarije in Cetinje

2. Bekijk De Historische Gebouwen Van De Voormalige Ambassades

Dat Cetinje ooit de hoofdstad van Montenegro was kun je nog steeds zien aan de vele prachtige gebouwen waar ooit ambassades in zaten. Alhoewel de ambassades naar Podgorica zijn verhuisd en de gebouwen sindsdien voor andere doeleinden gebruikt worden, zie je op veel van deze panden nog steeds de oude bordjes van de ambassades hangen.

Plakaat van de ambassade van het voormalige Duitse Keizerrijk in Cetinje

Soms lijkt het net alsof de tijd hier heeft stilgestaan, want sommige van deze ambassades waren van landen die nu niet eens meer bestaan, zoals Oostenrijk-Hongarije (bovenste foto) en het Duitse Kijzerrijk (foto hierboven).

Andere voormalige ambassades die de moeite zijn om langs te lopen zijn onder andere die van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk (foto hierboven) en Italië.

Paleis van Koning Nicola in Cetinje

3. Ga Terug In De Tijd In Het Paleis Van Koning Nicolaas

In Cetinje zijn nog veel herinneringen aan het voormalige koninkrijk te zien en zo vind je hier ook het Paleis van Koning Nicolaas, de belangrijkste attractie die je niet mag missen in deze stad.

Nicolaas I Petrović-Njegoš was de monarch van Montenegro, die van 1860 tot 1910 regeerde als prins en van 1910 tot 1918 als eerste én laatste koning van het land. Nicolaas I werd na de Eerste Wereldoorlog namelijk afgezet waardoor Montenegro zijn onafhankelijkheid verloor en onderdeel werd van Joegoslavië.

Eetzaal van het Paleis van Koning Nicolaas in Cetinje

Het Paleis van Koning Nicolaas is nu een museum waarin je de tijden van het koninkrijk kunt herbeleven. Het koninklijk paleis is gebouwd tussen 1863 en 1867 en ziet er van buiten relatief sober uit, maar is van binnen rijkelijk versierd.

Slaapkamer in het Paleis van Koning Nicolaas in Cetinje

Je kunt de verschillende vertrekken van het paleis bezoeken met daarin historische meubelen, schilderijen en decoraties. Er is ook een collectie van allerlei historische objecten tentoongesteld, waaronder de kroonjuwelen.

Hof Kerk op de restanten van het Crnojević Klooster in Cetinje

4. Hofkerk En Het Crnojević Klooster

Naast het paleis staat de Hofkerk die in 1886 in opdracht van Koning Nicolaas is gebouwd als herdenkingskerk. De koning zelf, zijn vrouw Milena en de stichter van Cetinje, Ivan Crnojević liggen in de kerk begraven.

De kerk is gebouwd op de plek van het voormalige Crnojević Klooster, waarvan je nog enkele ruïnes kun zien liggen rond de kerk. Het klooster was in 1479 door Ivan Crnojevic gesticht en groeide uiteindelijk uit tot het belangrijkste politieke, economische, culturele en religieuze centrum van de Crnojević dynastie en uiteindelijk tot de stad Cetinje. Het klooster zelf werd echter in de 16e eeuw onder de Ottomaanse bezetting gesloopt.

Billard Paleis in Cetinje

5. Billard Paleis En Museum

Op een steenworp afstand van het paleis en de kerk staat ook het Billard Paleis dat het Njegoš Museum huisvest.

Het Billard Paleis, ook wel het Bilijarda genoemd was het paleis van Petar II Petrović-Njegoš, die in de 19e eeuw Prins van Montenegro, maar ook bisschop en poëet was. Het paleis is gebouwd in 1838 en dankt zijn naam aan de biljardtafel die hier stond. Deze had Njegoš meegenomen uit Italië en dit was de eerste biljardtafel in Montenegro.

Njegoš Museum collectie in het Billard Paleis in Cetinje

Het museum bestaat voornamelijk uit een collectie van persoonlijke spullen van Njegoš, maar er is ook een lapidarium en in de hoftuin staat een een enorme kaart van Montenegro in de vorm van een 3-D reliëf.

6. Klooster Van Cetinje

Naast het Billard Paleis staat het Klooster van Cetinje. Dit huidige klooster werd rond 1700 gesticht, dus ruim na het verdwijnen van de Crnojević dynastie en het oorspronkelijke Crnojević Klooster. Het klooster was het initiatief van Danilo Petrović, die toen net aan de macht was gekomen, wat het begin van de Petrović-Njegoš dynastie inluidde.

In het Klooster van Cetinje wordt ook een collectie van heilige relikwieën bewaard die dateren van de 13e tot de 20e eeuw. Dit is zelfs één van de rijkste religieuze schatten van de hele Balkan.

7. Etnografisch Museum Van Cetinje

Tegenover het Paleis van Koning Nicolaas staat de voormalige ambassade van Servië, waarin het Etnografisch Museum van Cetinje gehuisvest is. Dit kleine museum stelt niet zo heel veel voor, maar het is wel leuk om er even doorheen te lopen.

In dit museum vindt je vooral alledaagse objecten uit de historie van de regio, waaronder traditionele kleding, muziekinstrumenten, huishoudelijke objecten, werktuigen en wapens.

Nationaal Museum van Montenegro in Cetinje

8. Nationaal Museum Van Montenegro

Een ander historisch gebouw om te bezoeken in Cetinje is het voormalige regeringsgebouw Vladin Dom waarin tegenwoordig het Nationaal Museum van Montenegro gevestigd zit.

De naam zorgt soms voor verwarring, want in feite horen het Paleis van Koning Nicolaas, het Etnografisch Museum en het Billard Paleis ook bij het Nationaal Museum van Montenegro. In het Vladin Dom zitten echter alleen het historisch museum en het kustmuseum van het Nationaal Museum van Montenegro.

Het prachtige Vladin Dom werd in 1910 geopend en was toen het grootste gebouw van Montenegro en het eerste gebouw van gewapend beton.

In het museum dat er nu in gevestigd zit kom je meer te weten over de historie van het land vanaf de eerste nederzettingen tot en met de 20e eeuw. Het kunstgedeelte bestaat voornamelijk uit een collectie historische schilderijen en religieuze iconen.

Geldmuseum van de Nationale Bank van Montenegro in Cetinje

9. Geldmuseum Van De Centrale Bank Van Montenegro

In de centrale straat Ulica Njegoševa kun je het voormalige gebouw van de Centrale Bank van Montenegro bezoeken. Hierzit zit namelijk tegenwoordig het Geldmuseum van de Centrale Bank.

In het museum vind je uiteraad een numismatische collectie van historische munten en bankbiljetten, maar kom je ook meer te weten over de geschiedenis van geld in Montenegro en kun je je eigen munt slaan om als souvenir mee te nemen.

Blauwe Paleis in Cetinje

10. Blauwe Paleis Van De President

Montenegro mag dan geregeerd worden vanuit de nieuwe hoofdstad Podgorica, het presidentiële paleis staat dan wel weer in Cetinje en wordt bewoond door de huidige president Jakov Milatović. Een bezoek zit er helaas niet in, maar je kunt er wel vlak langs lopen om het paleis te aanschouwen.

Het Blauwe Paleis, zoals de residentie genoemd wordt is gebouwd tussen 1894 en 1895 en was oorspronkelijk bedoeld als paleis voor kroonprins Danilo, de zoon van Koning Nicolaas.

Koninklijk Theater Zetski Dom in Cetinje

11. Koninklijk Theater Zetski Dom

Als je een klein rondje door de stad maakt kom je al snel nog een aantal mooie historische gebouwen tegen die je niet zo direct kunt bezoeken, maar die je wel van buiten kunt bekijken.

Zetski Dom is zo’n gebouw dat tussen 1884 en 1892 is gebouwd als theater, museum en bibliotheek. Het gebouw is inmiddels grondig gemoderniseerd en fungeert nu als het Koninklijk Theater van Montenegro.

Vlaska Kerk in Cetinje

12. Vlaška Kerk

Een ander historisch gebouw in de stad is de Servisch-orthodoxe Vlaška Kerk uit 1450. Rond deze kerk zouden ooit 150 historische grafstenen, zogenaamde stećci, gelegen hebben, maar daar zijn er nog maar twee van overgbleven.

Op het plein voor de kerk staat het monument “Fee van Lovćen” (Lovćenska Vila) ter nagedachtenis aan de honderden Montenegrijns-Amerikaanse slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen toen hun schip voor de kust van Albanië op een mijn voer en zonk. De emigranten waren destijds juist teruggekomen om voor hun vaderland te vechten.

Mausoleum van Bisschop Danilo op de Adelaarsrots in Cetinje

13. Geniet Van Het Uitzicht Vanaf De Adelaarsrots

Een absolute aanrader is om de Adelaarsrots (Orlov Krš) te beklimmen voor een fantastisch uitzicht op de stad aan de ene kant, en op het Lovćengebergte aan de andere kant. Het is een stijle, maar korte en gemakkelijke wandeling over een geasfalteerd voetpad, dat begint bij het Klooster van Cetinje.

Boven op de rots staat een mausoleum waar Danilo I, de stichter van de Petrović-Njegoš dynastie begraven ligt.

Uitzicht op het Lovcen Nationaal Park vanaf de Adelaarsrots in Cetinje

14. Ga Hiken In Het Lovćen Nationaal Park

Cetinje ligt lettterlijk naast het Lovćen National Park en beiden zijn prima te combineren tijdens een dagtrip. Hou je van hiken, dan zijn er een aantal prachtige routes die je kunt wandelen. Een kaart is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum van het park waar de meeste routes beginnen.

Njegos Mausoleum in het Lovcen Nationaal Park

15. Bezoek Het Njegoš Mausoleum

In het Lovćen National Park kun je ook het Njegoš Mausoleum bezoeken waar Petar II Petrović-Njegoš ligt begraven. Voor dit mausoleum is niet zomaar een plek uitgekozen, maar de één-na-hoogste piek van het Lovćengebergte.

Via een trap en een tunnel kom je bij het mausoleum waar ook een uitzichtsplatform is met het spectaculairste uitzicht van het hele park.

16. Bezoek De Lipa Grot

In de omgeving van Cetinje is nog véél meer mooie natuur te vinden en zo kun je zo’n 4 kilometer buiten de stad ook de Lipa Grot bezoeken.

Onder begeleiding van een (Engelssprekende) gids kun je de verschillende kamers van de grot bezoeken en de talloze druipstenen en stalagmieten bewonderen.

17. Maak Een Dagtrip Naar Het Skadarmeer

Wil je nog meer van de prachtige natuur genieten, dan kun je ook het Skadarmeer bezoeken dat vlakbij Cetinje ligt. Het Skadarmeer is het grootste meer van de Balkan en in en rond het meer is zoveel te zien en te doen dat je je er prima dagenlang zou kunnen vermaken.

Maar verblijf je in Cetinje dan is het meer ook goed te bezoeken als een dagtrip en als je vanuit elders een dagtripje naar Cetinje maakt, dan zou je dat nog makkelijk kunnen combineren met een paar mooie plekjes rond het meer, zoals de oude brug in Rijeka Crnojevića en het Pavlova Stran uitzichtpunt op de foto hierboven.

18. Maak Een Dagtrip Naar Kotor

Een ander idee voor een dagtrip vanuit Cetinje is een bezoek aan Kotor aan de andere kant van het Lovćen gebergte. Hier valt overigens wel echt zoveel te zien en te doen dat het wel echt aan te raden is om er op zijn minst één hele dag voor uit te trekken, tenzij je enkel een kiekje zoals hierboven wilt nemen.