Dit Kun Je Allemaal Doen In Cavtat

Kroatië, Stadsgidsen

Cavtat is een klein vissersplaatsje aan de Adriatische kust van Kroatië dat pal naast het vliegveld van Dubrovnik ligt.

Op het oog lijkt het misschien een slaperig dorpje, maar er zijn wel degelijk een aantal interessante bezienswaardigheden en andere dingen te doen die het de moeite maken om hier eens rond te kijken.

In minder dan een half uur ben je vanuit Cavtat in de oude stad van Dubrovnik en als vakantiebestemming is het een stuk rustiger en goedkoper alternatief voor de populaire en overvolle stad, maar toch een prima uitvalsbasis om de regio Dalmatië te verkennen.

Welke bezienswaardigheden er te zien zijn in Cavtat en welke andere tips we voor je hebben lees je hieronder.

Mausoleum van de Racic Familie in Cavtat

1. Beklim De Heuvel Naar Het Račić Mausoleum

Één van de belangrijkste attracties van Cavtat is het Mausoleum van de Račić Familie dat op de heuvel van het Rat schiereiland ligt. Vanaf hier heb je dan ook een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee.

Het mausoleum is het werk van de bekende Kroatische kunstenaar Ivan Meštrović en is in 1922 gebouwd op de plek van een eerdere kerk uit de middeleeuwen. Het mausoleum is de laatste rustplaats van Ivo Račić, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de scheepvaart van Dalmatië, en zijn gezin.

Rondom het mausoleum liggen meer graven van prominente en welgestelde mensen met prachtige grafstenen.

Bucovac Huis in Cavtat

2. Bezoek Het Bucovac Huis

Als je in Cavtat bent, breng dan ook een bezoek aan het Bucovac Huis, het geboortehuis van Vlaho Bucovac, één van de bekendste schilders van Kroatië.

Het huis waar Bucovac in de 19e eeuw in opgroeide is nu een museum waar verschillende werken en het atelier van de schilder tentoongesteld zijn. Echter vind je hier niet alleen losse schilderijen, want Bucovac liet zijn creativiteit ook los op de muren van het huis.

Toegang tot dit museum is overigens inbegrepen bij de Dubrovnik Pass.

3. Wandel Over De Promenade Rond Het Schiereiland

Één van de dingen die Cavat aantrekkelijk maken is de prachtige ligging die schilderachtige plaatjes oplevert. Om de mooiere plekjes op te zoeken kun je een wandeling maken over de promenade, die helemaal om het Rat schiereiland loopt.

De vele bomen zorgen voor verkoeling onder de hete zon en onderweg kom je langs een aantal (rotsachtige) strandjes waar je kunt zonnen en een frisse duik kunt nemen.

Kerk van Sint Nicolaas in Cavtat

4. Bezoek De Kerk Van Sint Nicolaas

Het centrum van Cavtat bestaat uit een aantal prachtige oude gebouwen waaronder een paar mooie kerken. Één van de meest prominente kerken die je direct aan de boulevard vindt is de Kerk van Sint Nicolaas.

Deze kerk dateert oorspronkelijk uit 1484, maar is in de loop der eeuwen verschillende keren heropgebouwd en gerestaureerd.

5. Bezoek Het Schelpenmuseum

Vlak naast de kerk zit misschien wel de bijzonderste attractie van Cavtat, het schelpenmuseum “Glossus Humanus”. Dit museum heeft een collectie van meer dan 3.000 schelpen en andere versteende fossielen uit de Adriatische Zee en andere zeeën over de hele wereld. Naast schelpen vind je hier ook enkele schilderijen, beeldhouwwerken en religieuze voorwerpen.

6. Bezoek Het Franciscaanse Klooster Van Cavtat

Aan de voet van de heuvel aan de noordelijke kant van de boulevard vind je het Franciscaanse Klooster van Cavtat, ook wel het Klooster van Onze Lieve Vrouw van Sneeuw genoemd.

De prachtige barokke kerk dateert uit 1484 en binnenin de kerk zie je enkele schilderijen uit de Renaissance en een schilderij van Vlaho Bokuvac genaamt Madonna en Kind.

7. Relax Aan De Stranden

De prachtige ligging aan de ruige kustlijn maakt dat Cavtat geen groot massastrand heeft, maar je vindt er juist allemaal kleinere knusse strandjes rond de stad en de twee schiereilanden.

Als je geen haast hebt, dan is het dus zeker aan te raden om hier even lekker te ontspannen.

8. Neem De Boot Naar Dubrovnik

Waarschijnlijk ben je niet helemaal vanuit Nederland of België naar Kroatië gekomen om enkel in Cavtat te blijven en de prachtige oude stad van Dubrovnik staat ongetwijfeld hoog op je to-do lijstje voor deze vakantie.

Afhankelijk van de drukte op de weg, rij je vanaf Cavtat in ongeveer een half uur naar Dubrovnik, maar de oude stad is geheel autovrij en parkeren in de buurt is extreem duur. In de zomermaanden zijn parkeertarieven van €10 per uur geen uitzondering.

Gelukkig zijn er goede alternatieven en zo gaat er ook een rechtstreekse lijnbus naartoe, maar de leukste manier om van Cavtat naar Dubrovnik te gaan is toch wel met de boot. Zo bespaar je enorm op de parkeerkosten en krijg je er nog een mooie boottocht voor terug ook.

9. Hike De Ronald Brown Pathway

Rond Cavtat zijn ook allerlei paden om te wandelen of te hiken. De bekendste route is de Ronald Brown Pathway, die is vernoemd naar de Amerikaanse politicus die hier in 1996 met een vliegtuig is neergestort.

Dit is wel een flinke hike van zo’n 5 uur (heen en terug) zonder faciliteiten onderweg, dus smeer je goed in en neem voldoende water en andere proviant mee. Aan het eind wordt je dan wel beloond met een fantastisch uitzicht vanaf de piek van de Stražišće berg.

10. Bezoek Het Konavle County Museum

In het nabijgelegen Čilipi kun je ook het Konavle County Museum bezoeken. In dit kleine etnografische museum vind je een collectie van oude klederdracht, wapens, historische werktuigen en andere alledaagse objecten van vroeger.

Toegang tot dit museum is ook inbegrepen bij de Dubrovnik Pass en naast het museum kun je ook nog de Kerk van Sint Nicolaas uit 1840 bezoeken.

11. Bezoek Het Paleis Van De Rector In Pridvorje

Een andere bezienswaardigheid in de omgeving is het Paleis van de Rector in Pridvorje. Vanuit dit paleis regeerde de leider (rector) van Konavle, een administratieve deelregio van de Republiek Ragusa tijdens de middeleeuwen.

Het Rector’s Paleis is nu een museum waar je aan de hand van historische objecten meer te weten kunt komen over de middeleeuwse geschiedenis.

Sokol Kasteel in Dunave, Kroatië

12. Beklim Het Kasteel Van Sokol

Iets verderop ligt het Kasteel van Sokol, dat zeker ook de moeite waard is om tijdens een rondrit door de regio te bezoeken.

Het kasteel heeft een belangrijke rol gespeeld in Konavle en wisselde meerdere keren van handen voordat het uiteindelijk in 1672 werd verlaten.

Het Kasteel van Sokol raakte helemaal in verval, maar is recent weer volledig gerestaureerd en dus kun je nu genieten van het prachtige uitzicht vanaf de top van het fort.