18 Geweldige Dingen Om Te Doen In Budva

Montenegro, Stadsgidsen

Budva is één van de populairste bestemmingen voor een strandvakantie in Montenegro. De stad aan de Adriatische kust heeft een historische oude kern, goede stranden en een bruisend nachtleven en ligt ook nog eens centraal gelegen tussen andere populaire bestemmingen voor dagjes uit.

Om met het vliegtuig in Budva te komen kun je kiezen uit maar liefst drie vliegvelden. De dichtsbijzijnde luchthaven ligt op een half uur rijden in Tivat, maar je kunt ook op de hoofdstad Podgorica vliegen dat op slecht een uurtje rijden ligt, maar ook Dubrovnik is een goede optie op ongeveer 2 uur rijden. Met de auto moet je rekenen op ruim 2.000 kilometer, maar je kunt natuurlijk ook ter plekke een auto huren om meer van het land te kunnen zien.

Budva is zelf niet eens zo heel groot, maar in de stad en de nabije omgeving zijn wel talloze bezienswaardigheden en andere leuke dingen om te doen tijdens je vakantie. Hieronder lees je onze belangrijkste tips.

1. Verken De Oude Stad Van Budva

Budva bestaat eigenlijk uit twee delen, namelijk de moderne badplaats en de ommuurde oude stad op het puntje van de baai. De oude stad is de belangrijkste touristische attractie van Budva en is volledig autovrij.

Je slentert hier door smalle straatjes langs oude gebouwen, inclusief diverse bezienswaardigheden die we hieronder apart zullen noemen, maar er zijn hier ook leuke winkeltjes en verschillende barretjes en restaurantjes. De gezelligheid van de oude stad gaat naadloos over in de moderne stad via de levendige boulevard die langs de baai van Budva loopt.

2. Stadsmuseum Van Budva

De geschiedenis van Budva gaat terug tot de vijfde eeuw voor Christus en de beste plek om hier meer over te weten te komen is in het Stadsmuseum van Budva. Al is het museum niet groot, het is zeker wel de moeite om hier even een kijkje te nemen.

Het museum is gehuisvest in één van de historische gebouwen van de oude stad en over vier verdiepingen vind je vooral archeologische vondsten en etnografische objecten uit de stad en de nabije omgeving tentoongesteld.

Huis van Stefan Mitrov Ljubiša in Budva

3. Huis Van Stjepan Mitrov Ljubiša

Een ander museum om in de oude stad te bezoeken is het huis van de in Budva geboren schrijver en politicus Stjepan Mitrov Ljubiša. Deze expositie bestaat uit handgeschreven brieven, foto’s, bekende quotes, krantenartikelen en andere memorabila van de Servisch-Montenegrijnse schrijver.

Jovo Ivanović Gallerij in Budva

4. Jovo Ivanović Gallerij

Als je van moderne kunst houdt dan is een bezoek aan de Jovo Ivanović Gallerij een aanrader. Ook dit museum zit in de oude stad en is zelfs één van de meest vooraanstaande kunstgallerijen van het land. Je vindt voornamelijk werken van gerenommeerde artiesten uit Montenegro en andere delen van het voormalige Joegoslavië, maar ook uit andere landen.

Jovo Ivanović Gallerij in Budva

5. Bewonder De Oude Kerken

In de oude stad kun je ook een aantal prachtige oude kerken bewonderen. De bekendste is wellicht de Kerk van Sint Jan (Sveti Ivan), waarvan de iconische kloktoren boven de oude stad uitsteekt en de skyline domineert.

De gotisch kerk is gebouwd op de restanten van een eerdere kerk uit de 7e eeuw en dankt zijn huidige uiterlijk aan diverse aanpassingen tussen de 12e en de 20e eeuw. Naast de kerk vind je de ruïnes van de Vroeg-Christelijke Basilica van Budva uit de 5e of 6e eeuw.

Hier tegenover staat de Kerk van de Heilige Drie-eenheid. Deze orthodoxe kerk dateert van 1804, toen Budva onder het Oostenrijks-Hongaarse bewind stond. De schrijver Stjepan Mitrov Ljubiša ligt hier overigens begraven.

Kerk van Sint Maria in Punta en de Kerk van Sint Sava in de oude stad van Budva

Vlakbij, in de hoek van de oude stad staan nog twee oude kerkjes: de Kerk van de Sint Maria in Punta uit 840 (rechts, met de kloktoren) en de Kerk van Sint Sava uit de 12e eeuw (linksonder).

6. Budva Citadel

De oude ommuurde stad is vrij te bezoeken via de verschillende stadspoorten, maar voor één stuk van dit kasteel moet je wel een toegangskaartje kopen. De Budva Citadel is een fort in het zuidelijke en hoogstgelegen punt van de oude stad dat in 1936 onder Oostenrijks-Hongaars bewind is gebouwd op de vermoedelijke plek van een oude acropolis.

Een bezoek aan de citadel is wel de moeite waard, want vanaf het hoogstgelegen bastion heb je een mooi uitzicht over de oude stad. Ook kun je hier de prachtige bibliotheek bezoeken.

Ruïnes van een Romeinse Necropolis in Budva

7. Ruïnes Van De Romeinse Necropolis

Net buiten de stadsmuren van Budva kun je nog de restanten bekijken van een oude Romeinse necropolis uit de 5e eeuw. In het midden van de ruïnes zie je een oude grafsteen in de vorm van een pilaar met een hoogte van ruim een meter.

8. Vier Vakantie Aan Het Strand

Budva is natuurlijk met zijn ligging aan de Adriatische Zee bij uitstek ook een bestemming voor een strandvakantie. Slovenska Plaža is het centrale strand dat zich voor de stad uitstrek langs de gehele baai. Het is een vrij lang en breed strand waar je op verschillende plekken strandstoelen kunt huren, maar er zijn ook delen waar je prima je eigen handdoek neer kunt leggen.

Er zijn ook talloze strandtenten en restaurants te vinden voor de nodige versnaperingen tijdens een dagje luieren aan het strand. Op loopafstand zijn nog meer stranden te vinden en beschik je over een (huur)auto, dan kun je in de nabije omgeving nog mooiere strandjes opzoeken.

9. Maak Een Wandeling Over De Promenade

Één van de beste dingen om te doen in Budva is een prachtige wandeling maken over de strandpromenade. Tijdens een wandeling kun je genieten van de mooie bergachtige omgeving en het uitzicht op de zee met de oude stad op de achtergrond.

Kamenovo Strand nabij Budva

Deze voetgangsboulevard loopt niet alleen rondom de baai, maar gaat nog kilometers verder en via tunnels kun je ook langs de nabijgelegen stranden van onder andere Bečići en Kamenovo ten zuiden van Budva wandelen.

10. Ga Los In De Beach Clubs

Ook voor het nachtleven zit je in Budva goed, want als het donker wordt is dit één van de levendigste plekken aan de Montenegrijnse kust. Je kunt hier dus lekker los in de beach clubs en discotheken.

Sveti Nicola eiland bij Budva

11. Maak Een Boottocht Naar Sveti Nikola

Een andere tip om zeker te doen, is een boottocht maken naar het onbewoonde eiland Sveti Nikola dat vlak voor de kust van Budva ligt. Dit is het grootste eiland voor de kust van Montenegro en luistert naar de bijnaam Hawaii.

Er zijn verschillende strandjes, een grot, en je vindt hier de Kerk van Sint Nicola (Sveti Nikola). Het eiland is een stuk rustiger dan het strand van Budva en er leven hier zelfs herten, konijnen en talloze vogelsoorten.

12. Wandel Langs De Rotsen Over De Mogren Promenade

Ten noorden van de oude stad kun je nog een mooie wandeling maken over de Mogren Promenade die je langs de rotsen naar het verborgen Mogren Strand leidt. Vanaf de promenade heb je een mooi zicht op de oude citadel, maar eenmaal om de hoek ben je direct helemaal afgesloten van de stad in de prachtige baai die omringd wordt door rotsen.

13. Bezoek Het Mogren Fort

Boven op de rotsen naast het Mogren Strand kun je ook het Mogren Fort bezoeken. Je kunt hier via de doorgaande weg (E65/E80) komen, of via een korte hike vanaf het Mogren Strand.

Het fort is in 1860 onder het Oostenrijks-Hongaarse bewind gebouwd om de stad te beschermen tegen indringers vanaf de zee, maar ook over land. Het fort is deels geruïneerd maar je kunt wel naar het hoogste punt klimmen voor een schitterend uitzicht op de kustlijn aan beide kanten van de rotsen.

Podmaine Klooster in Budva

14. Bezoek Het Podmaine Klooster

In het noorden van Budva, tegen de bergen omhoog, kun je ook het Podmaine Klooster bezoeken. Dit Servisch-Orthodoxe klooster werd in de 15e eeuw door de adellijke Crnojević familie gebouwd. Het klooster bestaat uit twee kerken: de Kerk van de Maria Presentatie uit de 15e eeuw, en de Kerk van de Maria Tenhemelopneming uit 1747.

Podlastva Klooster in Budva

15. Bezoek Het Podlastva Klooster

Net iets buiten Budva kun je nog een Servisch-Orthodox klooster bezoeken, namelijk het Podlastva Klooster. Dit klooster zou al in 1350 zijn opgericht door keizer Dušan, maar is door de eeuwen heen meerdere malen zijn verwoest en heropgebouwd. Binnenin kun je prachtige frescoschilderingen uit de 15e en 17e eeuw bewonderen.

Fort Kosmač bij Budva

16. Geniet Van Het Uitzicht Vanaf Fort Kosmač

Wil je een fantastisch uitzicht over de stad, dan kun je de M2.3 richting Cetinje en Podgorica oprijden waar je verschillende uitzichtpunten hebt. Je kunt echter ook een klein stukje doorrijden en een korte wandeling omhoog maken naar Fort Kosmač.

Dit fort was rond 1840 gebouwd om het zuidelijkste puntje van het Oostenrijks-Hongaarse rijk te verdedigen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de Italiaanse troepen gebruikt, maar sindsdien is het fort verlaten en deels geruïneerd.

Uitzicht over Budva vanaf Fort Kosmač

Vanaf het fort heb je een geweldig panoramisch uitzicht over Budva en de de nabijgelegen stranden van de Adriatische Zee.

17. Sveti Stefan

Als je in Budva bent, dan mag een bezoek aan Sveti Stefan eigenlijk ook niet ontbreken. Dit kleine eilandje dat met een brug verbonden is met het vasteland is één van de bekendste plekken van Montenegro en het schilderachtige tafereel wordt dan ook vaak gebruikt om het land te promoten.

Helaas is het eilandje niet helemaal wat het lijkt, want op dit moment kun je het niet bezoeken. Wat ooit een leuk historisch dorpje was, is ooit in zijn geheel verkocht en omgetoverd tot één groot luxe resort, maar door een conflict blijft de poort van het eiland nu al een paar jaar gesloten.

Villa Miločer in Sveti Stefan

Al kun je niet verder komen dan de overkant van de brug, het is toch wel absoluut de moeite om hier even naartoe te gaan om het prachtige plaatje te aanschouwen. Er zijn ook prachtige stranden en terrassen vanwaar je kunt genieten van het uitzicht op Sveti Stefan. Op het vasteland kun je ook Villa Miločer, de voormalige zomerresidentie van Koningin Maria bekijken (zie foto hierboven), het Praskvica Klooster bezoeken en via een stenen trap naar een prachtig uitzichtpunt wandelen.

18. Maak Een Dagtrip Vanuit Budva

Budva zelf heeft alles voor een fantastische strandvakantie, maar heeft ook nog eens dé perfecte ligging om meer van het prachtige Montenegro te zien. Binnen een uur rijden zit je namelijk op talloze andere plaatsen aan zowel de Adriatische kust als in het bergachtige binnenland.

Hier zijn een aantal tips voor bestemmingen die je makkelijk als dagtrip vanuit Budva kunt bezoeken: