15 Fantastische Dingen Om Te Doen In Bitola

Noord-Macedonië, Stadsgidsen

Bitola is de derde grootste stad van Noord-Macedonië en bevindt zich in de Pelagoniavalei in het zuidwesten van het land, vlakbij de grens met Griekenland.

Alhoewel Bitola lang niet zo populair is als de hoofdstad Skopje of het Meer van Ohrid, is een bezoek wel degelijk de moeite waard tijdens een rondreis door het land, of als dagtrip vanuit Ohrid. De stad heeft namelijk een gezellig oud centrum en een prachtige omgeving waar ook van alles te doen is.

In deze stadsgids lees je alles wat je moet weten over Bitola, zoals wat je zoal kunt zien en doen, uitstapjes die je kunt maken en andere tips.

Širok Sokak in Bitola

1. Širok Shokak

Širok Sokak is de belangrijkste straatnaam om te onthouden als je Bitola bezoekt. Deze autovrije straat van bijna een kilometer lang is namelijk de centrale winkelstraat en vormt het kloppende hart van het gezellige centrum van de stad.

Širok Sokak loopt vanaf de Dragor rivier die de stad in tweeën splits dwars door het centrum naar het Stadspark in het zuiden van de stad. Naast winkels zijn er talloze cafés en restaurants met gezellige terrasjes te vinden en liggen diverse bezienswaardigheden aan of nabij deze straat.

Kerk van het Heilige Hart in Bitola

2. Kerk Van Het Heilige Hart

Tussen de prachtige gevels van de historische gebouwen in Širok Sokak staat ook de Kerk van het Heilige Hart. Deze katholieke kerk is in 1857 gesticht door Lazaristen die als missionarissen door het Ottomaanse Rijk trokken om het katholieke geloof te verspreiden.

De kerk was in 1870 af, maar raakte in 1900 verwoest door een brand. De huidige kerk met een Gotische stijl dateert van 1909, maar de kerktoren werd pas in 1938 toegevoegd.

Standbeeld van Philip II op het Magnoliaplein in Bitola

3. Magnoliaplein

In het noorden van Širok Sokak vind je het Magnoliaplein met daarop het 8,5-meter-hoge standbeeld van koning Philippus II te paard. Philippus II van Macedonië (382-336 voor Christus) was de stichter van Heraclea Lyncestis, nu een archeologisch park net buiten Bitola. Achter het standbeeld ligt een fontein in de vorm van een schild met de Zon van Vergina, hét symbool van Macedonië.

Magnoliaplein en Širok Sokak in Bitola

Het plein wordt omringd door de prachtige gevels van historische gebouwen uit de Ottomaanse tijd, waaronder voormalige consulaten van onder andere Rusland, Frankrijk en Turkije.

4. Kloktoren Van Bitola

Pal naast het Magnoliaplein ligt het Centrale Park met de iconische Kloktoren van Bitola (Saat Kula). Wanneer de toren precies is gebouwd is niet bekend, maar volgens een gerucht zouden de Ottomanen voor de bouw ervan maar liefst 60.000 eieren hebben gebruikt om het cement steviger te maken.

Helaas is de 30-meter-hoge toren niet toegankelijk, maar het is natuurlijk wel een must-see. Naast de toren staat bovendien in grote cyrillische letters het woord ‘Bitola’ (Битола) dus hou je selfie-camera gereed!

Yeni Moskee in Bitola

5. Nieuwe Moskee

Tegenover de kloktoren staat de Nieuwe Moskee, ook wel Yeni Moskee genoemd (yeni is Turks voor nieuw). Ondanks deze naam is de moskee zo nieuwe niet meer, want het gebedshuis dateert namelijk van 1558. De minaret van de moskee rijkt tot een hoogte van wel 40 meter, hoger dus dan de kloktoren.

Op de plek van de Nieuwe Moskee stond aanvankelijk een kerk die was toegewijd aan Sint Joris van Cappadocië. Naast de moskee kun je enkele bewaardgebleven restanten van deze kerk zien. Tegenwoordig wordt de moskee overigens als kunstgallerij gebruikt.

Isak Chelebi Moskee in Bitola

6. Isak Çelebi Moskee

Op de noordelijke oever van de Dragor rivier staat de Isak Çelebi Moskee, de grootste en belangrijkste van Bitola. De moskee is in 1506 door de rechter Isak Çelebi gebouwd, waarmee het één van de oudste van de stad is. De minaret heeft een hoogte van 50 meter.

7. Bazaar Van Bitola

En plek die je zeker niet moet overslaan is de Bazaar van Bitola. Daar waar Širok Sokak er Europeser en moderner uitziet, heeft de bazaar een meer authentiek Ottomaans karakter.

De Bazaar van Bitola is dan ook al sinds de 15e eeuw het belangrijkste handelscentrum van de stad, waar ooit meer dan 2.000 winkels en stalletjes waren. Vandaag de dag zijn er nog altijd honderden kleine winkeltjes in de bruisende straten die op de bazaar van Skopje na, de grootste bazaar van Noord-Macedonië vormen.

Hadzi Mahmud Bey Moskee in Bitola

Tussen de winkels van de bazaar is ook een dagelijkse markt met groenten, fruit, en andere waren. Ook vind je hier de Hadzi Mahmud Bey Moskee uit 1521 (foto boven) en een Turks badhuis (hamam) uit de 17e of 18e eeuw. Er is ook een overdekte bazaar, de zogenaamde Bezisten, die direct aan de oever van de rivier ligt, aan de overkant van het Centrale Park.

Kerk van Sint Demetrius in Bitola

8. Kerk Van Sint Demetrius Van Thessaloniki

In één van de zijstraten van het Magnoliaplein kun je de Kerk van Sint Demetrius van Thessaloniki bezoeken. De orthodoxe kerk is in 1830 gebouwd met hulp van donaties van lokale handelaren en ambachtslieden.

Interieur van de Kerk van Sint Demetrius in Bitola

Van buiten heeft de kerk een sober karakter, wat destijds opgelegd was door het Ottomaanse bewind, maar van binnen is de kerk rijkelijk versierd met fresco schilderingen, kroonluchters, gouden ornamenten en een uit hout gesneden iconostase.

9. Museum Van Bitola

Bitola heeft een lange en rijke geschiedenis en dus is het zeker interessant om hier wat meer over te weten te komen in het Museum van Bitola, officieel het NI Instituut en Museum Bitola. Het museum staat aan het zuidelijke einde van Širok Sokak.

Het museum bestaat uit twee delen, waarvan het grootste deel de geschiedenis van de regio beslaat. Hier zijn onder andere archeologische objecten, kostuums, wapens, en objecten uit de socialistische tijd van Joegoslavië tentoongesteld.

Het andere deel van het museum is een eerbetoon aan Mustafa Kemal Atatürk, de voormalig president van Turkije die vóór zijn ambtstermijn een tijd heeft doorgebracht in Bitola. Het museum is dan ook gevestigd in de voormalige Militaire Hogeschool waar Atatürk tegen het einde van de 19e eeuw heeft gestudeerd.

Museum van het Albanese Alfabet in Bitola

10. Museum Van Het Albanese Alfabet

Een ander museum is te vinden in het noordwesten van de stad, aan de oever van de Dragor rivier. Het Museum van het Albanese Alfabet is gevestigd in het gebouw waar van 14 tot en met 22 november 1908 het Congres van Manastir (destijds de naam van Bitola) plaatsvond.

Tot die tijd kende de Albanese taal wel 6 verschillende alfabetten en zelfs nog meer subvarianten. Tijdens de conferentie werd door prominenten uit verschillende Albanees sprekende regios van het Ottomaanse Rijk besloten tot standardisatie van het alfabet, gebaseerd op het Latijnse schrift. Dit was overigens een doorn in het oog van de Ottomaanse autoriteiten, die liever hadden gezien dat men het arabische schrift zou gebruiken.

De uitkomst van het Congres van Manastir wordt nog altijd als een pijlpaal beschouwd en 22 november is dan ook uitgeroepen tot nationale Dag van het Alfabet (Dita e Alfabetit) in Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië.

Goce Delchev Memorial House in Bitola

11. Gotse Deltsjev Herdenkingsmuseum

Mocht je geen genoeg kunnen krijgen van  geschiedenis dan kun je ook nog het Gotse Deltsjev Herdenkingsmuseum bezoeken. Gotse Deltsjev (geboren in de huidige Griekse regio Centraal-Macedonië) was een 19e-eeuwse revolutionair die het tegen de Ottomaanse autoriteiten opnam in de strijd voor een onafhankelijk Macedonië.

Het huis, waar Deltsjev in 1901 verbleef is nu een museum over de guerrillastrijder, bestaande uit twee ruimtes met memorabilia. Gotse Deltsjev is begraven bij de Kerk van Sveti Spas in Skopje.

Vliegtuigen in Bitola

12. Bekijk Het Uitzicht Vanaf De Vliegtuigen

Op een heuvel ten zuiden van de stad liggen twee verlaten gevechtsvliegtuigen die tot 1999 nog behoorden tot een militaire basis in Bitola. Sindsdien zijn de 2 achtergelaten vliegtuigen behoorlijk verwaarloosd, maar het is wel de moeite om hier naartoe te wandelen.

Vanaf de heuvel heb je namelijk een goed uitzicht over de stad aan de ene kant en de bergen van het Pelister Nationaal Park aan de andere kant.

13. Heraclea Lyncestis

Alhoewel de meeste bezienswaardigheden in het centrum van Bitola liggen en gemakkelijk te voet zijn te bezoeken, ligt één van de belangrijkste attracties net buiten de stad: de archeologische opgraving van Heraclea Lyncestis.

De oude stad werd in de 4e eeuw voor Christus gesticht door Philip II van Macedonië (Herinner je je het ruiterstandbeeld op het Magnoliaplein nog?) en speelde ruim een millennium lang en belangrijke rol in de regio.

Aanvankelijk was Heraclea vooral een belangrijk religieus centrum, maar de stad groeide later onder het Romijnse Rijk uit tot een belangrijke strategische plaats langs de bekende handelsroute Via Egnatia. In de 6e eeuw na Christus werd de stad echter verlaten na een aarbeving en diverse Servische invasies.

De highlights van Heraclea Lyncestis zijn absoluut het imposante amfitheater vanwaar je het hele archeologische park kunt overzien en de prachtige mozaïeken vloeren met afbeeldingen van onder anderen verschillende dieren en planten.

De andere opgravingen bestaan onder andere uit een kleine en grote vroegchristelijke basilica, een necropolis, een Romeins badhuis en andere gebouwen. Er is ook een klein museum met enkele archeologische vondsten en een maquette van de stad.

Auto en Etno Museum in Krklino

14. Auto En Etno Museum

Heb je de beschikking over een auto, dan hebben we nog een leuke tip voor je. In het dorpje Kriklino, zo’n 7 kilometer boven Bitola staat namelijk misschien nog wel het leukste museum van de regio.

Oldtimers in het Auto en Etno Museum in Krklino

Het Auto en Etno Museum is de privéverzameling van een fietsenmaker en zijn familie. Naast een collectie oude fietsen en brommers, waaronder enkele bijzondere exemplaren zoals een brandweerfiets en een postfiets, staan er ook een stuk of 10 oldtimers en een enorme verzameling oude apparaten zoals radios.

In het etnogratische gedeelte zijn verschillende huiskamers en andere ruimtes ingericht met alledaagse voorwerpen van vroeger.

15. Pelister Nationaal Park

Outdoor- en natuurliefhebbers moeten zeker ook een bezoek brengen aan het nabijgelegen Pelister Nationaal Park. In dit beschermde natuurgebied in het Babagebergte kun je prachtige wandelingen en meer uitdagende hikes maken.

Er zijn verschillende gemarkeerde routes die je langs prachtige uitzichtpunten, een tweetal meertjes en de hoogste piek op 2601 meter leiden. Een goed beginpunt is Hotel Molika waar je kunt parkeren en waar je vlakbij in het officiële informatiecentrum van het Pelister Nationaal Park ook meer informatie en een kaartje kunt krijgen.

In de winter kun je overigens ook skiën in het Pelister Nationaal Park, dat een populaire wintersportbestemming is onder de lokale bevolking.