Dit Zijn De 14 Highlights Van Bar, Montenegro

Montenegro, Stadsgidsen

Bar is een stad in Montenegro met twee gezichten: de oude ommuurde stad boven op de berg en de moderne stad aan de kust met alle faciliteiten voor een strandvakantie.

Bar zelf heeft geen vliegveld maar de vliegvelden van Podgorica en Tivat liggen op respectievelijk slechts 50 minuten en 1 uur en 20 minute rijden van Bar. De stad is dus goed te bezoeken als bestemming op zich, maar ook tijdens een rondreis door Montenegro.

Bar heeft dan ook alle ingrediënten voor een fantastische vakantie: een prachtige ligging, goede stranden, diverse bezienswaardigheden en in de nabije omgeving is ook van alles te doen.

1. Verken De Oude Stad Stari Bar

Stari Bar is de oude stad van Bar en ligt in de bergen, een paar kilometer buiten het centrum van de moderne stad. De belangrijkste attractie in Stari Bar is het kasteel. Deze ommuurde stad is onbewoond en grotendeels geruïneerd, maar een bezoek is wel een echte must als je in Bar bent want er valt genoeg te ontdekken.

Tijdens een wandeling langs de ruïnes kom je langs een aantal gerestaureerde gebouwen die de moeite waard zijn om te bezoeken en je hebt bovendien een aantal fantastische uitzichtpunten.

Oude Hamam

Één van de opgeknapte gebouwen die je kunt bezoeken is de oude hamam. Dit Turkse badhuis is makkelijk te missen als je er langs loopt, van bovenaf herken je het meteen aan het prachtige terracotta dak.

Paleis Van De Bisschop

Ook het Bisschopspaleis is de moeite om te bezoeken, want hierin zit namelijk een museum met een expositie over de de geschiedenis van de stad en vindt je verschillende historische objecten die tentoon zijn gesteld.

Bewonder De Kerken

Binnen de kasteelmuren van Stari Bar vind je ook verschillende kerken en kapelletjes. Sommigen zijn opgeknapt, anderen geruïneerd en er is er zelfs één verscholen in één van de bastions.

Lapidarium

In één van de oude gebouwen vind je ook een lapidarium met een enorme collectie van prachtige oude stenen, waaronder gedenkstenen, versieringen en andere historische beeldhouwwerken.

2. Slenter Over De Oude Bazaar

De Oude Bazaar (Stara Čaršija) ligt net buiten de stadsmuren en is het gezelligste straatje van heel Bar. Je vindt hier een aantal terrasjes waar je lekker (traditioneel) kunt eten of een drankje kunt doen en een paar leuke winkeltjes om souvenirtjes te kopen.

3. Aquaduct Van Bar

Net achter het kasteel van de oude stad staat de historische Aquaduct van Bar. Dit prachtige stenen bouwwerk is in de 16e eeuw door de Ottomanen gebouwd en voorzag de oude stad van water uit het Rumijagebergte.

Dit is overigens het enige overgebleven aquaduct van Montenegro en tevens ook het langste en het bestbewaarde aquaduct van het voormalige Joegoslavië.

Vruca Rijeka Brug in Bar, Montenegro

4. Stenen Bruggen Over De Vruća Rijeka

Achter het kasteel van Stari Bar stroomt een klein riviertje, genaamt de Hete Rivier (Vruća Rijeka). Hier vind je een aantal oude stenen bruggen uit de Ottomaanse tijd en kun je wandelen tussen de prachtige olijfgaarden.

Stara Maslina - de oudste olijfboom ter wereld in Bar, Montenegro

5. Ontdek De Oudste Olijfboom Van Europa

Over olijven gesproken, in Bar kun je ook de oudste olijfboom van Europa bezoeken. Deze Stara Maslina (oude olijfboom) zou volgens wetenschappers zo’n 2.250 jaar oud zijn en dus al voor het begin van de jaartelling geplant zijn.

Škanjevića Moskee in Bar, Montenegro

6. Bewonder De Moskeeën Van De Stad

In Stari Bar kun je rond het kasteel ook enkele moskeeën bekijken en hieraan zie je de invloeden van de Ottomaanse bezetting tijdens de middeleeuwen terug.

Zo vind je bijvoorbeeld vlak naast de ingang van het kasteel de Škanjević Moskee (foto hierboven) uit de 18e eeuw en de Omerbašića Moskee uit de 17e eeuw.

Vlakbij Stari Bar kun je ook een nieuwe moskee vinden. Deze in 2002 gebouwde Selimija Moskee is de grootste moskee van Montenegro en één van de grootste van de Balkan.

Kerk van Sint Jovan Vladimir in Bar, Montenegro

7. Kathedraal Van Sint Jovan Vladimir

In het moderne deel van Bar vind je dan weer de grootste orthodoxe kerk van Montenegro, de Kathedraal van Sint Jovan Vladimir. Ook deze tempel is pas recent gebouwd, namelijk in 2006, maar is nu al één van de belangrijkste iconen en bezienswaardigheden van de stad.

De kathedraal valt niet alleen op door zijn enorme grootte, maar ook door de architectuur met een Servisch-Byzantijnse stijl en rijke decoraties. Zowel van binnen als van buiten zie je dan ook veel goud en van binnen zijn de muren in felle kleuren beschilderd met allerlei religieuze taferelen.

Paleis van Koning Nicola in Bar, Montenegro

8. Paleis Van Koning Nicolaas

Een andere bezienswaardigheid in het moderne Bar is het Paleis van Koning Nicolaas aan de strandboulevard. Alhoewel de koninklijke familie in Cetinje woonde, de hoofdstad van het voormalige Koninkrijk Montenegro, liet Koning Nicolaas in 1885 een zomerpaleis aan de kust bouwen.

Dit koninklijk paleis was een gift aan zijn dochter, Prinses Zorka, en zijn schoonzoon, Prins Petar Karađorđević.

Het paleis is zeker wel de moeite om te bezoeken. In de verschillende vertrekken van het paleis zijn namelijk allerlei historische meubelen, kostuums, kuststukken en andere verzamelobjecten van de koninklijke familie en andere welgestelde mensen tentoongesteld.

9. Geniet Van Het Vakantiegevoel Aan Het Strand

Bar is ook absoluut een strandbestemming het heeft zelfs één van de beste stranden van Montenegro.

Šušanjska Plaža is het belangrijkste strand van Bar dat direct voor de stad ligt. Dit strand bestaat uit een combinatie van zand en kleine kiezels en ligt een eind weg van de haven waardoor het ook schoon is.

Mocht je de beschikking hebben over een (huur)auto, dan kun je ook allerlei mooie strandjes in de omgeving opzoeken.

10. Slenter Over De Strandpromenade Van Bar

Langs het strand loopt een promenade die vanaf het noordelijkste punt van het strand helemaal tot aan de haven van Bar rijkt. Dit is een prachtige plek voor een mooie wandeling vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op het strand en de bergen in de omgeving die het schilderachtige plaatje compleet maken.

Je ziet hier dan ook veel lokale mensen hun benen strekken en onderweg zijn tal van strandtenten en terrasjes om te genieten van een drankje of wat te eten. Ook kun je langs de marina lopen en de prachtige jachten en andere boten bekijken.

11. Maak Hike Naar Het Haj Nehaj Fort

In de omgeving van Bar is ook enorm veel te doen en zo kun je bijvoorbeeld een hike maken naar het Haj Nehaj Fort. Dit geruïneerde kasteel ligt bovenop de rotsen in het nabijgelegen plaatsje Sutomore, ongeveer 8 kilometer ten noordwesten van Bar.

Panoramisch uitzicht vanaf het Haj Nehaj Fort in Sutomore

Het is een steile, maar niet al te moeilijke klim van ongeveer een half uur naar boven. De route begint hier en is goed gemarkeerd met rode stippen. Eenmaal boven gekomen heb je natuurlijk een prachtig uitzicht!

12. Maak Een Dagtrip Naar Het Skadarmeer

Vanuit Bar kun je ook een dagtocht maken naar het Meer van Skadar, het grootste meer van de Balkan dat op de grens van Montenegro en Albanië ligt. Dit meer ligt in een prachtig natuurgebied en wordt omringd door spectaculaire bergen met mooie uitzichtpunten.

In en rondom het meer is ook vanalles te zien en te doen en de meeste bezienswaardigheden liggen aan de Montenegrijnse zijde, waaronder enkele kastelen, oude waterputten en eilandjes die je met een boottocht kunt bezoeken.

13. Maak Een Panoramische Roadtrip Langs De Kust

Montenegro heeft een spectaculaire kustlijn en Bar ligt precies aan het begin (of het einde) van de panoramische autoroute die hier langs loopt. Dus als je in de auto stapt en naar het noorden rijdt, dan wacht je een prachtige panoramische rit en diverse uitzichtpunten waar je kunt stoppen.

Kasteel van Ulcinj

14. Maak Een Dagtrip Naar Ulcinj

Een ander idee voor een dagtrip vanuit Bar is een bezoek aan Ulcinj. Deze zuidelijkste stad van Montenegro is slechts een half uur rijden van Bar en heeft een prachtige ligging aan een baai. Vooral de oude ommuurde stad op de rotsen is leuk om doorheen te slenteren.