De 18 Beste Bezienswaardigheden In Banja Luka

Bosnië en Herzegovina, Stadsgidsen

Banja Luka is een universiteitsstad die is gelegen aan de rivier de Vrbas in het noorden van Bosnië en Herzegovina. Het is de tweede grootste stad van het balkanland en de facto de hoofdstad van de Republika Srpska (Servische Republiek). Hoe dat precies zit leggen we hieronder even voor je uit.

De Servische Republiek In Bosnië En Herzegovina, Hoe Zit Dat Precies?

 

In de jaren ’90 werd Bosnië en Herzegovina onafhankelijk van het voormalige Joegoslavië maar dit ging niet zonder slag of stoot. De etnische verdeeldheid tussen met name de Bosniakken en de Serviërs in het land leidde tot een bloedige oorlog die uiteindelijk door NAVO-ingrijpen tot een einde kwam. Om de rust in het land te waarborgen is toen in het Verdrag van Dayton afgesproken om het land op te delen in twee delen: het Bosnische en het Servische deel. Alhoewel er een centrale regering is, hebben de twee regio’s een uitzonderlijk hoge mate van autonomie. Banja Luka ligt dus in het Servische deel genaamd Republika Srpska (niet te verwarren met het land Servië) en zowel de president als het parlement van deze deelrepubliek zijn hier gevestigd.

Is Banja Luka De Moeite Waard Om Te Bezoeken?

 

Banja Luka is misschien niet de stad waar je op stedentrip voor in het vliegtuig stapt (vanuit Nederland zijn er immers geen directe vluchten), maar op een rondreis door Bosnië en Herzegovina is het zeker wel een stad om voor een dag te bezoeken. De meeste bezienswaardigheden liggen vrij centraal en zijn te voet in een halve dag tot maximaal een hele dag wel zo’n beetje te bekijken, maar de regio rondom Banja Luka is ook erg mooi en op niet al te verre afstand van deze stad zijn ook diverse bezienswaardigheden die je kunt bezoeken.

Kortom, Banja Luka is zeker de moeite waard en hieronder lees je welke bezienswaardigheden er allemaal zijn.

Kasteel van Banja Luka

1. Kastel Fortress

Het kasteel van Banja Luka (Kastel Fortress) is het oudste monument en de belangrijkste attractie van de stad. Alhoewel de oudste sporen uit de prehistorie stammen dankt het kasteel zijn huidige vorm voornamelijk aan de tijd van de Ottomaanse bezetting. Onder leiding van Ferhad Pasha Sokolović (1574-1588) groeide de nederzetting uit tot een gefortificeerde stad. Toegang is gratis dus je kunt er vrij rondlopen, maar er is geen museum of iets dergelijks. In het kasteel zit ook een goed restaurant (Kazamat) dat heerlijke traditionele gerechten serveert en waar je buiten aan de oever van de Vrbas kunt zitten. In de zomermaanden worden binnen de kasteelmuren ook regelmatig festivals en andere evenementen gehouden.

Servisch-Orthodoxe Kerk in Banja Luka

2. Driekoningen Kerk

Vlak naast het kasteel, aan de oever van de Vrbas rivier staat een prachtige Servisch-Orthodoxe kerk. Het heeft overigens wel 70 jaar geduurd om deze Driekoningen Kerk (Bogojavljenski Hram) af te krijgen!

Feradija Moskee in Banja Luka

3. Ferhadija Moskee

Vlakbij staat ook de prachtige Ferhadija Moskee, die is vernoemd naar de Ottomaanse leider Ferhad Pasha Sokolović. De moskee is oorspronkelijk gebouwd in 1579, maar werd tijdens de Bosnische oorlog in de nacht van 6 op 7 mei 1993 door het Servische leger opgeblazen. In totaal sneuvelden er tijdens de oorlog 16 moskeeën in Banja Luka. Tussen 2001 en 2016 is de Ferhadija Moskee met grotendeels originele materialen weer heropgebouwd en het culturele erfgoed is inmiddels een beschermd nationaal monument.

Dolaka Moskee in Banja Luka

4. Dolaka Moskee

Aan de oostelijke kant van het Fort staat de Dolaka Moskee uit 1686. Ook deze moskee was een doelwit van de ethnische zuivering tijdens de Bosnische oorlog en werd op 9 September 1993 verwoest. Na een wederopbouw kon de Dolaka Moskee zijn deuren in 2007 weer openen.

Veselina Masleše straat in Banja Luka

5. Veselina Masleše

Veselina Masleše (soms ook Gospodska Ulica genoemd) is de oudste en belangrijkste winkelstraat van Banja Luka en loopt dwars door het centrum van de stad. In deze autovrije straat zie je prachtige historische gevels aan weerszijden en vindt je leuke winkeltjes om te shoppen. Een andere leuke plek om te shoppen is de overdekte markt tegenover het kasteel, waar je vooral verse waren vindt.

Kathedraal van Christus de Verlosser in Banja Luka

6. Kathedraal Van Christus De Verlosser

De winkelstraat Veselina Masleše komt uit op het centrale Plein van de Servische Heersers (Trg Srpskih Vladara). Dit plein wordt gedomineerd door de imposante Kathedraal van Christus de Verlosser met prachtige gouden koepels en een enorme klokkentoren. De orthodoxe kerk is tussen 1925 en 1929 gebouwd met rode en gele stenen uit Mesopotamië, maar raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Tijdens het communistische regime van Joegoslavië mochten geen religeuze gebouwen worden gebouwd, waardoor de kerk pas in de jaren ’90 heropgebouwd kon worden.

Stadhuis van Banja Luka

7. Stadhuis

Aan weerszijden van de kerk staan twee identiek ogende gebouwen tegenover elkaar, die het plein een symmetrisch uiterlijk geven. Beide gebouwen dateren uit het begin van de jaren ’30 en combineren klassieke architectuur met middeleeuwse Servische inspiratie. Één van deze gebouwen is het stadhuis van Banja Luka waarin ook de gemeenteraad is gehuisvest.

Banski Dvor in Banja Luka

8. Banski Dvor

Het andere gebouw aan de overkant van het plein huisvest het cultureel centrum Banski Dvor. Oorspronkelijk was het gebouw de zetel van de Ban (Hertog) van de Vrbas Banovina regio van het Joegoslavische koninkrijk en tot 2008 diende het als het paleis van de president van de Servische Republiek. Inmiddels is Banski Dvor het belangrijkste culturele centrum van de stad waar jaarlijks honderden evenementen plaatsvinden, waaronder concerten, tentoonstellingen, boekpresentaties en culturele festivals.

Paleis van de President van Republica Srpska

9. Paleis Van De President Van Republika Srpska

Naast Banski Dvor staat het Paleis van de Republiek, ofwel het huidige onderkomen van de president van de Republika Srpska. Het gebouw is rond dezelfde tijd gebouwd als het stadhuis en Banski Dvor en heeft in de loop der tijd diverse financiële instellingen gehuisvest, waaronder een commerciële bank en zowel de Nationale Bank als het Ministerie van Financiën van de Republika Srpska. Naast de ingang staan twee bronzen beelden van boeren die ieder een traditionele rol uitbeelden. Het rechter beeld van een man met een zak goederen op een weegschaal beeld handel uit, terwijl het huishouden worden uitgebeeld door het linker beeld van een vrouw met een sikkel.

Nationaal Theater in Banja Luka

10. Nationaal Theater

Aan het eind van het voetgangersgebied staat het Nationaal Theater van de Republika Srpska. Net als de eerdergenoemde gebouwen is ook het Nationaal Theater gebouwd in de jaren ’30, onder Svetislav Milosavljević, de eerste Ban van Vrbas Banovina. Het theater vertoond grote overeenkomsten met het Nationaal Theater in de Servische stad Niš dat door dezelfde architect is ontworpen.

Kathedraal van Sint Bonaventure in Banja Luka

11. Kathedraal Van Sint Bonaventure

Iets ten noorden van het Nationaal Theater staat de Kathedraal van Sint Bonaventure, één van de vier Rooms-Katholieke kathedralen van Bosnië en Herzegovina. De kerk is gebouwd in de jaren ’70, nadat een eerdere kerk tijdens een aardbeving was gesneuveld. Tijdens de Bosnische oorlog raakte de nieuwe kerk ook beschadigd, maar dit kon later worden hersteld. De kerk is vernoemd naar Sint Bonaventure, een franciscaanse theoloog uit de middeleeuwen.

Muzeum van de Republica Srpska in Banja Luka

12. Museum Van De Republika Srpska

Het Museum van de Republika Srpska opende zijn deuren al in 1930 als Museum van Vrbas Banovina, aangezien Banja Luka toen de hoofstad was van deze regio van het Joegoslavische Koninkrijk. Het is het belangrijkste museum van de stad en heeft een expositieruimte van zo’n 1500 vierkante meter waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de stad en de regio vanaf de prehistorie tot de moderne tijd.

13. Museum Of Contemporary Art

Een ander belangrijk museum van de stad is het Museum of Contemporary Art of Republika Srpska. De collectie van dit moderne kunstmuseum bestaat uit zo’n 1300 schilderijen, beelden, tekeningen en andere kunstobjecten vanaf de tweede helft van de 20e eeuw. De meeste werken zijn van artiesten uit het voormalige Joegoslavië.

Oekraïns-Griekse Katholieke Kerk in Banja Luka

14. Oekraïns-Griekse Katholieke Kerk

Een andere bezienswaardigheid in Banja Luka is de felblauwe Oekraïns-Griekse Katholieke Kerk. De kerk is gebouwd in 1932 maar raakte zwaar beschadigd door de bombardementen van Banja Luka tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944. Pas in 1998 werd begonnen met de wederopbouw, die nog altijd niet helemaal voltooid is.

15. Mariastern Abdij

De meeste bezienswaardigheden van Banja Luka liggen op loopafstand van elkaar in het centrum, maar ook daarbuiten zijn enkele attracties die de moeite waard zijn als je daar nog tijd voor over hebt tijdens je reis. Zo vind je ten noorden van Banja Luka de Mariastern Abdij, het enige Trappistenklooster van de Balkan. Aan het begin van de 20e eeuw was het met 219 monniken zelfs het grootste Trappistenklooster ter wereld. Inmiddels is het dat niet meer want er wonen nog maar een paar monniken in de in 1869 gebouwde abdij, maar je kunt er nog wel heerlijke huisgemaakte abdijkaas en raki kopen.

Srpske Toplice thermische bronnen in Banja Luka

16. Srpske Toplice Thermische Bronnen

Even ten zuiden van de stad is nog een bijzondere attractie, namelijk de thermische bron van Srpske Toplice. Deze natuurlijke warmwaterbron bevind zich aan de oever van de Vrbas rivier waar je heerlijk van het uitzicht kunt genieten terwijl je dobbert in één van de baden. Het thermische water komt uit wartebronnen diep in de grond en kan wel 32 graden bereiken. Daarnaast bevat het water een hoog gehalte mineralen waardoor het ook nog eens genezende krachten zou hebben. Het water van de rivier is overigens wel erg koud, maar als je afwisselt tussen het warme en koude water is dat wel weer goed voor je bloedsomloop.

17. Ethno Village – Museum Ljubačke Doline

Iets verder naar het zuiden, op zo’n half uur rijden vanaf het centrum van Banja Luka, ligt het Ethno Village Museum. Dit is een openluchtmuseum met allemaal authentieke houten huizen die je een beeld geven van het traditionele 19e en 20e eeuwse leven op het platteland in de regio. Sommige huizen zijn ook open en op traditionele wijze ingericht.

18. Krupa Na Vrbasu Watervallen

Nog iets verder, op zo’n 25 kilometer ten zuiden van Banja Luka vind je de watervallen van Krupa na Vrbasu. Naast de watervallen staan ook enkele oude houten watermolens en een orthodox klooster. Het geheel ligt in een prachtige omgeving rond de Krupa, een zijtak van de Vrbas rivier en via gemarkeerde wandelpaden loop je overal langs.