12 Redenen Voor Een Vakantie In Kroatië

Kroatië

Kroatië heeft de afgelopen jaren hard aan populariteit gewonnen en het is dan ook één van de bekendste en meest populaire vakantielanden van de Balkan. Het land is divers en heeft enorm veel te bieden voor verschillende typen vakanties. Als bestemming doet het dan ook zeker niet onder voor de van oudsher bekendere bestemmingen in het naastgelegen Italië of in Griekenland. Om je hiervan te overtuigen hebben we de 12 belangrijkste redenen om voor Kroatië te kiezen op een rijtje gezet.

1. Je Kunt Er Prima Met De Auto Naartoe

Kroatië heeft meerdere vliegvelden waar je vanuit Nederland in zo’n 2 uur rechstreeks naartoe kunt vliegen, wat natuurlijk ideaal is voor zowel een stedentrip als een langere vakantie. Ga je echter liever met de auto op vakantie, bijvoorbeeld om een rondreis te kunnen maken, dan is Kroatië ook een prima optie. Het populaire Istrië is bijvoorbeeld minder ver rijden dan het Italiaanse Florence, of de Pyreneeën van Zuid-Frankrijk. Verder zijn ook de wegen naar én in Kroatië goed, dus kun je er prima een rondreis met de auto maken.

2. Het Weer Is Er Fantastisch

Natuurlijk wil je op vakantie wel goed weer hebben en ook wat dat betreft is die kans ook stukken groter in Kroatië dan in veel andere landen van Europa. Als we kijken naar het aantal zonuren, dan vallen grote delen van Kroatië, waaronder ongeveer de hele kust, behalve Istrië, in de categorie met meer dan 2.500 zonuren per jaar. Dat is de hoogste categorie, waar bijvoobeeld ook de Spaanse costa’s, de Griekse eilanden en de Turkse kust onder vallen. In de rest van Kroatië schijnt de zon gemiddeld 2.000 tot 2.500 uur, wat vergelijkbaar is met het grootste deel van Italië.

3. Het Is Één Van De Meest Ontwikkelde Landen Van De Balkan

Mocht je nog nooit in de Balkan zijn geweest en overwegen om hier voor het eerst eens een kijkje te nemen, dan is Kroatië de perfecte keuze. De Balkan is nou eenmaal minder bekend dan Spanje of Italië, maar mocht je twijfels hebben, dan kun je Kroatië eigenlijk een beetje zien als de Balkan voor beginners. Het is namelijk één van de meest ontwikkelde landen van de regio en de infrastructuur voor toeristen, zoals hotels, restaurants en wegen is er uitstekend. Zelfs als je wilt kamperen, dan kun je in Kroatië uitstekende voorzieningen verwachten op de campings.

4. Je Vindt Er Talloze Prachtige Stranden En Eilanden

Ben je op zoek naar zon, zee en strand, dan zit je in Kroatië absoluut goed. Het land heeft een enorme kustlijn die bestaat uit prachtige stranden, van brede zandstranden, tot prachtige meer afgelegen, rotsachtige strandjes. Daarnaast zijn er ook nog meer dan duizenden eilanden, dus aan stranden geen gebrek.

5. De Natuur Is Adembenemend Mooi

We hebben de stranden en eilanden zojuist al genoemd, maar het land heeft met een gevarieerd landschap nog veel meer mooie natuur te bieden. Denk hierbij aan prachtige berglandschappen, bossen, meren, watervallen en nationale parken waaronder de bekende Plitvicemeren.

6. Het Heeft Een Rijke Historie

Kroatië heeft een zeer rijke historie waar je tot op de dag van vandaag nog veel van terug kunt zien in de vorm van mooie historische gebouwen, kastelen, kerken en archeologische opgravingen. In bijna iedere stad vind je ook wel een prachtig oud centrum wat de moeite waard is om doorheel te lopen.

7. Er Zijn Prachtige Steden Om Te Bezoeken

Of je nu op zoek bent naar een korte stedentrip of een langere rondreis, Kroatië heeft diverse prachtige steden die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals de hoofdstad Zagreb, maar ook kustplaatsen zoals Dubrovnik, Zadar, Split of Rovnj.

8. Er Is Geen Grenscontrole Meer

Alhoewel Kroatië al in 2013 toetrad tot de Europese Unie, vond er tot voorkort nog altijd grenscontrole plaats als je naar Kroatië ging, omdat het land nog geen onderdeel was van het Schengengebied. Op 1 januari 2023 is daar echter verandering in gekomen en dus hoef je op Schiphol niet meer langs de paspoortcontrole en zijn de grenzen met Italië en Slovenië ook verdwenen. Buurlanden Bosnië en Herzegovina en Montenegro zijn overigens geen lid van de EU, dus ga je de grens over naar deze landen, dan kom je nog wel traditionele grenscontrole tegen.

9. Je Kunt Er Met De Euro Betalen

Op 1 januari 2023 trad Kroatië ook toe tot de eurozone en dus kun je er nu ook gewoon met je euro’s betalen en euro’s uit de geldautomaten halen. Geen gedoe meer dus met het wisselen van geld en je hoeft dus ook niet meer steeds de prijzen van menukaarten om te rekenen.

10. Het Is Er Betaalbaar

Ondanks de toegenomen populariteit van Kroatië is het land nog steeds verrassend betaalbaar gebleven. Natuurlijk kun je verwachten dat veel prijzen voor bijvoorbeeld hotels of huurauto’s in de zomermaanden hoger liggen, maar toch is Kroatië dan nog steeds een stuk goedkoper dan de meeste West-Europese bestemmingen.

11. Je Kunt Er Heerlijk Eten

Tijdens een vakantie in Kroatië hoef je ook zeker geen honger te leiden, want je kunt er echt heerlijk eten. De Kroatische keuken is gebaseerd op traditionele recepten met heerlijke verse regionale ingrediënten. Aan de kust zie je dan ook wat meer verse vis, gegrild vlees en Italiaanse invloeden, terwijl je landinwaards meer vlees en stoofpotjes tegenkomt. Ook kun je genoeg internationale gerechten vinden, zeker in de grotere steden en toeristische kustplaatsen.

12. Je Kunt Er Goed Feesten

Ben je graag tot in de late uurtjes actief, dan kun je in Kroatië ook genieten van het bruisende nachtleven. In de grote steden en de populairdere kustplaatsen zijn genoeg bars, café’s, en beachclubs en nachtclubs te vinden. Daarnaast zijn er specifieke feestlocaties zoals op de eilanden Pag en Hvar, en worden er ook flink wat muziekfestivals georganiseerd. Het mooie weer, de prachtige (strand)locaties en goedkope drankjes zorgen er zelfs voor dat Kroatië door velen wordt gezien als Europa’s beste festivalbestemming.