Om Deze 12 Redenen Wil Je Op Vakantie Naar Roemenië

Roemenië

Pas na de val van het communisme begon het toerisme in Roemenië zich in de jaren negentig langzaam te ontwikkelen. Met een unieke mix van historie, plaatjesachtige middeleeuwse steden, folklore en prachtige natuur is Roemenië echt wel één van de aantrekkelijkste vakantielanden van Europa. Toch weten veel mensen nauwelijks iets van dit land en wordt het vaak nog geassocieerd met het communisme en steden in Oostblok stijl. Dat is echt jammer, want het land heeft zoveel meer te bieden. Daarom zijn hier 12 redenen om Roemenië op je verlanglijstje te zetten.

1. De Landschappen Zijn Werkelijk Adembenemend

Roemenië is een relatief groot land met een diversiteit aan landschappen, van de indrukwekkende Karpaten, tot de vallei van de Donau of de stranden van de Zwarte Zee en van moderne steden tot schilderachtige historische dorpen, gefortificeerde kerken en kastelen. Het land is werkelijk vol van sprookjesachtige plekken uit je mooiste dromen.

2. De Architectuur Is Verrassend Mooi En Divers

De historische architectuur van Roemenië gaat natuurlijk veel verder terug dan de tijd van het communisme, want er wonen al mensen sinds de prehistorie. Je vindt er historische dorpen, middeleeuwse steden en een mix van architectonische invloeden van verschillende andere Europese regio’s. Voorbeelden van de verschillende bouwstijlen zijn de Saksische dorpen in Transsylvanië, het imperialistische erfgoed van Timișoara (waardoor het de bijnaam “Klein Wenen” kreeg) en de ongebruikelijke en misschien wel ietswat ongemakkelijk ogende mix van 19e eeuwse architectuur tussen Stalinistische en moderne gebouwen in Boekarest.

3. Er Is Overal Prachtige Natuur

Roemenië is absoluut een paradijs als je van outdoor activiteiten houdt, want er zijn overal natuurgebieden, bergen, bossen, nationale parken, meertjes en watervallen. Als dat nog niet genoeg is, dan zijn er ook nog enkele spectaculaire natuurwonderen, zoals de ondergrondse gletsjer van de Scărişoara Grot, de moddervulkanen van Berca, en de voormalige zoutmijn van Turda.

4. Wilden Dieren Lopen Er Vrij Rond

Roemenië is het thuisland van een groot aantal verschillende wilde dieren, waaronder zo’n 6000 bruine beren, de grootste populatie van Europa. Daarnaast zijn er onder andere wolven, herten, lynxen, wilde katten, vossen, en jakhalzen. Er is ook een bizon reservaat en de Donaudelta is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Dit maakt Roemenië één van de beste landen van Europa om wilde dieren te spotten.

5. De Rijke Historie Is Overal Terug Te Vinden

De oudste menselijke resten die ooit in Roemenië werden gevonden zijn bijna 25 duizend jaar oud, één van de oudste van Europa. Sinds die tijd is het gebied dat we nu Roemenië noemen altijd bewoond geweest en onderdeel geweest van verschillende territoria en koninkrijken die ieder hun stempel hebben gedrukt en erfgoed hebben achtergelaten en dat is tot op de dag van vandaag nog zichtbaar in de architectuur en cultuur van het land.

6. Volkstradities Zijn Er Nog Altijd Springlevend

Traditionele volkscultuur en tradieties zijn nog steeds enorm belangrijk in Roemenië en beleefde zelfs een nieuwe opleving in de afgelopen jaren. Traditionele kleding is nog altijd populair, vooral tijdens traditionele feesten en andere speciale gelegenheden, volksmuziek en dans worden continue herleefd en opnieuw uitgevonden en de populariteit van volksfeesten toont aan dat de jongere generatie Roemenen nog altijd trots is op de tradities van hun voorvaderen.

7. Er Is Een Grote Diversiteit Aan Festivals

Wat betreft festivals heeft Roemenië overigens voor ieder wat wils. Van kleinschalige dorpsfeesten ter ere van de oogst van een bepaalde vrucht, tot grootschalige volksfeesten, food en craft festivals, klassieke muziekfestivals of grote electronische muziek en dansfeesten.

8. Het Eten Is Om Je vingers Bij Af Te likken

Eten is altijd een belangrijk onderdeel van de Roemeense cultuur geweest. De keuken is gebaseerd op verse lokale ingrediënten en hartige en smaakvolle gerechten, met invloeden uit Hongarije, Duitsland en Turkije. Overal zijn wel traditionele restaurants die hun eigen huisgemaakte versies van traditionele gerechten serveren, maar in de meeste steden vindt je ook genoeg restaurants met een internationale menukaart, dus er is altijd volop keuze als je uit eten gaat.

9. De Mensen Zijn Vriendelijk

Bij het kiezen van een bestemming let je natuurlijk vooral op hoe mooi een land is en welke bezienswaardigheden er zijn, maar uiteindelijk zijn het de mensen die het land hebben opgebouwd en die je als gast ontvangen. Gelukkig hebben de Roemenen een goede reputatie als het gaat om vriendelijkheid en gastvrijheid en zullen de meeste mensen hun uiterste best doen om je te helpen.

10. Het Is Nog Altijd Ondergewaardeerd

Roemenië telt jaarlijks miljoenen touristen en dit aantal groeit hard, maar het grootste deel hiervan komt nog steeds uit eigen land en omliggende landen. Helaas zien veel mensen het land nog steeds als een suf Oostblok-land met alle vooroordelen die je daarbij kunt bedenken. Hierdoor kiezen mensen toch nog vaak voor populairdere bestemmingen, maar anderzijds kun je zeggen dat Roemenië hierdoor ook nog wel echt zijn charme heeft en dat is precies waarom juist nu een goed moment is voor een bezoek.

11. Je Kunt Er Het Hele Jaar Naar Toe

Zoals in heel Europa is het weer in Roemenië seizoensgebonden, waardoor de zomer natuurlijk de meest populaire tijd is voor een bezoek. Toch maakt de diversiteit van het land en de combinatie van hete zomers en koude winters het tot een fantastische bestemming gedurende het hele jaar, afhankelijk natuurlijk van wat je wilt doen. Het voor- en najaar zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om te hiken en de zomerdrukte te omzeilen en in de winter kun je er goed skiën, terwijl je een stedentrip het hele jaar door kunt maken.

12. Je Krijgt Absoluut Waar Voor Je Geld

Ondanks dat de economie van Roemenië zich langzaam aansluit bij het westen en de prijzen hier minstens net zo hard stijgen als bij ons, is het leven hier nog altijd stukken goedkoper dan bij ons. Gelukkig gaan de lagere prijzen hier lang niet altijd ten koste van de kwaliteit, waardoor je simpelweg meer waar voor je geld krijgt, vooral als het gaat om hotels, restaurants en vervoer.