14 Redenen Om Albanië Juist Nu Te Bezoeken

Albanië

Albanië was lange tijd afgesloten van de rest van de wereld onder een streng communistisch regime. Ondanks de val van het communisme bleef het land echter nog lange tijd kampen met dit slechte imago en associëren mensen Albanië nog steeds vaak met armoede, zware criminaliteit en onveiligheid in plaats van met een prachtig vakantieland. Het mafia-imago dat vaak wordt geportretteerd in Hollywood films zoals Taken, geeft natuurlijk ook een vertekend beeld. Dat is jammer, want het is eigenlijk een fantastisch land en men timmert hard aan de weg om meer toeristen aan te trekken.

Albanië wordt dan ook steeds vaker getipt als vakantiebestemming en is daarmee de absolute rising star op de Europese kaart van reisbestemmingen. Waarom je Albanië dan ook juist nu zou moeten bezoeken leggen we hieronder uit.

1. Het Is Er Veilig

Laten we het grootste vooroordeel maar direct uit de wereld helpen: Albanië is absoluut niet onveilig en misschien zelfs wel één van de veiligste landen ter wereld. De mensen zijn opgegroeid in een cultuur waarin je een ander niet schaadt en hier ook niet mee wegkomt. Je merkt dit bijvoorbeeld als je een onbemande winkel binnenloopt, wanneer de eigenaar even op pad is voor een boodschap, of je langs geparkeerde auto’s met open raampjes loopt en wanneer je een appartement huurt, zul je waarschijnlijk ook geen sleutel nodig hebben om het gebouw binnen te komen.

De vooroordelen over georganiseerde misdaad en curruptie zijn overigens niet geheel onterecht, maar daar merk je als toerist helemaal niets van. Niemand zit namelijk te wachten op (internationale) media aandacht als er iets met een toerist gebeurd. Bovendien wil Albanië maar al te graag lid worden van de EU en worden al jaren harde maatregelen genomen om de georganiseerde criminaliteit in te dammen en de reputatie van Albanië als drugsexporteur de nek om te draaien.

2. Je Vrienden Zijn Er Nog Niet Geweest

Mensen zijn sociaal en steken elkaar natuurlijk aan en dan hebben we het niet over enge ziektes, maar over de grootste vakantieverhalen tijdens de borrel en de prachtigste kiekjes op social media. Grote kans dat je van je omgeving nog weinig (of misschien nog wel nooit) iets over Albanië als vakantieland hebt gehoord. Dat zal snel veranderen, net zoals met Kroatië in de afgelopen jaren, maar wedden dat men nu nog aan je lippen hangt als jij vertelt dat je net terug bent uit Albanië?

3. De Stranden Zijn Fantastisch

De stranden in Albanië doen absoluut niet onder aan die van bekendere bestemmingen en we durven zelfs te stellen dat sommige stranden tot de beste van de Middellandse Zee behoren. Het water is kraakhelder en prachtig turqoise van kleur, terwijl de rotsachtige kustlijnen en achterliggende bergen voor een prachtig landschap zorgen. Één van de beste en meest populaire stranden is te vinden in Ksamil, waar voor de kust enkele onbewoonde eilanden liggen waar je gemakkelijk naar toe kunt zwemmen. In de zomer kun je over de koppen lopen in Ksamil, maar de charme van Albanië is dat er nog talloze prachtige en minder ontdekte stranden zijn waar je heerlijk de rust op kunt zoeken. Zo is Gjipe misschien wel het mooiste strand waar je alleen via een hike of per boot kunt komen, vanwege de ligging in een diepe canyon.

4. De Zonsondergang Is Adembenemend

Ongeveer de hele kustlijn van Albanië kijkt uit op het westen, dus vanaf ieder strand kun je de zon letterlijk in de zee zien wegzakken. Of je nu de voorkeur geeft aan een verlaten strand, of juist een bruisende stad als Durrës of Saranda wilt zien oplichten terwijl het zonlicht langzaam dooft, er is altijd wel prachtige plek voor een romantische zonsondergang te vinden.

5. Het Weer Is Er Het Hele Jaar Beter

Uiteraard gaan de meeste mensen in de zomer op vakantie en dit is dan natuurlijk ook de populairste tijd om Albanië te bezoeken. Met uitzondering van de bergen liggen de temperaturen dan zo rond de 30 graden en is goed weer zo ongeveer gegarandeerd. Maar ook in de rest van het jaar is Albanië een goed alternatief om de kou van Nederland te ontvluchten. In het voor- en najaar is er wat meer kans op regenbuien, maar zijn de temperaturen nog altijd zeer aangenaam. De winter is doorgaans het natste, maar ook dan schijnt de zon er regelmatig en op de meeste plekken blijven de temperaturen vrij mild. Hou je van wintersport, dan kun je daarvoor zelfs ook in Albanië terecht, want in de bergen ligt dan een goed pak sneeuw en er zijn diverse skipistes.

6. De Natuur Is Ongerept

Albanië dankt de recente populariteit onder toeristen grotendeels aan haar stranden, maar daarmee doen veel mensen het land nog altijd enorm te kort, want de natuur is ook echt adembenemend. In het afwisselende landschap vind je indrukwekkende bergen, meertjes, natuurlijke waterbronnen, prachtige bossen en bloemenvelden. Voor wandelen, hiken of andere outdoor activiteiten kom je hier absoluut niets tekort.

7. Het Eten Is Genieten Geblazen

Albanië heeft een fantastische keuken die is gebaseerd op allerlei invloeden van andere Balkan landen, Ottomaanse tradities en overgewaaide recepten uit Griekenland en Italië. Uiteraard vormen heerlijk verse en lokaal geproduceerde ingrediënten de basis van de culinaire lekkernijen. Hierdoor zie je ook dat er aan de kust veel meer vis wordt gegeten, terwijl men in de hogergelegen gebieden meer gewend is om vlees te eten.

Albanen zijn ook echte koffieliefhebbers en het is ook een sociale aangelegenheid om onder het genot van een ekspres (espresso) of kafe turke (Turkse koffie) met elkaar bij te kletsen. Raki is de nationale drank die je ook absoluut moet proberen, maar er zijn ook goede (en hele slechte) wijnen en lokaal gebrouwen bieren.

8. Het Culturele Erfgoed Is Verbluffend

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat Albanië een enorm turbulente, maar rijke historie heeft, die duizenden jaren terug gaat naar de eerste bewoners. Bezettingen door de Grieken, Venetianen en Ottomanen hebben allemaal hun stempel gedrukt en hun erfgoed achtergelaten, van kastelen tot middeleeuwse gebouwen en steden zoals Berat en Gjirokastra, tot volksdansen, traditionele kleding en natuurlijk de culinaire mix die we al eerder noemden.

9. De Archeologische Opgravingen Zijn Indrukwekkend

Door de rijke historie heeft Albanië enkele van de best bewaarde archeologische opgravingen, die duizenden jaren terug gaan in de tijd. Orikum, Phoenice, Apollonia, het Amfitheater van Durrës en natuurlijk Butrint, het bekendste en meest bezochte UNESCO Werelderfgoed van Albanië, zijn nog maar een greep uit de vele opgravingen. Momenteel worden er zelfs nog steeds nieuwe opgravingen gedaan.

10. Het Heeft Nog Steeds Zijn Charme

De langdurige afsluiting van het land tijdens het communisme en het lang wegblijven van toeristen en andere buitenlandse invloeden hebben ervoor gezorgd dat Albanië zijn charme nog altijd heeft kunnen behouden. Hierdoor zie je nauwelijks bekende internationale winkelketens of fast-food restaurants in het straatbeeld, maar vooral winkels, restaurants en hotels die door families worden gerund.

Ook vind je er weinig betuttelende bordjes, afgebakende wandelpaden of hekken om attracties heen die veelal nog in originele staat zijn. Er wordt wel steeds meer gerestaureerd om verval te voorkomen en het toerisme een verdere impuls te geven.

11. Het Tourisme Is Booming

De afgelopen jaren zijn er al gigantische investeringen gedaan in infrastructuur en toerisme en dat zal de komende jaren nog verder worden opgeschroefd. Naast het groeiend aantal vluchten op de internationale luchthaven van Tirana is er al een tweede vliegveld geopend in Kükes en zijn er plannen voor meer vliegvelden in Vlora en Saranda om de kust makkelijker bereikbaar te maken voor internationale toeristen. Ook springen de hotels, resorts en appartementencomplexen als paddestoelen uit de grond en worden er nieuwe wegen aangelegd om de enorme groei van het toerisme op te kunnen vangen. Het is dus een kwestie van tijd tot je de bussen vol Chinezen en goedkope vluchten vol met Engelsen en andere feesttoeristen ziet arriveren. Nu is dus de beste tijd om Albanië te bezoeken, voordat de rest van de wereld wakker wordt.

12. De Mol Is Er Al Geweest

Het al jaren ongekend populaire tv programma Wie Is De Mol? reist ieder jaar af naar een nieuwe exotische bestemming waar 10 deelnemers de mol onder hun medekandidaten moeten ontmaskeren. Hiervoor worden de mooiste en indrukwekkendste locaties uitgezocht en zo werden er al opnames gemaakt in o.a.  Georgië, China en Tsjechië en voor het seizoen van 2022 was het de beurt aan Albanië. De kandidaten bezochten o.a. het kasteel van Rozafa, het strand van Rana e Hedhun en het historische Berat, en legden ze tapijten op de oude bazaar van Gjirokastra, raceten ze met waterscooters door de baai van Saranda en vond één van de testen en eliminaties plaats in het archaeologische park van Butrint. Een prachtig decor dat Albanië in één klap een stuk bekender en populairder maakte onder Nederlanders.

13. Het Is Spotgoedkoop

Albanië behoort nog steeds tot de armste landen van Europa dus het zal je wellicht niet verbazen dat het er spotgoedkoop is. Alhoewel de prijzen, vooral op de populairdere plekken, al flink gestegen zijn, kun je vaak nog makkelijk voor een euro of vijf eten en voor een koud biertje betaal je niet snel meer dan 2 euro. Hotelprijzen zijn enorm seizoensafhankelijk, maar absoluut stukken goedkoper dan in andere Europese bestemmingen. Uiteraard variëren de prijzen ook wel qua locatie en zal de verdere groei van het toerisme de prijzen ook wel verder opdrijven in de komende jaren. Nog een reden dus waarom je het beste juist nu voor Albanië kunt kiezen.

14. De Mensen Zijn Ongekend Vriendelijk

Albanen staan bekend om hun vriendelijkheid en dat heeft alles te maken met hun traditie van trots en gastvrijheid. Daarbij is men ook nog niet zo lang gewend aan de instroom van buitenlandse toeristen en zul je, vooral op de minder toeristische plekken, merken dat de mensen nog wat nieuwsgierig zijn en een praatje met je willen maken of zelfs uitnodigen voor een kopje thee. Wat je wellicht ook op zal vallen is dat je, in tegenstelling tot in andere landen rond de Middellandse Zee, niet snel lastiggevallen wordt door agressieve straatverkopers.