Podgorica: Dit Kun Je Allemaal Doen In De Hoofdstad Van Montenegro

Montenegro, Stadsgidsen

Podgorica is de grootste stad en hoofdstad van Montenegro. Ondanks dat Montenegro als een fantastisch vakantieland wordt gezien en razendsnel aan populariteit wint, komt Podgorica zelden voor in lijstjes met mooiste steden van Europa of de Balkan. Is Podgorica dan wel een bezoek waard of kun je het beter overslaan?

Het is natuurlijk lastig concurreren met zo’n fantastische kustlijn en prachtige berglandschappen in de rest van het land, waardoor menigeen de landinwaarts gelegen hoofdstad links laat liggen. Het moet dan ook gezegd worden, Podgorica is ook niet de mooiste stad en dat komt deels doordat het, net als Rotterdam, flink verwoest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks de weinig imponerende na-oorlogse bouwstijl en het geringe aantal onderscheidende attracties heeft de stad toch echt wel wat te bieden. Er zijn diverse bezienswaardigheden, er is volop cultuur en de stad ligt in een prachtige omgeving. Zeker tijdens een rondreis is het toch de moeite waard om Podgorica eens de kans te geven, want met het huidige slechte imago zal de stad je waarschijnlijk alleszins meevallen.

Podgorica is dan ook echt wel wat ondergewaardeerd want er is genoeg te doen om je van een paar uur tot meerdere dagen te kunnen vermaken. Wat je dan zoal allemaal kunt zien en doen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Hertog Petrovic Monument op het Onafhankelijkheidsplein in Podgorica

1. Onafhankelijkheidsplein

Het Onafhankelijkheidsplein is het centrale plein in de stad vanwaar je de meeste belangrijke bezienswaardigheden te voet kunt bereiken. Het plein ligt ingeklemd tussen statige gebouwen in weinig imponerende na-oorlogse bouwstijlen, maar het is wel een levendige plek waar veel locale mensen samenkomen om te socializen of een wandeling te maken. Rondom het plein vind je dan ook veel winkels, restaurants en cafés.

In het midden staat een grote fontein en aan de westkant van het plein staat het Monument van Hertog Mirko Petrović, de vader van de laatste koning van Montenegro, Koning Nicolaas. De 10 meter hoge obelisk werd in 2017 geplaatst op de plek waar ooit al eerder een monument stond van de hertog. Dat werd echter vernield toen Montenegro in 1919 haar souvereiniteit verloor aan Servië.

Loop je langs dit monument tussen de gebouwen door, dan loop je recht op het Raadhuis van Podgorica af. Daarachter staat ook het Nationaal Theater van Montenegro.

Moraca Rivier in Podgorica

2. Morača Rivier

De Morača is de belangrijkste rivier die door het hart van de stad stroomt. Aan de oevers zijn meerdere strandjes waar je heerlijk de drukte van de stad kunt ontvluchten. In de zomer zie je hier dan ook veel mensen picknicken, zwemmen, en socializen en er zijn zelfs een aantal strandtenten voor een verfrissende versnapering. Tussen de Millenniumbrug, één van de bekendste bouwwerken van de stad, en de Jovanicabrug loopt ook een promenade waar je heerlijk langs de rivier kunt wandelen.

Kathedraal van de Wederopstanding in Podgorica

3. Kathedraal Van De Wederopstanding

In het westelijke deel van de stad staat de enorme Kathedraal van de Wederopstanding. Deze Servisch-Orthodoxe kerk werd tussen 1993 en 2013 gebouwd en is met een hoogte van 41,5 meter één van de meest imposante gebouwen van de stad. De kathedraal heeft een prachtige marmeren vloer en is rijkelijk versierd van binnen. Onder de muurschilderingen vind je ook de afbeeldingen van Tito, Karl Marx en Friedrich Engels die verbranden in de hel.

4. Paleis Van Koning Nicolaas

Tot 1918 was Montenegro een koninkrijk en de in 1841 geboren Nicolaas I was de laatste koning. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloot hij een alliantie met het Servische leger, maar werd hierdoor verraden waarna het land zijn autonomie verloor en Koning Nicolaas naar Frankrijk vluchtte, waar hij in 1921 overleed.

De voormalige hoofdstad Cetinje vormde de belangrijkste zetel van de koninklijke familie, maar aan het eind van de 19e eeuw liet Koning Nicolaas een winterresidentie bouwen aan de oever van de Morača Rivier in Podgorica. Het paleis is één van de weinige gebouwen die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleefde en wordt nu gebruikt door het Museum voor Moderne Kunst. Het museum is één van de belangrijkste culturele centra van het land en bezit een collectie van ruim 1500 kunstobjecten.

Oude brug over de Ribnica Rivier in Podgorica

5. Oude Brug Over De Ribnica

Een andere rivier die door Podgorica stroomt is de Ribnica, die dan weer uitmondt in de Morača. Vlak voor de plek waar deze rivieren samenkomen ligt de oudste en mooiste brug van de stad. De Oude Ribnicabrug stamt uit de 15e eeuw, toen de stad in Ottomaanse handen was en het ontwerp met een stenen boog is dan ook typerend voor die tijd. De brug verbindt de moderne binnenstad met de oude stad (Stara Var) en het Ribnica Fort.

Ribnica Fort in Podgorica

6. Ribnica Fort

Als je de Oude Ribnicabrug van het noorden naar het zuiden oversteekt sta je aan de voet van het Ribnica Fort, dat eveneens door de Ottomanen is gebouwd in de 15e eeuw. Volgens historici dateren de eerste fortificaties op deze plek echter al uit de 12e eeuw en zou het de geboorteplaats zijn van de Servische Prins Stefan Nemanja. Het kasteel wordt daarom ook wel Nemanja’s Stad (Nemanjića Grad) genoemd.

Alhoewel van het kasteel slechts ruines over zijn is het één van de populairste attracties van de stad en zeker de moeite waard om eens doorheen te lopen.

Koning Nicola Monument in Podgorica

7. Monument Van Koning Nicolaas

Vlakbij het Ribnica Fort en de oude Ottomaanse brug staat het Monument van Koning Nicolaas, de laatste koning van Montenegro die in 1918 werd afgezet. Het 4 meter hoge monument bestaat uit een marmeren voetstuk met daarop een bronzen standbeeld van de koning op een paard geplaatst. Het monument werd in 2005 geplaatst en is sindsdien één van de belangrijkste iconen van de stad.

Tegenover dit monument vind je ook het parlementsgebouw van Montenegro en de Montenegrijnse Nationale Bank

8. Stara Varoš

Stara Varoš is het historische deel van Podgorica dat voornamelijk stamt uit de Ottomaanse tijd. Tussen de 15e en 19e eeuw was dit het centrum van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel gebouwen helaas verwoest geraakt door bombardementen, maar er staan nog enkele monumentale gebouwen overeind wat het de moeite maakt om eens door deze buurt rond te slenteren.

Osmanagic Moskee in Podgorica

Het Ribnica Fort en de oude Ottomaanse Ribnicabrug noemden we hierboven al en andere noemenswaardige bezienswaardigheden zijn de Osmanagića Moskee, de Starodoganjska Moskee, de Klokkentoren, en het Natuurhistorisch Museum.

9. Kloktoren

De Kloktoren staat aan de rand van de  Stara Varoš buurt en is één van de weinige overgebleven gebouwen die getuigen van de Ottomaanse historie van Podgorica. De 19 meter hoge toren werd gebouwd in 1667 en is één van de belangrijkste symbolen van de stad. 

10. Kerk Van Het Heilige Hart Van Jezus

Één van de meest opmerkelijke gebouwen van Podgorica vind je net iets buiten het centrum van de stad. De Kerk van het Heilige Hart van Jezus is met zijn brutalistische stijl een bijzondere verschijning in de vorm van een soort schip. Het is de enige Rooms-Katholieke kerk in de stad en werd in 1969 gebouwd ter vervanging van een oudere kerk die tijdens de Tweede Wereldoorlog was gebombardeerd.

11. Podgorica Museum En Gallerij

Mocht je meer te weten willen komen over de geschiedenis en cultuur van Montenegro, dan is het Podgorica Museum en Gallerij een must visit. In het museum vind je een uitgebreide collectie van onder andere archeologische vondsten, religieuze opbjecten, etnografische voorwerpen, wapens en moderne kunst.

Sint Joriskerk in Podgorica

12. Sint Joriskerk

Ten noorden van het centrum, aan de voet van de Goricaheuvel staat de Sint Joriskerk. De orthodoxe kerk is waarschijnlijk gebouwd tussen de 9e en 11e eeuw en is daarmee het oudste nog bestaande gebouw van de stad. Van buiten heeft de kerk een sober uiterlijk, maar de binnenkant is rijkelijk versierd met een prachtige iconostase en diverse muurschilderingen. Het is ook de moeite om even langs de eeuwenoude grafstenen van het naastgelegen kerkhof te lopen.

Gorica Park in Podgorica

13. Gorica Park

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad en heb je behoefte aan een wandeling? Dan hoef je niet ver te zoeken, want het Gorica Park ligt vlak naast het centrum en biedt een oase van rust om heerlijk je benen te strekken.

Monument voor de Partizaanse Strijders in het Gorica Park in Podgorica

Tussen de bossen van het park ligt ook een Mediterraanse Tuin en het Monument voor de Partizaanse Strijders, een mausoleum voor de helden van de onafhankelijkheidsstrijd en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

14. Ruines Van Duklja

Op slechts 4 kilometer buiten het centrum van Podgorica, waar de rivieren Morača en Zeta samenkomen, liggen de ruines van Duklja, één van de belangrijkste archeologische opgravingen van Montenegro. Duklja is waarschijnlijk gesticht in de eerste eeuw na Christus en groeide uiteindelijk uit tot een stad met zo’n 10.000 inwoners. Lange tijd was het de belangrijkste stad van het huidige Montenegro. De ruines vormen nu een belangrijke toeristische trekpleister en zijn met de prachtigge ligging een absolute aanrader voor een dagtripje vanuit Podgorica.

15. Niagara Watervallen

Montenegro heeft ook zijn eigen (mini) Niagara Watervallen! Deze watervallen zijn natuurlijk niet te vergelijken met de bekende Niagara Watervallen in Noord-Amerika, maar deze Montenegrijnse Vodopad Nijagara is wel een populaire trekpleister onder de lokale bevolking. De watervallen liggen net buiten Podgorica, in de Cemi Rivier, die ooit de grens van het Ottomaanse Rijk vormde.

16. Žabljak Crnojevića

Een ander idee voor een dagtripje vanuit Podgorica is een bezoek aan het middeleeuwse kasteel van Žabljak. Het verlaten kasteel ligt op een heuvel in de Morača rivierdelta, op zo’n half uur rijden vanuit Podgorica. Vanaf het Žabljak Kasteel heb je een prachtig uitzicht op onder andere het Meer van Shkodër. Het kasteel stamt uit de 10e eeuw en is grotendeels geruïneerd, maar de verschillende bouwestijlen van de Venetianen en Ottomanen zijn nog altijd goed zichtbaar.

17. Meer Van Skadar

Podgorica is ook een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het Skadarmeer, ook wel het Meer van Shkodër genoemd. Dit is het grootste meer van de Balkan en ligt deels in Montenegro en deels in Albanië. Aan het meer zijn diverse stranden waar je kunt zwemmen en kajakken en het prachtige omringende gebied is ideaal om bijvoorbeeld te hiken, te fietsen, en vogels te spotten.