Ontdek Het Meer Van Skadar: Dit Kun Je Er Allemaal Doen

Albanië, Montenegro, Natuur

Het Skadarmeer is het grootste meer van de Balkan en ongetwijffeld één van de mooiste meren vanwege de prachtige ligging temidden van een ruig berglandschap. Het meer ligt op de grens tussen Montenegro en Albanië en is vernoemd naar de Albanese stad Shkodër die aan het meer ligt.

De Montenegrijnen spreken echter van Skadar (in plaats van Shkodër) en omdat het grootste deel, namelijk tweederde van het meer in Montenegro ligt en hier ook de meeste bezienswaardigheden zijn gebruiken we in dit artikel de Montenegrijnse benaming Skadarmeer, alhoewel Shkodërmeer dus ook goed is.

Het Meer van Skadar is een populaire, maar nog altijd zéér ondergewaardeerde bestemming waar van alles te zien en te doen is, vooral als je van de natuur houdt. Hieronder lees je onze tips voor de mooiste plekjes om te bezoeken en andere dingen die je in en rond het meer kunt doen.

1. Maak Een Boottocht Over Het Meer

Het Meer van Skadar heeft een oppervlakte die, afhankelijk van de seizoenen en regenval, fluctueert tussen de 370 en 530 vierkante kilometer. Met zo’n enorm wateroppervlakte is er natuurlijk geen betere manier om je te verplaatsen dan met een boot.

Rondom het meer kun je dan ook op verschillende plekken een boottocht maken om de mooiste plekjes van de omgeving te verkennen. Bij het bezoekerscentrum in Virpazar liggen de meeste boten, maar ook op andere plekken, zoals in Rijeka Crnojevića, Karuč en Shiroka (Albanië) liggen boten klaar om bezoekers mee te nemen.

2. Geniet Van Spectaculaire Uitzichten Tijdens Een Rondrit Langs Het Meer

Naast het maken van een boottocht is het absoluut aan te raden om een autorit langs het meer te maken. In een boot zit je dichtbij het wateroppervlak, maar vanwege de bergachtige omgeving heb je vanuit de auto juist prachtige uitzichten van hogeraf. De wegen rondom het meer zijn soms smal, maar wel geasfalteerd en goed begaanbaar. 

3. Neem Een Duik Bij Één Van De Stranden

Één van de dingen die het Skadarmeer zo mooi maken is het prachtige heldere blauwe water en dat maakt het ook uitermate geschikt om in te zwemmen.

De hoogteverschillen met de bergachtige omgeving zorgen er wel voor dat je het water niet overal makkelijk kunt bereiken, maar er zijn wel degelijk een aantal stranden te vinden waar je met de auto kunt komen.

Het enige zandstrand is te vinden in Murići, maar er zijn ook verschillende kiezelstranden zoals in Godinje en langs de Albanese oever in het zuiden, bij Shiroka en Zogaj.

4. Oude Stenen Brug In Rijeka Crnojevića

Rijeka Crnojevića is een klein dorpje aan de gelijknamige rivier die in het Skadarmeer uitmondt. Dit historische dorpje ligt op de route rondom het meer en is een mooite stop om even rond te kijken.

Zo kun je een wandeling maken over de oude stenen brug uit 1853, een hapje of drankje doen op het terras aan het water en een boottocht over de Rijeka Crnojevića rivier richting het Skadarmeer maken.

5. Poseljani Waterval

Een ander klein dorpje om te bezoeken is Poseljani, dat bestaat uit authentieke stenen huisjes, watermolens en stenen boogbruggetjes. Hier kun je ook een prachtige waterval bezoeken.

6. Žabljak Crnojevića Fort

Een andere oude stenen brug is te vinden aan de voet van het Žabljak Crnojevića Fort, waar de Morača Rivier in het Skadarmeer uitmondt.

Het fort is in de 10e eeuw tijdens de Vojislavljević dynastie gebouwd. In de 15e eeuw, dus nog voordat Cetinje de hoofdstad van Montenegro werd, was Žabljak de hoofdstad van het toenmalige Zeta.

Het fort is nu grotendeels geruïneerd, maar je kunt het wel bezoeken. Vanaf het fort heb je dan een prachtig uitzicht in alle richtingen.

7. Shkodër

Shkodër of Skadar is de grootste stad aan het Skadarmeer en ligt aan de zuidoostelijke oever, aan de Albanese kant. De stad heeft een gezellig centrum en een aantal mooie bezienswaardigheden en het is daarom zeker de mooite waard om een dag uit te trekken om Shkodër te bezoeken. Wat je hier overigens als Nederlander waarschijnlijk direct opvalt, is dat er heel veel fietsers zijn, iets dat je in niet veel steden in de Balkan tegenkomt.

8. Kasteel Van Rozafa

Een andere must-visit aan de Albanese kant van het meer is het Kasteel van Rozafa, dat net buiten Shkodër ligt. Dit enorme fort is is één van de grootste en imposantste kastelen van Albanië en vanaf de kasteelmuren heb je een prachtig uitzicht op het Skadarmeer en de stad Shkodër. In het kasteel kun je ook de ruïnes van de 13e eeuwse Sint Stefanskathedraal bekijken en een museum bezoeken.

9. Spot Vogels En Andere Wilde Dieren

Het Skadarmeer is ook een beschermd natuurgebied met een enorme biodiversiteit en het is zelfs één van de grootste vogelreservaten van Europa met ruim 270 vogelsoorten. Een paradijs dus voor vogelspotters die hier onder andere pelikanen, reigers en adelaars kunnen observeren.

10. Verken Het Meer Per Kajak

Hou je van een actieve vakantie en ga je liever zelf op pad dan met een rondvaartboot, dan is het rustige water van het Skadarmeer uitermate geschikt om te kajakken. Op verschillende plakken rond het meer kun je kajaks huren of zelfs een kajaktocht met een gids boeken.

11. Ga Hiken In De Omringende Bergen

Het prachtige bergachtige landschap rondom het meer is ook de perfecte plek om te gaan hiken. Er zijn verschillende gemarkeerde routes die je langs spectaculaire uitzichtpunten, watervallen, leuke doprjes en andere mooie plekjes leiden, maar je kunt ook een hiking excursie met een gids maken.

12. Bezoek Het Voormalige Gevangeniseiland Grmožur

In het meer kun je ook verschillende eilandjes bezoeken en als je een boottocht maakt, dan is een stop bij Grmožur een aanrader. Op dit mini eilandje staat een fort dat in 1843 door de Ottomanen is gebouwd en na de verovering door de Montenegrijnen werd gebruikt als gevangenis.

Het eiland wordt dan ook wel het Alcatraz van Montenegro genoemd, maar luistert ook naar de bijnamen Slangeneiland en Vogeleiland, vanwege de grote populatie van deze dieren.

Fort Lesendro in het Meer van Skadar

13. Fort Lesendro

Een ander kasteel kun je vinden op een voormalig eiland, dat tegenwoordig via de brug van de doorgaande weg M2 is verbonden met het vasteland. Fort Lesendro is in de 18e eeuw gebouwd ter verdediging tegen de Ottomanen, maar is nu grotendeels geruïneerd en helaas behoorlijk verwaarloosd.

De beste manier om hier te komen is per boot, want je kunt hier namelijk niet langs de weg stoppen. Eventueel kun je wel bij het bezoekerscentrum en museum parkeren en over de treinrails naar het fort lopen. Kijk alleen wel echt heel goed uit voor de treinen!

14. Fort Besac

Fort Besac in Virpasar is daarentegen wel gemakkelijk te bereiken. Dit kleine fort uit de 15e eeuw stelt niet zoveel voor maar is wel gerestaureerd en wordt momenteel uitgebaat door een restaurant met een wijnwinkeltje.

Vanaf het bastion heb je een prachtig uitzicht over het meer en je kunt hier ook nog eens heerlijke wijnen proeven.

15. Ga Wijn Proeven Op Één Van De Wijngaardes

De vruchtbare regio rondom het Skadarmeer is uitermate geschikt voor het verbouwen van druiven en met name Montenegro heeft een steeds betere reputatie op het gebied van kwaliteitswijnen. Er zijn dan ook verschillende wijngaardes rond het meer die je kunt bezoeken om de lokale wijnen te proeven.

16. Maak Een Fietstocht

Je zou het misschien niet verwachten, maar naast hiken en kajakken is er nog een manier om optimaal van de natuur te genieten terwijl je de omgeving verkent, namelijk per fiets. Er zijn verschillende routes die geschikt zijn om te fietsen en per fiets kun je makkelijker een groter gebied verkennen dan te voet, zonder in de auto te hoeven stappen. Fietsen zijn op meerdere plekken te huur, bijvoorbeeld in Virpazar en in Shkodër.

Pavlova Strana uitzichtpunt bij het Meer van Skadar

17. Geniet Van Het Uitzicht Bij Pavlova Strana

Één van de mooiste uitzichtpunten die je niet wilt missen ligt bij Pavlova Strana. Hier kijk je uit op de Rijeka Crnojevića rivier die op weg naar het Skadarmeer tussen de bergen door meandert. De bocht bij Pavlova Strana wordt ook wel de Horseshoe Bend (Hoefijzerbocht) genoemd.

18. Oude Waterputten Van Livari

Aan de oostkant van het meer kun je op een aantal plekken oude waterputten vinden. Het makkelijkst te berijken zijn de putten bij het dorpje Livari die ook nog eens gerestaureerd zijn.

Ook in Ostros kun je een oude waterput bezoeken en enkele kilometers ten zuiden van dit dorp liggen de waterputten van Boljevića, maar om hier te komen moet je wel een lange hike maken.