De 26 Leukste Dingen Om Te Doen In Mostar

Bosnië en Herzegovina, Stadsgidsen

Mostar is een prachtige oude stad die is gelegen aan de Neretva rivier in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. De oude brug over de rivier is zelfs één van de bekendste iconen van het land en de stad is dan ook een populaire bestemming onder reizigers.

Mostar ligt op zo’n twee uur rijden van de hoofdstad Sarajevo en op zo’n 2,5 uur rijden van de populaire Kroatische kustplaats Dubrovnik. De Bosnische stad wordt dan ook vaak meegenomen in een rondreis door Bosnië of op weg naar Dubrovnik of Montenegro en dat is niet voor niets. Mostar heeft een rijke en aangrijpende historie, maar tegenwoordig is het een prettige stad met veel bezienswaardigheden die je makkelijk te voet kunt bekijken. Mostar staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wat je er dan zoal kunt zien en doen lees je hieronder.

Oude brug van Mostar

1. Stari Most: Het Icoon Van Mostar

Stari Most, ofwel de oude brug, is de bekendste brug van heel Bosnië en Herzegovina en zelfs één van de bekendste bruggen van de Balkan. De voetgangersbrug is namelijk niet alleen de mooiste en belangrijkste brug in het oude centrum van Mostar, het is ook hét symbool van de veerkracht van de stad waaraan het ook nog eens zijn naam heeft ontleend. De 24 meter hoge stenen brug is in de 16e eeuw door de Ottomanen gebouwd en werd bewaakt door mostari (brugwachters) waarnaar de stad uiteindelijk werd vernoemd. Aan weerszijden van de brug staan dan ook wachttorens, de Halebijatoren in het westen en de Taratoren in het oosten.

Halebija Toren bij de Oude Brug van Mostar

Tijdens de Bosnisch-Kroatische oorlog werd de brug door het Bosnische leger als militaire aanvoerslijn gebruikt en vormde zodoende een strategisch doelwit. Om de tegenstander te dwarsbomen bestookte het Kroatische leger de brug op 9 november 1993 met raketten, waardoor de historische brug uiteindelijk volledig instortte. Voor de plaatselijke bevolking was dit dan ook een gevoelige klap en tot op de dag van vandaag wordt nog altijd betwist of het hier daarwerkelijk om een militair doelwit ging of dat dit slechts een excuus was van de Bosnische Kroaten om cultureel erfgoed van de Bosniakken te vernietigen.

Na de oorlog besloot men in ieder geval om de historisch brug weer in ere te herstellen, waarmee het icoon van de stad ook een symbool van veerkracht werd. In 2004 werd de brug weer geopend en sindsdien is het een belangrijke touristische plek waar bezoekers van de ene naar de andere kant van de oude stad slenteren.

De brug staat tegenwoordig ook bekend om de sprongen die er vanaf worden gemaakt. In de praktijk betekent dit vooral dat getrainde lokale leden van de Mostar Diving Club op verzoek een demonstratie geven voor toeristen die hen daarvoor betalen. Wil je zelf de sprong wagen, bedenk dan wel dat dit niet voor iedereen weggelegd is, want enige training en ervaring is wel noodzakelijk en het water van de Neretva is bovendien ijskoud. Als alternatief staat er naast de brug ook een toren met duikplanken waar je van verschillende hoogtes vanaf kunt springen.

Tara Toren bij de Oude Brug van Mostar

2. Stari Most Museum

De Oude Brug is zó belangrijk voor Mostar dat er zelfs een museum aan toegewijd is. Het Museum van de Oude Brug (Muzej Stari Most) bevindt zich in de Tara Toren, aan het oostelijke uiteinde van de oude brug. In het museum kom je aan de hand van informatiepanelen en foto’s meer te weten over de geschiedenis van de brug, maar er is ook een tentoonstelling van archeologische objecten die zijn gevonden tijdens de wederopbouw. Vanaf de bovenste verdieping van de Tara Toren heb je ook een mooi uitzicht over de stad.

Oude bazaar van Mostar

3. Slenter Door De Smalle Straatjes Van De Oude Bazaar

Aan beide kanten van de oude brug loop je door gezellige autovrije straatjes met allerlei souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Deze oude Ottomaanse bazaar is het kloppende hart van de oude stad waar je je even terug in de tijd waant. Het kan hier behoorlijk druk zijn, maar ook gezellig!

Hadži-Kurtova Moskee in Mostar

4. Hadži-Kurtova Moskee

Midden op de oude bazaar staat ook de niet te missen Hadži-Kurtova Moskee die dateert uit het einde van de 16e of het begin van de 17e eeuw. Het is één van de oudste moskeeën van Mostar en wordt ook wel de Leerlooiersmoskee (Tabačica Džamija) genoemd, naar de leerlooiers die rondom de moskee gevestigd waren.

Hammam Muzeum in Mostar

5. Hamam Museum

Naast de moskee staat een Ottomaanse hamam die rond dezelde tijd gebouwd is. Het is de enige nog overgebleven hamam in Mostar en is nu een museum.

Scheve Brug van Mostar

6. Scheve Brug

Naaste de bekende Oude Brug is er nog een belangrijke Ottomaanse brug te vinden in het oude centrum, namelijk de Scheve brug (Kriva Ćuprija). Deze kleinere brug loopt over de Radobolja rivier over die uitstroomt in de Neretva. De brug is gebouwd in 1558 en dankt zijn naam aan de scheve hoek waarin hij over de rivier steekt. De Scheve Brug is een paar jaar eerder gebouwd dan de Oude Brug en zou een proefmodel zijn geweest voor het grotere en meer uitdagende bouwwerk over de Neretva.

Nazir Agina Moskee in Mostar

7. Nezir-Agina Moskee

Naast de Scheve Brug staat de Nezir-Agina Moskee, één van de oudste moskees van Mostar. De moskee is gebouwd in de tweede helft van de 16e eeuw en is vernoemd naar Nezir-Agina, een Ottomaanse militaire commandant uit Mostar.

Museum of War and Genocide Victims in Mostar

8. Museum Of War And Genocide Victims 1992-1995

Tijdens een bezoek aan Mostar kun je niet om de Bosnië-oorlog heen want de gruweldaden die tijdens de jaren ’90 plaatsvonden staan bij de bevolking nog altijd op het netvlies gebrand. Mostar is de zwaarst gebombardeerde stad van Bosnië en Herzegovina en tot op de dag van vandaag zie je nog overal kogelgaten in de overgebleven gebouwen zitten. Gelukkig zijn grote delen van de stad en met name de historische bezienswaardigheden weer heropgebouwd, maar als je als toerist door de prachtige stad loopt is het wel belangrijk om te beseffen dat vrede voor de mensen hier lang niet zo vanzelfsprekend is als bij ons.

Van een bezoek aan het Museum of War and Genocide Victims wordt je dan ook niet bepaald vrolijk, maar het geeft je wel een goed beeld van wat er zich tussen 1992 en 1995 allemaal heeft afgespeeld in de stad, van etnische zuiveringen en genocide, tot concentratiekampen, massagraven en andere gruwelijkheden tegen de mensheid. Het museum geeft je bovendien meer informatie over de achtergronden en oorzaken van de politieke spanningen die leidden tot de oorlog.

Nesuh Aga Vucjakovic Moskee in Mostar

9. Nesuh-Aga Vučjaković Moskee

Een andere bijzondere moskee is de Nesuh-Aga Vučjaković Moskee die rond 1564 gebouwd is door Nesuh-Aga Vučjaković en naar wie het gebedshuis is vernoemd. De moskee heeft een ietswat meer artistiek uiterlijk en lijkt daarmee wat meer op de moskees die je terugvindt aan de Dalmatische kust. De moskee wordt ook wel de Moskee onder de Limoenboom genoemd (Džamija pod Lipom).

Koki Mehmed Pasha Moskee in Mostar

10. Koski Mehmed Pasha Moskee

Nog een prachtige moskee is te vinden aan de oever van de Neretva rivier: de Koski Mehmed Pasha Moskee die is vernoemd naar degene die hem heeft laten bouwen in 1618. Als je geen last hebt van claustrofobie dan is het een aanrader om de smalle trappen van de minaret te beklimmen voor het prachtige uitzicht over de stad.

Bosnaseum Muzeum in Mostar

11. Bosnaseum

Het Bosnaseum is een klein privaat museum gelegen op de bazaar aan de oostelijke kant van de rivier. In dit museum krijg je een indruk van het vroegere leven in de stad. Zo zijn er enkele ruimtes ingericht als een typische Ottomaanse woonkamer, zijn er enkele huizen in het klein nagebouwd en vind je er een verzameling historische objecten en foto’s.

12. Herzegovina Museum

Het Herzegovina Museum is een groter, publiek museum dat is gevestigd in de woning van Džemal Bijedić, oud-president van Joegoslavie tussen en 1971 en zijn dood bij een vliegtuigongeluk in 1977. Het huis is gebouwd tijdens de Oostenrijks-Hongaarse periode en combineert de bouwstijl uit die tijd met oriëntaalse details. Het museum bevat een collectie van met name archeologische vondsten en etnografische objecten uit Moster en de wijdere Herzegovina regio.

13. Kloktoren

Tegenover het Herzegovina Museum staat een historische kloktoren (sahat kula). De vierkante Ottomaanse toren is 15 meter hoog en is in 1630 door de invloedrijke dame Fatima Kaduna Saric laten bouwen. Oorspronkelijk stond de kloktoren naast een moskee, maar het gebedshuis is onder het na-oorlogse communistische regime gesloopt en nooit meer heropgebouwd.

14. Bezoek Een Ottomaans Huis

Naast het slenteren langs de gevels van Ottomaanse huizen is het natuurlijk ook wel interessant om zo’n huis eens van binnen te kunnen zien. Gelukkig zijn er in Mostar verschillende oude Ottomaanse huizen die hun deuren voor bezoekers hebben geopend, zodat je een inkijkje kunt krijgen van hoe men vroeger woonde. Voorbeelden van deze huizen zijn het Bescevic House uit 1635, het Kajtaz House uit 1563 en het Muslibegović House uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Karadjoz Beg Moskee in Mostar

15. Karađoz Beg Moskee

De Karađoz Beg Moskee is de grootste moskee van Mostar en één van de grootste moskees in de regio. De moskee is gebouwd rond 1557 maar raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en later opnieuw tijdens de Bosnië-oorlog, maar is tussen 2002 en 2004 weer heropgebouwd.

Roznamedži Ibrahim Moskee in Mostar

16. Roznamedži Ibrahim Moskee

Een stuk kleiner is de Roznamedži Ibrahim Moskee, maar ook dit historische gebedshuis heeft weer zo zijn eigen charme. Het exacte bouwjaar is niet bekend, maar volgens historici moet dit vóór 1620 zijn geweest. In ieder geval vond in 1897 een grootse restauratie plaats en ook na de Bosnië-oorlog is het een en ander gerestaureerd.

Sluipschutters Toren in Mostar

17. Sluipschutters Toren

Alhoewel de meeste bezienswaardigheden in het historische centrum rond de oude brug liggen, is het zeker ook de moeite waard om eens over de Bouelevard van de Nationale Revolutie (Bulevar Narodne Revolucije) te wandelen en de omgeving op je in te laten werken. Hier staan namelijk nog diverse kapotgeschoten gebouwen en zie je nog bijna overal de kogelgaten van de oorlog in de gevels zitten.

Een van de verlaten gebouwen die je hier ziet speelde een belangrijke strategische rol tijdens de oorlog. Het voormalige kantoor van de Ljubljanska Bank was het hoogste gebouw van Mostar en bood daarmee niet alleen een belangrijk uitzicht, het was ook de perfecte plek voor sluipschutters. Vandaar dat het gebouw, waarvan inmiddels alleen nog maar het geraamte over is, de bijnaam Sluipschutters Toren (Sniper Tower) kreeg.

Gymnasium van Mostar

18. Gymnasium Van Mostar

Vlakbij aan diezelfde boulevard staat het Gymnasium van Mostar, ook wel het Oude Gymnasium (Stari Gimnazija) genoemd, dat wel weer helemaal is opgeknapt na de oorlog. Het schoolgebouw is in twee fasen rond 1900, tijdens de Oostenrijks-Hongaarse periode, gebouwd. De bouwstijl lijkt erg op die van het stadhuis van Sarajevo en heeft veel weg van de Moors-Islamitische stijl die ook in Zuid-Spanje voorkomt. Men wilde namelijk een eigen Bosnische identiteit creëren, die zich onderscheidde van Ottomaanse, Oostenrijk-Hongaarse en bestaande Slavische bouwstijlen.

Stadhuis van Mostar

19. Stadhuis Van Mostar

Pal naast het gymnasium staat het stadhuis van Mostar. Ook dit gebouw dateert uit de Oostenrijks-Hongaarse tijd en was oorspronkelijk een school. Na de oorlog is het gebouw gerenoveerd en verbouwd tot het nieuwe stadhuis.

20. Bruce Lee Monument

Even verderop ligt het Zrinjevac Park waar je een standbeeld van de acteur Bruce Lee vindt. Op zich lijkt dit niets bijzonders, behalve dat je je wellicht afvraagt wat Bruce Lee dan met Mostar te maken heeft. Het antwoord daarop is ‘niets’ maar toch is er een reden waarom men juist dit standbeeld hier heeft neergezet.

Nadat de stad was verscheurd door de vreselijke oorlog zocht men naar een symbool dat de verschillende etnische bevolkingsgroepen zou kunnen verenigen. Het is misschien ver gezocht, maar men zag Bruce Lee als een symbool van loyaliteit, vriendschap en gerechtigheid waar niemand het mee oneens kon zijn. Immers, wie houdt er niet van Bruce Lee als kung-fu vechter? Bovendien staat de etnische achtergrond van de Amerikaanse filmster uit Hong Kong ver af van alle etnische groeperingen in Bosnië, waardoor niemand hem niet als gezamelijke vriend kan zien. Je moet er maar op komen, maar het geeft wel aan hoe naarstig met op zoek was naar verbinding in de samenleving.

Fransiscaanse Kerk in Mostar

21. Franciscaanse Kerk

Iets dichter bij de oude stad staat de Kerk van Sint Petrus en Sint Paulus (Crkva sv. Petra i Pavla). De Fransiscaanse kerk is in 1866 gebouwd, toen de macht van de Ottomanen sterk aan het inkrimpen was. Zo’n 30 jaar later werd er ook een klooster bij de kerk gebouwd. De kloktoren van de kerk heeft een hoogte van maar liefst 107 meter en is daarmee de hoogste van de balkan.

Strand aan de Neretva Rivier in Mostar

22. Relax Aan Het Strand Van De Neretva Rivier

Na het opdoen van de zware indrukken van de heftige geschiedenis van de stad is het natuurlijk ook belangrijk om te ontspannen en wat is nou een betere plek dan aan het strand. In de oude stad is namelijk een strand aan de Neretva rivier en dit is de ideale plek om even pootje te baden of te relaxen met een drankje van de strandbar. Zwemmen kan natuurlijk ook, alhoewel het water van de rivier best frist is.

Fortica Skywalk in Mostar

23. Fortica Skywalk

Mocht je nog tijd over hebben in Mostar, dan is de Fortica Skywalk een echte aanrader. Op dit glazen platform moet je geen hoogtevrees hebben, maar je hebt wel een voortreffelijk uitzicht over de stad. Een auto is hiervoor wel handig, want anders is het wel echt een flinke wandeling omhoog (en weer naar beneden). Bij het uitzichtsplatform is ook een café dus je zou hier ook als afsluiter van de dag met een drankje van de zonsondergang kunnen genieten.

Meer van Mostar

Op een paar honderd meter van het platform kun je ook nog de restanten van een oude Oostenrijks-Hongaarse fortificatie bekijken. Heel bijzonder zijn die overigens niet, maar wat wel spectaculair is, is het uitzicht dat je vanaf daar hebt over het Meer van Mostar (Mostarsko Jezero) aan de andere kant van de berg.

Millennium Kruis in Mostar

24. Millennium Kruis

Een ander uitzichtpunt van Mostar is bij het Millennium Kruis op de heuvel aan de andere kant van de stad. Ook hier kun je overigens gewoon met de auto komen.

Dervish Klooster van Blagaj

25. Bezoek Het Nabijgelegen Blagaj

Ook in de omgeving van Mostar is van alles te zien en één van de mooiste plekjes vind je in Blagaj, dat op zo’n 20 minuten rijden van Mostar ligt. De belangrijkste attractie daar is het Dervish Klooster, dat prachtig is gelegen tegen een rots aan de waterkant van de Buna rivier. Dit idyllische plaatje maakt het een populaire touristische plek en je vindt er dan ook meerdere terrassen waar je heerlijk aan het water kunt zitten. De rivier stroomt uit een grot, waar zich één van de grootste waterbronnen van Europa bevindt. Het klooster (Tekija) is vermoedelijk niet later dan 1520 gebouwd, toen de Ottomanen in de regio verschenen, en behoort tot de Dervish-stroming van de islam.

Een andere attractie is het Blagaj Fort, dat 266 meter hoger op de enorme rots gelegen is. Het fort dankt zijn huidige verschijning aan de Ottomaanse tijd, maar de fortificatie bestond al in de Romeinse tijd en de eerste nederzetting was hier al in de prehistorie.

26. Maak Een Dagtrip Naar De Kravica Watervallen

Vanuit Mostar kun je ook prima een dagtrip maken naar de Kravica Watervallen, die op nog geen uur rijden liggen. Deze watervallen worden gezien als de mooiste van Bosnië en Herzegovina en hebben een hoogte van zo’n 25 meter. Het is hier toegestaan om te zwemmen, wat een heerlijke verkoeling is op een hete zomer dag en verder kun je er picknicken, wandelen en een boottocht maken.