Ontdek Krujë: De Stad Van Skanderbeg

Albanië, Stadsgidsen

Krujë is een stad in Albanië die op ongeveer 30 kilometer ten noorden van Tirana ligt, perfect dus voor een dagtrip vanuit de hoofdstad. Maar je kunt er ook prima langer blijven want ook in de bergachtige omgeving is van alles te doen en overnachten in het Kasteel van Krujë heeft iets magisch.

Krujë staat ook bekend als de stad van Skanderbeg, de nationale held van Albanië die voorop ging in de strijd tegen de Ottomaanse bezetting. Op 28 november 1443 hees hij de Albanese vlak op het Kasteel van Krujë en dit wordt nu nog steeds ieder jaar gevierd als Dita e Flamurit (Dag van de Vlag).

Krujë was ook ooit de hoofdstad van Albanië en daarom mag je deze historische stad eigenlijk niet overslaan tijdens een rondreis door het land. Wat je er dan zoal allemaal kunt zien en doen lees je hieronder.

1. Kasteel van Krujë

Het Kasteel van Krujë is de oude ommuurde stad die vanaf de berghelling over de moderne stad en de omgeving uitkijkt. De fortificaties dateren van de 5e of 6e eeuw maar werden later uitgebouwd en vormden lange tijd het middelpunt van de strijd tussen de Albanezen en de Ottomanen. Binnen het kasteel zijn enkele attracties die we hieronder apart zullen noemen, maar daarnaast is het ook een mooie plek om terug in de tijd te gaan als je over de keien van de smalle straatjes loopt. Vanaf het kasteel heb je ook een prachtig uitzicht dat je niet wilt missen en dit is ook een aanrader voor de zonsondergang. Je kunt er zelfs overnachten want er zijn verschillende pensions en wat is er nu mooier dan wakker worden en ontbijten met een fantastisch uitzicht!

Skanderbeg Museum in Krujë

2. Skanderbeg Museum

In het kasteel vind je ook het Nationale Museum van Gjegj Kastrioti Skënderbeu, beter bekend als Skanderbeg. Het is één van de meest bezochte musea van het land en het in 1980 ontwikkelde gebouw is een icoon van de stad dat de skyline domineert.

In het museum kom je meer te weten over de nationale held en de historie van het land. In het museum vindt je verschillende historische objecten, schilderijen, religieuze kunst, historische kaarten en andere documenten en replica’s van de iconische helm en het zwaard van Skanderbeg.

Sultan Fatih Mehmet Moskee in Krujë

3. Sultan Fatih Mehmet Moskee

Naast het museum vind je de restanten van een moskee, waarvan slechts de contouren van de muren en de minaret nog zijn overgebleven. De Sultan Fatih Mehmet Moskee is in 1481 door de Ottomanen gebouwd nadat ze Krujë hebben weten te veroveren. De moskee is vernoemd naar Sultan Mehmed II, ook wel Mehmed de Veroveraar genoemd. Tot 1939 werd de moskee nog door de Albanese moslims als gebedshuis gebruikt, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de moskee beschadigd en onder het communistische regime kwam het gebouw verder in verval.

4. Etnografisch Museum

Naast het museum en de moskee staat ook het Etnografisch Museum dat is gevestigd in een historisch Ottomaans huis uit het midden van de 18e eeuw. In de 15 kamers van het huis kun je zien hoe het leven er vroeger uitzag in Krujë. Je vindt er allerlei typische objecten uit een middeleeuws huishouden, zoals keukengerij, ingerichte woon- en slaapkamers, maar ook landbouwwerktuigen en je krijgt een inkijkje in verschillende ambachten.

Tekke van Dollmë in Krujë

5. Tekke van Dollmë

Ook binnen de kasteelmuren, maar iets verder naar het zuid-westen, vind je de Tekke van Dollmë. De tempel is in 1770 gebouwd door Hajji Mustafa Baba en behoort tot de Bektashi-orde, een islamitische soefi-broederschap die in de 15e eeuw is opgericht. Binnen in de tekke staat de graftombe van Hajji Mustafa Baba. Naar zeggen zou de olijfboom  op de binnenplaats door Skanderbeg zijn geplant. Naast de tekke vind je ook een oud Ottomaans badhuis.

6. Ga Shoppen Op De Bazaar

Aan de voet van het kasteel vind je de bazaar van Krujë (Pazari i Krujës). De oude bazaar bestaat al sinds de 14e eeuw, maar tegenwoordig kun je hier vooral souvenirs kopen. Denk bijvoorbeeld aan handgeschilderd porcelein, houtsnijwerk en zilver- en koperwerk, maar ook leuke antieke spulletjes, traditionele kleding en tapijten en natuurlijk allerlei lekkernijen. Er zijn hier enorm veel leuke winkeltjes en deze bazaar wordt dan ook wel als de beste van Albanië beschouwd.

7. Skanderbeg Monument

In Krujë is men er trots op dat de stad zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis en daarom heeft men een enorm monument gemaakt van de hoofdrolspeler, Gjergj Kastrioti Skënderbeu, oftewel Skanderbeg. Het monument bestaat uit een bronzen beeld van Skanderbeg als ruiter op een paard en staat op het centraal gelegen Skanderbegplein tegenover het stadhuis van Krujë. In de Kosovaarse hoofdstad Pristina staat een kopie van dit standbeeld.

8. Proef Het Lokale Nagerecht Kabuni

Als je in Krujë bent, probeer dan ook zeker eens Kabuni, hét lokale nagerecht dat je nergens anders vindt. Kabuni is een oud recept van gekookte rijst met stukjes lamsvlees, rozijnen, suiker en kaneel. Heerlijk als toetje of gewoon als snack tussendoor!

9. Sari Saltik Berg

Voor een nog beter uitzicht dan vanaf het kasteel, kun je de Sari Saltik Berg oprijden, die net achter Krujë ligt. De weg is verhard en in zo’n 15 tot 20 minuten rij je naar het uitzichtpunt op de top, dat op een hoogte van 1.176 meter ligt. Je kunt hier niet alleen genieten van het mooie uitzicht, maar ook een belangrijk pelgrimsoord bezoeken. Sari Saltik is namelijk vernoemd naar een Dervish-legende en is één van de belangrijkste religieuze plekken van Albanië. Via een trap loop je langs de rotsen naar de ingang van een grot, waar je de allereerste moskee van Albanië kunt vinden, die rond 1300 door Sari Saltik is gebouwd. In de grot is ook een heilige fontein en de graftombe van de heilige Sari Saltik.

10. Qafshtama Nationaal Park

Als je meer tijd hebt om de omgeving te verkenning dan is het Qafshtama Nationaal Park zeker de moeite waard om te verkennen. Het park ligt op zo’n 25 kilometer ten oosten van Krujë en de prachtige ruige omgeving maakt het uitermate geschikt om te hiken, te mountainbiken of te kamperen met een prachtig uitzicht. Het park is vernoemd naar de Qafë-Shtamë bergpas en ook als je niet van hiken houdt, is dit een mooie route om te rijden. Mocht de naam Qafshtama je overigens bekend voorkomen, dan kan dat kloppen want dit is een merk bronwater dat je in heel Albanië tegenkomt, maar dat hier dus vandaan komt. In het park is namelijk ook de zogenaamde Bron van de Koningin-Moeder (Kroi i Nenës Mbretëreshë) die bekend staat als één van de zuiverste waterbronnen.